Нобелова награда за учен, работил по генома на неандерталците

Нобелова награда за учен, работил по генома на неандерталците

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Шведският учен Сванте Паабо е тазгодишният носител на Нобеловата награда за медицина, предава БНР. Секретарят на Нобеловия комитет Томас Перлман обяви:

"Нобеловият комитет към Каролинския институт реши днес да връчи Нобеловата награда за 2022 година за физиология или медицина на Сванте Паабо за откритията му в областта на геномните изследвания на изчезналите човешки същества и еволюцията на човека".

Сванте Паабо е шведски генетик, специализирал в областта на еволюционната генетика. Като един от основателите на палеогенетиката, той е работил широко върху генома на неандерталците.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се избират от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм.

Паабо ще получи и парична награда от 10 милиона шведски крони (близо 900 000 долара). Парите идват от завещанието, оставено от създателя на наградата -  шведският изобретател Алфред Нобел, починал през 1895 г.

 

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • Зодия Прасе

    03 Окт 2022 14:37ч.

    Неандерталците ми станаха симпатични преди години покрай романа на Уилиам Голдинг "Наследниците" (The Inheritors). Вероятно след около 40 хил. години някой друг Сванте Паабо, хвърчащ влечуг, ще получи аналога на Нобеловата награда изследване на хомо сапиенс, изчезнал мистериозно в кратък срок от лицето на Земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2703 г. - камерунското шимпанзе Чокве Мбумба е тазгодишният носител на Нобеловата награда за медицина или физиология. На снимката Чокве държи череп с очила, минус 3 диоптри. И очилата, и черепът вероятно са на Сванте Паабо, еволюционен генетик.

    03 Окт 2022 15:15ч.

    Това твърди д-р Мбумба и продължава: "Черепът с очилата открихме при разкопки в подземията на лабораторията по молекулярна биология в Хайделберг. Навярно са на д-р Сванте, шведски нобелист от 21 век. Неговите хипотези са затрогващо наивни и забавно неверни. Той е дирил общи ДНК секвенции между хомосапиенса, неадерталците и африкански хуманоиди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е смятал да докаже обсебилата го хипотеза за родство между тях. Истината е съвършено друга. Всички те са заченати от Мокеле Мбембе, професионален играч по генетичен бейзбол.

    03 Окт 2022 15:16ч.

    Така е смятал да докаже обсебилата го хипотеза за родство между тях. Истината е съвършено друга. Всички те са заченати от Мокеле Мбембе, професионален играч по генетичен бейзбол. Именно неговите знамените генетични удари, по време на третите панафриканските игри, създават ДНК веригите на всички хуманоиди. По-късно чрез куриерски фирми те биват нарочно разпратени из различни части на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    03 Окт 2022 21:15ч.

    най-трудно е да найдеш нещо дето го няма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предполагам, че е работил с генетичен материал

    03 Окт 2022 17:28ч.

    От демократи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    03 Окт 2022 17:48ч.

    На снимката Сванте Паабо в позата на Хамлет с череп в ръка, задаващ екзистенциалня въпрос, вълнуващ много членове на гилдията - да бъдеш учен или не – това е въпросът. Дали е по-достойно за душата да понесеш камшиците, стрелите на бясната съдба, или да се опълчиш сам срещу море от мъки и да им туриш край?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    03 Окт 2022 21:13ч.

    ха...ам че това е черепа на Мравояда Боикикев като е бил на 20 години...от тогава до сега само задника му се е увеличил...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи