Нов шеф на ДКК и промени в ръководствата на "ВМЗ Сопот" и "Кинтекс"

Нов шеф на ДКК и промени в ръководствата на "ВМЗ Сопот" и "Кинтекс"

Държавната консолидационна компания смени ръководствата на "ВМЗ Сопот" и "Кинтекс" като обяви действията си за "спешни мерки за оздравяване на дъщерните дружества".  

В ръководството на "ВМЗ Сопот" се връща бившият изпълнителен директор на оръжейницата Иван Стоенчев, сменен от Корнелия Нинова този юни. "Основен мотив е влизането в управлението на завода на човек, който познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове. Стоенчев пое ръководството на "ВМЗ" в началото на 2022 г. и въпреки освобождаването му през юни, бе постигната печалба от 48 млн. лв. за полугодието", посочват от ДКК.

Освен Стоенчев, за нови членове в ръководството са подадени за вписване Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. Досега Съветът на директорите на оръжейницата е бил от трима души, a законът изисква да са минимум пет, обясниха от ДКК. 

Компанията мотивира решението си с успокояване на недоволството в синдикатите, според които производителността намалявала и се изоставало в изпълнението на договорите на оръжейния завод. "Има множеството сигнали и изразени притеснения за начина, по който дружеството се управлява. По разпореждане на министър Никола Стоянов публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията е следвало да спрат разплащания, от които не зависи пряко дейността им, до запознаване с реалното им състояние. Въпреки това, със съмнително съкратени срокове, "ВМЗ" е направило за седмица преводи за над 3 млн. лв. за строителни дейности", казват от ДКК.

Компанията има и сигнали: "за умишлено раздуване на административния щат, преназначаване на хора на ръководни длъжности с цел избягване на задължителния по закон изпитателен срок и залагане на клаузи за огромни обезщетения при освобождаване от длъжност, в разрез с интересите на дружеството". 

В "Кинтекс" за ръководния орган на дружеството е подаден Милен Николов, който е одитор, заемал различни позиции в Сметната палата. Смяната в предприятието е заради безпокойство от влизането на разследващи органи в държавния оръжеен търговец. "Данните показват, че непосредствено преди това са платени приблизително 800 хил. лв. към офшорно дружество. Всички факти и обстоятелства предстои да бъдат уточнени, но за да се направи обективен анализ на състоянието му, е взето решение да се включат нови експерти в ръководството", посочват от ДКК.

Единственият член на Съвета на директорите, който е гласувал против изплащането на големите суми към офшорната компания, остава в ръководството на "Кинтекс". Това е Пламен Пешев, който е дългогодишен служител на дружеството. За нови членове са предложени Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев, пише още в съобщението. 

Спира се процесът по смяна на изпълнителния директор на Научно-изследователския технологичен институт в Казанлък. В последния ден от управлението на предходния министър на икономиката и индустрията бе стартирана процедура за уволнение на ръководителя, който е с 30-годишен опит в сектора. Предприятието е на печалба и се инвестират средства за квалификация на персонала. Затова начело на НИТИ остава досегашният изпълнителен директор инж. Делян Начев.

Промени има и в ДКК. От днес за изпълнителен директор на компанията е избран адв. Венцислав Димитров. Заемащата до този момент длъжността Смиляна Нитова продължава да бъде част от Съвета на директорите. 

Изпълнителният директор на ДКК Смиляна Нитова излезе с остра позиция за случващото се в Консолидационната компания:

Във връзка с обявените решения в ДКК, като изпълнителен директор искам да заявя следното:

- В условие на криза за бизнеса и хората се увеличават двойно директорите на държавните дружества.

- Шокиращо е, че избраният за нов изпълнителен директор е едновременно и председател на Съвета на директорите, който трябва да сключи договор сам със себе си и да се самоконтролира.

- Освен всичко останало той няма право да заема публична длъжност, защото е уволнен от ДКК заради несправяне с работата. Това е беззаконие, своеволие и некомпетентност, всичко отива в съда.

- Служебният кабинет овладява държавните дружества, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се безпрецедентно в работата на държавни фирми, които нямат абсолютно никаква връзка с организирането и провеждането на предстоящите избори.

Източник: NOVA TV, epicenter.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • назначения

  18 Авг 2022 14:55ч.

  Нинова пак ще съска срещу Радев, но да замениш в последния ден от министерстването си ръководителя на НИТИ Казанлък с 30 - годишен стаж в сектора, с шефа на БСП в Казанлък, която е счетоводителка и да твърдиш пред БТВ, че НИТИ се занимава само със съхранение на докумрентация е дебелоочие и назначаване на калинки от БСП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  18 Авг 2022 17:58ч.

  .......... остана да сменят и ръководството на село Крушовица !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  18 Авг 2022 15:50ч.

  Сега пак ще има квиченене и и рев “бият Паниковски”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  18 Авг 2022 16:08ч.

  Странна държава сме ние! Стоенчев - мотиви: "Основен мотив е влизането в управлението на завода на човек, който познава в детайли дейността, има необходимия опит и може да върне високите нива на производство в най-кратки срокове". Мотивите при Златева (БГаз): Няма и елементарна представа, но така няма да внесе рутина и остарели подходи и практики :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова,Нинова,

  18 Авг 2022 17:47ч.

  гола вода се оказа и като такава ще си отидеш в небетието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи