Носителят на наградата „Ленард Бърнстейн“ Статис Карапанос гостува на Софийската филхармония

Носителят на наградата „Ленард Бърнстейн“ Статис Карапанос гостува на Софийската филхармония

 

На 24 февруари Софийската филхармония посреща носителя на наградата "Ленард Бърнстейн" -  флейтиста Статис Карапанос. Той ще представи красивия Концерт за флейта на Карл Райнеке и Рапсодия за алтова флейта и оркестър от Дебюси. Диригент на вечерта е Себастиан Роланд, който включва в програмата и Симфония №2 от Гуно.

 

С тази програмата Софийската филхармония продължава вече наложената традиция да среща публиката с с виртуозни, но рядко изпълнявани творби.

 

Гръцкият флейтист Статис Карапанос се утвърждава като един от най-интересните съвременни солисти. Роден в Атина, Гърция, през 1996 г, той се занимава с музика от ранна детска възраст. Започва обучението си в Националната консерватория в Атина, а когато става на 13 години семейството се премества в България, където музикантът е приет в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София.

 

През 2013 г. музикантът постъпва във Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране. Карапанос има изяви с Университетския оркестър, участва в състава на Държавния театър на Карлсруе и свири с различни ансамбли за камерна музика. Бил е солист на множество оркестри и ансамбли, включително Атинския държавен симфоничен оркестър (Гърция), Оркестър на Класик ФМ радио (България), Ансамбъл "Zeitlose Musik" (Германия) и много други. Той е също активен камерен изпълнител и изнася много рецитали като дуо със забележителния музикант Кристоф Ешенбах на пианото.

 

Статис Карапанос търси вдъхновение в редица съвременни стилове, включителноджаз и хард рок и изследва различни инструменти, на които свири - напречна флейта, пиколо, алтова, басова и контрабасова флейта. През 2016 г. Статис Карапанос е назначен за директор на отдела за класическа музика на фестивала "Фабрика за изкуства" в Санторини.

 

През 2017 г. той е поканен да свири първа флейта с Гръцкия младежки симфоничен оркестър под диригентската палка на маестро Дионисис Граменос, а малко след това е назначен за соло флейтист на Атинския държавен симфоничен оркестър, пост, който заема до 2018 г., когато започва специализация при проф. Филип Бернолд в Националната Консерватория в Париж.

 

През 2020 г. младият флейтист беше отличен с престижната награда "Ленард Бърнстейн", присъждана от Музикалния фестивал "Шлезвиг Холщайн". Предишни носители на отличието са Ланг Ланг, Ян Лисецки, Лиза Батиашвили и др.

 

 

 

Започнал пътя си в музиката като виолончелист, Себастиан Роланд от млада възраст е ентусиазиран да дирижира. От 2002 г. френският музикант се утвърждава като един от най-успешните и разностранни диригенти на своето поколение. Неговият обширен репертоар се простира от бароковата музика до нашето съвремие. Той дирижира оперни постановки в Берлин, Щутгарт, Висбаден, Есен, Париж, Лион, Марсилия, Страсбург, Виена, Люцерн, Санкт Гален, Берн, Лисабон, Тел Авив, Мексико Сити и др. През 2015 г. прави успешния си дебют в Националната опера в Париж с операта „Алцеста” от Глук. Изявява се на концертните сцени с оркестри като Радиосимфоничния оркестър - Франкфурт, Оркестъра на Хенделовия фестивал в Хале, Badische Staatskapelle в Карлсруе, Филхармонията на Есен, Оркестъра на Норвежкото радио, Симфоничния оркестър Санкт Гален, Камерата - Цюрих, „Музикантите на Лувъра”, Филхармоничния оркестър на Люксембург, Националния оркестър в Лион и др.

 

От сезон 2018/2019 Себастиан Роланд заема поста Генерален музикален директор на Държавния театър в Саарбрюкен.

 

През 2021 Роланд дирижира нова постановка на „Манон” от Жул Масне и възобновяването на „Така правят всички” от Моцарт в Държавната опера в Хамбург, концертна версия на „Дъщерята на Мадам Анго” от Шарл Льокок в Театър Шанз-Елизее в Париж и нова постановка на „Трубадур” от Джузепе Верди в Саарбрюкен. Отлични отзиви съпътстват издаването на постановки, запечатали интерпретации на Маестрото  на DVD от „Virgin Classics”, „Naxos” и „Palazetto Bru Zane”.

 

Музикалните проекти на Себастиан Роланд за 2022 г. включват две нови продукции на „Тристан и Изолда” от Вагнер и „Кармен” от Бизе в Саарбрюкен, както и нова постановка на „Хофманови разкази” от Офенбах в Операта в Гьотеборг. Концертно ще дирижира Държавния оркестър Саарланд в Театър Шанз Елизе в Париж, както Филхармонията на Познан.

 

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи