Нобелистката Ани Ерно и интелектуалци призоваха французите на протест срещу цените на енергията

Нобелистката Ани Ерно и интелектуалци призоваха французите на протест срещу цените на енергията

Последвайте "Гласове" в Телеграм.

Група френски интелектуалци, в това число и Нобеловата лауреатка за литература Ани Ерно, призоваха сънародниците си да излязат на протестите, планирани от левицата следващата седмица и обвиниха френския президент Емнаюел Макрон, че не прави нищо, за да помогне на хората да се справят с високите цени, докато някои компании трупат извънредни печалби, предаде Ройтерс.

Призивът е подписан от 69 интелектуалци, в това число режисьори, писатели и университетски преподаватели. В текста на призива, публикуван във в. "Журнал дю диманш", се казва, че правителството не прави достатъчно, за да се бори срещу покачването на енергийните цени и отказва да увеличи данъците на компаниите, които имат извънредни печалби заради високата инфлация.

Подписалите се под писмото призовават хората да излязат на протест на 16 октомври, който е организиран от радикалната левица "Непокорна Франция". Протестът ще бъде в момент, в който Макрон среща съпротива от страна на синдикатите относно планираната от него пенсионна реформа и на фона на стачки на работници с искане за увеличаване на заплатата в различни сектори, от търговията на дребно до рафинериите.

Ани Ерно стана първата писателка от Франция, спечелила Нобеловата награда за литература.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

  • Французите ?

    09 Окт 2022 9:57ч.

    Днешните французи нямат нищо общо с французите от 1789 , 1848 , 1870 , 1914-1918 , дори 1968 ... Днешните французи са стадо овце. Като повечето европейци. Мън-мън-мън и кротко наведени главици. Сутрин с багетката под мишница. Метро-було-додо /метро-работа-в къщи/ и пак и пак. Варенето на френските жаби е напреднало много. Скокове от тенджерата са немислими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обидна тищина! Ерно е новата нобелистка и нито дума за Георги! Знам, че нобеловият комитет не разгласява как отбират кандидатите. Надявам се нашият да е стигнал до топ 50. А днес виждам портретчето на Ерно и разбирам, че той не е имал шанс да победи.

    09 Окт 2022 12:26ч.

    Личи си, че французойката е родена интелектуалка. Неолиберален вятър в косите, вагнерови светкавици в очите, подчертана мъжественост, хирургическа проницателност, тънко агрономическо познаване коренните на отчуждението. Сравнете всичко това с рустикалната генетика на нашия кандидат, проличаваща в лапидарния му ранен стих:

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    09 Окт 2022 12:27ч.

    "Майка ми / вари зад блока / лятото / на / лютеница". Всуе се мори Господинов да кокетничи, да интелектуалничи и се прави на фрустиран калеко. Мичуринска обреченост тегне над литературните му корени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи