Няма да има грипна епидемия в София. Падат мерките и в още 4 области

Няма да има грипна епидемия в София. Падат мерките и в още 4 области

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прекратява се действието на противоепидемичните мерки на територията на областите Хасково, Пловдив, Смолян и Бургас. 

Хасково

През изтеклата седмица заболеваемостта в региона е намаляла до 178 на 10 хил. души, поясниха от РЗИ-Хасково. Прагът за епидемия е 255 на 10 хил. души. Временните противоепидемични мерки влязоха в сила на територията на региона на 1 февруари.

Те изключваха преустановяване на присъственото обучение в училища и детски заведения.

Смолян

По данни на РЗИ-Смолян през периода 29 януари – 4 февруари е регистриран значителен спад на случаите на остри респираторни заболявания, като нивото е 172,55 на 10 000 души.

„По данни на общопрактикуващите лекари вече няма толкова много болни. Болничният епидемиолог в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ също не отчита завишаване на пациентите. При децата усложненията са отити, а при възрастните - пневмонии“, допълни д-р Чернева.

Грипната епидемия в Смолянска област бе обявена от 18 януари, като решението бе взето въз основа на повишаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания, достигнала епидемични стойности от 268,9 заболели на 10 000 население.

От РЗИ – Смолян, посочиха, че продължават ежедневно да извършват активен надзор над заболеваемостта от грип в региона.

Пловдив

Ситуацията в област Пловдив е под контрол и отпадат всички мерки, обявиха здравните власти. 

Към момента се наблюдава спад на заболеваемостта от грип и остри респиратори заболявания. След въведените мерки той е най-голям при учениците - 488 на 10 000. Заболеваемостта при децата от 0 до 4 години също е по-ниска. 

Бургас

Грипната епидемия в Бургаска област се преустановява от сряда, 7 февруари, тъй като се отбелязва значителен спад на случаите на заболели. Това реши Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания на поредното си заседание, на което разгледа актуални данни на заболелите, предоставени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Грипната ваканция за учениците също се прекратява. Те трябва да се върнат в класните стаи на 7 февруари.

Началникът на отдел "Противоепидемичен контрол“ към РЗИ д-р Мирослава Киселкова информира, че към настоящия момент броят на заболелите е 425, най-висока е заболяемостта във възрастовата група пет - 14 г., най-ниска - при групата над 65 г.

София-град

По-рано през деня министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви пред журналисти, че няма да обявят грипна епидемия в София-град, тъй като случаите намаляват. 

В София област учениците се обучават дистанционно до 7 февруари. Противоепидемични мерки бяха въведени на 25 януари, като първоначално бяха обявени до 1 февруари, но срокът беше удължен до 7 февруари. 

Източник: dariknews.bg

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи