Няма да бутат тази година Паметника на Съветската армия, липсват проектни документи

Няма да бутат тази година Паметника на Съветската армия, липсват проектни документи

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преместването на скулптурите от Паметника на Съветската армия и премахването му от Княжеската градина в София няма да се случи тази година. Причината е, че липсват проектни документи, които да дадат информация за него и съответно инженерите да пресметнат какво е нужно за преместването. Това стана ясно от съобщение на областната управа на София-град.

"От отговора на Националната галерия става ясно, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи. Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект. По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника - данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на „Паметника на Съветската армия“, съобщават още от областната управа.

"Както вече ви информирахме, тази документация беше изискана от Столичната община. От получения отговор става ясно, че необходимите книжа не са открити "след извършена служебна проверка в техническия архив на направление "Архитектура и градоустройство", както и че има допустима процедура по възстановяването им. Обърнато е и внимание на издадената заповед на главния архитект на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надиса от Паметника, както и ограничаването на достъпа до обекта.

Спазвайки стриктно буквата на закона, както и поетите ангажименти пред жителите на града, областният управител на област София г-жа Вяра Тодева предприема необходимите действия за възстановяване на проектната документация на Паметника, както и за изследване на възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани на територията на Националната галерия.

С оглед на времето, което се изисква за приключване на процедурата, към днешна дата областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година", гласи още съобщението.

Паметникът бе деактуван от публична в частна държавна собственост преди две седмици. А областната управа пое ангажимента да премести фигурите от него в музея на социзкуството. За да пазят паметника палатков лагер заформиха леви симпатизанти и привърженици на "Възраждане".

Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

  • бъзлива фашистка гнида

    11 Авг 2023 20:43ч.

    На страха очите са големи ! Поговорка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито тази година,

    11 Авг 2023 20:45ч.

    нито следващите векове и години. Слава на Россията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    11 Авг 2023 20:52ч.

    Явно иде краят на войната и нашите олигофрени се сетиха, че с Русия пак ще си станем близки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    11 Авг 2023 22:03ч.

    Чуха мъдрите ми съвети! Остава да постегнат затворите (за свое добро) и да подготвят някой хубав булевард за преименуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    11 Авг 2023 22:41ч.

    Тя войната свършва, ама Раша остана некъде отвъд Днепър.. Скоро нема да се сближим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редник

    11 Авг 2023 23:43ч.

    Мисля, че лъжат, за да се отпуснат хората и някоя нощ тайно да започне демонтажа. Това са неофашисти и от тях всичко може да се очаква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    12 Авг 2023 0:58ч.

    Адмирации за правилната преценка, не че нещо ще помогне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    12 Авг 2023 1:28ч.

    Нищо няма да ми помогне; събирам мешката и суша пексимет за курорта на китния дунавски остров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    11 Авг 2023 20:55ч.

    За истинския национален празник 22.09 заревото ще е грандиозно, ще пратим няколко отломки към Кремъл на борда на B2 Spirit

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Детската градина

    11 Авг 2023 21:14ч.

    Шъ пратите ... оригами шъ пратите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще пратите няколко отломки от B2 Spirit към вашингтон

    11 Авг 2023 21:19ч.

    за опело и похорон в арлингтънското гробище

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахахаха

    11 Авг 2023 22:06ч.

    Гледайте на роженският пилон, като на кол за набиване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    11 Авг 2023 20:59ч.

    Паметникът на Съветската армия е защитен от: Европейската културна конвенция от 1954 г.; Европейската харта за архитектурно наследство на Европа от 1975 г. ; Закона за българското авторското право и сродните му права; Резолюциите на ООН от 2008 г. и 2009 г. за защита на паметниците по повод Втората световна война. Паметникът на Съветската армия е паметник на 27 милиона граждани на тогавашния Съветски съюз - руснаци, украинци, беларуси, казахи, кавказци и от още десетки националности, които дадоха живота си - на фронта и в тила - за свободата на Европа и света от фашизма. Такива паметници има в цяла Европа, но никой не ги мести или събаря! Безиумията на българските управници за събаряне и/или преместване на паметника не могат да скрият невъзможността им да решават реални проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вие е пък

    12 Авг 2023 2:51ч.

    "Безумията на българските управници за събаряне и/или преместване на паметника не могат да скрият невъзможността им да решават реални проблеми." Много точно казано, убиват хората с липса на лекарства, НЯМА ИНСУЛИН!!!!!!!, бе НЯМА ИНСУЛИН????, и през цялото това време Тагарчук и тая другата смрад там "мамадемици" ни занимават с "дезинформация" и некви дето се бият с Русия.Абе ей продажни боклуци, дето по една случайност сте там дето сте - КОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА ПОНЕ ЕДИН МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР БЕ, мамицата ви долна! Що трябва да се вълнуваме с проблемите на зеленясалия наркоман с недвижимост за милиони в Италия, УК и т.н. ! А , с нашите си български проблеми не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Симплиций

    11 Авг 2023 21:03ч.

    А докумените за 3и Март как са! Всичко ли е налично и наред?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    11 Авг 2023 21:09ч.

    Сега вероятно ще направят комисия, която да търси проектните документи :) Ще има работни места за едни "наши" хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шалом

    11 Авг 2023 21:28ч.

    Тия русофоби ще са много тъпи ако го бутнат, паметникът върши чудесна работа за отвличане на общественото внимание и прикриване на всякакви алабала далавери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, много не им вярвайте на днешните

    11 Авг 2023 21:34ч.

    Защото едно говорят, второ мислят, трето правят! Затова денонощното наблюдение от родолюбиви българи не бива да спира. Особено през нощта! ........... А и защо да се бута паметник на който са изобразени скулптурна композиция - ДЕТЕ, МАЙКА, БАЩА и пред тях ЗАЩИТНИК ВОЙНИК. Това е българското семейство = българския народ! А войника е сборна илюстрация на българския и руския воин, защото благодарение на на ген.ВЛАДИМИР СТОЙЧЕВ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво за снимката - защитниците на децата на България

    11 Авг 2023 21:36ч.

    Благодарение на ген.Владимир Стойчев, командващ Първа българска армия, че минава на страната на съветската армия и громи фашистите до Берлин - днес България има Тракия и Родопите. .... Още лятото на 1945 г. Гърция има претенции за тези територии до Стара планина, като държава победителка от антихитлетристката коалиция искаща си "печелбата". Чърчил нямал против, обаче Сталин се застъпва за България и днес имаме цяла Южна България. .... Така че Паметникът е от благодарния български народ към войниците руски и български. И никой няма да го мести никъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    11 Авг 2023 21:39ч.

    Мълния! Паметникът на Съветската армия в София става част от програмата на Юнеско, наречена "Великата мемориална трансформация". Планът предвижда низ от зашеметяващи размествания на паметници. Вече няма нужда да се щурате из света за да видите и си направите селфи с прочути паметници. Имайте търпение, стойте си у дома - те сами ще дойдат при вас. По плановете на програмата "Великата мемориална трансформация" софийският паметник на Съветската армия през октимври заминава за Ню Йорк. Там той ще заеме мястото на Статуята на свободата. На нея е отредено да застане на пристанището във Варна. Альоша от Пловдив пък заминава за Виена. Той ще се настани на мястото на 12 метровия бронзов съветски воин от площад "Шварценберг". Освободеното място върху пловдивскито тепе ще заеме Ян Хус, който ще ще дийде от Староместски площад в Прага. 12 метровият съветски воин от Виена навярно ще заеме мястото на цар Освободител, адресно регистриран на площад "Народно събрание" в София. На панорамата "Обсадата на Плевен" е отредено да се размени с диорамата "Бородинската битка" от Кутузовския проспект в Москва. Пеещият паметник на генерал Колев от Добрич навярно ще се пресели в София, заемайки мястото на паметника на Самуил - царят със светещите очи. Има още стотици

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    12 Авг 2023 0:24ч.

    Звън както винаги си на ниво. Браво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, като го махнете ? Какво?

    11 Авг 2023 21:40ч.

    Като го махнете, отнемате възможността на всякакви безлични, неизвестни русофоби да обикалят по телевизиите и да се правят на герои, за да бъдат забелязани. Един се кани да го орисува, друг да го боядиса, трети да си откърти плоча от него, четвърти да го опикае, пети да го обвие с украински байряци, шести да сипе закани за премахване. Всичките си правят по една публична словесна маструбация по някоя телевизия и после бягат да основават поредната "евроатлантическа" партия, мислейки че са станали суперизвестни и народа само чака да го поведат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    11 Авг 2023 21:47ч.

    Вероятно хитър финт в стил "Бистришки тигри". Искат да го оградят някоя нощ, както направиха с Мавзолея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четвърти километър

    11 Авг 2023 22:04ч.

    Жълтопаветниците се наредиха до хунвейбините, талибаните, радикалните ислямисти и щурмоваците на Рьом. Човещинка. Какво да правиш? Юнг нарича това сянка, а християните дявол. Тия пичове вместо да ходят на терапия се самообявяват за солта на земята, красиви, умни и интелигентни. Поне да го правеха като Бойко и Пеевски заради пари и шубето от американските санкции Магнитски, а те от обикновенна човешка лудост и душевно объркване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    11 Авг 2023 22:18ч.

    Е, те също го правят главно за пари - за тях властта, която преследват, е източник на далавери; те не се стремят към лични качества, защото знаят, че нямат такива. Само не забравяйте, че американците ги купуват с нашите пари, а не със свои - евреите свои пари не дават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    11 Авг 2023 22:39ч.

    На комунетата само пари са ви в главата.. Все гледате в чуждата паничка и за някоя и друга стотинка ще продадете не само родината си, но и скъпата ви и свята русийка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    11 Авг 2023 22:42ч.

    Просташката Ви лексика показва що за персона сте! Не изпитвате ли неудоство, че мнозинството не приема глупостите, които пишете?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов

    11 Авг 2023 23:19ч.

    Не и не, никой не би искал да ви гледа паничката, а от там и менюто ви. Че кой би се втурнал да ви отнема и ръфа в заслепение и омраза сухите фаш*ии и барабонки разни в нея? Може да е естествено за джендъролюбци, разни, 404-ници да си похабява езика и вкуса в канско усърдие да се докарва на господарите си, но нормалните хора? Никога, затуй и разните запенени бунаци все гледат да се докарат на алабалистите и прочие ... таквиз разни. Лошо Кочев, лошо. Незачет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    11 Авг 2023 23:31ч.

    На мен в главата ми звънят само центове и никога няма да продам родината си сащ... обаче звъни ми в главата и не ще да е само от центовете... помощ искам медицински лекар помощ помощ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към д-рКосев:

    12 Авг 2023 1:38ч.

    Комунетата и децата им са във властта. Чуждата паничка я има във всички НПО-та. Хайде повече никой да не му обяснява, да не му се обръща внимание, това го пиша за втори път вече, този явно има много нисък коефициент на интелигентност, няма какво да си губи времето човек с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • професор Росев

    12 Авг 2023 2:05ч.

    Малкия, мога ли да попитам към кого да се обърна, за да си взема хонорара от руснаците? Щото нали мустакатото ленче на киро и миро беше казало, че руснаците плащали по 4 бона на антиджендъри и русофили. Пък на мен никой нищо не ми дава, а гледам всички пронатовски и проамерикански непеота яко захлебват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • комуне

    12 Авг 2023 2:55ч.

    кажи на майка си !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лейтенант Шмидт

    11 Авг 2023 22:19ч.

    Без тези документи как е променена собствеността?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ногу лесно.

    11 Авг 2023 22:22ч.

    С по един параф от Посолството и непеото, равнис, мирно и готово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълтопаветниците

    11 Авг 2023 22:23ч.

    вместо да мислят как да премахнат един български символ на изкуството на близо 80 години, да сътворят един български паметник, олицетворяващ сегашната действителност. Да събаряш е лесно, да сътворяваш е важно и значимо за всички нас. Ама такова е мисленето и действята на сегашните ни управляващи - некадърни и недоклатени селяндури - разбойници! Да грабят и разрушават, още има какво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Лайно с очи" - това трябва да е жълтопаветния символ

    11 Авг 2023 22:53ч.

    Принципно всяка пластика на Веждито ще свърши работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази статия

    11 Авг 2023 22:45ч.

    Много добре описва безсмислието в идеята да се премахва монумента. Хиляди въпроси защо, и това ли ни е единствения проблем в Столицата и Държавата. Например столицата е превърната в архитектурен паметник на грозотата и неудобството за обитаване. Като капак на невежеството и алчността приложена в управлението на града, ще се добавят милионите необходими за консултанти по събаряне, преместване и слагане на нова скулптура. Предполагам, че тези които копнеят да бутнат монумента грижливо са изработили метален бафомет, като в новата братска държава. Иначе премахването, като знам кои го искат, е някаква форма на задоволство от страна на бивши реститути на които са отнети фабрики и имоти, някакво възмездие и морално обезщетение за това че са им променили живота комунистите. Нищо, че техните наследници, не са били унищожени, а напротив в момента са адвокати, дипломати и т.н. С една дума, са успели да изградят кариера, семейства и да продължат родовете си. Т.е. с настоящата офанзива искат да ударят един плесник на народа. Като го накарат да плаща за събаряне на паметника. И идва разумния въпрос. Защо тези които искат събарянето, не платят процедурата от собствения си джоб. Покажете сметката. Нека се запознае населението какви разходи искат да отнемат от общия бюджет, в който влизат здравеопазване и социални грижи? И докога държавата ще плаща разходите на богатите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    11 Авг 2023 23:56ч.

    Столицата няма проблеми с издръжката, усукваме останалата територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка?

    12 Авг 2023 0:01ч.

    С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    12 Авг 2023 0:17ч.

    Не се знае има ли връзка, но все пак. "Акад. Денков: Ако не се споразумеем с "Лукойл" има големи рискове за цената на бензина и дизела" - https://epicenter.bg/article/Akad--Denkov--Delyan-Dobrev-i-Asen-Vasilev-imat-obshto-minalo--a-sega-i-obshto-badeshte/323179/2/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    12 Авг 2023 0:21ч.

    А и още. "Съветник на Зеленски: Танкерите с нефт към ''Росенец'' са военна цел за украинската армия" https://epicenter.bg/article/Tankerite-s-neft-kam--39-39-Rosenets-39-39--sa-voenna-tsel-za-ukrainskata-armiya/323250/4/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    12 Авг 2023 3:01ч.

    ще хванем денк-офф и ще го стискаме за колбите докато ни напълни резервоарите!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    12 Авг 2023 0:35ч.

    Получава се нещо като десанта на Ристю в Росенец. Посрещнаха го с баклава и сега е в някаква непонятна сглобка/некоалиция/ завера с Баце и Сокола в правителството. Т.е. за Ристю е важно да е в правителството. Не е важно с кой ще е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    12 Авг 2023 1:19ч.

    При всичките незаконни действия няма да се учудя , ако го премахнат. Току виж оня малоумник пак дошъл от Германия с....С4. За мен лично от този паметник могат да се изкарват пари Друг е въпроса,че са толкова тъпи,че и това не могат да направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ристю

    12 Авг 2023 3:06ч.

    е, изключително много редко полит-л***о, което си мисли, че няма да приключи като чичака Б.Филов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    12 Авг 2023 1:30ч.

    Ясно ми е че сглобките едва ли ще разберат за какво става въпрос но все пак. https://www.youtube.com/watch?v=umZePwTZNSA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    12 Авг 2023 1:35ч.

    Митрофанова ги предупреди и всичко затихна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • игри на тронове

    12 Авг 2023 2:00ч.

    Очертава се безсънна нощ за теб. :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • черный воронок

    12 Авг 2023 2:08ч.

    баю баюшки баю

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    12 Авг 2023 2:46ч.

    "редно ли е на нашата българска земя още да стърчат паметниците – жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението." Любомир Далчев - един от авторите на скулпторите на Паметника на съветската армия. По-добре късно, отколкото никога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защолъжешбе?

    12 Авг 2023 3:10ч.

    защолъжешбе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    12 Авг 2023 4:19ч.

    Идват избори и тонът се смекчава. Задават се нови ПП-та, леви млади и по умни от Кокорчовците. Вероятно има указание от Галя от Посолството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    12 Авг 2023 4:45ч.

    Идват избори и се задават нови проамерикански ПП-та от ляв тип. Вероятни има нови указания от Галя от Посолството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Събаряй! Колкото по-скоро, толкова по-добре и по-освободени българи

    12 Авг 2023 7:08ч.

    Булдозерите, махайте ги, жмелове руски! За съжаление на свободните българи, това дело ще се осъществи през следващата 2024 г. по конюктурни причини и нефелност на ПП-ДБ. Псевдокомунистите се гответе да разглеждате експозициите на този архитектурен шедьовер на Далчев, но фалшиментно според историческите факти срещу 5-6 левчета, подарени ви от отрудените и инициативни българи, които заработат вашите незаслужени, но в разрез със справедливостта незаслужено високи пенсии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • игри на тронове

    12 Авг 2023 10:27ч.

    Не се сили толкова много, свободен българино. Като нищо през идната 2024 може да бъде построен още един паметник този път на Руската Армия рамо до рамо с този, съвсем съгласувано с историческите факти. А нищо чудно самите ПП_ДБ да му поднесат първи цветя. (Мигове като този, в който цялата демонокрация реве със сълзи и сополи са просто безценни. Какво ли е в Дневник?)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    12 Авг 2023 8:07ч.

    А за долнопробната тирания, прехранваща се с природни ресурси, какво да кажем? „Ако не беше Русия, сега щеше да си турчин“ – ревва русофилистикът. Нима? Босненците турци ли са (османски до 1908), а албанци и севермаци (1913), а иракчани, сирийци, палестинци, ливанци и т.н. (1918)? А кюрдите? При това повечето от изброените са мюсюлмани. „Руснаците ни освободиха.“ Както във всяка уважаваща себе си тирания и в Русия решенията се вземат еднолично, в случая от Александър II – етнически немец, както и всички руски царе (титлата е българска) след Петър I. Никой не е питал нито мужика, нито обозните коне какво мислят. Отделно във войната от 1877 – 78 от самото начало участват Черна Гора и Румъния, а впоследствие се включва и Сърбия. Да, малкият черногорски народ успешно се сражава с турците и на 18 юли 1876, година преди руското преминаване на Дунава, печели голямата победа при Вучи До. При Плевен румънците са почти 40% от съюзническите сили и превземат Гривица. В руската армия се сражават и украинци, беларуси, финландци, поляци, литовци, латвийци, естонци и т.н. Защо да сме признателни само на руснаците? Защото германският цар на многонационалната руска империя е обявил войната? А българското Опълчение? В най-решителната битка – при Шипка – българите са 2/3-ти, а останалите са украинци от Полтавска губерния. Да не забравяме и че България плаща на Русия колосалните 32 тона злато. Мнозинството от руската интелигенция съчувства на българите, но нима не е така и на Запад: Гладстон, Виктор Юго, Макгахан...? Защо тогава западняците не ни освободиха ли? А кой изобщо е тръгнал да ни освобождава? Защото Русия отива да завладява Проливите и Цариград. Нашето освобождение е нежелано за Русия следствие от този й мираж, продължил до 1945. Ние сме само повод, а не причина. Да се подчертае: това е десетата (10-та) Руско-Турска война! И другите ли войни са заради нас? При това не е последната! Явно не сме били достатъчно освободени, та пак... Не от добро чувство, а от интерес. След това Русия винаги е била срещу нас (1881, 1885, 1913, 1916, 1944 и т.н. и т.н.)– ние сме й препречвали пътя, а през 1912 й ставаме дори и съперник (29 ямболски полк превзема два от редутите на Чаталджа – последната отбрана на Истанбул). Русия винаги е била срещу нас и на страната на сърбите, защото: Първо - Сърбия не й препречва пътя. Второ - в стремежа си за хегемония над южните славяни сърбите искат да откъснат австро-унгарските Словения, Хърватия и Босна. Това ги превръща в заклети врагове на Австрия, а оттам и на Германия и съответно вечни руски съюзници. Така започва и Първата световна – сръбски краен националист убива австрийския престолонаследник и Русия застава зад Сърбия. Другата руска идея е, че колкото по-слаба и разделена е България, толкова по-зависима и управляема е тя от Москва. Затова са срещу нас. Не от лошо чувство, а от интерес. Любопитно е, че българинът – винаги подозрителен и готов да търси користни мотиви и далавера, по отношение на освобождението е идеалист. Единственият български идеализъм. Набързо: Ако са ни освободили, макар и да са целели друго , то трябва да сме свободни, а не зависими от тях. Другото е по думите на Левски „Стани, куме, да седна.“ Руснаците сменят турците. Ако в стремежа си към Проливите и Цариград, са ни освободили, то са ни окупирали 1944. Пито - платено. Отделно винаги след 1878 са били срещу нас. Защо да изтъкваме само едничкото добро? А многобройните злини? Един човек трябва да е благодарен на друг. Една нация на друга – никога. Това я прави зависима и ограничава суверенитета й. Американците спасяват Франция през Първата световна и я освобождават през Втората. Благодарни ли са французите? През 2015 юбилейното издание на Фигаро, посветено на освобождението на Франция, споменава американците на...18-та страница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    12 Авг 2023 9:48ч.

    Човече, имаш чорба в главата си.....шкембе-чорба...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи