НС прие окончателно създаването на механизъм за разследване на главния прокурор

НС прие окончателно създаването на механизъм за разследване на главния прокурор

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Депутатите приеха окончателно и без дебат създаването на механизъм за разследване на главния прокурор. То бе прието с 210 гласа "за", без "въздържал се" и "против". От БСП не участваха в гласуването.

Процедурата предвижда сигналите срещу обвинител номер едно или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния. Друг прокурор ще контролира пък неговото разследване.

Прокурорът за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, ръководи досъдебното производство и участва в съдебното производство.

Ако в шестмесечен срок от съобщението възникнат и други законни поводи за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от главния прокурор, те се разглеждат от прокурора. В случай, че в този срок е отказано образуване на досъдебно производство, не са налице други законни поводи или е прекратено образуваното наказателно производство, след изтичането на този срок прокурорът за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, се възстановява на заеманата преди това длъжност като съдия.

При наличие на данни за обстоятелства за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, които не съставляват престъпления, прокурорът за разследването, изпраща събраните материали на министъра на правосъдието.


Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

  • Виктор

    26 Май 2023 22:11ч.

    Непротивоконституционствувателствувайте, или клетва върху хартия няма никаква стойност, а? Държава без конституция също няма никаква стойност, а това се случи още с назначаването на канадският гражданин на поста министър на икономиката, ето сега се берат плодовете на това да не се спазват конституцията и законите на републиката, всичко става нищожно, но на първо място държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    26 Май 2023 23:16ч.

    Гражданите протестираха с месеци - резултат нулев. Сега Гешев посочи "политическия боклук" и ...оле, аламинут, на първо и второ четене с космическа скорост, дори преди бюджет, правителство и прочие. Некой още да се съмнява, че сме демокрация и "...Цялата държавна власт произтича от народа..."?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи