НС обеща на Украйна оръжие, ядрена сделка и подкрепа за НАТО

НС обеща на Украйна оръжие, ядрена сделка и подкрепа за НАТО

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В Народното събрание се оформи мнозинство на проукраинска основа.

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски очерта отново силното политическо разделене в страната. В парламента раздорите около Украйна започнаха още от сутринта. Причината бяха поредица от законодателни предложения, свързани с воюващата страна, които бяха подкрепени от своеобразна проукраинска коалиция между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Очевидно идеята на политическите сили беше предложенията да бъдат приети точно в деня на визитата. Това доведе до жестоки схватки с БСП и "Възраждате", които, както винаги, бяха на позиции в защита на руските интереси.

ОРЪЖИЕ

Най-напред ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН прокараха решение за обновяване на военновременните запаси на министерството на отбраната. То беше внесено от Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков (ПП-ДБ) и Делян Пеевски (ДПС). Във въпросните запаси влизат оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, като те следва да бъдат заменени с новопроизведени такива. В тази връзка, правителството ще трябва да предоговори сроковете и количествата в договора, сключен между военното министерство и оръжейния производител ВМЗ Сопот.

"Възраждане" и БСП се противопоставиха с аргумента, че досегашните ни наличности от боеприпаси ще бъдат изпратени на украинската армия и нашите войници ще се окажат без снаряди в случай на война. От десницата, на свой ред, ги обвиниха, че със съпротивата си защитават интересите на Русия и на фирмите за утилизация, които обработват боеприпасите с изтичаща годност.

ЕНЕРГЕТИКА

След това беше прието предложението българският енергиен министър да започне преговори с Киев за продажбата на оборудването за неосъществения ядрен проект "Белене". В решението е записано, че преговорите следва да започнат в 30-дневен срок от влизането му в сила. Продажната цена следва да бъде не по-ниска от това, което българската държава е платила на Русия, а именно 601 617 133 евро или 1 176 660 837 лв. Отменя се старото решение на парламента от 2018 г., с което се възобновяваше търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор.

Идеята дойде от герберите, както те изрично изтъкнаха, и беше подкрепена от ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Трите формации смятат, че проектът "Белене" е свършен и сделката с Украйна е единствената възможност да се реализира оборудването, а не да се нареже на скрап. И тук левицата и националистите бяха твърдо против, като обвиниха евроатлантическото мнозинство, че предава националните интереси.

ИНТЕГРАЦИЯ

Сега започва обсъждането на декларация в подкрепа на бъдещото членство на Украйна в НАТО. И тук вносители бяха Борисов, Пеевски, Христо Иванов и други водещи политически фигури от проукраинското мнозинство, като тук се включи и ИТН. Те осъдиха руската агресия срещу Украйна и подкрепиха нейния суверенитет и териториална цялост, както и евроатлантическото й бъдеще. В декларацията се призовават българските държавни институции да продължат с политическата, военната, военно-техническата, финансовата и хуманитарна помощ на страната, както и да подкрепят кандидатурата й за членство в НАТО, по-конкретно на предстоящата среща на върха на Алианса този месец във Вилнюс.

НАСТРОЕНИЯ

Първият, който коментира визитата на Зеленски у нас, беше съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Вчера и по-рано днес депутатите се въздържаха да говорят за това от съображения за сигурността на украинския президент.

"Това, което се вижда е, че България застава зад Украйна. Ние не сме периферията, не сме троянския кон, а сме значим партньор, на който Украйна разчита", коментира Петков. Според него визитата показва, че "сме значим фактор в Европа". 

Петков за пореден път опроверга тиражираните слухове, че български граждани ще бъдат изпращани на фронта в Украйна. "По никакъв начин никакви български граждани няма да се изпращат в Украйна за каквото и да било, така че не вярвайте", подчерта Петков.

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Капитан Кук

    06 Юли 2023 17:16ч.

    В София кацна един наркоман по зелен анцунг, което България отбелязва като празник. Поне от Посолството да бяха обявили почивен ден, че да идем за гъби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    06 Юли 2023 18:48ч.

    Трябва да излезем на улицата и да обясним на тези предатели, че не желаем война и не подаряваме на никого единствения източник на енергия за нашата икономика и бъдеще!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прасета в космоса

    06 Юли 2023 18:56ч.

    Като разкараме реакторите ще имаме над половин милиард евро, които Асен Василев ще добави в семетката с нагласациите за трите процента дефицит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като се получат тия половин милиард евро

    06 Юли 2023 19:00ч.

    ще терпиш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само розовобузи наивници

    06 Юли 2023 20:49ч.

    могат да вярват, че някой българин нещо ще получи за реакторите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че кфо му пречи на кокорчо

    06 Юли 2023 20:50ч.

    и сега да ги добави, нали са "договорени"? Ние че пари няма да видим, няма, най много да си ни ги дадат като кредит по линия на ПВУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ннастолен указател за напреднали

    07 Юли 2023 10:33ч.

    НС обеща на Украйна оръжие, ядрена сделка и подкрепа за НАТО, срещу БЛАГОДАРНОСТ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия боклуци няма

    06 Юли 2023 17:19ч.

    да е лошо да си спомнят 1941 г....и след това. А днес по сайта на нс им има и портретите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1941

    06 Юли 2023 17:21ч.

    е имало реален шанс за заличаването на болшевишко колхозния кенеф, но сме го пропиляли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не сте го пропиляли

    06 Юли 2023 17:29ч.

    заради това ревете на гробищата на чужди трандафори, решили сте, че днес благодарение на чужди центове сте съвременните такива. Такива като теб сте били прости селяндури и тогава и сега

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1944

    06 Юли 2023 17:47ч.

    Каква ирония на съдбата.Именно Украинците от 3ти У.фронт превзеха и окупираха България.Всички зверства са извършвани от Украински солдати с подкрепата на Българските фашисти — пребоядисани комунисти. А “цветът на нацията” си знае какво предстои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    06 Юли 2023 17:55ч.

    после да не рИвете за белене, скравена, куциян и пр... има какво да построите още - повече от 30 години тласкате територията назад и у лево.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде стига глупости

    06 Юли 2023 17:58ч.

    Фронтовете са били украински, белоруски и балтийски и това няма нищо общо със състава им. Що за идиотщина и невежество? Преди това е имало ленинградски, степен и т. н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинците от 3ти У.фронт превзеха и окупираха България.Всички зверства са извършвани от Украински солдати

    06 Юли 2023 18:56ч.

    какви зверства бе идиот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изпили

    07 Юли 2023 3:07ч.

    антифриза на Бургас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    06 Юли 2023 17:20ч.

    След Освобождението на Украйна от фашисткия режим, всички глупости на НС ще отпаднат от само себе си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мисля, че ще има

    06 Юли 2023 17:33ч.

    освобождение на окраината. Просто няма да има такава държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    06 Юли 2023 18:39ч.

    Само остава да уточните кой ще е освободителят. На путлеранковците силиците им стигнаха до границата на Донецка област, сега програмата макс е да се задържат каквото могат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кьосев,

    06 Юли 2023 19:00ч.

    нали помниш, че дядо ти на времето черпил у селската кръчма по случай превземането на Севастопол от героите на фюрера. После дълги години се чудил защо комунягите го пратили да се превъзпита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    06 Юли 2023 17:22ч.

    До кога ще търпим тия национални предатели да се гаврят с народа и държавността на България! НАРОДЕ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трагичен ден

    06 Юли 2023 17:25ч.

    Предават всичко което имаме със самоотвержеността на глупак, без да мислят за бъдещето на страна ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    06 Юли 2023 17:26ч.

    Позорен ден за България! НАРОДЕ ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Протестиращите от 2020

    06 Юли 2023 17:30ч.

    Одобряват ли това, което се случи в страната през последните 3 години? Защото протестите и протестиращите, осигуриха място на Киро, Асен, Лорет да станат депутати. Казват че Божков е плащал. За тях ли е било всичко? Да се смени властта с по-малки хора. Демократично-протестърски. И Корал да е "зелен".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трагичен ден за всички,

    06 Юли 2023 17:37ч.

    които имат България за своя родина, в който предателството надмина всички предателски действия на управлявалите в продължение на последните повече от 30 години. Позор за всички предатели - за налудничаво хилещите се от снимката и на всички като тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    06 Юли 2023 17:39ч.

    Политически боклуци!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!!

    06 Юли 2023 17:44ч.

    България има нов, назначен отвън държавен глава, който пристигна с българския правителствен самолет, за да пожъне васална подкрепа от управниците на територията, да получи оръжие и да отнесе ядрените ни реактори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    06 Юли 2023 17:44ч.

    По Нова телевизия-новините,се изпуснаха,да обявят,че Борисов и Петков до такава степен са се въодушевили от пристигането на приятеля,че за наша сметка яхнали държавния самолет,и отлетели първи да усетят в прегръдките си световния герой.На връщане към страната,са се надпреварвали да сипят обещания!Въпросът е-кои са те,че да правят воаяжи за наша сметка,и от наше име,за наша сметка да разпарчетосват страната ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    06 Юли 2023 17:51ч.

    Веднага да се изпрати многонационалната бригада в Бахмут на помощ на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достоевски

    06 Юли 2023 17:53ч.

    Само това е начина да поканим СВО на наша територия за чистка и денацификация от еврофашагите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако съберат всички тия, дето карат украински джипове у нас

    06 Юли 2023 17:55ч.

    Доста народ ще се събере!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахмут

    06 Юли 2023 18:11ч.

    Stop deadnaming the city!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За тия да намериш думи да ги опишеш, няма!

    06 Юли 2023 17:54ч.

    Политически чалгари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кармата е бумеранг

    06 Юли 2023 18:03ч.

    Проукраинското мнозинство, много скоро ще е малцинство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надпреварата в слугинажа

    06 Юли 2023 18:09ч.

    и унижението между отделните части на профашистката коалиция е умопомрачителна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    06 Юли 2023 18:18ч.

    Каква манипулацийка само - наричат българските интереси "защита на руските интереси". Типично за защитниците на чуждестранните интереси. Швейцария с нейния неутралитет и отказ да прати оръжие на Украйна явно защитава "руските интереси".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tre

    06 Юли 2023 18:22ч.

    Имаше избори, има избрани, има коалиция - това е европейския път на България!!!! Край!!! Точка!!! Стига сте беснели по форумите.. с драскане НЕ СТАВА!!!! Всеки - ПЕРСОНАЛНО - да си вземе решение как и какво ще прави в утрешния ден...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В момента имате шанса

    06 Юли 2023 18:24ч.

    да гледате в реално време как за по-малко от месец се унищожават активи, изграждани и трупани от поколения. Не, че последните 30 години не е така, но в момента процедурата е ускорена до възможния максимум и много добре видима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямаме информация

    06 Юли 2023 18:27ч.

    Вероятно реакторите реално се продават през Брюксел, за да попълнят дупката в БЕХ от 2млрд. Ако не сме дали самолетите и ПВО-то, може да не сме прекалено прецакани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не мислиш,

    06 Юли 2023 18:31ч.

    че тоя идва тук за снаряди с изтекла годност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    06 Юли 2023 20:20ч.

    Украйна е фалирала държава. Няма откъде да извади 2 млрд. Явно ще получим обещание за светло бъдеще .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    06 Юли 2023 18:36ч.

    поне стана ясно, какво всъщност крепи управляващото мнозинство.. Общата им проукраинска позиция...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    06 Юли 2023 20:24ч.

    Те нямат позиция, крепи ги посолствоТО. Ако ФАЩ решат да изоставят Украйна заради Тайван, управляващото мнозинство ще има обща протайванска позиция ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нямам обяснение

    06 Юли 2023 19:05ч.

    Защо така безучастно гледаме как ни правят страна във военен конфликт, как България се нарежда сред най-озъбените привърженици на един нацистки режим, как ни обезоръжават и унижават и как съсипват енергетиката ни, превръщайки ни в зависими от онези държави, на които доскоро ние доставяхме електричество. Наистина ли толкова сме намразили живота си и този на нашите деца, че стоим и чакаме смъртта си. Толкова ли не можем да се обединим и да дадем бъдещето на страната си в ръцете на най-умните, комептентните и отговорните измежду нас. Не знам. Отчайващо е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    06 Юли 2023 19:18ч.

    За предателство към Род и Родина наказанието е: СМЪРТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нелегитимно НС

    06 Юли 2023 19:27ч.

    НС няма представителност и легитимност и за това всичко, което предприемат и решават е спорно. Ние нямаме народни представители, а продажни корумпирани бизнес представители. Оставка и нови избори, за 0 време сътвориха купища поразии и чудовищна перспектива за оцелелите от техния геноцид българи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    07 Юли 2023 10:39ч.

    НС обеща на Украйна оръжие, ядрена сделка и подкрепа за НАТО, срещу БЛАГОДАРНОСТ и ОБЕЩАНИЕ ЗА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ, на бунището на историята !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    06 Юли 2023 19:55ч.

    ала-бала е могъща мека сила, боя се, че това е само началото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Клоуни, олигофрени и доносници

    06 Юли 2023 21:22ч.

    решиха да си купят завод на 9 септември.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nikbox

    06 Юли 2023 21:28ч.

    Сега разбрахте ли защо македонците ни наричат фашисти ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    06 Юли 2023 21:29ч.

    затова оставка и избори до дупка докато случим на хора а не на олигофрени преговори и мир черно море зона на мира и дружбата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На отрепките от снимката

    06 Юли 2023 22:01ч.

    децата и родата са отдавна извън България. Ако стане нещо, недай боже, първи ще духнат. Който е гласувал за тях, е същото чудовище!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и на руския елит

    07 Юли 2023 0:58ч.

    Така. Едвам ги изчегъртаха покрай санкциите, а някои като чаветата на Песков и Соловьв още са там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    06 Юли 2023 22:21ч.

    Да се вдигнели хората, пише един .Кои хора бе, наивник?Колко стачки сте правили в тъпата колония последните 20 години?Колко?И това са стачки касаещи заплати, пенсии, условия на трудът. А ми приказвате да се вдигнели за нещо си там?Нищо не става от тъпата колония.Нищо!Банда идиоти,продажници начело. Всичко разсипано. Нужна е кръв в колонията.Реки от кръв.Бесилки, колове и въжета...Оборете ме ако можете....ама не можете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • исината[email protected]

    07 Юли 2023 0:03ч.

    тези чужди помиари убиват и последната глътка въздух за българите, без енегетика, без пари , без достъп до социални системи в полза на чужди страни, дпс за поред път показва, че е против България, а другите изроди, които управляват с тази антибългарска партия от 30 години се преименуват, размножават, умножават за да довършат България! Смърт за смърт, по арабски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма нищо вечно , Балканите са буре с барут

    07 Юли 2023 0:26ч.

    Българските национални предатели ще трябва да отговорят ,какво ще се случи с България,ако някои въоръжени до зъби съседни на България държави вземат съответно решение за специална военна операция срещу българския неонацизъм. Те не разбират какво вършат ,но идва време сурово ,безпощадно с много изненади. Сделката между Русия и САЩ предстои . Тези овни ще бъдат изоставени. Горко и тежко на слаба ,бедна разнебитена България изоставена от Байдън. Както се казва ,прегрупирането предстои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снимат се с бандеровеца за спомен, а Франция гори

    07 Юли 2023 1:37ч.

    Българските овни не си дават сметка, че Китай за две седмици може да спре цялата западна икономика. Нито един самолет няма да може да излети и нито един танк да тръгне съгласно чл.5 ! Защо това е така ,не им е дадено да знаят. Но тази възможност е факт. За сега Китай им е спрял само два редки метала които им доставяше и които запада има но цената е космическа а производството прескъпо . И не само това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сион

    07 Юли 2023 1:38ч.

    Да обобщим, единият / Пеевски/ се опитва да излезе от Магнитски, другият / Борисов/ се опитва да избегне Магнитски, третите / ПП ДБ/ са пословично тъпи и като цяло нископлатена прислуга на Посолството , а всичките изброени заедно продават България , като разменна монета в сделката си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей ся ако обещаят и

    07 Юли 2023 3:10ч.

    Подобрение на живота български!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    07 Юли 2023 4:51ч.

    Много щастливи лица, големи комисионни...Не си дават сметка. Някои украински баща, загубил деца на фронта ще търси отмъщение. Децата им ги ловат от улиците като бездомни кученца и директно на фронта...! Е толкова ли е страшен американския посланик?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ......

    07 Юли 2023 8:55ч.

    Според мен мнозинството не е на проукраинска, а на прокорупционна основа, ама как да е. То май е едно и също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голяма крачка

    07 Юли 2023 10:52ч.

    От предатели и безродници към следваща национална катастрофа! Няма осъзнаване тоз народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи