Нов регламент на ЕС разреши използването на насекоми в храните

Нов регламент на ЕС разреши използването на насекоми в храните

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Европейският съюз разрешава използването на насекоми в храните. Регламентът влиза в сила от днес. Според новия регламент домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или използват на прах, съобщава ДПА.

До дни ще бъде разрешено и използването на ларвите на житната плесен. Това не са първите насекоми, които се одобряват от ЕС, подобно разрешение вече има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от ЕС очакват и още осем насекоми.

Този вид нововъведение в хранително-вкусовата индустрия се определя като "нова храна". Например, щурците ще се продават замразени, изсушени или на прах. Те също така ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, смеси за печене, паста, сосове, супи, заместители на месо и мляко, картофени продукти и шоколад.

В началото на 2021 г. Европейската комисия реши да одобри брашнените червеи като първото насекомо, което може да се използва за храна в Европейския съюз. В интервю в сайта на комисията, публикувано на 2 юни 2021 г. Рафаел Перес, ръководител на екипа за нови храни в генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“, обсъжда стъпките за разширяване на хранителния избор на потребителите в ЕС, нарастващата роля, която насекомите ще играят като част от по-здравословния и по-устойчив хранителен режим, както и ползите за околната среда през следващите години.

Защо се разрешава употребата на насекоми като храна?

След неотдавна издаденото разрешение брашнените червеи вече се считат за „нова храна“. Това са храни, които не са широко консумирани от хората в ЕС преди 15 май 1997 г., когато влиза в сила първият регламент относно новите храни. 

След строга научна оценка, извършена от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), държавите членки дадоха зелена светлина на Комисията да позволи на стопански субект в областта на храните, който е подал заявление за такова разрешение, да пусне продукта на пазара на ЕС. 

След това на 1 юни 2021 г. Комисията прие правния акт.

Разбира се, потребителите решават дали искат да консумират насекоми, но тяхната консумация не е нещо ново, тъй като те вече са част от хранителния режим на много места по света.

Безопасни ли са насекомите като храна? 

Да. Новите храни могат да бъдат разрешени само ако не представляват риск за човешкото здраве. След подаване на заявление от дружеството SAS EAP Group продуктът е преминал през строга научна оценка от ЕОБХ. Заключението е, че жълтите брашнени червеи са безопасни.

Бих искал да подчертая, че за тази новоразрешена храна важат правилата на ЕС, уреждащи етикетирането на алергени. С тях се определя списък на 14 алергена, които трябва да бъдат посочвани върху етикетите, като яйца, мляко, риба, ракообразни, а сега и насекоми. Тези правила предоставят на хората, живеещи с хранителни алергии, по-добра възможност да вземат информирани решения и да избягват продукти, съдържащи съставки, към които те са чувствителни.

По отношение на общите здравни проблеми, като например хранителни алергии, ЕОБХ стигна до заключението, че консумацията на жълти брашнени червеи може да доведе до алергични реакции, особено при хора с вече съществуващи алергии към ракообразни и акари. Такива случаи обаче са много малко. 

Как потребителите ще знаят дали в храната им има насекоми?

В проекта на правен акт се определят изискванията за етикетиране на хранителните продукти, които ще съдържат новата храна. Това изискване е в допълнение към изискванията на регламента за етикетирането. 

Накратко, потребителите могат да бъдат уверени, че след като тези продукти се появят на супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като потребителят ще бъде информиран за точното съдържание на своите покупки. ЕС е непоколебим в ангажимента си за прозрачност.  

Как насекомите в храните и фуражите допринасят за устойчивостта на продоволствената система? 

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) насекомите като храна ще играят водеща роля за справяне с многобройните проблеми, пред които сме изправени и с които ще продължим да се сблъскваме през 21-ви век. Сред тях са нарастващите цени на животинските белтъци, продоволствената несигурност, натискът върху околната среда, нарастването на населението и засилващото се търсене на протеини от страна на средната класа. 

В нашия свят има изобилие от насекоми, които имат високо съдържание на белтъци и хранителни свойства, а освен това те представляват едва 1 % от въглеродния отпечатък на добитъка. Те са идеална хранителна алтернатива, улесняваща преминаването към здравословен и устойчив начин на хранене и допринасяща не само за нашето здраве, но и за доброто състояние на околната среда, а оттам — и за нашето бъдеще. 

Какви са следващите стъпки в тази област?

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) над 1900 вида насекоми сe използват за храна по света. Също както за брашнените червеи, Комисията получи няколко заявления за разрешаване и на други видове насекоми, като например Alphitobius diaperinus larvae (по-малки брашнени червеи), Gryllodes sigillatus (индийски щурец), Acheta domesticus (домашен щурец), Locusta migratoria (мигриращ скакалец) и Hermetia illucens larvae (черна муха войник) съгласно регламента за новите храни. 

Към днешна дата Комисията е счела 11 заявления за валидни и за всяко от тях ЕОБХ извършва оценка на безопасността. Веднага след като ЕОБХ даде положително становище, Комисията ще пристъпи към процеса на разрешаване. 

През следващите години видовете насекоми, разрешени съгласно регламента за новите храни, ще станат все по-важен източник на алтернативни белтъци, което ще допринесе за постигането на целите на стратегията „От фермата до трапезата“ за устойчива продоволствена система в ЕС и по света.

Източници: ec.europa.eu, "Труд"

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    24 Яну 2023 14:07ч.

    То една седмица стана, вия чак сега разбрахте ? те отдавна ги продават тук, но сега вече е законно... хапвате ли "вкусни хлебчета" от Кауфланд, Била и Лидъл? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДА ВИ Е ВКУСНО!

    24 Яну 2023 14:07ч.

    Скъпо било месото и сиренето-лапайте мухи скъпи сънародници! ЕС мисли за вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чИ ЕС мисли за нас

    25 Яну 2023 23:32ч.

    това е повече от ясно, дори на евроатлантиците. Един от много въпроси относно този регламенто на ЕС е какво налага това. Защо регламента се приема сега? Какъв е проблема с храната за нас? Дали нямаме жито (за хляб и баници) или мляко (за сирене, кашкавал и кисело мляко) или свине (за пържолки) или пък кокошки (за яйца) или пък сме я докарали до там, че само мухи можем да лапаме а? Един от възможните отговори е, че това е продиктувано от частни интереси и цели корупция по високите европейски етажи. А има индикации, че тази работа става и там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    24 Яну 2023 14:10ч.

    Да избиеш прасетата, за да отглеждаш червеи, трябва да не си наред с главния мозък, ама нейсе... циливилизация на корем ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    24 Яну 2023 14:13ч.

    Във Венеция на кинофестивала тази година бе награден филм разказващ за .. чевекоядец демек канибал и неговите терзания в любовта. Не ви се вярва ли ? въпрос на етикиране е в ЕС. Не случайно парламента на европата е във Вавилонската кула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    24 Яну 2023 14:14ч.

    Като наши хора от ЕС в знак на добра воля разрешавам на фон Лайнянен и Борелчо напълно безплатно да пощят и зобят всички бълхи и въшки от кучето и двете ми котки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    24 Яну 2023 14:17ч.

    На снимката: слугите на Лукавия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    24 Яну 2023 14:20ч.

    Абе сдобийте се с кремък и огниво, че ни връщат с бързи стъпки към каменната ера ?и като гледам колко спящи мутри има, може и да успеят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая статия е пълна с доста глупости и откровени лъжи

    24 Яну 2023 14:25ч.

    Четете документа от страницата на ЕК, кратък е - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX%3A32023R0005 Нито са безопасни, нито ще се етикетират различно, данните от изследванията и анализите са тайна в следващите 5 години (на чиято база уж са взели решението за разрешаване), НО "Настоящият регламент е задължителен в своята цялост и се прилага пряко във всички държави членки."!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valentin hristow

    24 Яну 2023 15:11ч.

    Под този линк пише,че тази статия не съществува или е преместена,което на практика означава за мен,че е скрита или изтрита от тях.Това са реалностите.Щом официални институции крият информажия от своите граждани,значи само едно-не е безопастно и не е законно.Другото са пожелания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При мен се отваря

    24 Яну 2023 15:21ч.

    Ето линк директно към българския PDF: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0005&from=EN

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Белгиец

    24 Яну 2023 15:27ч.

    Никакви глупости,самата реалност. Край града в който работя построиха халета за насекоми. Собствениците са холандци. За сега твърдят че “ продукцията” била само за износ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че те и тук

    24 Яну 2023 15:38ч.

    в Панчарево щяха да отглеждат скакалци, но протести на местните им тури прът в колелата на иновативния бизнес, поне за момента. След това нищо не сме чули.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sgt. Pepper

    24 Яну 2023 23:26ч.

    Не в Панчарево, а в Лозен „не помня Горни или Долни)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маргарита

    24 Яну 2023 23:41ч.

    Браво, предварително вземат мерки, за продоволствената криза и беднотията, за която ни подготвят?? Унизително, отвратително - над 1300 годишна държава, да я докарат до там, някой да я заставя да приеме народът й да се изхранва с червеи!! Лъжат и че са правени изследвания, че е доказано, че са безвредни, за европейци! Не, това въобще не е Европейски съюз, който би ни довел до просперитет!! Според Севрюкова войната ще продължи 1/2 от времето на ВСВ, т. е. около 3 години, а след нея, мисията на славянството е да поведе човечеството по духовния път на развитие, България ще я има и отново ще бъде с авторитет... Е, една вече мина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия на снимката

    24 Яну 2023 14:25ч.

    няма да лапат мухи, нито бръмбари! За тях остават пържолите и бьоф "Строганов". Гаранция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не вярвам че ще ги напишат на етикетите

    24 Яну 2023 14:27ч.

    като съставка, ЕС с такова лицемерно ръководство не заслужава никакво доверие, те във война ни вкараха чрез фиктивните Мински споразумения за 404, даже Меркел и Оланд са самопохвалиха за това, че едни насекоми в храните ще ги стреснат. Няма как и хляб ще трябва си правя в къщи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    24 Яну 2023 15:55ч.

    Бъди сигурен/на, че НИКОГА, НИКОЙ производител няма да напише в етикета на продукта си, че използва насекоми в рецептата. Няма такива луди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така,

    24 Яну 2023 17:12ч.

    Това с етикетите е най-голямата заблуда. Няма нищо по-фалшиво от етикетите. Особено у нас, където никой не ги контролира и където животът и здравето на хората не струват нищо. Когато някой каже, че потребителите трябва да са напълно сигурни в безопасността, това означава, че се опитват да го излъжат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    24 Яну 2023 14:28ч.

    Преди дни прочетох тази "прекрасна" новина из нета, след което се смях и не й обърнах внимание.... Вчера , когато занесох дрехи в кварталните офиси на химическо чистене, шивашки услуги, магазините за ядене и пиене, фризьорките, маникюристките, педикюристките и всякакви други малки фирмички за поддържане на женското ни самочувствие, всички бяха ужасени.... слушаха някаква информация по смартовете си.... Какво става, ще ядем мухи и червеи ли, или няма да ядем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ядете, ще ядем,

    24 Яну 2023 17:17ч.

    без дори да разберем. Ще ги набутват смлени и на прах в тестото и в почти всичко друго. На етикетите, или поне на повечето, няма да пише нищо, и няма да имаме реален избор. Също като с палмовата мазнина и ГМО-то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извинявам се за въпроса,

    24 Яну 2023 17:33ч.

    ама колко щуреца или червея трябва да изяде човек, за да се засити. Колко насекоми заместват 1пържола. Не е ли малко нерентабилно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг Доктор

    24 Яну 2023 18:17ч.

    Нерентабилно е. Те (сатанистите) твърдят през техните рупори че било "рентабилно" и насекомите давали по-висок рандеман, и всъщност точно "за това трябва да ядем насекоми" , щото иначе нямало как да се изхрани човечеството... Пък и кравите пърдят и т.н. Само пълен, абсолютен, завършен олигофрен може да се вържи на това. Да разбиеш световния отрасъл на животновъдството и агро-производството, свързано с изхранването на животни ... за да създадеш ТЕПЪРВА нов сектор , за производство на ... мухи и червеи ??? Икономически абсурд разбира се ! Значи има друга идея, скрита от масовата публика ! И тя е много проста и води пак, и пак , и пак - към едно и също нещо, наречено ДЕПОПУЛАЦИЯ ! Сатанистите искат да ни избиват освен с "пандемии" и пандемии, войни и директен глад, зелен фашизъм , джендер педерастия ... и с ядене на ТОКСИНИ. Защото да ядете протеини от насекоми е чисто и просто ИНТОКСИКАЦИЯ. Всеки вид има свой биотоп и своя установена от еволюцията храна, не може котката ви да яде марули ! Ако я насилвате , ще се разболее ! Не може кравата да стане човекоядец , тя яде растителна храна и преживя. Не може лъвът да се прехранва с паша... И т.н. и т.н милиони примери. Човекът , подобно на маймуните /най-близкия ни роднина/ е всеяден вид, но има определени протеини които еволюцията е установила като подходящи за разграждане. Когато ядете нетепична храна за Хомо Сапиенс, а НАСЕКОМИТЕ и ЧЕРВЕИТЕ са супер-нетипична за Хомо Сапиенс храна, вие получавате в храносмилателния си тракт протеини от мухи и червеи ! И дори да не реагирате с незабавно разстройство /диарии/ на това, това което усвоите и циркулира под формата на хиломикрони, после белтъчни вериги, това не са обичайните белтъчни вериги за вас ! Това , ако се прави системно , ще доведе до всякакви хронични болести, алергични състояния , автоимунни проблеми, онкогенеза !... Тези уроди с рогата искат не повече и не по-малко да продължават да ни убиват. След като се разсъхна ЛЪЖАТА и свързаните с нея жижи, сега ще ни убиват бавно през храненето ! Ей това е целта им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    24 Яну 2023 18:42ч.

    че ние и досега сме яли насекоми, па и плъшоци...да не мислите, че в големите месокомбинати някой гледа какво пада в месомелачките? Хлебарки и плъхове ядем със сигурност в кренвиршите, това го знам от работници в месокомбинат....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хохохо

    25 Яну 2023 17:00ч.

    Дали правиш разлика между кренвирши в които е попаднала хлебарка или две и кренвирши съдържащи основно хлебарки... Знаел го от работници в месокомбинат.. Демек месо преработват, не брашно от щурци и хлебарки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега е момента

    24 Яну 2023 14:29ч.

    Господин Пилето ще направи (освен фермата за норки) с евросубсидии нови ферми за червеи, скакалци и хлебарки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия става привлекателно място за живеене

    24 Яну 2023 14:30ч.

    От кога ви казвам, че незабавно трябва да напуснем тоя проклет Еврогейски съюз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А може и с BulgarEXIT.

    24 Яну 2023 14:39ч.

    Когато преди 20 годин ни тикаха в тази организация разни тарикати, не се предвиждаше Homo Sapiens да преминаваме повторно на червеи и мухи. Започвам да се замислям, а защо като междинна форма да не преминек към... канибализъм, започвайки от нашите Европейски водачи - бивши или настоящи? От монката паси може и да не станат пържоли, но като добавка към кучешки кремверш - защо не? А по Библията - и до седмо тколяно потомството му! Поне докато не е предаден на Майката Земя - да се възползваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    24 Яну 2023 15:59ч.

    Аз съм за, ама проблемът е, че изброените са доста сухи, жилави, миризливи и определено невкусни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И освен това

    24 Яну 2023 17:20ч.

    са токсични.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още нещо

    24 Яну 2023 14:31ч.

    Фирмата, която произвежда "иновативния" продукт е виетнамска, но с офис в Холандия (https://www.cricketone.asia/ , в контактите имат телефон с код +31) . Долу на страницата им ще може да видите и картинките на няколко от SGD (Sustainable Development Goals) от Agenda 30 на ООН, но това доскоро беше "теория на конспирацията".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като казваш “виетнамска”

    24 Яну 2023 14:35ч.

    Направо ми се доядоха кучешки ребърца на скара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС разварт и декаденц

    24 Яну 2023 14:36ч.

    ЕС : разват, декаденц, убийства, нищета…..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тотална деградация

    24 Яну 2023 14:39ч.

    В Европа живеят изроди, педали и лезбийки. Мюсюлманите ще ви разкажат играта. Циганизацията няма да е само у нас, Европа я чака нещо по-лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато Гаспод иска да убие някого, първо му взима ума

    24 Яну 2023 14:44ч.

    По всичко личи, че сега се е заел с ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГМО насекоми

    24 Яну 2023 14:48ч.

    Преди година-две модифицираха малариен комар. Тези за ядене вероятно също ще бъдат програмирани от изкуствения интелект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • iui

    24 Яну 2023 14:50ч.

    А веганите какво мислят по въпроса? Съгласни ли са да се хранят с насекоми? Те водят ли се за животни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дейвид Айк

    24 Яну 2023 14:52ч.

    Дано дойде ден, в който ще можем да си поръчаме джоланче, ребърца, дробчета или език от рептилите и рептила на снимките, обогатитилите на менюто на хората. Отвратителни сатанински създания!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Яну 2023 14:59ч.

    Горките щурчета. Щурец в Европа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    24 Яну 2023 22:00ч.

    Горкият Щурец Киро Слона, бас китара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За "ползата" от яденето на насекоми:

    24 Яну 2023 15:05ч.

    И най-вече за хитина: https://underdogsbiteupwards.wordpress.com/2022/08/17/chitin/ Интересно е, и не е дълго. Краят също е добър: "Повече от хилядолетие с големи усилия сме опазвали зърното и брашното от насекоми. Е защо не им дадем да го изядат и след това на свой ред да изядем тях? Защото това ни разболява. И го знаем от хиляди години."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    24 Яну 2023 15:06ч.

    Плюя на тези долни, гнусни, миди СенЖак, отровни и миризливи, а главната е Уруспия Фон дер Лайнен!!! Да живее свинското със зеле!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    24 Яну 2023 15:09ч.

    веднага сформирам комитет за защита на щурците.. Нимой само кучетата и котките да са привилегировани...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кики

    24 Яну 2023 20:25ч.

    +++++++++++++++++…..….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свобода за насекомите

    24 Яну 2023 23:45ч.

    Записвам се веднага, колко ще е членския внос

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    25 Яну 2023 17:07ч.

    Понеже клишетата отново са на мода, логото ще го заемем: "Insects lives matter"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Залезът на Запада

    24 Яну 2023 15:16ч.

    Помня как се присмивахме едно време на патийците от комсоц номенклатурата, вярвайки си, че дисидентстването ни ще реши някаква световна справедливост. Колко заблудени сме били в очакванията си в сравнение с това, което ни се стовари на главата откъм "алтернативата", която търсехме. Не мога да си представя нищо по-малоумно и извратено от това, което ни предлага западната "демокрация" в лицето на тия трансхуманисти, отдавна изгубили човешкия си облик. Затова е речено в Писанието: "Човек не знае като печели, какво губи", и обратното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    24 Яну 2023 22:32ч.

    Това е, защото и те и ние си казахме “Бог е мъртъв“, вярвайки на един психично болен немец, носещ името Ницше. А иначе съм съгласна с теб, че сме били супер наивни. Знаеш ли кое е още по-лошото - такива наивници има още по нашите земи. Надявам се, че повечето са по-възрастните хора, защото ако и младите са така, не ми се мисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧОВЕК

    24 Яну 2023 15:24ч.

    ЖАЛКА КАРТИНА и ПЪЛЕН РАЗПАД НА ДОЕРИЕ МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ И ВЛАСТА КОЯТО СА ИЗБРАЛИ.Последствията ще са много лоши.Някой ще каже,че все се оплакваме и рисуваме лоши краски за живота ни.Не е ТАКА,защото не може да ти предлагат само ЛОШИ НОВИНИ И РЕШЕНИЯ,А НИЕ ДА СМЕ ОПТИМИСТИ ЗА ТОВА.Помислете и се върнете назад през последните 15 години,т.е.,до 2008г. и кажете какво хубаво за човечеството са направили техните избранници.КРИЗИ СЛЕД КРИЗИ и резултата от тях вече е видим и с просто ОКО.Да кажат че искат да ни накарат да им се подчиняваме безпрекословно,за да си направим сметката как да реагираме на това.Говоря за Цялото човечество.А не да ни пробутват "ДЪЛГОВИ КИЗИ", "МЕДИЦИНСКИ КРИЗИ","ВОЕННИ КРИЗИ",ДЖЕНДЪРСКИ ПРАВИЛА/Имстанбулска Конвебция/ и един самозабравил се Милиардер-най-вероятно вече-трилиардер,да ни казва,че човечеството трябвало да стане с 15-25% по-малко,защото не можело да се изхранва.СТРАШНО Е ДАМИ И ГОСПОДА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмм

    24 Яну 2023 15:26ч.

    С ГМО-то се появи расата на трансджендърите, с веганството - подобия на уендигото, но се чудя какъв вид ще се появи с това насекомоядство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще се появи цунами

    24 Яну 2023 15:32ч.

    От генетични и автоимунни заболявания , онкология , диабет, болест на Крон, невро дегенерации и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг Доктор

    24 Яну 2023 18:22ч.

    Ще се появи видът на Вечно Болният Хомо Сапиенс, милиони хронично болни от болест на Крон, от невродегенеративни болести, метаболитно болни и свръхзатлъстели , автоимунни болести в невиждано количество, онкология в пъти повече от сега !!! Това ще се появи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • решението ще бъде

    25 Яну 2023 5:56ч.

    Евтаназия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо от кривина

    24 Яну 2023 15:29ч.

    след войната с Русия ще разрешат и изпражнения да хапваме ,но не на насекоми а наши

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кука

    24 Яну 2023 15:35ч.

    За стадото, не за овчарите! Те си имат специални доставки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    24 Яну 2023 15:40ч.

    Вече минавам над 80% убеждение, че тия ЕС са агенти на Путин и Ердоган. Те си спечелиха още няколко милиона нови клиенти (особенно Ердоган от нас) и поддръжници само с това извращение. В крайна сметка всички ще се върнете като мен на село.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    24 Яну 2023 15:47ч.

    И сега ако електоратът гласува за "евроатлантическата коалиция" значи си заслужаваме всичко, което тези евроизроди ни натрапват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Резултатите, които ЦИК обявява след избори нямат връзка с това какви данни са излезли от избирателните секции

    24 Яну 2023 16:16ч.

    Евроатлантическата коалиция ни я избират евроатлантическите окупационни власти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксини в храната и животните

    24 Яну 2023 15:52ч.

    В сащ и сев америка почва ваксиниране на добитък и дом животни. .. ГМО насекомите са много удобно средство за ваксиниране на населението, дали живи или пържени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо Протеинчо

    24 Яну 2023 15:52ч.

    Аааа, вече ми се додрайфа от тоя ЕС!... Иначе няма лошо, както е тръгнало скоро и домашните хлебарки ще влязат в менюто - пържена хлебарка, хлебарка пане, задушена хлебарка със зеленчуци, хлебарка по пекински в сладко-кисел сос и т.н. европейски специалитети!... Интересно, какво ли си мислят сега френските шеф-готвачи? ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    24 Яну 2023 16:53ч.

    За справка "Индиана Джоунс и храма на обречените"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КРАЙ!

    24 Яну 2023 15:58ч.

    Ставам тревопасно и безполово същество!... Само дано не ни забранят скоро и да дишаме, че тогава ще е проблем, щото освен другото и анаеробен ще се наложи да стана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умерен Песимист

    24 Яну 2023 21:48ч.

    И това са предвидили. Ще си има всеки въглероден отпечатък. И като превисиш съответния лимит, ще се налагга да си купуваш измислени въглеродни или зелени сертификати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    24 Яну 2023 16:01ч.

    Първо разрешават, после става задължително, както стана с бензина А-95 сега не мога да намеря такъв без Е10 - задължително съдържа 10% етанол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дългата ръка на давос

    24 Яну 2023 16:07ч.

    Депопулация, план 2030. До 2050 населението наполовина. КОй и как ьа ги спре? Лидерите на ЕС са обучени в давос школата на клаус шеабата, много курсове са минали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    24 Яну 2023 16:17ч.

    Р.Пере:''...разширяване на хранителния избор на потребителите на ЕС..., нарастващата роля на насекомите... за по-здравословния и по-устойчив хран.режим...". Все пак ЕК са "щедри"- оставят право на избор - дали ще избереш досегашният си начин на хранене, или ще се присъединиш към новата, модна храна/да не забравяме/ и онова "ново" месо"... ЕК все повече ми прилича на група роботи, които външно приличат на хора, но някой им е имплантирал чипове с едни и същи фабрични настройки. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • психиатър-етнолог

    24 Яну 2023 16:31ч.

    Целта на изродите е ясна и не е от сега - да нулират/изтребят колкото се може повече от стадото до към 500 милиона роби. Не им се получава и беснеят - ковиди, войни, глад. Те са терминално болни и опитват колкото се може повече злини да сътворят , ако могат и имат съгласието на хората/стадото. Много е важно съгласието - повечето хора в западните кочини , с извинение, са си г0BEдA. За радост България е съставена от индивидуалисти които нямат стадно мислене и откачените ще трябва лично и персонално да си купуват съгласие от всеки един българин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BIG5 ЦИТАТИ Нашите военни ми пратили повиквателна. От сега да кажа - срещу Русия няма да воювам!

    24 Яну 2023 16:39ч.

    Нашите военни ми пратили повиквателна. От сега да кажа – срещу Русия няма да воювам! BIG5ЦИТАТИНашите военни ми пратили повиквателна. От сега да кажа - срещу Русия... Сега да си отворят очите заблудените… оФци! Копирано: „До матрос 1 клас Христов. Това ми е призовката от преди няколко дни. Когато отидох, ме попитаха за размер на дрехи, обувки, както и размер за шапка. Като отбелязаха, че ако ме повикат трябва до 2 часа да бъда на сборния пункт, който е определен. Стана ми смешно да Ви кажа! Както заявих там, така ще го кажа и тук: Да сме наясно! Срещу Русия не ме търсете – Ще плувам под вода до Крим ако се наложи и мигрирам от другата страна, но срещу Русия няма да воювам. Има някаква хипотеза, само ако има опасност за сигурността на България и народа ни (което е абсурд). Това не е наша война бе малоумни дупедавци. Къде сте тръгнали да пикаете срещу вятъра? Като си искате батальон срещу руснаците, защо не се сформирате всичките 240 дупедавци, барабар с родата… Ами ще пращате нас българския народ, да ставаме пушечно месо за кефа на янките!“ С. Христов. П.С. От един Българин!“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valentin hristow

    24 Яну 2023 17:41ч.

    Само така С.христов.Пълна подкрепа за твоята реакция.НЕ се притеснявай няма да си само ти,много ще са.Ние вашите родители ще застаем пред вас и няма да допуснем нашите деца да отидат никъде другаде освен да пазатят своята територия и народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно!

    24 Яну 2023 22:53ч.

    Отказвайте да получавате повиквателни! Ако все пак са успели да ви повикат, не отивайте в запас и проваляйте всяка мобилизация. Няма толкова затвори в България, нито толкова затворнически пазачи, за да ви изплашат с мобилизация. В краен случай е най-глупаво да се плашите от затвор, вместо да се радвате, че в затвора ще бъдете живи и най-вече, не могат да ви накарат да воювате срещу братския народ на братска Русия. НЕ МОГАТ ДА ВКАРАТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ В ПЛАТЕН ЗАТВОР. НЯМА КОЙ ДА ГО ПЛАЩА. ПО-ИЗГОДНО ИМ Е ДА НИ НАПРАВЯТ БЕЗПЛАТЕН ЗАТВОР, КОЕТО ЩЕ СТАНЕ СЪС СЛЕДВАЩАТА ПЛАНДЕМИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маргаритс

    25 Яну 2023 0:01ч.

    Браво!! Поздрави!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    24 Яну 2023 16:52ч.

    Европа явно вече много закъсва, за да започне да въвежда в храната на населението си червеи и щурци. Ако бяха много вкусни и полезни. хората отдавна щяха да ги предпочитат в менюто си и да не се мъчат да отглеждат птици и животни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами това е

    24 Яну 2023 17:00ч.

    много евтин, лесен и безболезен начин за намаляване на човешката популация, вместо задължителната ваксинация, не се знае до какви усложнения може да се стигне за несвикналите хора с тази нова храна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ElCondor

    24 Яну 2023 17:31ч.

    Къде е Грета Тунберг? Как може да използват горките насекоми за храна. Преди време един китаец ми каза, че много обичал мравки, но се въздържал защото предизвиквали... обилно отделяне на парникови газове и жена му се сърдела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    24 Яну 2023 17:40ч.

    Целта е да се намали ползването на енергия.Пиша го без да влагам емоции.Проверете по веригата нива-зърно-фураж-ферма-кланица-завод за краен продукт колко енергия отива....Та много вода (това също е ток ),пречистателни инсталации.Не си представяйте че ще ги мелят в каймата...не.Ще се извличат белтъчините.Нещо като нишесте ще се получи и прибавя. Моля без емоции.Който няма доверие купува само чиста месо а не кайми от завода(където се слагат добавки-пише го на етикета) или каквито и са е салами, луканка ,консерви...Може и в месарницата.Аз си купувам месо и си правя и карначета, и кайма,и саздърма, и русенско варено.Ако купя салам е от едни марки (испански,френски и италиавски) които вътре са с дробено чисто месо.Доверие никому.Та това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прекоръки коза

    24 Яну 2023 18:34ч.

    В Испания "Патас неграс", черен етикет. Във Францата - на най-близкия селски пазар. И повече морски дарове ! Няма как да ви направят фалшив октопод или калмари. С бяло вино или бира...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маргарита

    25 Яну 2023 0:09ч.

    Бихте, бихме могли, но ако не се заиграят и с цените:-((!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да се заиграят с цените

    25 Яну 2023 1:43ч.

    Цените на скакалците, мухите, хлебарките и червеите ще бъдат напълно достъпни за робите и за техните деца и внуци - на старите кози яретата. Истинското месо ще бъде достъпно единствено за господстващата класа - робовладелците на внуците на старите кози = яретата за безплатна употреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    24 Яну 2023 18:06ч.

    Ся. По секо време на годината ще е разрешен ловът на щурци? Какъв ще е минималният допустим размер на разрешените за ловуване екземпляри? Требва да се въведат строги европески регламенти за тези неща. И санкции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    24 Яну 2023 18:36ч.

    Не разбрах какво се има предвид под "ларви на житната плесен".....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се притеснявай,

    25 Яну 2023 22:14ч.

    никой образован човек не може да схване как плесента може да роди ларви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    24 Яну 2023 18:37ч.

    Загледах се в снимката на тия от еврогейското политбюро.Тия розови бузки и пухкави ръчички само от скакалци и от червеи ще да са.Кой знае колко месо от по 50-100 € килото (има такива) и вино от по 100 € и нагоре бутилката ще да са омахали.Да пукнат до един!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламе Пеев

    24 Яну 2023 18:47ч.

    Спомням си,че по-времето на Жан единствената екзотика,която се предлагаше на пазара беше кенгурско месо!Уж!Беше 1995 година,след това изчезна!Ядох,ама не си спомням да е било нещо кофти!Някой знае ли,защо го спряха!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Австралийците ни баннаха,

    25 Яну 2023 22:17ч.

    щот' не сме от Комонвелта, та затуй.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умен

    24 Яну 2023 20:30ч.

    на шефката -гинеколожка и нейната свита дсеки ден да се сервира плато от екзотични насекоми и бубулечки.Докъде докараха велика Европа тези некадърници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижте ги, нахилените уроди !

    24 Яну 2023 21:09ч.

    Розови гумени глави. Слуги на рептилиите, умишлено или неумишлено, повечето са наясно на КОИ служат. Без проливане на кръв тези няма да ни пуснат. Обещано им е лично оцеляване, благоденствие, за тях и наследничетата им /7 у урсула !/ , хранене с бионик... Срещу това да ни ликвидират - ПЛАН 2030. Събуждайте се. Предупреден - значи въоръжен !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    24 Яну 2023 21:50ч.

    Невероятни глупости под тая статия. Братски Китай от стотици години яде всичко, което се движи, вкл. хлебарки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като евроатлантичка ти си професионална лапачка и си свикнала да гълташ к'во да е

    25 Яну 2023 0:38ч.

    Нормалните хора не сме свикнали като вас на жълтите павета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ивчо

    15 Март 2023 16:35ч.

    Все пак хлебарките не са чак толкова безвредни, ето тук https://vrediteli.bg/hlebarki-bolesti-i-zarazi има интересни неща събрани за болестите, които разнасят тези гадинки .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    24 Яну 2023 22:07ч.

    - Бабо Мравке, где така? — Крий се Щурчо, туй не е шега! - Шета тука сила зла бръмбара го смляха на кайма. — Днес Калинката бе булка, и на сватбатбената веселба, гости и роднини хвърковати всички ги пресоваха с домати. Тук търговци-кулинари, всичко живо изловиха, мигом го осламиха А когато сняг забръска, ние с теб ще сме поръска в печената дива гъска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз съм хетеросексуален и не ям насекоми.

    24 Яну 2023 22:40ч.

    Като чета обаче мнозинството съфорумци, които със страст громят ЛГБТ-то и насекомите, съм сигурен, че мнозина от тях подсъзнателно се изкушават да опитат еднополов секс в леглото и буболечки в чинията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нищо ново

    24 Яну 2023 22:40ч.

    колежка, лекарка, която 90-те години беше прекарала професионално няколко години в Латинска Америка е била още тогава свидетел на процедурата описана в регламента. /https://eur-lex.europa.eu/eli/reg_impl/2023/5/oj/ Цитат: "Новата храна ... след поредица от стъпки, включващи 24-часов период без храна за насекомите, за да могат да изхвърлят чревното си съдържимо, преди да бъдат умъртвени ..." Още 90-те год са обогатявани определени заготовки от месо с този протеин. Това обяснява и затлъстяването на определени общества ... Защото 100 гр телешко има - около /макс!/ 250 калории, а брашното от насекоми: 450+ калории/100 гр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хмммм

    24 Яну 2023 23:19ч.

    https://www.cricketone.asia/contactus Много интересно - уж азиатците традиционно ядат насекоми, а най-много офиси има в Европа. Разбира се, инициаторите са същите, които контролираха политиката на ЕС в последната 1 година ... Поредният мега корупционен скандал? /който обаче никога няма да излезе наяве, защото менторът отвъд океана няма да го допусне/ или начин да бъдат намалени субсидиите за европейските земеделци ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    25 Яну 2023 0:18ч.

    Пълни откачалки са евролидерите. С какво ни занимават?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Желяз каменоff

    25 Яну 2023 0:37ч.

    България требе да забрани използването на насекоми в храните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    25 Яну 2023 3:58ч.

    В САЩ официално 2 фирми предлагат бургери и месо на неживотинска основа. Продукт на синтетична биология, подвеждащи етикети, неясен произход и съставки. Сериозно финансирани от Гейтс, зад който знаем КОЙ стои същия. Същият Гейтс финансира в Африка инжектиране на комари с различни заразни болести, като "идеята" била да се промени ДНК в поколение, и да бъдат спряна популацията им. Получава се точно обратното, поколението става резистентно и заразно за хората. Същите опити искаше да прави, ако не греша в Калифорния, протести на местните спряха "опитите му". Част от биологична война. Гейтс инвестира и в опита за частична промяна на ДНК в биологични видове, играе си на "Бог", баща му се е интересувал от евгеника. Случайно преди около година България се сдоби с първата си щатска биолаборатория. Икономическата война срещу ЕС, започна когато ЕС забрани ГМО в продуктите от САЩ и определени овкусители и химикали в храните. СЕТА, ТТИП и др. ТНК-та влязоха през задната врата на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "играе си на "Бог", баща му се е интересувал от евгеника. "

    25 Яну 2023 6:18ч.

    наивници, Гейтс се мисшо за Бог, баща му не просто се интересувал от евгеника, бил активист, цялото семейство. Кисинджър през 2009 пише: когато хората приемат задължителна ваксина, its game over. Ще ни плащат да ги тровим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не разбрахте ли

    25 Яну 2023 6:22ч.

    План за възстановяване и Устойчиво развитие значи намалено население, САМО тогава е устойчиво и контролирано. Контрол на всичко, контролирамо развитие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    25 Яну 2023 11:11ч.

    Бизнесът с насекоми у нас иска да е лидер на Балканите: https://www.bgfermer.bg/Article/11693322

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • NASEKOMO - фирмата, която иска да ядеш буболечки без да знаеш, за да се борим с глобалното затопляне, причинено от пърдящите крави е със свързани лица от ПП

    25 Яну 2023 12:10ч.

    Фирмата, на която Яна Балникова е проектен меринджей се финансира от фондове (BeamUpLab (управляващ партньор Даниел Лорер), които се финансират от фондове (NV3, MorningsideHill, Jeremie (Даниел Лорер))), финасирани от фондове (Фонда на Фондовете, ЕССР), финансирани от държавата. NASEKOMO събира 5.7млн долара финансиране. https://tribune.bg/bg/mrezhata/shurobadzhanashtina-v-pp-pp--firma-svarzana-s--yana-balnikova-finansirana-ot-fondove--blizki-do--daniel-lorer/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жителите на село Лозен си протестират, но когато на власт са собствениците на такива проспериращи бизнеси, кой ще ги чуе...

    25 Яну 2023 12:23ч.

    Екс-министър Сандов, Яна Балникова, Калина Константинова, Даниел Лорер... Все умни и красиви, солидно финансирани от обществени фондове, за да обръщат внимание на протестиращите срещу тях. ( http://newsbp.com/%D1%88%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8-%D0%B2# ) >>>> https://www.dnes.bg/stranata/2022/04/03/jitelite-na-lozen-otnovo-protestirat-sreshtu-fermata-za-nasekomi.525577,image3#photo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трябва да се умира бавно, иначе за Биг Фарма няма келепир

    25 Яну 2023 12:17ч.

    Как ще ни накарат да ядем тези канцерогени? Ами много лесно - като спрат доставките на храни и почнат да горят фабриките и заводите за храна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    25 Яну 2023 12:49ч.

    вече се използват, прочетете какво представлява оцветителят кармин, който се използва почти във всички месни продукти, конфитюри, сладкиши, торти, дори в червения пипер и българската мерудия (шарена сол)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колев

    25 Яну 2023 13:52ч.

    Добре и какво от това? И да се ядосваме, и да протестираме, те си правят каквото си знаят. Повечето хора са си като овце и не са склонни да се занимават с идиотските решения на корумпирания и изчанчен елит. Ето на в Германия казваха на хората, че ще стоят затворени, докато 60-70% не си сложат от онези препарати. След като минаха 60-70% излезе говорителят на правителството и каза - ало неимунизираното малцинство, какво чакате? Вие нямате избор и се съобразявайте с мнозинството! То и за нитратите уж имаше проблеми, после за гмо продуктите, се говореше, че ЕК ще мисли за нашето здраве и няма да дава на индустрията да ни трови... Ами както е казал народът - кучетата си лаят, керванът си върви. Колкото и да е глупаво, аз почти винаги си чета съдържанието на опаковките на продуктите, ако нещо работата заприлича на химическа лаборатория, не си го купувам. А за макдоналдс и подобни експерименти даже не си и помислям.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бесен

    25 Яну 2023 13:55ч.

    Да им ЕПМ на всички тия дебили от колективната снимка към статията! Мръсни насекоми! Дано всички станат по-скоро на хумус и тор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    25 Яну 2023 13:58ч.

    да, барабар начело с ония двамата, най-отдолу - ЛайНен и ВАрел...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друго си е традицинните технологии, каквито се развиват в Русията

    25 Яну 2023 14:26ч.

    Фирмата на дъщерята на Путин Innopraktika ще се занимава с ГМО:) ----> https://theins.ru/news/258831

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти

    25 Яну 2023 16:06ч.

    Усмивките на тези екземпляри не стигат до очите. Лицата им като някакви нелепи маски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    25 Яну 2023 23:31ч.

    Колко са усмихнати! Да им се не нарадваш - Урсула - умничка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    26 Яну 2023 0:41ч.

    Усещам как следващата директива ще бъде за Великден да се боядисват яйца само от домашна муха, а за Коледа да се яде само попово прасе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи