Нов обстрел на Николаев и Киев, ирански дронове атакуваха украинската столица

Нов обстрел на Николаев и Киев, ирански дронове атакуваха украинската столица

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ирански военни на терен обучават руските войски да използват дронове-камикадзе при въздушните атаки срещу украински градове, се казва в новата сводка на американския Институт за военни изследвания (ISW).

Възможно е Русия да е прехвърлила ирански военни, свързани с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГР), в окупираните територии на Украйна, за да обучават руската армия в използването на безпилотни апарати "Шахид-136", съобщава в поредната си сводка Институтът.

По данни на Украинския център за национална съпротива, цитирани от експертите, руските войски са докарали ирански инструктори (точният им брой не е известен) в Крим и Херсонска област.

Центърът твърди, че иранските инструктори са контролирали пряко изстрелването на дронове по граждански обекти в Украйна, включително в Николаевска и Одеска област.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция вероятно е основният оператор на иранските безпилотни самолети, така че иранските инструктори вероятно са служители или сътрудници на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, отбелязва ISW.

Дронове-камикадзе са извършили удари тази сутрин в Киевска област. Губернаторът на областта Олексий Кулеба потвърди информацията. Ако се съди по видеоклипове, публикувани в Telegram, на мястото на атаките бушува пожар.

Заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко на свой ред също заяви, че дронове-камикадзе са атакували обекти от критичната инфраструктура в Киевска област.

Четири дрона "Шахид" са били свалени през нощта над Одеска област, съобщава украинското Оперативно командване "Юг".

Още два безпилотни летателни апарата са били свалени над района на Николаев.

Украински военен самолет се е разби в района на Виница, но пилотът е успял да катапултира, съобщи командването на украинските военновъздушни сили във Facebook.

Съобщава се, че на 12 октомври около 21:00 ч. по неуточнени технически причини пилотът е започнал да губи контрол над машината, но е направил всичко възможно да насочи самолета далеч от Виница и е катапултирал.

Преди това пилотът е унищожил пет "шахида": три в южната част на Украйна и два над Виница, се казва в съобщението.

Тази нощ е имало масиран обстрел на град Николаев. Кметът Александър Сенкевич съобщи, че е поразена пететажна сграда. Двата горни етажа са разрушени и спасителите разчистват отломките. Информацията за жертвите е в процес на уточняване.

Дете е извадено изпод отломките на пететажната сграда, след като прекарало там затрупано шест часа. Издирването на други продължава. Губернаторът на Николаевска област Виталий Ким заяви, че градът е бил ударен от ракети С-300.

Същевременно бе съобщено, че Великобритания ще изпрати ракети на Украйна за американските ЗРК NASAMS. Лондон ще достави на Украйна ракети със среден обсег AIM-120 (AMRAAM) за американските зенитно-ракетни системи NASAMS, съобщи Министерството на отбраната на страната, цитирано от Би Би Си.

"През следващите седмици ще бъдат предоставени ракети AMRAAM за използване с обещаните от САЩ системи за противовъздушна отбрана NASAMS", се казва в изявлението. - Те ще помогнат за защитата на критичната инфраструктура на Украйна".

Великобритания също така заяви, че ще изпрати стотици дронове в подкрепа на украинските разузнавателни служби, както и 18 гаубици в допълнение към вече доставените 64.

"Тези оръжия ще помогнат на Украйна да защити небето си от нападения и ще засилят цялостната ѝ противоракетна отбрана", заяви министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс.

Британският министър на отбраната също така заяви пред лондонския в. "Ивнинг Стандард", че според него в хода на войната с Украйна руският президент Владимир Путин вече е трябвало да разбере, че Русия вече не е суперсила.

На въпрос как ще завърши войната и как може да изглежда загубата на войната от една свръхсила министърът отговаря: "Е, това вече не е свръхсила, както той [Путин] наскоро е разбрал. Това е важното... Част от проблема е следният - когато вярваш прекалено в себе си, вярваш в собствените си паради, броиш танковете на парадите и си мислиш, че си непобедим, а се оказва, че не си", допълва Уолъс. Според Уолъс руската армия губи в Украйна заради фундаментални грешки в оценката на врага: "На всяка нова стъпка те подценяват Украйна и надценяват Русия."

Уолъс също така смята, че украинските войници сега са средно по-добре обучени от руските, особено като се има предвид, че много украинци са обучени от инструктори от съюзнически страни, докато най-професионалните части в руската армия са претърпели тежки загуби и сега на фронта се изпращат мобилизирани.

В същото време председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин публикува карта на ударите срещу Украйна.

Володин заяви, че над 70 енергийни обекта са били засегнати, което е довело до "загуба на 50% от производствения капацитет на Украйна".

Председателят на Думата повтори и изявлението на Владимир Путин за по-твърд отговор "ако терористичните атаки от страна на киевския режим продължат".

Междувременно днес Путин пристигна в Астана, Казахстнан, където ще вземе участие в няколко международни форума. Очаква се среща между него и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

 

 

Коментари

  • "Тези оръжия ще помогнат на Украйна да защити небето си от нападения и ще засилят цялостната ѝ противоракетна отбрана"

    13 Окт 2022 10:52ч.

    Глупости, пропагандни тъпотии. Украина НЯМА ПРОТИВОРАКЕТНА ОТБРАНА. Украина има само ПВО , и то не интегрална над цялата си територия. И това бе демонстрирано завчера от масираната руска ракетна атака. Украина се напъва да използва известни елементи от своята ПВО, както и останките от авиацията си, за сваляне на руските ракети. Без особен успех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    13 Окт 2022 10:59ч.

    Британци и американци изпращат оръжие, но русите удрят немско консулство и на ЕС. Защо? Страх? Или договорка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    13 Окт 2022 11:10ч.

    Е...., как така Иран има дронове, а Русия - няма?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия

    13 Окт 2022 11:17ч.

    согурно е финансирала развитието. Ирански студенти обучени на запад вероятно са внесли кноу хау

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незнайко

    13 Окт 2022 11:28ч.

    Как така, Русия има хиперзвукови ракети, а САЩ и Иран не? Сигурно щото едното наукоемко и изисква огромни възможности в математиката, физиката, метериалознанието и т.н., а другото ширпотреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е важното... Част от проблема е следният - когато вярваш прекалено в себе си, вярваш в собствените си паради, броиш танковете на парадите и си мислиш, че си непобедим, а се оказва, че не си", допълва Уолъс.

    13 Окт 2022 11:13ч.

    Господи, колко точна диагноза си е направил министъра. Започвам да си мисля, че съвсем не е тъп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярвай в пропагандата

    13 Окт 2022 11:19ч.

    Всичко казано пред публика е пропаганда, важните неща са задкулисни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дрон Дронич

    13 Окт 2022 11:23ч.

    Руските военни разбира се има собствени дронове ("Орлан") , но те са предимно разузнавателни. Иранските са "дронове-камикадзе" - носят по 30 кг. експлозив и са много подходящи за малки цели на врага. Това е израелска технология , докопана от иранците и пусната в масово производство. А Техеран и Москва са съюзници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При последните атаки срещу Киев

    13 Окт 2022 11:28ч.

    Иранските дронове са летели стотици километри на свръх ниски височини 3-4 метра над земята ! Така са напълно невидими за вражеската ПВО и се появяват "от нищото" ! Имало е дронове, които са летели над автомагистралите и шосетата над главите на шофьорите, на 2-3 метра над колите ! И техният звук се е сливал с шума на колите... Страховито оръжие !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Насрещен ход

    13 Окт 2022 11:33ч.

    Само обръщам внимание, че ударите по енергосистемата са били медицински дозирани. Само токова, колкото Украйна да спре износа на ток за Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • износа на ток за Европа ??

    13 Окт 2022 11:51ч.

    Това е второстепенен ефект. Не се заблуждавайте, че Европа ей тъй изведнъж, е останала без ток, та да зависи от 404... Това е сатанистка пропаганда ! Ток в Европа си имат достатъчно. Ударите бяха основно за да се блокира ЖП транспорта на Украина и доставката на оръжия и боеприпаси за ВСУ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    13 Окт 2022 12:14ч.

    Европа НЯМА достатъчно ток. Иначе нямаше да плаче толкова за газовите доставки. Всъщност електроенергията никога не е и няма скоро да бъде достатъчна. Има ли ток, има всичко останало. А европейските глупаци, след като уйдисаха на зеленотиквеничковчетата да си намалят енергийните мощности, сега останаха и без тока от Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатанистката пропаганда е ЕС и ОТАН да продължават да съществуват в ущърб на европостанските бивши народи

    13 Окт 2022 12:34ч.

    Но и това ще е до време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не пишете глупости

    13 Окт 2022 13:41ч.

    С глупости волно или неволно ставате проводници на САТАНИЗМА. Европа има ИЗЛИШЪЦИ от мощности за електроенергия (АЕЦ например) , които УМИШЛЕНО са спрени от сатанистките слуги-политици , за да се тероризират населенията. Да карат хората да стоят на студено, да не с къпят , и т.н. - "Новото Нормално" на Швааб !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не повтаряйте лъжите на сатанистите !

    13 Окт 2022 13:48ч.

    В Европа НИКОГА не е имало недостиг на електричество ! Дори България има излишъци от електроенергия, въпреки че ни затвориха блокове 1-4 на "Козлудуй". Подобно е положението и в другите страни големи износителки ! Кризата е изкуствена ! Да не говорим че точно в момента се развихря рецесия и консумациите на ел енергия в целия ЕС падат драстично ! Индустрията гълта ток, а не битовите потребители !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Окт 2022 11:45ч.

    Технологията на иранските дронове, отдавна е усвоена и пусната в масово производство в Русия под името Здравец, с делтовидно крило, и това не е с чиповете от пералните на Урсула!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • загуба на 50% от производствения капацитет на Украйна"

    13 Окт 2022 11:54ч.

    Обачето Русия губила войната.. Тва наглосаксите верно имат само по две гънки..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След електро-подстанциите за ЖП мрежата...

    13 Окт 2022 11:56ч.

    ... следващата цел на руските ракетни войски логично би трябвало да са вагонните депа и локомотивите ! Украйна не може да произвежда локомотиви, всичко което има е наследство от СССР. Това е широкият релсов стандарт и не може да се подмени със западни локомотиви. Скоро ВСУ ще стрелят с прашки и ще мародерстват за да се прехранват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    13 Окт 2022 12:10ч.

    Приказките за иранските военни инструктори са с източник Украйна, значи са просто измислици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Използват ирански дронове

    13 Окт 2022 12:18ч.

    Но американците говорят глупости. Защо ще прехвърлят иранци в освободените територии, след като от Русия до Киев е много по-близо, отколкото от Запорожие или Херсон?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Окт 2022 12:43ч.

    Колкото повече мърдат англосаксите толкова по-дълбоко им влиза. Едва два дни що годе война и вече се насочиха към отбранителните оръжия.Скоро ще минат в глуха защита.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    13 Окт 2022 12:46ч.

    Който успее да блокира тила на противника, той печели на фронтовата линия. Тилът на РФ е недостижим за ВСУ, докато тилът на ВСУ е "на една ръка разстояние" за Калибър и Искендър, самолетите, както и за дроновете. Всичко друго е лъжа и измама по пропагандни подбуди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 888

    13 Окт 2022 13:32ч.

    Тилът на РФ е недостижим не само за ВСУ, ами и за НАТО , и дори за стратегическата триада на САЩ е под съмнение (с комплексите ПВО "Прометей") ... Най-важните руски военни обекти и ВПК заводи са на Урал , отвъд Урал и в Южен Сибир. Това са хиляди и хиляди километри от най-близката американска база, дори и подводница...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    13 Окт 2022 15:05ч.

    Губернаторът на Николаевска област заявил, че градът бил ударен от ракети С-300. С'я, С-300 е зенитен комплекс т. е. предназначен за въздушни цели. Бойната част на ракетата включва множество метални пръчки или сачми, които много добре късат дуралова обшивка и силови елементи, лопатки на турбореактивни двигатели и пр. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    13 Окт 2022 15:08ч.

    ...но са абсолютно неефективни по тежки бронирани цели, за железобетон да не споменавам. Може да се използват по земни цели, но е като да забиваш гвоздеи с микроскоп, ниска точност, слаба степен на поразяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    13 Окт 2022 15:12ч.

    Виж ако в Николаев са изпопадали украински С-300, изстреляни срещу атакуващите руски възд. цели, и са причинили допълнителни щети, това би могло да изглежда на гусин губернатора като атака с С-300.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи