Ново мощно оръжие се появи в арсенала на Въздушно-космическите сили на Русия

Ново мощно оръжие се появи в арсенала на Въздушно-космическите сили на Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В арсенала на Въздушно-космическите сили на Русия се появи ново мощно оръжие – тритонни авиационни бомби ФАБ-3000, показва видео, публикувано в социалните мрежи. Актуализираната версия на тези боеприпаси, според експертите, е оборудвана с универсални модули за планиране и корекция (УМПК), което значително увеличава тяхната бойна ефективност и точност на поразяване на цели.

По-рано руското министерство на отбраната публикува съобщение, че започва масовото производство на ФАБ-3000, и видео с министъра на отбраната Сергей Шойгу, който инспектира завод за производството им.

"Сергей Шойгу е информиран, че от февруари тази година в предприятието е организирано масово производство на ФАБ-3000", се посочва в съобщението на руското ведомство. Руският министър е информиран още, че "предприятието е увеличило многократно производството на авиобомби ФАБ-500, удвоило е производството на ФАБ-1500".

Самата ФАБ-3000 е неуправляема бомба, разработена още в СССР. 

Тя има такава разрушителна сила, че може да се използва за атаки на особено укрепени райони като мариуполския Азовстал, освен това новите технологии ще я превърнат практически във високоточно оръжие, разказа пред РИА Новости руският военен експерт Алексей Леонков.

"ФАБ-3000 бяха използвани по време на бойни действия в Украйна по време на нападението на Азовстал. Но те бяха взети от запаси, направени по време на Съветския съюз, и производството им не беше възобновено. Но "специалната военна операция“ показа, че тези боеприпаси са били особено необходимо по време на нападение на укрепени райони“, посочва Леонков.

Той уточни, че възобновеното производство ще се извършва по съвременни технологии, които ще позволят тези бомби да се използват практически като високоточно оръжие. По думите на експерта, използването им в съчетание с балистични изчислители за пускане ще превърне ФАБ-3000 във "високоточни боеприпаси, които точно ще се впишат в целта с минимално кръгово вероятностно отклонение“.

Освен това, ако на тритонна бомба е монтиран универсален модул за планиране и коригиране, той може да бъде хвърлен от разстояние, което ще позволи на самолета-носител да не навлезе в зоната на ПВО на противника, добави Леонков.

"Всички знаят резултатите от пускането на бомби ФАБ-1500. ФАБ-3000 ще бъде още по-лошо...“, подчерта той.

По данни на руското ведомство само далечният бомбардировач Ту-22М3 официално може да използва ФАБ-3000, но този самолет не може да използва бомби от УМПК (универсален модул за планиране и корекция). Един от основните носители на боеприпаси с този модул е ​​фронтовият бомбардировач Су-34, но той от своя страна официално не е носител ФАБ-3000.

Възможно е по-късно Су-34 и Ту-22М3 да преминат подходяща модернизация. Формално пречките за това са малко, защото максималното бойно натоварване на Су-34 достига 12 000 килограма при боен радиус 1000 километра.

Универсалният модул за планиране и корекция на полета (УМПК ) е монтиран модул, който преобразува конвенционалните неуправляеми бомби (по-специално ФАБ-250 и БАБ-500 M-62) в планиращи бомби - високоточни боеприпаси с увеличен обсег.

Авиобомбата ФАБ-3000 е два пъти по-мощна от ФАБ-1500, която както показва и името й, тежи два пъти по-малко – тон и половина. Преди дни CNN коментира, че дори по-малко мащната ФАБ-1500 е бомбата, която „унищожи украинската отбрана и наруши баланса на силите на фронтовата линия“.

Руските въоръжени сили превърнаха едно от основните оръжие от съветската епоха ФАБ-1500 в планираща бомба, т.е. бомба, на която е инсталиран универсален модул за планиране и корекция, основно със сателитно насочване. ФАБ-1500 оставя след себе си кратер с диаметър 15 метра.

За сравнение новата ФАБ-3000 е проектирана да носи 1200 кг. експлозиви. Тя е с радиус на поражение от 46 метра, а радиусът на разпръскване на осколки може да достигне 260 метра. Сред възможните носители на ФАБ-3000 са стратегическите бомбардировачи Ту-22М3 и фронтовите бомбардировачи Су-34.

Източници: Агенция "Фокус", obektivno.bg, fakti.bg

 

 

 

Коментари

  • о.з. ефрейтор доц. Карачибук

    24 Март 2024 14:25ч.

    Впечатляващо! Такова нещо рядко се вижда! Снимката поразява и с циничната откровенност, с която Шойгу си го е извдил и треснал на масата. Това "нещо" напомня за знаменитото оръдие цар-пушка. По точно е обаче да го назовем цар-пенис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от педераси

    24 Март 2024 14:45ч.

    Само пениси ти се привиждат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Март 2024 15:08ч.

    Нищо особено .... 2.5 т бомби са използвани и през Втората световна. Когато видим бойни роботи на фронта ще е впечатляващо !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    24 Март 2024 14:29ч.

    В съседната статия за смъртта на предареля Съби Събев не може да се пише, затова - тук ДНЕС Е ПРАЗНИК! СМЪРТ НА ПРЕДАТЕЛЯ! СВОБОДА ЗА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА! Предателят Събев го " починаха"! Да не би да е бил тия дни в Киев, или около "Крокус"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз си го помислих

    24 Март 2024 14:46ч.

    Кой знае!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Март 2024 15:09ч.

    Останаха още трима - Р.Р, Сим .Сим и Ст. Я ...................................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    24 Март 2024 20:56ч.

    Едно място на атлантическия колесник е вече свободно. Да видим кой ще е следващия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • против трансхуманизма на едно вечно надрусано малцинство на Запад

    24 Март 2024 14:48ч.

    Тази бомба ще донесе истинско освобождение на страни и народи от трансатлантическо робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    24 Март 2024 15:34ч.

    И после ПП/ДБ ще са първите, които ще се изкарат репресирани от Посолство-то :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • експерт

    24 Март 2024 15:04ч.

    ФАБ 3000 не е "ново оръжие" , това е бомба от края на 40-те години на 20-ти век. Съветска бомба. Новото днес е , че окуражени от модификациите на ФАБ 500 и ФАБ 1500 , които с ГЛОННАСС навигация и крилца се превърнаха в КАБ 500 и КАБ 1500 /Коректеруема Авиационна Бомба/ , руските фуражки решиха да "подмладят" и по-дебелия събрат 3000. Съответно той ще се нарича КАБ 3000 , а не ФАБ /Фугасна Авиационна Бомба = свободнопадаща/ . Защо чак сега ? Проблемът беше технически , да се намери носител на 3 тонния монстер, който хем да е пъргав и повратлив във въздуха, хем да може да го носи ! По принцип тежките бомбардировачи на Русия Ту 22 М3 , Ту 95 М , Ту 160 - нямат проблем да носят бомбата. Че и повече от една бомба. Проблемът е че тези големи самолети са мишена за украинската ПВО и до сега руснаците ги използват само от дълбокия тил като носители на ракети с голям обсег ! Например Ту 95 М излита от базата си в Русия, стига някъде преди Ростов, изстрелва Х 22 по цел в Украина и веднага обръща курса обратно. Така бомбардировача остава извън зоната на фронта, извън обсега на украинските ПВО средства. Недостатък на тази тактика е ,че ракетите с голям обсег са скъпи , няма изненада за врага - американските средства за следене отрано предупреждават укрите за излетели бомбардировачи. ПВО има време да се приготви и често да отреагира с успех... Коректируемите бомби летят до 60-70 км от мястото на пуска и имат много точно попадение в целта. Обикновено КАБ 500 и КАБ 1500 се носят от фронтови руски изтребител-бомбардировач СУ 34 , който от височина 10 км. пуска бомбата на 30-50 км от фронтовата линия, веднага обръща обратно...Ефектът върху украинските наземни сили е потресаващ, особено от КАБ 1500. Какво пречеше Су 34 да носи КАБ 3000 ? Не е товароподемността , защото СУ-шката може да я вдигне без проблем. Пречката беше окачването на бомбата. В специализираните сайтове излезнаха данни, че са му решили проблема с окачване бомбата на повече от един пилон. Така няма да има нужда да се рискуват тежки бомбардировачи, а фронтовия СУ 34 ще хвърля и КАБ 3000 . Какви параметри на височина на пуска и далечина на планиране, ще видим скоро. Жална им майка на ВСУ-шниците и техните щабни началници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Март 2024 18:49ч.

    След 1945 г НКВД успява да плени и изпрати в СССР почти целия екип на Юнкерс. Те решават няколко проблема на Туполев относно двигателите и бомбометателния апарат !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор, от село Парамун социален антрополог

    24 Март 2024 15:34ч.

    По какъв ли ред Свети Архангел Михаил събира душите на грешниците?. Ако е по азбучен след европокойникъто.р. ген.-майор С.С. би трябвало да се готви о.р. полк. проф. Т.Т.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Октагон

    24 Март 2024 17:46ч.

    Хората си имат въздушно-космически сили, ние вече и въздушни нямаме. Камо ли космически. То май и въобще нищо нямаме, освен едни кряскащи евроантлантици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи