Новак заяви, че САЩ оказват натиск върху Европа да се откаже от руския газ

Новак заяви, че САЩ оказват натиск върху Европа да се откаже от руския газ

Съединените щати оказват натиск върху Европа да се откаже от руския газ. Ако тя вземе такова решение, това ще бъде апокалиптичен сценарий, заяви руският вицепремиер Александър Новак в интервю за телевизионния канал "Россия 1".

"Всичко може да се случи в този живот, но според мен това е апокалиптичен сценарий.... Сега Съединените щати оказват натиск върху европейците да се откажат от доставките на нашите енергийни ресурси", каза Новак в отговор на въпрос дали сценарият, при който Европа ще се откаже от руския газ, е реалистичен.

Вицепремиерът отбеляза, че Русия доставя на Европа около 200 милиарда кубически метра газ, докато Европа потребява 500 милиарда кубически метра. "Очевидно е, че няма нищо, което да замени това след една, три или пет години", уточни Новак.

Според него делът на руския петрол в Европа е около 25%. "На теория нашите партньори могат да кажат: "Ние не купуваме от вас, а от други доставчици". Но това означава, че тези доставчици трябва да напуснат други пазари и тогава нашият петрол ще отиде на онези пазари, които тези доставчици ще напуснат", подчерта той.

Санкциите срещу руския нефтен и газов сектор, наложени заради специалната военна операция на Русия в Украйна, която е в сила от 24 февруари 2022 г., не се отнасят пряко до забрана на доставките на нефт и газ от Русия. Междувременно САЩ отказаха да внасят руски петрол и петролни продукти. ЕС не е налагал пряко ембарго върху руския износ на въглеводороди от съображения за енергийна сигурност, тъй като руският петрол осигурява до една трета от европейското потребление, а газът - до 40%.

 

Източник: ТАСС

Коментари

  • Собака Барабака

    24 Март 2022 9:17ч.

    США докога ще си тикат смешната гага навсякъде? Забранявали били... сякаш искаме да умираме от студ и глад за техния кеф. Нашите да се преориентират лека полека в източна посока, иначе е невъзможно мирно оцеляване на Родината ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    24 Март 2022 9:45ч.

    Натиск казваш, че САЩ оказвали на ЕС. От кога му се вика натиск, щото си е живо......!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евтин газ

    24 Март 2022 11:35ч.

    Сметката с евтиния газ от Русия просто не излиза - ще спестяваме 1 млрд. годишно от "евтиния газ", но ще трябва да плащаме по 4 млрд. допълнително за военни разходи, ако не искаме през 2029 г. Русия да започне следващата "специална военна операция" за "денацификация" на България. Кадрите от Украйна показват недвусмислено какво означава това мероприятие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    24 Март 2022 9:41ч.

    Е това на кого не е ясно ?!? Нали американците искат да си продават безпрепятствено скъпия шистов газ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    24 Март 2022 10:02ч.

    Недейте така,нека новите ни братя карат шистов газ на ЕС,нека изтласкат Русия.Те са само едни справедливи и мирни,едни бели и хубавки.Ние ще се топлим на дърва по селата,а гражданите ще бъдат калени и здрави.А за храната,ще станем стройни и красиви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диетолог

    24 Март 2022 11:55ч.

    За почитателите на хранителни режими за отслабване препоръчвам почивка в Русия или Северна Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 888

    24 Март 2022 13:24ч.

    Като бил в Русия моа те светна че в Русия СЕ ЯДЕ ! Даже прекалено. Средният руснак най-често е дебел от ядене. Руските маси винаги са отрупани от ядене ( повече дори отколкото у нас ) до степен , направо да ти убият апетита. На базарите в големите руски градове храната е евтина (по-евтина отколкото в ЕС) .Имате някакви щампи мухляви в главите за Русия. Отърсването от тях ще е мъчително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пяторочка

    24 Март 2022 13:37ч.

    През септември 2018 г. цените на колбасите и млечните изделия в "Пяторочка" и "Перекрьосток" бяха двойно по-високи от цените в българските хипермаркети, а в "Азбука вкуса" нивото беше български цени х 4. Не ми се мисли какво е положението в момента и какво ще стане след три месеца санкции и при 25% безработица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Инфлация

    24 Март 2022 13:44ч.

    ... не забравяй и 100% инфлация, 500000 семейства със съпрузи и бащи на фронта, 20000 семейства със загинал на фронта и ... Путин наистина мрази народа си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    24 Март 2022 10:19ч.

    Няма нужда вече да ги убеждават. Всички са убедени след тая бузумна война на Путин, освен тукашните копейкаджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    24 Март 2022 10:24ч.

    Ти можеш ли да караш велосипед и да стоиш на студено, а деца имаш ли, и те ли са така солидарни с войната, че да я искат у дома?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Март 2022 10:30ч.

    Няма лошо. Ама после няма да пискаш, че е тъмно (най-вече тъмно, защото забравяме, откъде доставяме гориво за АЕЦ, а той дава повече от 1/3 от годишното електропроизводство) и студено, нали? И че лошата Русия не дава... Тарикат мъж не писка, а нали сме тарикати? Запомням и записвам това. После да не стане плачка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    24 Март 2022 10:36ч.

    Знаеш ли как разсъждават, ще плюят на България като изпадне в беда, и ще се хванат на западния колесник, като си мислят, че там ще е по добре, живеейки с илюзии за отминалото измамно време, на охолният запад, на който целият свят служи за да се чуди кой пол се събудил...и как да си боядиса косата в шарено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    24 Март 2022 11:44ч.

    Стига с тия мантри, това не са технологии, това са суровини. венецуела и Иран на на същия хал и ги докараха до мизурно съществуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    24 Март 2022 11:45ч.

    Тия филм с газовия и нефтен рекет ще продължи още няколко години. Никой няма да прави бизнес с терористи, не говоря за военни, а за икономически терористи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    24 Март 2022 10:35ч.

    Апокалиптичен сценарий за Путлерленд със сигурност. ПРассия отива на бунището, гладните бунтове срещу кремльовското джудже вече са факт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Март 2022 10:38ч.

    Знаем, знаем... Не са от вчера... Колко години ни осведомявате за тях. Айде, като свършат и сложат жужето на скамейката в Хага, да ни събудите, да не пропуснем...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хага

    24 Март 2022 12:04ч.

    За съжаление джуджето няма да стигне до Хага. Руснаците са сурови хора. Не искам дори да си помисля какво ще му направят, когато осъзнаят как ги е прецакал и на практика е работил за интересите на Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Март 2022 11:22ч.

    След изказването на Путин по отношение разплащане за газ, цената му се вдигна с 223 евро за 1000 кубика. А бе време, когато се купуваше на тази цена. Нека си говорят за отказване. Всеки път когато говорят, цената се вдига.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ела Зло, че без теб - по-зло

    24 Март 2022 11:37ч.

    Не обичам американците, но Путин ни докара до положението да викаме: "Ела Зло, че без теб - по-зло!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "специална военна операция" за "денацификация" на България.

    24 Март 2022 11:45ч.

    Ще протече по сценарий, нямащ нищо общо с украинския. 90% от българите ще наизлизат с китки, хляб и сол ! Шайката козяци и национални предатели предварително ще са си били камшика към базите в Авиано и Рамщайн...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да настъпиш втори път мотиката

    24 Март 2022 11:53ч.

    В Кремъл очакваха китки, хляб и сол и в Източна Украйна. Но вместо това получиха кръвни врагове за поне три поколения напред. При това става дума на практика за един и същ народ от двете страни на границата - православни, говорещи руски, живели векове в една държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа ще престане да бъде платежоспособен пазар за каквото и да е

    24 Март 2022 12:20ч.

    Започналите необратими процеси по храносмилането на т.нар. "Европейски" т.нар. "съюз" от САЩ скоро ще доведат до изчезването му, жизненото равнище на т.нар. "европейци" ще спадне още повече и в крайна сметка възможността му да закупува суровини и стоки радикално ще намалее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соловьов

    24 Март 2022 13:28ч.

    Това в програмата на Соловьов ли го казаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами да, вие сринахте братска украйна, а светът да ви финансира

    24 Март 2022 12:22ч.

    Продавайте си газа на Китай на 1/10 от цената в Европа и бъдете благодарни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    24 Март 2022 12:25ч.

    На американец, нещо да се обясни, щото той да го разбере, е НЕВЪЗМОЖНО ! То ментално си скача и скача на празните опорки и друго няма. Затова укрите си заслужиха физическото унищожение, а европа ще си заслужи икономическото таковане !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    24 Март 2022 12:36ч.

    Невероятна умствена пустота вее от неадекватните тролски изпускания под статиите. Разцеплението е на 100% и това е хубаво. Отсяването на Зърно от гнилата Слама ще е по-лесно. Жалко за изгубените 30 години и нещо за блуждаене из задният двор на една залязваща Животинска ферма на Хищници с Храната им! Разпада 'и е на Прага. Слава Богу - вече започна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР

    24 Март 2022 13:25ч.

    Уважаеми, 20 години преди '89 слушах мантрата за загниващия капитализъм, който аха-аха ще бъде пометен от пролетарската революция. В края на мантрата видях разпада на Източния блок и на самия СССР. От 15 години слушам за залеза на Запада. Тоя залез явно няма го доживея, но виж за краха на Русия билетите са вече в продажба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • икономист експерт

    24 Март 2022 13:55ч.

    Обръщение към "европейците" - а рубли ще купувате ли ? Щото вече основните суровини са с рубли. Е, има и с доларес ама там цените ще са дебели. Ама нищо. На кухи ле.ки и това им е малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петрол срещу храни

    24 Март 2022 14:03ч.

    Рубли, долари ... Вече няма значение. Идва времето на спасителните програми "Петрол срещу храни".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаше “ножки буша”, прочутите американски пилешки кълки за гладуващия руски народ

    24 Март 2022 14:47ч.

    Няма да се повтори. Отвратихте всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи