НСИ: Изнасяме почти половината произведен в страната ток

НСИ: Изнасяме почти половината произведен в страната ток

През юни България изнася почти половината произведена в страната електроенергия. Това сочат нови данни на НСИ, съобщиха от Института.

През юни у нас са произведени 4,03 тераватчаса електроенергия, което представлява увеличение от 25% на годишна база. На българския пазар са реализирани 2,4 тераватчаса и спрямо юни 2021 година има намаление от 3,1 на сто. Спрямо май доставките също намаляват - с около 1%.

Разнопосочни са данните по отношение на добива на твърди горива. През юни в страната са добити 2,37 млн. тона, което е ръст със 137% на годишна база. Спрямо май обаче има намаление от почти 15 на сто. Доставките на твърди горива през юни са в обем на 2,41 млн. тона като разликата се покрива с внос. Те също намаляват на месечна база с около 15%, но на годишна база има съществен ръст от 132 на сто.

Данните на НСИ показват още намаление на доставките на природен газ - с почти 22% до 180 млн. куб. метра. От края на април "Газпром" преустанови доставките на синьо гориво и "Булгаргаз" в момента разчита само на един дългосрочен договор - с Азербайджан. Останалите количества се покриват от краткосрочни договори за доставка на втечнен газ и от спотовите пазари.

Спрямо май доставките на природен газ в България намаляват с 10 на сто, е видно още от статистиката. Местният добив е в нищожни количества - около 2 млн. куб. метра на месец.

През юни има ръст на производството на автомобилни горива - дизелово гориво (с 36%) и безоловен бензин (с 40%). В страната са произведени 304 хил. тона дизелово гориво и 157 хил. тона бензин. Голяма част от тези горива се реализират извън страната - доставките на безоловен бензин на вътрешния пазар достигат 58 хил. тона, а на дизела - 211 хил. тона.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • В частни ръце ли отиват приходите от износ на евтиния ток от АЕЦ

    29 Авг 2022 16:24ч.

    Чес'ното час'ничество ли ни построи атомните реактори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    30 Авг 2022 1:13ч.

    Я къде бил ефтиния ток...не са но го отмъкнали, просто си го продават гадовете навън.... Бе вашата ма...ца!!! Който измислен тая борса за ток да иде в пък Ла дано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скъпи на триците (ток за българите),

    29 Авг 2022 18:27ч.

    евтини на брашното (ток за износ). Познайте кой печели?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тука е така!

    29 Авг 2022 18:33ч.

    Ако бяха построили Желене, кой ли щеше да прибира печалбите? А кой щеше да плати за строителството?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Останките от соца ни хранят и спасяват

    30 Авг 2022 1:01ч.

    за кой ли път вече. А новият ни партер ЕС не се свени и той да намаже от това, санким "Токът не мирише, не е като руския газ да идва от Русия, а този ток е от България, най-бедната и последна страна от ЕС, но в която все още има нещо работещо и читаво, да изсмучем и него по стар колониален обичай, цял свят обрахме, че Българийката ли ще мине метър? Хич биля."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи