Нова ТВ, бТВ и БНТ ще вземат по 250 - 300 хил. лв. за реклама на еврото

Нова ТВ, бТВ и БНТ ще вземат по 250 - 300 хил. лв. за реклама на еврото

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Въпреки че перспективата България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 г. все повече се отдалечава, Министерството на финансите вече работи по изпълнението на комуникационната стратегия за популяризиране на еврото. Общата стойност на кампанията е 10 млн. лв. Тя трябваше да започне доста по-рано и ако това бе станало, вероятно би предотвратило неяснотите и разпространението на манипулации, част от които обясняват разделението на обществото по темата.

През април са публикувани няколко обявления за закупуване на програмно време от телевизии и радиа. "Те касаят потенциални договори за закупуване на програмно време и излъчване на информационни клипове с обществените радио и телевизия, както и с медийните групи, собственици на националните ефирни телевизии", съобщава служебният финансов министър Росица Велкова в отговор на парламентарен въпрос на депутати от "Възраждане". За купуването на програмно време не се провеждат обществени поръчки, защото тези услуги са изключени от прилагането на Закона за обществените поръчки.

МФ е направило обявления за доброволна прозрачност. Процедурата е приключила на 21 април, като не са получили възражения. До момента обаче не са сключени договори между МФ и медии за реализиране на дейности по комуникационната стратегия и не са извършвани плащания към тях.

Според обявленията най-голяма сума е отделена за купуване на програмно време на БНТ – 300 000 лв. без ДДС, следвана от "Нова броудкастинг груп" – 277 000 лв. без ДДС и "бТВ Медиа груп" – 260 000 лв.

МФ възнамерява да купува програмно време и от други медии – БНР (75 000 лв. без ДДС), "Инвестор.БГ" (70 525 лв. без ДДС), "Инвестор ТВ" (29 474 лв.), "Радио Експрес" (23 000 лв.), "Радиокомпания Си Джей" (40 000 лв.).

"Информационната кампания е с цел да се популяризира процеса на подготовка на страната ни за присъединяване към еврозоната. Доброто информиране на обществеността за въвеждането на новата валута е от решаващо значение за успешното протичане на процеса. Кампания ще включва излъчването на информационни видео и аудио клипове за повишаване на информираността на гражданите за присъединяването на страната към еврозоната", пише в обявленията. Министър Велкова посочва още, че ще се даде информация за практическите аспекти за въвеждането на еврото, засягащи живота на хората и ангажиментите на бизнеса (курс на замяна лев – евро, времеви периоди за двойно обозначаване на цени, такси за превалутиране, отговорни институции и др.).

До момента по комуникационната стратегия МФ е похарчило 57 061 лв. за организиране на конференция за еврото и изработването на информационни клипове. Отделени са и 84 000 лв. без ДДС за "Информационно обслужване" за създаването на интернет страница за еврото. Отпуснати са още 800 000 лв. на външно министерство и 220 000 лв. на Икономическия и социален съвет към Народното събрания за подготвителни информационни и комуникационни дейности в страната и чужбина.

Същевременно перспективата за скорошно членство в еврозоната все повече се отдалечава. Изпълнението на маастрихтските критерии изглежда все по-невъзможно. Държавата продължава да работи без приет бюджет за 2023 г., с перспективата за огромен дефицит и високи лихви по дълга. Инфлацията продължава да е сред високите в съюза. Всичко това се случва на фона на безпрецедентна политическа криза, липсата на перспектива за стабилна власт и огромен проблем да се приемат нужните законодателни промени за присъединяването към еврозоната. На всичкото отгоре по инициатива на "Възраждане" стои и опцията да се проведе референдум за отлагане на еврото. На 7 април партията внесе 590 000 подписа за иницииране на допитването, като съдбата му зависи най-вече от продължителността на работа на 49-ото Народно събрание.  

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    19 Май 2023 8:48ч.

    Че от какъв зор, аз не знам на някой да са вменили желание за евро ? ? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разделението на обществото по темата.

    19 Май 2023 8:58ч.

    Няма такова “разделение” . Българите са единодушни че не желаят унищожаване на валутния борд. Българите са единодушни че не желаят да плащаме фалитите на чужди банки. Българите са единодушни че не желаят допълнително обедняване… И най вече , над половин милион българи се подписаха за Референдум за или против приемането на еврото ! Така че чакаме не трошене на пари по казионните медии за пропаганда, а Референдум !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    19 Май 2023 9:11ч.

    При вас комунетата всичко е единодушно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кично

    19 Май 2023 9:15ч.

    Къв си ти бе, фашист

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, но имаме душа

    19 Май 2023 9:17ч.

    А у простаци като теб, има само корем и карантия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Единодушието идва от

    19 Май 2023 9:25ч.

    Зиг Хайл (Sieg Heil), там да видиш какво се казва единодушие :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    19 Май 2023 9:26ч.

    Ахам, по цял ден броите труповете в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вие фашистите

    19 Май 2023 9:29ч.

    прилагахте единодушие 120% с хитлеристкия поздрав, имаше ли поне един да се въздържи да не вдигне ръка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до мужик

    19 Май 2023 9:30ч.

    явно вие се радвате на бройката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мужичок, идиото!

    19 Май 2023 9:33ч.

    Евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Не си ти за сий форум, не си! Иди у пик, мик, дир, капитал, медиапул! Тамо са Идиотите досущ като тебе! Лесно ще намерите общ език! Ние тука сме люде, обичащи Милото ни Отечество! Искаме то да пребъде! Козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! И, мъжленце, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик, ти къде ще живееш, когато национализираме всичко реституирано?

    19 Май 2023 9:34ч.

    А, сетих се, ти има доживотен абонамент за нар в един специализиран санаториум по лечение от еврофашизъм. Ще се радваш на изпълнени със съдържание старини на един китен дунавски остров ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймун дере

    19 Май 2023 12:52ч.

    В Хисаря имате медицински център, няколко джипита и добри бази с лечебна вода. Вместо да идеш на доктор да ти изпише невролептици, по цял ден клечиш на компа , психопате ! (Мужик, Бандерка, ауспуха на Льотчика … и още барем 15 никнейма) Ти си болен, бе ! Не го ли разбираш ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жокер

    19 Май 2023 9:13ч.

    Няма друга толкова идиотска държава. Ние сме най големите простаци в света. Факт. Вървим уверено и убедени към самоунищожение и на никой не му дреме. Егати простия народ дето сме. Спотайваме се в къщи и си мрънкаме под носа. Чакаме референдум. Не ние нищо не чакаме. Чакаме да ни унищожат шепата продажници. Ние сме овце пред заколение. Погнусен съм от овчедушието Ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нова ТВ, бТВ и БНТ ще вземат по 250 - 300 хил. лв. за реклама на еврото

    19 Май 2023 9:20ч.

    А вие истински дебат по въпроса за "доброто информиране на обществеността за въвеждането на новата валута" ли чакахте по въпроса? Вместо такъв ще получите един четвъртит във формата на "информационни видео и аудио клипове за повишаване на информираността на гражданите за присъединяването на страната към еврозоната". Това е подигравка! Честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    19 Май 2023 9:54ч.

    От къде пари, като в бюджета няма, а...то нямало и бюджет! Ай сектир, малоумници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    19 Май 2023 10:46ч.

    Фондации и НПО-та , как откъде. Това е ефективният начин за разсипване на България и разлагане на обществото вече над 30 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Май 2023 19:39ч.

    В статията пише, че са от Министерството на финансите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    19 Май 2023 10:33ч.

    Кой ли пък ги гледа тия телевизии. Пари на вятъра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    19 Май 2023 10:37ч.

    стига сте раздавали пари за простотии ние знаем какво е евро и какво ще последва сега без евро нали виждате какво настана в българия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧетРиилядник

    19 Май 2023 10:39ч.

    Това не е възможно, идиотите да са само 560иляди! До 80% има още...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаете ли че

    19 Май 2023 11:11ч.

    Трябва нов държавен дълг от 100 милиарда ударно изхарчен за 3 години. За преструкториране на бизнесът, да се закрият областите в които се печели само с ниски заплати, ниски данъци, и чрез евтина енергия. 50 милиарда, за това. 40 милиарда за саниране, и 10 милиарда за семейни ферми по 300 000 за всяка. Но данъци 20%, 25% ддс. За всеки ново модерно жилище от частна или кооперация, изплащано за 70 годишен ипотечен заем към държавата, с 20% от доходът. И 300 милиарда частен дълг. И БВП става двойно. Дългът ще се изплати и ще е премлив. ........... Истината е, че реформите от изисквани от ЕС, МВФ, Сорос, са либертариански с цел ликвидация на икономиката и държавата, ниски заплати и данъци за изтичане на евтини кадри и части от евтин труд, евтина енергия и ниски данъци. Капиталистическата върхушка в България е вечен елит щом притежава сектори без световна конкуренция - на база ниски заплати, ниски данъци, евтина енергия и грамотно население. Българските пари - спестявания в банките на бизнес класата са над 120 милиарда лева, и нарастват, спестяванията на работническата класа намаляват постоянно и са 2-милиарда лева, разлика 60 пъти. Масовата заплата сега е 900 лева, през социализмът е 200 лева, но 200 лева от преди 35 години купуват сега колкото 1200 лева. Но само 6% от работниците ходят на курорт, не всяка година, а през социализмът 60% всяка година. Сега медицина нулева, социално строителство нулево. Културни събития като с курортите.. Представете графики, как свободният бизнес в либертариянска държава, прави голям растеж, повече от Китай, за 20 години?? В криза, бизнесът пасува, и чака, както трейдър чака. Държавата е локомотивът след която и бизнесът си прави път. Но в либертарианска държава няма държава, само слугинаж на плутокрацията и държавен дълг за да не фалира бизнесът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неграмотници

    19 Май 2023 11:28ч.

    Растеж постигаме от 2004г до 2008г. в България, БВП се вдига 100 проц. номинално, номинално и дългът не държавният се вдига 100 процента. Имотите на българите поскъпват с 400 милиарда. Добри държавници и добри икономисти, и бизнесмени, изобретатели, и успешни, стават само тези които имат до повече загуби от успехи, и знаят, че това е нормално и рискуват, продължават да рискуват. Но балансът им е все пак положителен, няма как да не е, ограничаваш загубите - материално, а не се паникьосваш. Защо финсови експерти, уж, икономисти, не са успешни бизнесмени или успешни трейдъри? Защото не са способни да понесат рискът и загубите. Такива са ни всичките експерти, и политиката им. Норвегия има 9 процента излишък по бюджетният баланс, обратното на дефицит. Но дългът им е почти два пъти по-голям от на България. държавен дълг. Колумбия има в пъти по-малко държавни служители от България, на първи места по електронно правителство, но с дефицит 7 процента и дълг над 60 процента, държавен дълг. България има по малко държавни служители от Естония, и не повече от другите държави, процентно от всички заети. Естония има 20% плосък данък, и по-малък дълг процент от БВП, но последните години си качва дългът над два пъти. Сингапур е на първо място по интелект, но 40% от болниците им са държавни безплатни, 60% частни - не държавни с издръжка от работодателите застраховащи работниците си. И там данъкът е по висок, но имат държавно строителство 80% от цялото, и с повече държавни служители и 60% от БВП е от държавна собственост. Имат и дълг. Голям. Но умно ли е да си клошар без дългове? Просяк без дългове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаете ли че

    19 Май 2023 12:17ч.

    IQ класацията по страни? Показва образователната система в държавата. Образованието увеличава абстрактното мислене и опитът с такива информации, и информация. Пък нивото на държавата и народът е функция от връзкарството и достъпът на умните до лостовете на власт и икономика. Корупцията и връзкарството се побеждават само когато има изобилие от възможности за всички - за изместване на некадърните окупирали всичко чрез връзки и пари. ....... Казват, че сме по германският модел. Работник в Германия плаща 7,5% от заплатата за осигуровка здраве, неговият работодател също внася толкова за него. В България работник и работодател си делят 8%, 40% от тези пари ги взимат от заплатата и 60% ги внася работодателят. Здравната каса прави половината от издръжката на здравеопазването, другото го доплаща държавата, според бюджета. Три пъти повече ПРОЦЕНТ от БВП дават германците, за обществено здравеопазване извън кешът. Номинално 2019 г. те дават на глава по 5440 долара, България 700 долара. Над 7 пъти, но платеното в кеш при българите е половината, 3 милиарда лева от здравната каса, 3 милиарда от държавата, и 6 милиарда от джобът на българинът, пари за здраве. Сингапур дава два пъти по-малко от Германия за здравеопазване на глава. Там контролират и цените на тези услуги. .. Russia 653.42 долара на глава за здравната система, Serbia 641.03, China 535.13, Belarus 399.4, Turkey 396.47, India 63.75, Czechia 1844.22, Estonia 1598.82, USA 10921.01 долара на глава годишно, Switzerland 9666.34, Norway 8007.4, Greece 1500.59, Chile 1375.8 41, Lithuania 1369.98, Slovakia 1342.07, в долари. Brazil 853.39 долара, за здравеопазване на глава, при 9000 долара БВП на глава. Дефицит на бюджетът: Belgium -5.5 - 2021Israel -5.5 - 2021Austria -5.9 - 2021Slovakia -6.2 - 2021Malaysia -6.4 - 2021France -6.47 - 2022Panama -6.66 - 2021Australia -6.7 - 2022Egypt -6.8 - 2022Hungary -6.8 - 2021UK -6.83 - 2021Spain -6.9 - 2021Romania -7.1 - 2021Colombia -7.15 - 2021Latvia -7.3 124 - 2021Greece -7.4 - 2021Chile -7.49 - 2021Malta -8 - 2021Aruba -8.5 - 2021Cape Verde -8.6 - 2021Philippines -8.6 - 2021Iceland -8.9 - 2021Italy -9 - 2022Mauritius -9 - 2021Thailand -9.1 - 2021USA -10.92 - 2022Cuba -11.68 - 2021Canada -14.9 ПРОЦЕНТА БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 40 Причини ДА НЕ СЕ ПРИЕМА ЕВРОТО - Т. Сапунаров

    19 Май 2023 11:42ч.

    ВАЖНО! ВАЖНО! https://www.youtube.com/watch?v=_uCRJZxRDSg Вчера излязоха данни, че МФ е изготвило проект на нов закон за БНБ. Самото БНБ извършва съгласувателна процедура с ???? - не познахте, няма да има никаква форма обществено обсъждане и сега върви на тъмно процедура за предварително съгласуване с ЕЦБ. Казано с други думи, европейците вече са ни докарали дотам, че практически "приемат" и вътрешното ни законодателство. Да не стане грешка! Вече разбирате ли, колко съдбовно важно е наистина ДА НЯМА НС. Тези се готвят да извършат една поредица от мерзости и практически да затрият окончателно България, в което отдавна ги подозираме. Освен доц. Сарийски, има още един млад господин - икономист, който е обхванал тематиката АНТИЕВРО в една мнго удобна за широко ползване форма видеоформа. ВИЖТЕ ВИДЕОТО: https://www.youtube.com/watch?v=_uCRJZxRDSg . Казва се ТОДОР САПУНАРОВ. Написал е Книга: 40 ПРИЧИНИ ДА НЕ ПРИЕМЕМ ЕВРОТО. Вече я имало и на английски език. На практика видеото съдържа не само назоваване на 40-те причини, но и стегната, убедителна аргументация. Четете и разпространявайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    19 Май 2023 12:05ч.

    Дайте и на Волен няколко хиляди, и той рекламира еврото, нищо че е в негативен смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Май 2023 12:42ч.

    Много ми писна от това приемане на еврото... 7 богати държави, влезил в Европейския съюз много преди нас, не искат и да чуят за тази парична единица, четете специалистите! Дойде ми до гуша от простотия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мъпросът с еврото трябва да приключи веднъж завинаги - евро няма да приемем

    19 Май 2023 14:03ч.

    Предлагам тоя път въпросът да се реши не с оглед на богатите (Хампарцумян) и дебилните (Мужик), а с оглед на бедните (огромното мнозинство от изстрадалия ни народ) и умните (онези, които чрез референдум биха си казали твърдото НЕ на еврото). Поне едно нещо направете както трябва през тия 34 г. вече безвремие и непукизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    19 Май 2023 15:34ч.

    https://app.eop.bg/today ,филтри "финансите" и "програмно": "Закупуване на програмно време от „<удобна медия>” във връзка с Информационна кампания за въвеждане на еврото в Република България"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи