Ново изследване за евроизборите: Възход на евроскептичните и проруски партии в ЕП

Ново изследване за евроизборите: Възход на евроскептичните и проруски партии в ЕП

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Евроскептичните десни партии в страните членки на ЕС се очаква да отбележат силен подем на предстоящите европейски избори през юни, предаде Франс прес, като се позова на ново изследване, публикувано днес. То е дело на мозъчния тръст Европейски център за външни отношения.

Според авторите на изследването това ще се отрази на политиката на Европейския съюз по отношение на Зелената сделка, подкрепата за Украйна, разширяването на Съюза, имиграцията.

Очаква се парламентарните групи Идентитет и демокрация (ID) и Европейски консерватори и реформисти (ECR) значително да увеличат числеността си.

В "Рязък завой надясно: Прогноза за изборите за Европейски парламент през 2024 г." авторите казват, че двете големи политически групи - Европейската народна партия (ЕРР) и "Социалисти и демократи" (S&D), ще продължат да се свиват, следвайки тенденцията от последните два вота. Същото ще се случи с центристко-либералната "Обнови Европа" (RE) и коалицията Зелени/Европейски свободен алианс (G/EFA). Крайно лявата "Левицата" ще добави депутати.

"Съществува силна възможност проруски парти да бъдат представени в следващия Европарламент", посочва още изследването.

Разпределението на местата и групите в сегашния Европейски парламент, избран през 2019 г.© ECFR

В "Рязък завой надясно: Прогноза за изборите за Европейски парламент през 2024 г." авторите казват, че двете големи политически групи - Европейската народна партия (ЕРР) и "Социалисти и демократи" (S&D), ще продължат да се свиват, следвайки тенденцията от последните два вота. Същото ще се случи с центристко-либералната "Обнови Европа" (RE) и коалицията Зелени/Европейски свободен алианс (G/EFA). Крайно лявата "Левицата" ще добави депутати.

Прогнозата на доклада за ЕСВП как може да изглежда разпеделението на евродепуттите и групите в парламента след вота в началото на юни 2024 г.© ECFR

Авторите на доклада, сред които и известни имена като Саймън Хикс и Кевин Кънингам, смятат, че има шанс за пръв път в Европейския парламент да се оформи мнозинство от християндемократите от Европейската народна партия, консерватори и евроскептична десница. Причината е, че в поне девет страни антиевропейските партии ще съберат най-много гласове и в още девет най-вероятно ще са втори или трети по популярност.

Данните предвиждат, че основната политическа група в ЕП - тази на Европейската народна партия, обединяваща десните и християндемократите, от която произлиза и председателката на настоящата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, би трябвало да остане най-голяма и в следващия ЕП. Но според изследването тя ще загуби депутатски места. Същото ще стане и с групата на "Социалистите и демократите", която се очертава да се класира на второ място, но да загуби места.

Центристката група "Обнови Европа", към която принадлежи партията на френския президент Еманюел Макрон - "Възраждане", би трябвало да отбележи отстъпление на евровота. Същото се очертава и за "зелените".

Крайнодясната група "Идентичност и демокрация", към която принадлежат френската партия "Национален сбор" или германската партия "Алтернатива за Германия", както и групата на Европейските консерватори и реформисти, обединяваща между другото полската партия "Право и справедливост", италианската партия "Италиански братя" и партията "Вокс" в Испания, се очаква да постигнат значителен напредък на евровота.

Според прогнозите "Идентичност и демокрация" ще се позиционира като трета политическа сила. Но тя може да бъде изпреварена от Европейските консерватори и реформисти, ако партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан реши да се присъедини към нея. Сега партията не е част от нито едно политическо семейство. От друга страна обаче Европейската народна партия би могла да привлече "Италиански братя" на своя страна, посочват авторите на изследването.

Според тях една коалиция, включваща популистката десница, съставена от Европейската народна партия, "Идентичност и демокрация" и Европейските консерватори и реформисти, би могла да се зароди в идния ЕП и да има 49 % от 720-те места в него.

Ето как може да се промени балансът:

Докладът отбелязва, че популистки партии с вкоренен евроскептицизъм ще се окажат водещи в Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Унгария, Италия, Холандия, Полша и Словакия и ще заемат второ или трето място в България, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция. Крайнодясната парламентарна група ID се очаква да се увеличи с над 30 места и с общо 98 депутати да стане третата политическа сила в предстоящия парламент.

Балансът ляво-дясно в Европейския парламент ще се измести драстично надясно. Статистическото моделиране за ЕСВП предполага, че значително ще спаднат евродепутатите (и делът им в ЕП) на сегашната лявоцентристка коалиция - на S&D, G/EFA и Левицата - от 36% на 33%.

Обратно, размерът на потенциалните коалиции вдясно се очаква да се увеличи. Основната дясноцентристка версия за коалиране - на ЕНП, "Обнови Европа" и Европейските консерватори и реформисти - вероятно ще загуби някои места, като задържи 48% вместо сегашните 49%.

"Популистка дясна коалиция" - съставена от ЕНП, Европейските консерватори и реформисти и ID - ще увеличи дела си като депутатски места от 43% на 49% и може да се бори за пръв път за мнозинството в Европейския парламент. Ролята на "Фидес" (14 места) ще бъде решаваща, защото ако реши да се присъедини към консерваторите, вместо да седи настрани като независима партия, те не само може да изпреварят "Обнови Европа" и ID и да станат третата по големина група. Ако се съберат консерваторите и ID, те може да достигнат почти 25% от евродепутатите и за първи път да имат повече места от ЕНП или социалистите.

Следователно почти половината от местата, държани от евродепутатите, ще бъдат извън "суперголямата коалиция" (центристките групи ЕНП, Социалисти и демократи и "Обнови Европа"). Местата им може да намалеят от 60% на 54%. Този спад в представителството може да означава, че една тяхна коалиция няма да има достатъчно места, за да гарантира печелившо мнозинство при ключови гласувания.

Във всичко това има известна доза несигурност, създавана от нови партии, които не са се определили към кое "семейство" искат да принадлежат. В момента те са 28 и може да спечелят през юни общо над 120 места. Сред тях в доклада са поставили българската "Възраждане" и полската "Конфедерация".

В България

В България на евровота (най-вероятно на 9 юни) четири нови партии ще спечелят своите първи евродепутати. Всички традиционни играчи - ГЕРБ, ДПС и БСП, ще изгубят между един и трима свои представители в Европарламента. ВМРО изобщо няма да има евродепутати.

Това са част от изводите на ново проучване за Европейския съвет за външна политика, с което "Дневник" разполага ексклузивно преди днешното му публикуване. То е дело на политолози и статистици и се основава на най-новите проучвания на общественото мнение в 27-те страни членки и прилагане на специфичен статистически модел, взимащ предвид група фактори.

Българските избиратели ще дадат своя принос за описания процес, като изпратят в Европейския парламент депутати от евроскептичната "Възраждане", "Има такъв народ" и "Левицата!".

Четвъртата нова българска партия с представители в ЕП ще бъде "Продължаваме промяната", която е заявявала желанието си да попадне в либералния блок "Обнови Европа". Там са я записали и в доклада, но авторите базират прогнозата си на коалицията ѝ с "Демократична България", от която вече има един евродепутат Радан Кънев, но в групата на ЕНП. Още не е ясно дали те ще имат обща листа за евроизборите.

Ето как може да изглежда разпределението на 17-те български евродепутати:

ГЕРБ - 5
ПП-ДБ - 3
"Възраждане" - 3
ДПС - 2
БСП - 2
ИТН - 1
"Левицата!" - 1

"България е преживяла пет парламентарни избора от началото на 2021 г. Това ниво на нестабилност допринесе за бързото ускоряване на антисистемния вот, от който крайнодясната и проруска партия "Възраждане" се възползва много: тя спечели 3% от гласовете на първите от тези пет избора през април 2021 г., но 14% на последните избори през 2023 г., което я прави третата по големина партия. Ако "Възраждане" спечели три места в Европейския парламент, както прогнозираме, тя ще влезе там за първи път, печелейки институционална легитимност", се казва в доклада

"Това може да създаде опасен прецедент като мейнстрийм партиите на България продължават да губят собствената си легитимност: след провеждането на петия си национален вот за две години България все още не е близо до формирането на стабилно правителство", допълват авторите в частта, посветена на България.

Кой печели и кой губи

Какви са очакванията за ключови държави в ЕС

Четири големи страни с десетки представители в Европарламента заслужават повече внимание: Германия, Франция, Италия и Испания, като последната е единствената с управляващи социалисти в сложна коалиция с местни националисти.

В Германия е вероятно крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AfD) да стане втората по големина германска партия в Европейския парламент (20 депутати), зад възраждащия се отново Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХДС) с 26 депутати. Изборите ще бъдат и първият тест за новия антиимигрантски радикален ляв Алианс на Сахра Вагенкнехт (BSW) с шанс да излъчи 8 депутати. От 21 на 14 може да паднат зелените евродепутати и от 16 на 12 - тези на социалдемократите

Следващите парламентарни избори в Германия би трябвало да са през есента на 2025 г. Следователно продължаващата поляризация на германската политика ще бъде основен проблем за центристките партии, а ХДС/ХСС ще бъдат под натиск да кажат дали биха желали да влязат в коалиция с AfD.

Във Франция изборите ще бъдат първият тест за новото правителство, предложено от президента Еманюел Макрон, което в момента се движи около 30% одобрение. Това ще бъде първата възможност на френските избиратели да изразят това неодобрение и пред урните и моделът, използван за доклада на ЕСВП, показва, че има всички шансове радикалният десен "Национален сбор" (RN) на Марин льо Пен да спечели изборите, като от 23 увеличи евродпутатите си на 25. Партията на Макрон вероятно ще изгуби пет места и ще събере 18 евродепутати. И тук Зелените ще паднат от 13 на 8 представители.

Това вероятно ще зададе тон за президентските избори през 2027 г. и може да утвърди Льо Пен като потенциален следващ френски президент. Вотът за Европейски парламент ще бъде и първият тест за френската левица след разпадането на Нов екологичен и социален народен съюз (НУПС).

В Италия ще има първи изборен тест за правителството на премиера Джорджа Мелони, както и за новото ръководство на Forza Italia (вицепремиерът Антонио Таяни) и лявоцентристката Демократическа партия (PD) с Ели Шлайн, първата жена начело на партията. Решителна победа на партията на Мелони (очаквано увеличение от 6 на 27 евродепутати) за сметка на нейните двама коалиционни партньори (Forza Italia - запазване на 7 депутати, и Лигата - рухване от 29 на 8) ще установи "Братята на Италия" като доминираща партия вдясно в Италия.

Междувременно за италианската PD в момента се прогнозират по-слаби резултати (спад от 19 на 14 евродепутати), които може да попарят първоначално големи надежди, че Шлайн ще реформира репутацията на партията след лошото им представяне на изборите през 2022 г. С леви избиратели, разделени между PD, движението "Пет звезди" (прогноза за намаляване от 14 на 13 депутати) и центристките партии, остава да се види дали тези избори могат да очертаят път напред за левицата в Италия.

Джорджа Мелони© Reuters

В Испания това ще бъде своеобразен референдум за премиера Педро Санчес и правителството на неговата Социалистическа партия (PSOE) след сделката с каталунски националисти. Очакването според доклада е за реакция срещу Санчес (спад на евродепутатите социалисти от 21 на 19) и дясноцентристката Народна партия (НП) да е категоричен победител (ръст от 13 на 26 депутати). Радикалната десница Vox може да събере 10 процента от гласовете и почти да удвои евродепутатите си от 4 на 7. Популярната през 2019 г. центристка либерална "Гражданите" (Ciudadanos) сега ще изгуби всичките си 8 евродепутати.

Педро Санчес© Reuters

Три важни за България страни

Полша, Нидерландия и Австрия остават важни за България. Поляците са внимателно наблюдавани ще успеят ли да демонтират конструкцията на националисти-евроскептици. От Нидерландия и Австрия се очаква да гласуват в бъдеще и българската сухопътна граница да е в Шенген, а евроизборите са обичайна възможност да се изкара още по-напред в дневния ред темата за мигрантите и кой пази границите на ЕС

В Полша ще се види дали гласоподавателите устойчиво са се отдръпнали от популистката дясна партия "Право и справедливост" (PiS), както го направиха на националните избори през октомври 2023 г. Очакванията в момента са PiS да оглави резултати в Полша през юни 2024 г. с 31 на сто от гласовете, но всъщност да слезе от 27 на 20 евродепутати. Центристкият съюз Европейска коалиция (KE) се прогнозира да заеме второ място с 24% и свиване на представителите на отделните партии в нея от 22 на 15.

Това ще бъде компенсирано от новата центристка група "Трети път" (TD), като за пръв път може да получи евродепутати, и то 10, и така допълнително консолидира позицията си на ключов съюзник на КЕ в Полша. След като се представи по-лошо от очакваното на парламентарните избори, радикалната дясна "Конфедерация" се очаква да се справи много по-добре през юни 2024 г., главно като вземе гласове от PiS.

В Нидерландия далеч не е сигурно дали през юни ще има правителство (продължава да управлява това на Марк Рюте), или страната ще върви към поредните парламентарни избори. Партията на Герт Вилдерс (PVV) е на път да стане най-голямата нидерландска в Европейския парламент (от 1 на 10 депутати), докато Новият социален договор (NSC) на Петер Омзигт ще спечели евродепутати за първи път, и то петима. Една решителна победа за тези две партии може да ги насърчи създадат коалиция заедно.

Междувременно се очаква алиансът на Зелено-левите (PvdA-Groen Links) да се представи по-слабо, отколкото на последните национални избори (и на изборите за Европейски парламент през 2019 г.), като отново не спечели евродепутати. Което може да повдигне въпроси относно жизнеспособността на този съюз в бъдеще.

В Австрия ще се гласува само няколко месеца преди следващите парламентарни избори през есента на 2024 г. Инерция, набрана от радикалната дясна Партията на свободата (FPÖ) на изборите за Европейски парламент (очаквано удвояване на евродепутатите ѝ от 3 на 6) може лесно да повлияе на резултата от националните избори. Ако двете традиционни партии - дясноцентристката Австрийска народна партия (ÖVP) и лявоцентристката Социалдемократическа партия на Австрия (SPÖ) - продължават да губят подкрепа (прогнозиран спад от 7 на 5 и от 5 на 4 евродепутати), FPÖ може да преобразува успеха от гласуването в национална изборна победа за промяната на системата. Партията е категоричен противник за разширяването на Шенген с България и Румъния.

Как са направени прогнозите

Приложената методология се основава на статистически модел за прогнозиране, използващ четири източника на информация за всяка национална партия в ЕС:

- актуалното положение на партията в националните проучвания на общественото мнение за избори;
- дела от гласове, който партията е спечелила на последните парламентарни избори;
- дали партията ще бъде в правителството по време на изборите през 2024 г.;
- към кое политическо семейство принадлежи партията.

ЕСВП очаква, че ще има систематични разлики между настоящите проучвания на общественото мнение и това как партиите ще се представят на вота през юни 2024 г. За да идентифицират и обяснят тези разлики, е разгледано колко гласа е спечелила всяка партия на изборите за Европейски парламент през 2014 г. и 2019 г. спрямо позицията им в проучванията на общественото мнение, съответно през ноември-декември 2013 г. и 2018 г.

Източници: dnevnik.bg, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Ново изследване за евроизборите: Възход на евроскептичните и проруски партии в ЕП

    25 Яну 2024 7:19ч.

    И какво точно ѝ е проруското на Мелони?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моят отговор

    25 Яну 2024 8:40ч.

    Всички проевропейски партии (и следователно партии, които не са проамерикански) ги наричат проруски. Така като всеки нормален (т.е. традиционно, рационално, човешки мислещ европеец) го наричат "путинист". Елементарна, но силно агресивна, фашизирана пропагандна среда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен ако

    25 Яну 2024 9:25ч.

    не са поляци, те са, цитирам, "националисти-евроскептици".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе то и в нашия парламент

    25 Яну 2024 7:32ч.

    проруските сили държат над 25%, но министър на отбраната ни е Тагарев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тагаренко е

    25 Яну 2024 8:00ч.

    проруска сила - и да не си русофил, той зорлем ще те направи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    25 Яну 2024 7:36ч.

    Голям страх ги тресе тези "свободомислещите". Уж държат на свободата и плурализма, но дадеш ли им властта, така им се услажда, че после и най-мракобесният режим ще ти се стори като леко шамаросване в сравнение в тяхната "демокрация". Всяка конкуренция, която може да им се противопостави, първо се осмива, после се оплюва, а накрая забранява. И се вижда, че няма никаква разлика между тях и който и да е автократичен режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно така

    25 Яну 2024 8:53ч.

    Абсолютно вярно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    25 Яну 2024 7:58ч.

    Защо партиите, които държат на нормлни отношения с Русия са "проруски"?!? Нима не е по европейски да имаш приятелски отношения със съседа си - голям или малък. Според мен, точно партиите, които искат това трябва да бъдат наричани проевропейски. Остава да решим как да наричаме онези, които са против нормалните тношения с Русия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остава да решим как да наричаме онези, които са против нормалните отношения с Русия...

    25 Яну 2024 9:27ч.

    С истинското им име - жалки войнолюбиви глобалистки марионетки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чета за

    25 Яну 2024 8:04ч.

    "крайнодясната AfD". После: "Източници: dnevnik.bg, dnes.dir.bg" аха, ясно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Яну 2024 8:09ч.

    Защото Русия в момента не е нормална държава, а обхваната от бесове нацистка сбирщина, което отрича правото на съседите си на свободно съществуване. Само кретен би защитавал интересите на Русия в този момент. Кретен или продажно мекере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    25 Яну 2024 8:18ч.

    Просълзих се от гордост. Звучиш толкова демократично. Направо като дърт комунист. Всеки, който не е съгласен с Урсула фон дер Наци е по-черен от дявола. Да не си бил на обучение в Северна Корея?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Да не си бил на обучение в Северна Корея"

    25 Яну 2024 8:28ч.

    Санитарят Косев е необразовано, посредствено същество. За какво обучение говориш? А в Северна Корея обучението е на ниво, не като нашето и евроатлантичесото сатанинско образование. Доказателство за това е какво са постигнали сами, въпреки почти пълната им изолация, наложена от сатанистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    25 Яну 2024 8:50ч.

    Прав сте. Не бива да се подценява толкова Северна Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проникващ

    25 Яну 2024 8:55ч.

    Късев, кажи нещо пак за когнитивните проблеми като индикаторно разкритие за вътрешен (душевен) живот, че да си помърдаме коремните мускули от смях, предвид на гордостта ти от крайния материализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Косев-Босев

    25 Яну 2024 10:15ч.

    Абе, мазохист, не осъзнаваш ли, че ти си всъщност най-големия кретен в този форум, чиято майка е най-споменавана от всички останали?! Толкова ли си тъп?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до КЬосев

    25 Яну 2024 11:21ч.

    Аз се нагледах на украински нацита. И на живо и на екран. Дори намерих клипче, където казват, че "нямало" нацисти (национал-социалисти е цялото име, а "нацист" е измислица на един еврейски журналист). Всичко е само измислица и руска пропаганда. Е, има и изключения, примерно: https://www.youtube.com/shorts/tVhZc-dQv7M Или пък: https://www.youtube.com/watch?v=2AqijdHFyOM

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проруска партия ?

    25 Яну 2024 8:24ч.

    Проруска партия = ПРОЕВРОПЕЙСКА. А това, че интересите на Русия и на страните от ЕС съвпадат е отделен въпрос. А всички партии, които са анти-руски, са антиевропейски и проамерикански.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цирк в цирка

    25 Яну 2024 8:58ч.

    И разбрахте ли сега, че изборният маскарад, който пак тия оглавиха, е като детска залъгалка за плебса Тия още отсега ви карат да си скубете косите от поредното разочарование. Надеждата в изборите в условията на все по-разгарящ се монархофашизъм прилича на безкрайните опити на разни балъци с бракове и разводи - човекът умира, обаче надеждата остава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да обобщим!

    25 Яну 2024 9:02ч.

    Мнозинството продължава да харесва цялата свинщина, която му се струпа на педалската кратуна! Промени ще има, но няма да са съществени и със нищо няма да променят досегашния курс! Оптимизмът на някои родни наблюдатели е по детски наивен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой нормален би гласувал за сглобкаджиите-идиоти?

    25 Яну 2024 9:29ч.

    И кой нормално мислещ би се повлиял от разни мисирски "агенции", изследващи обществените нагласи! Просто е - всеки да гласува според убежденията си; пък мисирките да си пишат, ще заработят "30-те сребърника", и до тук! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой нормален би гласувал за сглобкаджиите-идиоти?

    25 Яну 2024 10:16ч.

    Споделям мнението ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    25 Яну 2024 9:34ч.

    Много моля! Не съм просто санитар, а ветеринарен санитар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    25 Яну 2024 9:41ч.

    Ха ха! Да не си завършил "ветеринарна стоматология с разширено изучаване на логика"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев 25 Яну 2024 9:34ч.

    25 Яну 2024 10:19ч.

    д-р Косев 25 Яну 2024 9:34ч., "чиято майка е най-споменавана от всички останали?! Толкова ли си тъп?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    25 Яну 2024 9:50ч.

    ...що за тъпня да определяш утвърдени политически партии като "проруски" в "сериозно/професионално" проучване от такъв мащаб... ненормална история..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Член Първи като отколешен предопределител на изборните резултати

    25 Яну 2024 10:02ч.

    Цоциологията (от такъв тип и с такова "качество") успешно измести Партията като ръководна и направляваща сила в нашето общество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    25 Яну 2024 10:15ч.

    Е, най-накрая някакви положителни новини и тенденции...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    25 Яну 2024 10:18ч.

    Не е зле... Все пак и Западът, само за две години започна да осъзнава, на къде го бутат и какво са му замислили Сатанистите-глобалисти. Сбирщината в Давос допринесе много за този процес, след като вече явно показа рогата си и на глас обяви намеренията си за установяване на световен фашистки режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дума на годината е „ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО“

    25 Яну 2024 10:20ч.

    Поредните "ала-бала" избори? Не, благодаря! Без мен, но за гъби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А така!

    25 Яну 2024 10:28ч.

    И си направи една гъбена чорба. Проста е... Като теб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А така! 25 Яну 2024 10:28ч. или чети гласувачо!

    25 Яну 2024 10:57ч.

    Над 90% от протоколите на секции с машинен вот са сгрешени. 13 флашки от район „Слатина“ са изчезнали https://glasove.com/novini/nad-90-ot-protokolite-na-sektsii-s-mashinen-vot-sa-sgresheni-13-flashki-ot-rayon-slatina-sa-izcheznali

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До гъбарите

    25 Яну 2024 11:40ч.

    Точно в тая статия има един коментар, който отбелязва факта, че при 90-те процента сгрешени протоколи пак успяха да докарат едвам под процент разлика. Струва си да се замислите за това, докато берете гъбите. Иначе, не си правете илюзии - това е война - на тях срещу нас. Гласуването е най-безболезнената форма на съпротива, но ако и тя ви се види тежка и капитулирате дори пред нея, каква борба очаквате да водите (и кой да я води вместо вас?), когато нещата опрат до кокала, а това време неминуемо идва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    25 Яну 2024 12:25ч.

    ...много смислени думи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не мога да разбера логиката

    25 Яну 2024 15:38ч.

    на негласуващите?!? Какво би се получило ако вземат че гласуват против/наказателно/наинат?!? - ще им се счупят краката? - ще се преуморят? - ще се минат? - ще ме вземат за прост? Както колегата писа това е единственото косвено оръжие, което притежаваме. Другото е да хванем гората, ама не за гъби. Има една тенденция, на хора с високо обществено доверие поддържащи опозиционни тези, които призовават да не се гласува, защото гласуващите са наивни тъпаци. Това ми прилича на платено тролене, срещу единствената (нормална) възможност, която, частично, има народа. А тезата че като не гласуваме, ще ги направи не легитимни, направо кърти мивки! Те както виждаме и без легитимация разказват играта на държавата с ускорени темпове! Е?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кочо

    25 Яну 2024 10:37ч.

    Имаше мир, кога имаше Варшавски Договор.. ООНето е длъжно да задължи държавите в света да го възстановят.. Няма да е Варшавски, може би Истанбулски... В договора влизат Русия,Турция, Гърция, България, цела Германия, Унгария, Словакия,Сърбия, Португалия и други неколко .. Полша, Швеция, Румуния, Прибалите и Фините остават в НАТО... за наказание.. Ето основа за мир - хилядолетия напред... Не е трудно, ама да видим... дано победи здравия разум в ООНето!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страхил Ангелов

    25 Яну 2024 10:50ч.

    Контра: https://www.youtube.com/watch?v=8RW614YMHIg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    25 Яну 2024 10:55ч.

    През 1959г. в Страсбург Де Гол произнася реч, в която казва "Да, Европа е от Атлантика до Урал, Европа, това е Европа като цяло, която ще реши съдбата на света!" Кажете ми сега, Де Гол ли е проевропеец или политическите палета като Макрон, Шолц, Фон дер Лайен и т.н., които лаят по заповед на американския им господар?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    25 Яну 2024 11:00ч.

    Трябва да си малоумник да гласуваш за партии които са в сглобката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Български Национален съвет за мир

    25 Яну 2024 11:16ч.

    Митинг-протест пред посолството на САЩ на 27 януари 2024 г. от 14.00 ч. /Поглед.инфо/ Декларация-призив за провеждане на митинг-протест пред посолството на САЩ на 27 януари 2024 г. от 14.00 ч. Къде си, вярна ти любов народна? Къде блестиш ти, искра любородна? https://pogled.info/bulgarski/miting-protest-pred-posolstvoto-na-sasht-na-27-yanuari-2024-g-ot-14-00-ch.165020

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    25 Яну 2024 11:25ч.

    Снимчицата показва, че на Джорджа Мелони много й отива да позира като типична моделка. Впечатляващо майсторски се е ококорила - същинско курве, рекламилащо някакъв неясен обект на желанията: , я вагинална помада, я крем против анални бръчки, я до-мажорно скърцащи кревати. Личи си, че е много способна жена и рядко си ляга рано и сама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хора, бдете! Капитализмът роди отново фашизъм. 9-ти май! Нищо не е забравено, никой не е забравен!

    25 Яну 2024 12:23ч.

    Майкопродавците от ДАНС привикват журналиста Мирослав Митков на разпит в петък, заради образованието си, получено в Ленинград?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смърт на фашизма, свобода на народа!

    25 Яну 2024 12:32ч.

    Барем една дузина ярки жълтопаветници има с образование, получено в СССР. Тях няма ли да ги привикат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седесарката Нинова издига седесаря Калоян Методиев за евродепутат от БСП

    25 Яну 2024 13:00ч.

    След като първо натресе бившия председател на младежкото СДС (МСДС – от 2003 до 2005 г.) за шеф на кабинета на държавния глава (2019-2020 г.), след това вече натирен от него, Нинова си взе Калоянчо отново под крилото и го направи шеф на кабинета си, когато беше икономически министър в правителството на Кирил Петков, пише „Галерия”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Яну 2024 13:16ч.

    Най-любезно моля един от най-качествените сайтове според мен "Гласове" да представи анализ за плюсовете и минусите на влизането на родината ми България в Евросъюза. Просто казано, какво спечелихме и какво загубихме! Тъй като съм от "простолюдието" (по химика Хампарцумян, впоследствие началник на голяма банка) и съм човек на фактите, който вижда падението и страданието на българското население...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    25 Яну 2024 15:13ч.

    А ако се обединят партиите Възраждане, БСП, Левицата и ИТН като единен участник резултатът ще е 3 + 2 + 1 + 1 = 7 ? Не е ли за предпочитане?? Умните хора без предразсъдъци и с почти еднакви цели е добре да помислят, заслужава си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Яну 2024 16:23ч.

    Госпожо Маги, политиката и аритметиката са различни неща, с механичен сбор на този и онзи НЕМА ДА ГО БЪДЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи