Нови протестни шествия във Франция след смъртта на младеж в парижко предградие

Нови протестни шествия във Франция след смъртта на младеж в парижко предградие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

По улиците на няколко френски града днес отново имаше протестни шествия след смъртта на младеж, спрян с колата си за полицейска проверка преди десетина дни в парижкото предградие Нантер, предадоха ДПА и Франс прес.

Няколкостотин души се включиха тази сутрин в шествие в Страсбург, носейки транспарант, на който пишеше: "Скръб и гняв". Планираната в центъра на Марсилия демонстрация беше преместена на друго място по нареждане на полицията.

В покрайнините на Париж се разгоря полемика във връзка с планирано шествие в памет на чернокож млад мъж, починал през 2016 г. след полицейска проверка. Сестрата му искаше да премести протестния митинг в центъра на Париж, след като провеждането му в столично предградие беше забранено от властите. Полицията забрани шествието тази сутрин, позовавайки се на напрегнатата ситуация след неотдавнашните размирици в цялата страна.

Освен това протестът е бил регистриран твърде късно и заради други планирани шествия не е имало полицаи, които да придружават протестиращите, се уточнява в заповедта за забрана. Въпреки това се очаква хора да се съберат следобед на парижкия Площад на републиката.

Франция е разтърсена от бунтове и протести срещу полицейското насилие след смъртта на 17-годишния Наел в парижкото предградието Нантер на 27 юни. В много части на страната последваха грабежи, палежи и ожесточени сблъсъци между полицаи и размирниците.

Полицаят, произвел смъртоносния изстрел срещу Наел, е разследван по подозрение в убийство, а размириците до голяма степен утихнаха. Има обаче опасения за евентуално подновяване на насилието на 14 юли, когато е официалният празник на Франция, отбелязващ щурма срещу Бастилията от революционерите през 1789 г.

Франция оспори декларацията Комитета на ООН за премахване на расовата дискриминация, който прие вчера декларация, осъждаща "прекомерната употреба на сила от силите на реда" в отговор на размириците, разтърсили Франция. В отговор Париж определи тази позиция като пресилена и "необоснована".

Комитетът също така призова френските власти "да приемат закони, които да дефинират и забранят расовото профилиране". Френското вътрешно министерство подчерта днес, че "всяка мярка за етническо профилиране от страна на силите на реда е забранена във Франция", като увери, че води засилена борба срещу злоупотребите.

"Всяко докладвано дискриминационно поведение се проследява и, когато се установи, че е извършено нарушение, то подлежи на административна или съдебна санкция", се допълва в текста. "Силите на реда във Франция са обект на вътрешен, външен и съдебен контрол, какъвто има в малко страни".

Франция приканва комитета "да прояви повече проницателност и умереност в коментарите си, които, за съжаление, са едностранчиви и приблизителни" и изразява учудване "неразбиране" към "липсата на солидарност и съпричастност към избраните представители или представители на френските институции, които са били нападнати /.../, и към 800-те ранени полицаи, жандармеристи и пожарникари".

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Бай Сорос е развързал кесията !

    08 Юли 2023 22:09ч.

    BLM във Франция мъчат да наподобят американските безредици 1/1 . Франция не е САЩ и това няма да мине, но въпросът е защо ? Къде е "настъпил котарака" ротшилдовеца Макрон ? Или точно щото е ротшилдовец му правят кал от "отвъдводата"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    08 Юли 2023 23:28ч.

    сакралната жертеа, тя вермо умряла преди ОСЕМ години, ама много се връчзва с вангард, блрк рок и прочие ротшайлд/шит, питайте нащо момче бабофакър...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българия

    09 Юли 2023 6:34ч.

    Създателят към ..... - С какво искаш да платя дългът на човеците към теб? С най-скъпото ти! Той не знае кое е най скъпото на Създателят, но Създателят се съгласява с договорът. Невинното първородно е най скъпото, и Създателят го дава на Погубителят. Така Адът е отменен за всяка душа простила прегрешенията - дългът - който е гняв и отмъщение. Ако отмениш огънят за другите, си свободен. Създателят не е Адът. Адът са другите, свободната воля, която греши за да се учи душата, ПОЗНАВАНЕ НА ДОБРО И ЗЛО, СЪЗДАВАНЕ НА ХАРАКТЕР И ЛИЦЕ, но се изпада и в спирала на отмъщение - карма - СЪДба, осъждане на действия - болка за болка, омраза за омраза, зъб за зъб. НЕКА Е ЛЮБОВ ЗА ЛЮБОВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи