Нобеловият лауреат Робърт Шилър сравни с катаклизъм евентуалното използване на руски активи от САЩ

Нобеловият лауреат Робърт Шилър сравни с катаклизъм евентуалното използване на руски активи от САЩ

Използването на замразени руски активи от страна на САЩ, за да помогне на Украйна, може да има „катаклизмични последици за настоящата доминирана от долара система“ и да насърчи хората да спестяват в други валути. Това мнение изрази носителят на Нобелова награда по икономика, професорът от Йейлския университет Робърт Шилър, съобщава ТАСС.

"Не мога да се убедя, че това е правилният път. (...) Освен че това ще бъде потвърждение за руския лидер, че случващото се в Украйна е "прокси война", може парадоксално да се обърне срещу Америка и целия Запад“, каза той в интервю за вестник La Repubblica. "Какъв сигнал се изпраща към десетки страни, които подобно на Русия, включително и страните от Г-7, в името на сигурността превръщат спестяванията си в долари и ги поверяват в сигурните ръце на Чичо Сам? Ако Америка сега постъпи таки с Русия, (...) утре може да го направи с когото и да било", продължава Шилър. - Това би разрушило ореола на сигурност на долара и би било първата стъпка към дедоларизацията, към която мнозина - от Китай до развиващите се пазари, да не говорим за самата Русия - са все по-склонни. Всеки, който има спестявания във валута, ще се изкуши да ги превърне в юани или, защо не, в евро".

На 21 декември в. "Ню Йорк Таймс" цитира американски и европейски официални лица, според които администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е започнала спешни разговори със съюзниците за използване на замразените руски активи в помощ на Украйна, на фона на факта, че американският Сенат не може да одобри нов пакет от помощи за Киев и средствата са на изчерпване. Както отбелязва изданието, Белият дом "тихо сигнализира" за подкрепата си за използването на замразените руски средства. Според вестника Германия, Италия и Франция са изразили загриженост относно прехвърлянето на руски активи към Киев. Неназован европейски служител, с когото вестникът разговаря, обяснява, че САЩ притежават само малка част от активите, докато "ЕС може да загуби много повече". Според "Ню Йорк Таймс" европейските държави предлагат да се обърне внимание на друг план, който включва конфискуване на печалбите, които Euroclear получава от притежаването на руски активи.

Според La Repubblica Рим, който ще председателства Г-7 през следващата година, ще поеме задачата да хармонизира позициите на съюзниците по въпроса заедно с ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

На 12 май говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че посегателствата върху правото на собственост - частна, държавна или корпоративна - са абсолютно неприемливи. В тази връзка той заяви, че Русия ще защитава интересите си, доколкото е възможно.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • viva

    25 Дек 2023 9:24ч.

    Вярно ще е катаклизъм. Но конфискацията на активи на западни компании от страна на руското правителство не са? Или т.н. СВО не е катаклизъм? Който води след себе си други катаклизми? Включително този.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цивилно ченге

    25 Дек 2023 9:37ч.

    Ти сигурен ли си, че си добре с главата? Ако психолог трябва да те изследва, веднага ще установи, че при теб липсва синтез на аперцепцията. Какво става с усета ти за насоченост на съзнанието, последователност във време, причинност? Перцептивното ти е лишено от принципиалната координация на априорно-критическо мислене, демек. Даже някои от животните се справят в това отношение по-добре от теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    25 Дек 2023 10:44ч.

    "Или т.н. СВО не е катаклизъм?" -- верно имаш некои ментални проблеми, както основателно е посочил колегата по-горе. усещай се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Дек 2023 10:45ч.

    Научете го това право, виво. Единствената държава, която има право да налага санкции срещу Русия е Украйна. На своята територия. Същата обаче не "замразява", нито "конфискува" руския актив (газ), който минава транзит през нейната територия. Не само, че украинците не "конфискуват" този руски актив, с който се финансира руската военна машина, но и чинно поддържат газопровода и редовно получават и приемат парите на рашистите, които чинно си плащат транзитните такси, с което финансират укронацистите. Лицемери, просто казано. А ЕС и САЩ не са страна в конфликта, тъй като не са нападани. Нямат правното основание да конфискуват чужда собственост. А ако го направят, ще им се върне като бумеранг в лицето. Между другото, в анализ си сте пропуснали да уточните точно кое СВО е катаклизъм? Това в Украйна? В Ирак? В Сирия? В Газа? Ако може да предложите и едни 12 пакета санкции срещу окупаторите на Североизточна Сирия или Газа, че да докажете принципност. И да ни просветители за "катаклизмите, които те водят след себе си".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    25 Дек 2023 11:07ч.

    Препоръчвам на всички, които се упражняват с купешки думи извън всякакъв контекст, да подминават това, под което се упражняват. Защото опитите изглеждат жалко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друслата viva е права!

    25 Дек 2023 12:10ч.

    МАЙКАТА МУ на бозавия Иво МОЧА Инджев е била шеф в ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ за проследяване на инакомислещите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вивчо, мамин-сладък,идиотче евроджендърско???!

    25 Дек 2023 12:40ч.

    Кой започна "войната"? Правилно! Фащ и европейските джендъри недоклатени! Ако не бяха подтикнали усрайна на конфронтация с Русия, СВО йок! И кой налагаше? санкции? Пак си прав, идиотите от ес и фащ! Е, като бегаш, абдикираш, от страната, то какво, да ги молят, песни да им пеят, или .. ? Правилно, Левски го е казал "лошият с ножа по главата .. "! Та, вивчо, тез опорки не са за тука! И, козяк, галя, незачет! Дайте на това бацко други опорки, че тези много нефелни, бе! И бактън вече от идиотизмите му! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вивчо, мамин-сладък, идиотче евроджендърско????

    25 Дек 2023 12:45ч.

    Тука си прав! Мястото ти не е в сий форум! Ти си за медиапул, дневник, дир и тям подобни идиоти! Там, пръв сред равни, ще си баш на място, и, лесно ще намерите общ език! А ние тука сме хора миролюбиви, не платени козяшки тролова! Та! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    25 Дек 2023 13:38ч.

    виво, това психологическа проекция ли е: "Препоръчвам на всички, които се упражняват с купешки думи извън всякакъв контекст, да подминават това, под което се упражняват. Защото опитите изглеждат жалко"? Или с "купешки думи" - описвате себе си и собствените си действия. Не би било лошо сам да спазвате съветите, които тъй щедро раздавате на другите. Весели празници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бонго

    26 Дек 2023 1:07ч.

    И всичко това го разбра от един кратък пост. Използването на тези сложни, сложно съчетани и не съвсем правилно употребени думички дали не са насочени към самоубеждаване за наличие на полезно съдържание между двете ушенца, което всъщност може и да не е вярно ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАГАРЕВ

    26 Дек 2023 3:28ч.

    Конфликта в Украйна започна 2014 г. с преврат. На 18. 02. 2022. Украински войски навлизат на Руска територия и извършват нападение. Шест дни по късно Русия започва СВО. Разказваш книга от глава седма като си мислиш, че ще подведеш някой. Фактите ги знае целият свят, включително и западното участие в преврата. Ако правиш коментари, нека да са по същество, а не някакви тъпи къси неверни лафчета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ботев

    26 Дек 2023 3:56ч.

    За теб не за доводи защото мозъчният ти потенциал не позволява да за осъзнаеш доводите. НАДЯВАМ СЕ ДА Е РАЗБРАЛ КАКВО МУ КАЗВАМ ))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    25 Дек 2023 9:42ч.

    Доверието е в основата на финансовата система. Навярно всички сте чували вица: " Муха и банка се убиват с вестник." Няма ли доверие, няма финансова система.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    25 Дек 2023 10:09ч.

    Ето това е. Загуба на доверието в банковата система, защото тя не може или не иска да гарантира неприкосновенността на вашите пари. А тази система е изградена точно върху доверието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропадналата ви Русия

    25 Дек 2023 16:48ч.

    Е вече извън банковата система.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • твойта мама не е моя

    25 Дек 2023 19:17ч.

    То и аз съм извън твойта кръвоносна система - това обаче не значи, че си нямам своя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просперитетът

    25 Дек 2023 10:18ч.

    на банките се базира на диверието на вложителите! Загубят ли доверието на вложителите отиват по дяволите, а с тези си действия западняците ще направят точно това... Да идат после да убеждават, че това няма да се случи и на други, които са им се доверили и са вложили парите си в тях...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поправка

    25 Дек 2023 10:19ч.

    "доверието"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разчитат на санкционното насилие

    25 Дек 2023 10:25ч.

    Най-новият им пакет на мириканите: санкции щели да се налагат на всяка банка по света, чрез която се извършват търговски операции между Русия и която и да е друга страна или организация. Чудна картинка! Някой проамерикански трол няма ли да влезе да ни убеждава, че това не е тоталитарно финансово насилие, а си е най-обикновена демокрация?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    25 Дек 2023 11:55ч.

    Нима санкциите не са другото име на войната?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бонго

    26 Дек 2023 1:14ч.

    Ами не са другото име на войната, но са стъпка в тази посока. Например нападението над Пърл Харбър е пряк резултат от петролно ембарго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винаги има избор!

    25 Дек 2023 11:52ч.

    Или да загубиш поредната война? Няма да им е за първи път! Или сами да се унищожат?! Какво толкова има да му мислят?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин

    25 Дек 2023 16:45ч.

    Докат Запада се чуди Путин заграби маса чужди бизнеси имали глупостта да инвестират в та пропаднала държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ей, двугънков

    25 Дек 2023 17:25ч.

    Много противен тоз Запад бе, крадлив и със сатрапска жилка, какъвто си и ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нобеловият лауреат Робърт Шилър сравни с катаклизъм евентуалното използване на руски активи от САЩ

    25 Дек 2023 18:32ч.

    Правилно! Това е катаклизъм за Русия. Разпадането на империите винеги е свърмано с катаклизми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    26 Дек 2023 3:49ч.

    Чудя се на твоите ли умозаключения да се доверя или на Американският нобелов лауреат. Малко по сериозно и ако е възможно с аргументи. Русия, империя.... научи първо какво е империя и после го прилепвай на Русия. Твоите господари са наели неграмотен трол с нисък капацитет. И да те предупредя, защитаваш откровени фашисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благоизтезар

    25 Дек 2023 21:48ч.

    А.ГДО.ЗАПЛАТИ?ЯНКИТЕ.КОЙ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи