Нинова: Цените на хляба падат трайно заради премахването на ДДС

Нинова: Цените на хляба падат трайно заради премахването на ДДС

Очевидно премахването на ДДС на хляба започва да дава резултат, заяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди на Комисията за защита на потребителите да извърши проверки на цената на хляба в цялата страна. От 02.07. до 05.07 са направени над 100 проверки в над 30 града в различни по големина магазини. От протоколите на КЗП става ясно, че част от търговските вериги са намалили цените с 20 % на всички видове хляб във всички градове, в които имат магазини. Това не се дължи на промоция, тъй като такава се прави само на определена стока за по няколко дни. Сегашното намаление е за целия асортимент и то трайно.

Резултатите от проверките показват, че в някои по-малки хранителни магазини цените са близки или дори по-ниски от тези във веригите. Например в хранителен магазин във Враца бял хляб от 700 г се продава за 1.40 лв., типов хляб от 700 г за 1.30 лв. В Монтана в малък магазин бял хляб 700 г струва 1.60 лв., а хляб „Добруджа“ 1.50 лв.

„Очевидно премахването на ДДС на хляба започва да дава резултат. Всички опити тази мярка да бъде оспорвана или злонамерено тълкувана като промоция се провалиха. Няма как стотици магазини в цялата страна да обявят едновременно промоция на всички видове хляб с едно и също намаление. За нас инфлацията, цените, доходите и компенсаторните мерки с грижа за хората, си остават задача номер едно", заяви вицепремиерът Нинова.

 

Коментари

 • Наблюдател

  05 Юли 2022 9:18ч.

  И отново тази говори за 20% по-евтин хляб. Без 20% ДДС, цената ще е 16.5% по-ниска от досегашната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А със ток и газ не знам колко процента повече

  05 Юли 2022 9:35ч.

  промишления двойно... Тя ненапразно проверявала по Враца и Монтана, там още го пекат на колците от доматите, кото им остават неогризани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И бсп-то "пада",

  05 Юли 2022 9:21ч.

  щото тебе не те махнаха навреме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  05 Юли 2022 10:30ч.

  Аз нали съм бързак, го прочетох: "Падат тройно."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи