Няма единство в ЕС за ограничаването на пътуванията на руснаци в Европа

Няма единство в ЕС за ограничаването на пътуванията на руснаци в Европа

Чехия, която е ротационен председател на ЕС, се сблъска със съпротива от страна на някои страни-членки по въпроса за мерките за ограничаване на пътуванията на руснаци в Европа след инвазията в Украйна, предаде Франс прес. Темата е една от основните на двудневната среща на външните министри на ЕС, заседаващи в Прага.

Чехите искат да замразят действието на споразумението от 2007 г., улесняващо издаването на визи на руски туристи, а други страни призоваха за пълна забрана на визите за руски граждани. Против подобно решение обаче се обявиха държави, като Унгария, Люксембург и Австрия. 

"Няма място за туризъм", каза пред журналисти чешкият министър на външните работи Ян Липавски и добави, че мярката ще "изпрати сигнал до елита в Москва и Санкт Петербург". свободно. 

"Не мисля, че забраната за издаване на визи е подходящо решение при настоящите обстоятелства", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, чиято страна запази близки отношения с Кремъл. 

Против мярката, която би засегнала обикновените руснаци, се обяви и външният министър на Люксембург Жан Аселборн, който възрази срещу създаването на „нова желязна завеса в Европа".  "От самото начало всички се съгласихме, че това е война на (руския президент Владимир) Путин", добави той.

Френската външна министърка Катрин Колона предложи "да се прави разлика между тези, които са започнали войната, на първо място руския президент, неговото обкръжение и всички, които подкрепят военните му усилия, и от друга страна руските граждани, творци, студенти, журналисти". Искаме и трябва да продължим да поддържаме връзки с тези хора, каза тя и отбеляза, че руските олигарси, срещу които вече са наложени санкции, няма да дойдат "да пазаруват нито във Франция, нито в Европа". 

Австрийският им колега Александер Шаленберг заяви, че ЕС не бива "да издава категорични присъди за 140 милиона души", имайки предвид населението на Русия.

На 25 февруари, ден след като Русия нахлу в Украйна, Чехия спря да издава визи на руснаци с малки изключения. Съседни на Русия държави - Естония, Финландия, Латвия, Литва и Полша, призоваха Брюксел да забрани издаването на шенгенски визи на руски туристи.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ъседни на Русия държави - Естония, Финландия, Латвия, Литва и Полша, призоваха Брюксел да забрани издаването на шенгенски визи на руски туристи.

    31 Авг 2022 8:43ч.

    Вече си личи къде е финландия в плановете на англия за разединение на европа. В източния блок. Много интересно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    31 Авг 2022 8:57ч.

    Не бе тия са им съседи и имат за национален празник освобождението си от Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бегом марш в лудницата

    31 Авг 2022 10:19ч.

    Най вече Русия ти служи на тебе за дразнителя, коййто те принуждава да си чешеш крастата тъдява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    31 Авг 2022 9:03ч.

    тотални малоумници са тези. и гражданите очакват някакви адекватни решения от тази сволоч през зимата. няма шанс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    31 Авг 2022 9:08ч.

    Ама нали уж Горбачов е прекратил Студената война ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    31 Авг 2022 9:16ч.

    Брей, борците за толерантност към различните, борещи се срещу дискриминацията ще наказват хора само защото са руски граждани... Браво, много прогресивно и толерантни, е, не толкова "толерантно" като да убиваш евреи само защото са евреи. Явно старите навици на фашистите трудно умират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    31 Авг 2022 9:32ч.

    Омраза против евреите Сега омраза против руснаците.Утре ще е срещу други.Това е евроГейският съюз.Фашистка територия без бъдеще.И сега ползвани в проекта на ФАЩ по унищожаване на "съюза" чрез включването в борбата им с Русия.Конкурента трябва да бъде отслабен(или унищожен).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ограничаването на пътуванията на руснаците

    31 Авг 2022 10:27ч.

    Е , разбира се, най-сериозният и единствен проблем на ЕС в момента. И не е дискриминация, нито фашизъм, а отстояването ценностите на ЕС, според които в еднополовите семейства на ЕС дипломати се трепят едни други. И се заразяват с майм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...унска шарка.

    31 Авг 2022 10:29ч.

    Нали отечественофронтов мужико.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи