Нов закон в Испания разрешава аборти на момичета на 16 и 17 години без съгласие на родител

Нов закон в Испания разрешава аборти на момичета на 16 и 17 години без съгласие на родител

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Испанският Конгрес на депутатите (долната камара на испанския парламент) прие закон за сексуалното и репродуктивно здраве, който ще позволи на момичета на 16 и 17 години да се подлагат на аборт без съгласие на родител, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.

Законът също така прави Испания първата европейска страна, която ще осигурява платен отпуск за жени, страдащи от менструални болки.

"С тези поощрителни мерки ще можем да упражняваме свободата върху нашите тела и да постигнем пълно признаване на правата на половината население на страната", заяви пред депутатите испанският министър на равенството Ирене Монтеро.

Законът беше приет със 190 гласа "за", срещу 154 "против", а петима се въздържаха.

Лявото коалиционно правителство представи на обсъждане проектозакона през май с цел да се осигури достъп до аборт и да се премахне клеймото за менструалното здраве. Нормативният акт се оспорва от католическата църква и активисти срещу аборта в страната.

Новият закон премахва задължителния тридневен период на "размисъл" за жени, които искат да прекратят бременността си, както и изискването за съгласие от родител или настойник преди абортиране на шестнадесет и седемнадесетгодишните. Това изискване беше въведено през 2015 г. от управлявалата тогава консервативна Народна партия.

Приетият нормативен акт осигурява платен отпуск за бременните след 39-а седмица и безплатни санитарни и лекарствени продукти при менструация за обществени институции като училища, затвори и лечебни центрове.
С приемането му също така сурогатната бременност, която е забранена в Испания, ще се смята за форма на насилие срещу жените.

Лурдес Мендес от крайнодясната партия "Вокс" заяви, че с обявяването на аборта за човешко право се нарушава конституцията, а ценностната система на Испания се обръща с главата надолу.

Соня Ламас, говорител на клиниката за женско здраве "Датор", каза пред "Ройтерс" през май, че те приветстват предприетите мерки. Така нареченият период на размисъл е ненужен, защото "жените правят информиран избор и ние нямаме нужда да размишляваме върху решение, което вече сме взели", добави тя.

Пред сградата на клиниката редовно се провеждат протести и групови молитви. Ламас описа кампании на активисти срещу абортите, "които разговарят с жени в чакалните на лицензирани клиники, които би трябвало да са защитена зона".

Приетият в долната камара закон трябва да бъде одобрен и от испанския Сенат (горната камара на парламента).


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

  • ММ93

    16 Дек 2022 10:21ч.

    Този закон трябва автоматично да даде ВСИЧКИ права, разпространени върху пълнолетните граждани на Испания и на децата на 16 г. и нагоре ... иначе е лицемерно и нелогично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валяк

    16 Дек 2022 10:47ч.

    Законът е абсолютно дискриминационен. А, бременните мъже на 16 и 17 години защо да не могат да абортират без съгласие на двете майки-родители?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За бременните момчета законът е на обратно

    16 Дек 2022 11:29ч.

    Те трябва да раждат, задължително. Раждаемостта с колко ли ще нарастне?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    16 Дек 2022 12:47ч.

    девизът на сатанистите (пардон, нашите транс-атлантически господари), публикуван в The Spectator: „Ако живеете без кола, вие спестявате 2,4 т CO2 еквивалент за година. Ако избягвате летене със самолет, това спестява 1,6 т CO2 при трансатлантически полети. Диетата на растителна основа спестява 0,8 т CO2 годишно. Но липсата на дете в развития свят, намалява емисиите с 59 т годишно. Така че раждането на бебе нанася повече вреда на планетата, отколкото всички опити да прелетиш океана и да ядеш пържоли.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-Р. АЛЕКСАНДРОВА

    16 Дек 2022 16:01ч.

    "Те трябва да раждат задължително". Леле. Ама наистина ли!? КОГА ще ви влезе в квадратните балкански...главици, че абортът е ПРАВО на всяка жена?! МОЕТО ТЯЛО- МОИТЕ РЕШЕНИЯ. МОЯТ ЖИВОТ- МОЯТ ИЗБОР. КРАЙ. ТОЧКА. Казвам това като лекар, като дъщеря и като МАЙКА на ТРИ дъщери. Бих подкрепила всяка една от тях в решението й да бъде или да не бъде майка. Защото това е тяхно ПРАВО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-Р. АЛЕКСАНДРОВА

    16 Дек 2022 16:04ч.

    И кога, все пак, най- накрая, всички видове "мъже" и "мъжленца" по тая клета планета ще престанете най- накрая да ОПРЕДЕЛЯТЕ аспекти от живота на жените, от които нямате НИКАКВА представа??? Нашите тела са лично наша работа и отговорност. Само и единствено. Не на държавата, не на църква, семейство и прочее. Да, аз съм родила три дъщери и двама синове. Слава Богу. Но това е ИЗБОР. Осъзнат. Мой. Личен. И съм ги родила само по ЕДНА причина. Баща им е изключителен мъж, на който може да се разчита. Ето затова жените НЕ раждат. Защото НЯМА мъже. Няма опора. Няма подкрепа. Има мамини лигльовци. На коити все жените им виновни. И, да. Ако не бяхме напуснали България, вероятно щях да имам две деца. Радвам се, че са повече. Те са всичко. Но решението беше МОЕ. Не на някой друг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи