НСИ: Ръст на производствените цени през февруари с 32,3% на годишна база

НСИ: Ръст на производствените цени през февруари с 32,3% на годишна база

През февруари 2022 година производствените цени в България се увеличават с 1% спрямо предишния месец и отбелязват ръст на годишна база от 32,3% в резултат на силен скок на енергийни цени с близо 82% спрямо година по-рано, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), които са доказателство за продължаващо повишаване на инфлация в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повишава през февруари с 1,0% спрямо януари. Най-силно повишение с 2,7% на месечна база е регистрирано в преработващата промишленост, следвано от повишение с 2,3% на цените в добивната промишленост и намаление с 2,4% при производството и разпределението на електрическа енергия.

На годишна база общият индекс на цените на производител в страната бележи ръст през февруари с 32,3% спрямо февруари 2021 г. - малко под рекордния ръст от 32,6%, отчетен през януари.

Графика на индекса на производствените цени (PPI) на годишна база

 

Силен ръст на цените през февруари 2022 г. спрямо година по-рано с 81,8% е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, в добивната промишленост годишното повишение на цените е с 9,7%, а в преработващата промишленост - със 17,9 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България намалява през февруари с 0,1% на месечна база, но нараства на годишна база с 40,5% (спрямо февруари 2021 г.).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се повишава през февруари с 2,9% спрямо и с 19,8% спрямо февруари 2021 година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ ускоряване на потребителска инфлация през декември с цели 7,8% на годишна база.

Продължаващото повишаване на производствените цени предполага по-нататъшно ускоряване на потребителската инфлация и през следващите месеци.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи