Ножаров, БСК: Бизнесът не подкрепя "Газпром", но няма други алтернативи

Ножаров, БСК: Бизнесът не подкрепя "Газпром", но няма други алтернативи

Ако не бъдат осигурени доставки на газ, последиците върху индустрия ще засегнат всички. Енергийните цени са основният фактор, който увеличава инфлацията. Последиците ще засегнат цялото общество, от гледна точка на бизнеса ще засегнат цели отделни подотрасли. Това каза в предаването "Денят започва" на БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара (БСК). По думите му, ситуацията с трите танкера е много неясна. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото потребление, а само 65%. Бизнесът няма подкрепа към "Газпром" или към Русия, категоричен е той. Просто липсват други алтернативи и държавата не си е свършила работата да ги посочи. България е без енергийна стратегия от две години.

"Например, при торовите заводи газта е основа суровина. "Неохим" в Димитровград може директно да спре съвсем скоро, което ще повлияе на земеделските цени и хранителните стоки. Керамиката може да спре, циментови, металургични заводи, хартия, химия, стъкларство. Производството на хляб дори е свързано с газ", каза Ножаров.

Ще бъдат засегнати и косвени индустрии, освен земеделието през торовите заводи, строителството от гледна точка на металите и арматурни железа, което увеличава всички цени. Ефектите за икономиката ще бъдат много тежки, предупреди икономическият съветник.

Предложението на "Булгаргаз" за увеличението с 60% на газа всъщност е 100% - което е 298 лв. Представете си какво означава това за бизнеса и не е ясно каква ще е цената за септември, каза той.

Асоциацията на работодателските организации, която обединява 80% от бизнеса иска обещанието на отиващото си правителството за компенсации от цената от 142 лв. Бизнесът ще настоява за това, защото в противен случай изпада в непоносимост и прогнозите са за сериозни съкращения.

Ножаров заяви, че ситуацията с трите танкера е много неясна. Дори те да дойдат, това няма да покрие цялото потребление, а само 65%. Газохранилището в Чирен е най-малкото в Европа и най-малко запълненото. Покрива капацитет от 1/6 от нуждите на България, което е нищожно количество. Предполага се да бъде запълнено на 85% в края на годината, което няма да реши въпросът, предупреди Ножаров.

С трите танкера има неясноти. Съответната цена не може да бъде определена колко е точно, самата сделка не е потвърдена. Неясна е цената на този газ и дали изобщо ще дойде. Азербайджан също не е алтернатива, защото там имаме един изчерпан капацитет, каза Ножаров. 

Бизнесът няма подкрепа към "Газпром" или към Русия, категоричен е той. Просто липсват други алтернативи и държавата не си е свършила работата да ги посочи. България е без енергийна стратегия от две години.

"По отношение на "Газпром" се появяват коментари от експерти за правилото "вземи или плати". България може да плати дори неустойки, че не плаща газта. България обаче тук може да има възражения, защото "Газпром" едностранно промени условията за плащане. Т.е. не е ясно доколко "Газпром" би осъдил България. Не се вижда друга алтернатива, от всички възможни това остава като възможност за допълване на необходимите количества. Ако правителството предложи друга алтернатива, бизнесът е съгласен", каза Щерьо Ножаров.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

Коментари

  • Рада Глибоката

    02 Авг 2022 8:41ч.

    Гологлави мутробизнесмени сеят простотии....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много интересна работа

    02 Авг 2022 8:49ч.

    Аз не те подкрепям, обаче искам да те муфтя. Ти ще ми пуснеш ли? Ай сектир всички престъпници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    02 Авг 2022 8:51ч.

    тази помиярщина ще ни изяде главите...в близко бъдеще... ПП...в първия момент си помислих, че укро-нац-пропагандатора Гордон е изпуснат в БГ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина много мяза в суратя на Гордон

    02 Авг 2022 9:29ч.

    И аз се заблудих в първия момент

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денис

    02 Авг 2022 10:18ч.

    Е той е българския Гондон). Наистина няма късмет тази България и господ точно не е българин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    02 Авг 2022 8:51ч.

    Това вече е мантра! Не подкрепяме Газпром разбирай руснаците и по-точно Путин, но реалностите са такива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    02 Авг 2022 9:01ч.

    И са прави - руският газ не е демократичен; виж, америчкият, макар и 2 пъти по-скъп, е носител на евроджендърските ценности, ерго, наше момче! Пфу от идиоти-"бизнесмени български"! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    02 Авг 2022 9:03ч.

    Така наречените бизнесмени ги е страх. От една страна американските щикове, от друга реални фалити. 4/5 от тия ще дадат фира. Заслужават си съдбата. След като не могат да си сложат политик, който да провежда политиката на Орбан и Ердоган,каквато иска мнозинството от българският народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    02 Авг 2022 9:05ч.

    Променили условията?А конфискация на сметки е правилно?Слава на Русия срещу фашистка Европа.Хитлер ще получи оргазъм че фашизма е на мода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков, ру

    02 Авг 2022 9:31ч.

    Да им спират Турски поток и национализират Нефтохима и да им платят компенсации в тугрици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Га си прост, е нелечимо..

    02 Авг 2022 12:24ч.

    Важното е да вредим, кой го брига да сме си полезни..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бизнесът не подкрепя "Газпром",

    02 Авг 2022 10:15ч.

    Не може да бъде! Всички подкрепят “Газпром”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    02 Авг 2022 10:40ч.

    Говорете си. Въпросът е с толкова много говорене срещу Русия накрая като клекнете на Газпром той какви условия ще извади. Защото ще е ясно че не сте намерили газ и може да ви клеца. Но вие си говорете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Rattrack

    02 Авг 2022 11:02ч.

    Ще ползваме руски газ от Газпром, ама с отвращение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Бизнесът няма подкрепа към "Газпром" или към Русия, категоричен е той."

    02 Авг 2022 11:29ч.

    Ми щото не е бизнес, а "бизнес" с назначени "бизнесмени". Все пак 2/3 от народа български живя през 90-те, още е жив и даже помни генезиса на "големия бизнес". И "нашите", демек Костови, Бокови, БСПейски и прочее "бизнеси", за Кирташкия не смея да пиша, че за него имам само ненормативна лексика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-kakво ни чака.БУНТ

    02 Авг 2022 11:48ч.

    Давах за пример Шри Ланка,Ирак,Еквадор.От няколко дена и Молдова влезе в числото.Там в Молдова флагмана са ГАГАУЗИТЕ!Проруски настроени,солидарни,решителни.След като надраха украинските ''бежанци'' и ги пратиха да веят знамена другаде сега пишат писма до Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    02 Авг 2022 11:54ч.

    Там в Молдова гагаузките и българиските домакинства са газифицирани.Бизнеса им и той на газ.Цената хвърчи към 1500$ /1000 на едро и газ няма.Зимата Молдова ще експлоадира.Бг.бизнеса на газ ще бъде жертван.Гаранция.Такава е съдбата на мекеретата.Жертват ги.И както виждате дори на ешафода целуват краката на господаря САЩ.Ще се разплача.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато фактите говорят

    02 Авг 2022 12:21ч.

    Цената на Газпром е най-изгодна.. Без да коментираме липсата на реална алтернатива..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи