Новата помощ за Украйна е предимно атакуваща техника

Новата помощ за Украйна е предимно атакуваща техника

Военният министър на САЩ Лойд Остин

Германия все още отлага отговора дали ще даде танкове "Леопард" на Киев

Новите пакети военна помощ от САЩ и европейските страни за Украйна силно се различават от предишните. Те съдържат повече системи, които могат да се използват за настъпление. 

Военният министър на САЩ Лойд Остин отново посочи каква техника ще се предостави след днешната среща в Рамщайн на военните министри на НАТО. 

В американския пакет има тежки БМП Bradley - 59 единици, 90 тежки бронемашини Stryker. Те са от нов тип, т.нар. "Страйкър бригад", които са междинно звено между тежките бронетанкови съоръжения и легопехотните. 

Заедно с обещаните от Франция бронемашини AMX-10 RC могат да станат основна част от бързото реагиране. 

Американският пакет съдържа и още нещо, което сочи за подготовката на украинската армия за настъпление. Това е т.нар. "оборудване за разграждане" (Demolition equipment for obstacle clearing). Това е средство за инженерно обезпечаване на настъплението. 

Obstacle clearing - "отстраняване на препятствия", в това число бетонните пирамиди, които руската войска и ЧВК Вагнер поставят в тила си, готвейките се за отбрана. Освен това в американския пакет има 22 мобилни установки противотанкови ракети TOW, шест командно-щабни машини, 12 превозни средства за боеприпаси, 53 броневици MRAP, 350 джипа HMMWV. Всичко това прави войската по-мобилна и при добра организация повишава боеспособността. 

Другите страни също обявиха големи пакети с военна помощ, която съдържа бойни машини, които да усилият сухопътните сили. Между тях са 50 шведски БМП  CV90, въоръжени с 40-мм оръдие, 40 германски БМП Marder, 40 френски бронемашини AMX-10 RC и самоходни гаубици. Велокбритания ще достави 14 Challenger 2

"Германия няма да спре експорта на танкове "Леопард" за Украйна", заяви новият германски военен министър на Борис Писториус след края на срещата  в Рамщайн. На нея се решаваше каква военна помощ да бъде оказана на воюващата страна. Писториус не се обвърза със срок кога страната му ще разреши износа на танкове. Той каза, че на срещата съюзниците не са стигнали до единодушие по въпроса за "Леопард". "Има аргументи в полза на доставката, има и против", каза министърът пред БиБиСи. Той смята, че в близка перспектива ще има решение, но не се ангажира със срок. 

Той не се ангажира с отговор и дали Германия ще позволи на Полша и другите притежатели на "Леопард" да изнесат танковете. Полша заплаши вече, че няма да се съобрази с Германия и ще прати 12 танка "Леопард". "Решението ще е на канцлера Шолц", заяви Писториус. 

БиБиСи съобщава, че Шолц следи много внимателно проучванията на общественото мнение за решението за танковете. Засега избирателите поддържат предпазливия му подход. 46% подкрепят пращането на танковете, 43 % са против. 

Защо Украйна и нейните съюзници напоследък говорят за германските Leopards 2? 

Първо, в Европа има много Leopards 2 - около 3000 в различни страни.

Второ, те са относително лесни за управление. "Леопардите" са на въоръжение в 13 европейски страни, което означава, че Европа има достатъчно резервни части и боеприпаси за тях.

Трето, Leopard е създаден по време на Студената война като съперник на съветския Т-90, от който все още има много в руската армия.

В интервю на БиБиСи бившият заместник-министър на отбраната на Полша генерал Валдемар Скшипчак каза: „Аз самият съм танкист по професия. Командвах дивизион, който включваше бригада от танкове „Леопард 2“. Мога да кажа, че това е почти перфектно оръжие. От гледна точка на танкист тези машини имат много ефективна огнева система и добра подвижност. В бой с тези танкове руснаците, включително и прехваления им "Армат" Т-14, нямат никакъв шанс."

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • С.А.М.

    20 Яну 2023 19:09ч.

    Автор на статията е СЕГА. Това е западната позиция - доста е наивна от военно-тактическа гледна точка. Западните зомбита обаче, едва ли имат ясна представа какво следва ако Русия наистина изгуби войната в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    20 Яну 2023 19:22ч.

    Не Русия, а орките на Кремъл ще загубят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цеко Петев

    20 Яну 2023 19:22ч.

    Нашата либерастка пачавра сега е най-лайняния парцал в цялото НАТО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орките говорят английски

    20 Яну 2023 19:23ч.

    А някои дори са били хора, преди да станат евроатлантици

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До ами 20 Яну 2023 19:22ч.

    20 Яну 2023 19:33ч.

    Отиди на очен лекар за да си смениш очилата, гледай оригиналните филми от поредицата "The Lord of the Rings", погледни снимката горе и ми кажи сходството с кои герои от филма е очевидно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега

    20 Яну 2023 19:33ч.

    Е клоака със сертификат ? !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами, баце, козяшки тролец, жълтопаветник некъпсн!

    20 Яну 2023 21:53ч.

    Днес опорките козяшки много нефелни, бе! Козяк, незачет! Може ли нещо по-друго! И, ами, или тролче козяшко, бегай у капитал, дневник, бивол и др.! Там ще си сред равни-идиоти! А, и днес няма да има козяшки лебец за тебе! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Офф

    21 Яну 2023 21:09ч.

    Изключително прост си! Най вероятно майкати и бащата също са доста тъпи за да се получи такова селектирано и тъповато творение ????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rover

    20 Яну 2023 19:12ч.

    тоя генерал скхшмш... изсилил се е. по принцип пшеките толкова много ги избугаха пред строя, че нищо чудно да отнесат хурката. но, каквото повикало, това се обадило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Злите езици за Пшеките: вече са закопали над 2000 в "новите си ВОЕННИ гробища"

    21 Яну 2023 9:07ч.

    Ама на полските овце гледат да не им го казват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    20 Яну 2023 19:24ч.

    не пожелавам на никой да види насреща си такъв Кинг Конг, а според нашето правителство те са ни братя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много е лоясал

    21 Яну 2023 9:17ч.

    Лойд ? добре се храни !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Яну 2023 19:28ч.

    "в Европа има много Leopards 2 - около 3000 в различни страни." Пак ще изтупват брашняния чувал. Слава богу, ний нямаме. А за бройката - да питат циганите, те най-добре знаят къде колко скрап има/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Европа на въоръжение има

    20 Яну 2023 19:38ч.

    Общо около 800 Леопарда. 3000 може да е общата бройка произведени танкове от 40 години до сега, а не наличните в момента. От тези 800 в оперативна готовност са не повече от половината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо

    21 Яну 2023 12:26ч.

    Нали ,,НАТО,, беше отбранителен съюз,бе.Защо пращате нападателни оръжия? Но докато ги получат,ще свърши пушечното месо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косьо Босев

    20 Яну 2023 19:32ч.

    Да пребъдат майките, благодарни на Путин, че е позволил на синовете им да умрат за Родината!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантици, нямате бъдеще с вашата безгранична тъпота

    20 Яну 2023 20:15ч.

    Изобщо нямате представа какъв е светът, в който живеете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    20 Яну 2023 19:33ч.

    Всичко е ясно вече! Отиваме към доста сериозен воене сблъсък в Европа. В тази връзка подозирам поскъпване на храните с до 1000-2000%, обезценща на това което наричаме валути, тотален контрол на всичко, край на демокрацията която и днес не е кой знае колко справедлива. Направете си запаси от храни, сол, захар, бобови култури, ориз, мед, миещи препарати и дизинфектанти.... НЕ КАЗВАЙТЕ НА НИКОЙ ЗА ПРИПАСИТЕ СИ, ДОРИ НЕ НАМЕКВАЙТЕ, А ТРУПАЙТЕ ТИХИЧКО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • винаги тия кретени палят войните

    20 Яну 2023 19:40ч.

    А американски танкове защо не искат да дадат вечно хитрите и страхливи брадъри, ами набутват немците (когато работата опре до реално съюзничество, американците винаги се изнизват като мокра връв)?! За пушечно месо от самите тях не говорим - пак тарикатски стоят отстрани и чакат баламите да се избият, и те да влязат едва когато всичко е решено и да се пишат "победители". Абсолютни боклуци, няма нищо воинско и доблестно в тия буржоазни мелези. Едно време в ОВД доктрината беше такава: Съветската армия първа влиза в бой, независимо къде е конфликтът. Сравнете с днешната американска (впрочем не само днешната) - боклукът отвъдокеански ще се крие, снишава и само ще подклажда другите да се бият, докато взаимно се унищожат, и накрая той тарикатски ще се намести на плънката и ще си припише всичките заслуги, без да има каквито и да е приноси към мира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    20 Яну 2023 20:17ч.

    1. Абрамса не е на нивото на Леопарда, особено спрямо последните варианти на Леопард. Ако не е оръдието на Райнметал, производителя на Леопард, Абрамс ще е средняшки танк - на нивото на Т 72. 2. Посягат към наличното, защото явно никой не се ангажира да даде поръчка за голямо количество, което пък кара производителя да е предпазлив. Предполагам е по-лесно да се поръча конкретна бройка, която някой се надява да знае в даден момент, отколкото да се принуждава производителя да премине към военновремено производство. Което, естествено, ще засегне и други отрасли в икономиката и никой не смее да даде подобно нареждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Т-34-80

    20 Яну 2023 20:36ч.

    Леопардите от по-старите серии ги видяхме в Сирия. Горят като факли. Пълен булшит, както впрочем и американските им събратя - тубата е пълна с клипове от конфликта между СА и хуситите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    20 Яну 2023 20:41ч.

    В Сирия видя турските Леопарди! Които са по страи версии и всички дръжави, които притежават от тези варианти изпратиха на доработка в Германия или в собствени заводи, но от екипи на производителя. Тутция не пожела да бъдат ъпгрейднати от германски инженери, а реши в собствените заводи от със собствените кадри. Резултатът е който посочихте. Кой беше казал, че икономията е майка на мизерията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • немската ЛГБТ инженерия

    20 Яну 2023 20:57ч.

    Демек, ако ги ъпгрейднат немски инженери, няма да горят - дори и при тия свръхмодерни противотанкови средства, които притежават руснаците... Туй фетишистите, включително и оръжейните, сте обикновени досадници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ до viva

    21 Яну 2023 9:18ч.

    В Сирия горяха турски Леопард 2А4, същите ги събират от Европата и за Украина (в Полша, Испания,Турция, Канада,Финландия, малко по-нови в Швеция Швейцария) Да, наистина най-новите са А7 има ги в хомеопатични количества в Германия (под 30 броя) Лошото е , че Германската промишленост (ако остане някаква такава) ги произвежда по 20 броя на година, или за да възстанови старата германска мощ ще им трябва ВЕК работа :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УЧи материалната част - Ъбрамс А1 =Т62

    21 Яну 2023 17:24ч.

    Първите абрамси като оръдия са на нивото на Т62 от арабо-израелската война 1973г Другото е допълнителна електроника и тонове желязо - както на модернизираната версия на Т62М2 от сирийската война 2018г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • луда работа

    20 Яну 2023 19:53ч.

    Значи идва ред на ядрените оръжия. Не ми звучи логично някой да има оръжие което да унищожи врага, но вместо това да се остави да бъде унищожен без да отговори. Евроатлантикът е като пияница играещ руска ролетка. Путин бе казал преди време: каквото и да ви говорят, знайте че става въпрос за ядрените оръжия. Като видя фрау ти Щрак-Цимерман (вижте, коя е) и губя всякаква надежда за Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    20 Яну 2023 20:18ч.

    Да, ако е застрашена територията му. Но не виждам в момента да е застрашена друга територия, освен тази на Украйна. На която гарант за територията се оказа... Русия. Толкова за доверието към Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига изтъркани клишета, тук не влизаме да ни повтаряш опорките от казионните медии

    20 Яну 2023 20:32ч.

    Режимът в Украйна бе сменен незаконно и недемократично с преврат и стана откровено прозападен. Това кога ще го отчетеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    20 Яну 2023 20:42ч.

    Беше сменен режимът, който не изпълни решение на Референдум! И после избяга в Русия... Там не са търпеливи като някъде другаде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva полюционерска

    20 Яну 2023 21:01ч.

    Няма никакви оправдания чрез финансиран от Запада преврат и неспазени споразумения, да свалиш президент и правителство, и то под непрекъснати заплашителни за живота и здравето на руснаците, антируски лозунги. Айде стига ни будалка, и не ни давай за пример относно демократична гражданска и политическа култура точно хохлите. Сведущите ги знаят що за отвратителна стока са, те затова и западащите като ги надушиха, почнаха да потриват ръце какъв антируски кяр им се задава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Германия няма да спре експорта на танкове "Леопард" за Украйна"

    20 Яну 2023 19:59ч.

    Не се научиха дойчовците, че след германски танкове в Украйна се появяват руски танкове в Берлин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    20 Яну 2023 20:52ч.

    Това е когато германските танкове са с германско знаме на борда. Предстои да видим как е с германски танкове с украинско знаме на борда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до viva

    21 Яну 2023 9:22ч.

    За германски танкове с негермански знамена - гледай клиповете от Сирия: радост за циганите-събираци на скрап

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    20 Яну 2023 20:26ч.

    По мейл ли ще ги дават или като картинки по факса? А обучени войници, които да си "играят" с машините има ли достатъчно? Или ще пращаме и пушечно месо, заедно с железата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-н Дачков, до

    20 Яну 2023 20:47ч.

    Копиране на новини от пронацисткият евролиберлен в-к Сега ли стигнахте? Утре със същият успех ще видя как копиране новини и от парцала на Прокопи. Не се излагайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пронацистки в днешна България

    20 Яну 2023 20:57ч.

    са само изданията, симпатизиращи на подивялата руска пасмина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един дърт еврейски

    21 Яну 2023 10:24ч.

    Нацист от унгарски произход финансира пълненето на прсзните ви кратуни с лайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 666

    20 Яну 2023 21:50ч.

    Супер корумпираният американски шпионин ристю ифан0ф скочи на църквата: Трябва да забраним християнството, то е руско! Време е да предложим на българското общество от величието на LGBT!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кьорфишеци сър

    20 Яну 2023 21:50ч.

    Това са отчаяни ходове на американците. Не им стиска за директен сблъсък с Русия и само палят фитили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо тогава в централните райони на Москва

    20 Яну 2023 23:19ч.

    инсталираха толкова много ПВО системи за по-малко от седмица. Само заради параноята на високия мъж от Кремъл ли? Или някой все пак е започнал да анализира и е стигнал до истината: за Русия идва зор-заман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сталин Й. В.

    20 Яну 2023 22:08ч.

    На вниманието на генерал Валдемар Скшипчак. Докато "Леопард 2" и Абрамс са с РЪЧНО ЗАРЕЖДНА НА ОРЪДИЕТО, Т90 Прорив и Т14 Армата са със зареждащ автомати и постигат 7-9 изстрела в минута, спрямо 2-4 за западните модели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той полския генерал май е танкист от времето на "четирима танкисти с кучето"...

    21 Яну 2023 9:28ч.

    Генералите отдавна не се интересуват дали зареждането в танка е с автомат или с ...негър. Впрочем, Поляците бързо са се ориентирали - единствено южнокорейските К2 и френския Леклерк са са автомат зареждане - затова полската поръчка е за 1000 ЮЖНОКОРЕЙСКИ танка, а не за 1000 американски...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    20 Яну 2023 22:17ч.

    Надявам се руснаците да гръмнат всичко от пакета, преди да е стигнало до фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надявай се

    20 Яну 2023 23:21ч.

    Друго не ти е останало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    21 Яну 2023 8:25ч.

    Напротив, много е останало. Руснаците вече обкръжиха Бахмут. ВСУ отстъпва по целия фронт. Ама ти едва ли си го чул, по Нова не го казват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има и друг вариант - всите западни бронединозаври да затънат в украинската кал от полската граница до Днепър...

    21 Яну 2023 17:32ч.

    А обосновката е елементарна - съветския стандарт на мостовете в Украина (Украински мостове за 30 години не са построили нито един) се езчислява за транспортен товар до 50тона (Т72 е под 45т даже с допълнителната броня) А западните бронединозаври са от 60т нагоре! А САЩ транспортни хеликоптери които да дигат 60т и да ги носят на фронта -НЯМАТ! Така че само на собствен ход - през блатата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Църен маамун

    21 Яну 2023 0:27ч.

    Явно САЩ са в пълна истерия и отчаяние. Наливат пробита каца без дъно. Свършиха всички запаси от съветско оръжияе от Източния блок, сега източват собствените си резерви, а руските ракети все не свършват и не свършват. А колко много още китайски има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че и Ирански, и Белоруски ракети има...

    21 Яну 2023 9:31ч.

    Да не говорим за запасите на КимЧен Ин в Северна Корея. СКоро и индийски и бразилски ще се появят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    21 Яну 2023 6:40ч.

    И да не забравим, преди около година, коалицията невинно обяви, че официално няма да изпраща оръжия и техника за Украйна. Но само в едно "заводче" ще ремонтираме военна техника. Различни детайли сглобяват "голямата картина", още тогава "определени" управленци са знаели, какво и как ще бъде, или вече е доставяно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давос и жените

    21 Яну 2023 8:42ч.

    https://article.wn.com/view/2022/05/26/In_the_meantime_in_Davos_they_paint_with_their_buttocks/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    21 Яну 2023 9:41ч.

    США отдадут Западную Украину Польше в обмен на погашение долгов Киева — NDP По мнению автора материала, США могут пойти на такой шаг, если Польша возьмет на себя финансовые расходы украинского правительства, задолжавшего 150 миллиардов долларов. Как отмечает издание, наиболее богатые и промышленно развитые регионы страны перешли в состав России, а Зеленский лишился львиной доли доходов и держится на плаву лишь благодаря американским траншам. В статье также отмечается, что скоро Украина перестанет существовать как самостоятельное государство, но, поскольку США не прощают долгов, Польша, как новый владелец территорий, будет вынуждена погашать все кредиты Киева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех Читател, ти изката поляците по-тъпи от украинците...

    21 Яну 2023 17:36ч.

    Защо мислиш вече 100 000 поляциса се изселили скоростно в ИСпания, Германия и Англия? За да плащат украинските заеми ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи