Новата управленска програма: Две тарифи за парно, ток и вода, безплатни учебници, въздушна линейка

Новата управленска програма: Две тарифи за парно, ток и вода, безплатни учебници, въздушна линейка

Въвеждане на две тарифи за ток, парно и вода - по-евтина базова и по-скъпа за по-разточителните потребители, предвижда черновата на проектопрограмата на кабинета "Василев", която "Дневник" видя.

Очаква се окончателният текст на документа, за който се търси подкрепа от БСП, "Демократична България" и независими депутати, да бъде представен по-късно през деня. От двете формации вече обявиха, че имат някои забележки по текстовете, но те не са "фундаментални". От "Демократична България" не конкретизираха какви корекции биха направили, докато от левицата обвяиха, че ще настояват за повече социални мерки.

Програмата е основана върху промени в над 40 закона, които да бъдат приети до януари 2023 г. Ако "Продължаваме промяната" успее да осигури мнозинство за тези планове, вицепремиерът в оставка Асен Василев, посочен от партията си за следващ премиер, ще представи в петък на президента проекта си за правителство.

Проектопрограмата в социалната сфера включва увеличение на вдовишките добавки и на тези за пенсионирани учители, безплатни учебници до 12 клас включително, повишаване на стипендиите за висше образование за ученици и студенти с нисък социално-икономически статус или високи постижения, както и приемане на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата за страната и максималния осигурителен доход

В енергетиката се предвижда ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ "Козлодуй" на алтернативно ядрено гориво, както и гарантиране на сигурността на газовите доставки, включително чрез диверсификация и подписването на дългосрочни договори за доставка.

В инфраструктурата е записано довършване на магистрала "Струма" чрез най-добро решение без загуба на европейски средства, подписване на споразумение с Румъния за проектирането и изграждането на 5 моста над Дунав, възлагане на проектирането на тунели при Петрохан и Прохода на Републиката, възлагане за довършването на проектирането на автомагистрала "Хемус" и продължението на "Черно море". Предлага се и въвеждане на германските изисквания за пътно строителство, включително стандартите за текущ ремонт и поддръжка.

Друга нова идея е и създаването на виртуален консулски отдел, предоставящ онлайн услуги за всички българи в чужбина.

В отделен текст е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Ще бъде изготвен анализ на последствията от въвеждането на еврото, който да е основа на мащабна разяснителна кампания. Приоритет ще бъде и работата по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Предлага се изваждане на финансовото разузнаване от ДАНС и прехвърлянето му обратно към Министерството на финансите. Замисълът е дирекцията да се ангажира с борбата срещу изпирането на пари, придобити от незаконна дейност.

В сектор правосъдие е записано, че трябва да се проведе избор на нови членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, чиито мандати са изтекли или предстои да изтекат през 2022 г. Предлага се и въвеждането на единен държавен изпит за придобиване на юридическа квалификация, както и намаляване на нотариалните такси.

За здравеопазването е предвидено до края на годината да се въведе в експлоатация първата въздушна линейка да се одобри финалния план на националната детска болница, както и да се извърши промяна в софтуера на електронните рецепти, които да включват най-евтиния генеричен заместител и неговата цена.

В частта, свързана с културните политики, управляващите предлагат с бюджета за следващата година да се въведе фонд за радио и телевизия. Предлага се и разработване на промени в Закона за електронни медии, така че в обхвата на закона да бъдат включени и онлайн медиите и социалните мрежи, както и да има персонална солидарна отговорност на авторите и издателите за съдържанието, блокиране на медии при липса на верни данни в Публичния регистър на медиите, публикуване на месечни отчети.

За сектор земеделие е предвидено да се увеличи капацитета на лабораторните комплекси за фитосанитарен контрол, а в областта на политиките за околната среда - да се удвоят глобите към нарушителите и отговорните лица за контрол над незаконните сметища.

Сред хоризонталните мерки е отбелязано приемането на нови устройствени правилници за всички първостепенни разпоредители с бюджета, със съкращение на щата от поне 5%.

Програма за управление

Законодателна програма

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Su38

  06 Юли 2022 16:44ч.

  Тия у ред ли са? Алтернативно гориво за АЕЦ??? Кво му е алтернативното? На педали ли? Или кюмор? Все едно Марица Изток да мине на алтернативно гориво. Ако са решили да напълнят кошницата на Уестингхаус, за да ужилят Росатом и Русия, без нас. Щото експерименти в тази област - виж Чернобил. Фукушима също е пример за експерименти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  06 Юли 2022 16:49ч.

  Ами сегашното не е “демократично”, требе да е демократично и евроатлантическо, другите работи не са важни. И разбира се- без Белене .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доколкото може да се подозира по някои индикации,

  06 Юли 2022 17:31ч.

  става въпрос именно за Уестингхауз...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  06 Юли 2022 17:39ч.

  Много трудно да се отгатне, когато има само един кандидат да гръмне нашата АЕЦ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без коментар

  06 Юли 2022 19:06ч.

  Резултатите от тестването на Уестингхаус на ядрено гориво в Украйна през 2014 година - прътите са деформирани по начин, който не позволява изваждането им по стандартен начин: http://picbg.net/img.php?file=bf06e5fad82616d9.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, учебниците

  06 Юли 2022 16:45ч.

  ще са с изключително качествен принт, доставени директно от печатницата на Фондацията на приятелите на всички приятели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аре улево

  06 Юли 2022 16:45ч.

  Днешните партийно-назначени чиновници не искат по никакъв начин да се лишат от данъците и акцизите - те са в основата на краденето им! Другата оснаова са евро-субсидиите, "усвоявани" от същите тия партнийно настанени и рушвето-уредени чиновници! А при Луканов ни даваха купони на калпак за "етини народни стоки"?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  06 Юли 2022 16:48ч.

  И дългогодишни газови договори? Тва има ли нещо општо с диверсификацията? И ако има, какво е то? А ако няма, оти ручаме жабетата? Ъ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  06 Юли 2022 16:53ч.

  Важно е не учебниците да са напълно безплатни, а какво пише в тях. В съседните страни и в много други много отдавна ДДС на основните храни, лекарствата, книгите, учебниците е не повече от 9-10 на сто. А за приемане на еврото се изказаха вече много истински специалисти. Личи как са си правили "програмата"! А позорът с руските служители е нечуван!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  06 Юли 2022 16:55ч.

  " както и да се извърши промяна в софтуера на електронните рецепти" Хъм. Ще им стигне ли времето - само 6 месеца? А ако решат да променят височината на шрифта от 11pt на 12pt в офицялните документи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, пурудължавъйти да спити и сънувъти скъпи санародници

  06 Юли 2022 16:56ч.

  Сънат на разума раждал Ъсеншуфци и Кирчуфци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франсиско Гоя и аз

  06 Юли 2022 17:03ч.

  Ви поднасяме почитанията си за Вашата забележка към сънародниците наши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 6666

  06 Юли 2022 17:05ч.

  Добре, че нямат подкрепа, голяма тъпотия са измислили

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  06 Юли 2022 19:15ч.

  Не се знае дали няма да имат подкрепа. Айде на бас, че 5-6 депутати няма да идат на работа и ще имаме пак същите. Всъщност служебен кабинет на Льотчика не е нещо по-добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаете ли кокво значат двойни тарифи за вода и ток -

  06 Юли 2022 17:07ч.

  Да си пускате водата от тоалетното козанче не повече от два пъти дневно и да вземате споделен душ с министър Сандов веднъж седмично на нормална цена, а останалото - лукс. За тока - сами си сметнете. И кое му е пазарното на тоз ценови фашизъм, пишманхарвардците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  06 Юли 2022 18:31ч.

  А който има разстроен стомах сигурно ще го пишат за вредител и агент на Путин .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  06 Юли 2022 17:13ч.

  Министърът на българското обедняване пак е подозрително учтив. НЕ му вярваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двойните тарифи са

  06 Юли 2022 17:19ч.

  една за тези, които не могат да плащат, щото нямат пари - да им ограничат потреблението до определена граница на по-достъпни цени, а нагоре - по-високи цени, ако не плащат - им го спират, а тези, които имат бол пари - ще си харчат колкото си искат без значение цената, парите за тях не са проблем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не е така

  06 Юли 2022 18:25ч.

  А как ще се сравни, когато някои са на централно отопление, а другите на ток? Значи едните или трябва да мъкнат печки, обаче и тук цената от 80 лв за кубик вече е 170, или влизат в графа разточители , от една страна им взимат от данъците, за да субсидират тези на парно,, от друга страна отново наказани, че искат да се греят чисто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледат веднаж да успеят да ни излъжат!

  06 Юли 2022 17:30ч.

  Те нали ще дойдат на власт, пък кой се минал - минал, остава си за негова сметка! Та не ги ли разбрахме вече, колко пари струват, че те са родени лъжци?!? Сега гледат да ни забаламосат, и ако мине, остава за наша сметка! Хора, умната, не се спъвайте в мотиката втори път! Стига ни до сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  06 Юли 2022 17:40ч.

  Това е най-тъпото нещо, което съм прочел в живота си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Колев

  06 Юли 2022 17:42ч.

  Съжалявам за наивниците, които са готови да дадат гласа си за поредните лъжи на „Продънената промяна“ и съучастниците й от БСП (корнелианци) и ДСБ (комунисти)! Но най-много ми е мъчно за младите, на които им предстои да сърбат попарата на аферистите не през следващите 1-2 години, а в следващите десетилетия! Дано Бог да е българин и да ги опази!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  06 Юли 2022 18:11ч.

  Тази Кокорчовци на практика са на власт от 1 година. За това време тримата другари ( Кирчо, Кокорчо и Лорел ) заедно с любовниците си жените си овладяха целия държавен финансов ресурс. Зачеркнаха Македония и ни докараха разрив с Русия. Корупция за тях е онова в което не участват. Вън от България, некадърни американски агенти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  06 Юли 2022 18:15ч.

  А мостовете над Дунав, тунелите под Стара планина, летището и космодрума до гарата в Етрополе? Щом тия неща ги няма в програмата, подозирам, че ще има отделяне на Еконт от държавата. Лошо е да си платиш за министър и да останеш зад борда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отдел Продажби, Гуанджоу

  06 Юли 2022 18:20ч.

  Държим да съобщим на любезните ни и редовни български клиенти, че сме обогатили асортимента си от надуваеми премиери предвид сложната ситуация и разполагаме с още 5 чисто нови модела, които могат да бъдат доставени в рамките на месец. В знак на благодарност ще поемем и транспортните разходи за връщането на спуканите модели в гаранционния двумесечен срок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нике

  06 Юли 2022 18:54ч.

  И как ще решат за потреблението на ток и вода, в едно домакинство може да са двама възрастни, а семейство с малки деца или бебета, и без парно, много ясно ,че потребяват много повече ток и вода, децата на студено ли да да или да не се пере

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една от целите е по-малко деца, то е ясно

  06 Юли 2022 19:07ч.

  и без това изкилиферчените и зашеметени млади поколения не са се забързали да раждат, но и сега с подобни мерки наистина ще ги затрият. Двама пенсионери ще си пърдят там на диванчето в кухнята...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  06 Юли 2022 20:12ч.

  Сложете една точка в която се придвижда томбола в която 100 печеливши ще имат възможност да се срещнат с Путин и да му целунат ръката и ще ви харесат тукашните копейкаджии, бе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lorell Morell

  06 Юли 2022 21:34ч.

  Като за помощното училище, рамката е доста добра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  06 Юли 2022 22:22ч.

  Ако не вземем сопите и не ги подкараме, тия ще ни унищожат! Или ние, или те!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  06 Юли 2022 22:33ч.

  Това, което е изписано на тези 7 страници, не е програма, а тюрлю гювеч. В икономическата част , например, няма и помен от поставяне на въпроса за възстановяване на икономиката в условията пандемия, която продължава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи