НСИ: 40,2% увеличение на цените на производител през април на годишна база   

НСИ: 40,2% увеличение на цените на производител през април на годишна база   

С близо 94% са се увеличили цените при производството и разпределението на газ, електрическа и топлинна енергия през април спрямо година по-рано, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индекс на цените на производител е нараснал с 40,2%.

През април спрямо година по рано цените в преработващата промишленост са с близо 25 процента по-високи, в медодобивната малко с над 22 на сто. Подобен е процентът при производството на хранителни продукти, а при мебелите и металите ръстът достига 30 процента.

В традиционната си бизнес анкета националната статистика отбелязва, че в различните сектори мениджърите продължават да очакват повишение на цените на дребно в следващите три месеца, говорим за търговия на дребно, услуги, строителство и промишленост.

Общият бизнес климат се влошава, сочат още данните на националната статистика.


Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    30 Май 2022 15:10ч.

    Тези бавноразвиващи ли са? Говорят за април, а сме в краят на най, с още по-високи цени на енергията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ликуй народе!

    30 Май 2022 16:46ч.

    От овце стадо тъй блейше вчера подир овчарят, когато тоз "цар", безгрижен, глупав, както и сички царьове земни, поведе стадо с кривакът хубав и с умни псета - министри верни, без портфейли, с ТЛЪСТА заплата... И тръгна стадо с агнета дребни, върви и крета от път убито, та сичко младо под нож да легне за СА щати и демократи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи