Нинова спешно сменя шефовете на ключови държавни фирми

Нинова спешно сменя шефовете на ключови държавни фирми

Политическата криза не пречи на министъра на икономиката в оставка Корнелия Нинова да продължава със скоростните конкурси за запълване на бордовете на държавни фирми. Както „Сега“ писа, през изминалата седмица Нинова обяви три конкурса за запълване на бордовете на „Държавната консолидационна компания“, „Национална компания индустриални зони“ и „Българска агенция за експортно застраховане“. И трите консурса бяха обявени в един и същи ден – 27 юни, с изключително кратък срок за подаване на документи – до 30 юни.

По информация на бившия изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов тази схема се повтаря и с бордовете на предприятията от военно-промишления комплекс – „Вазовски машиностроителни заводи“ и „Кинтекс“. Според пост на Михайлов в социалните мрежи конкурсите за запълване на бордовете в тези фирми са били обявени в петък, 1 юли, а срокът за подаване на документи е 4 юли, понеделник. Същите срокове са обявени и по обява за запълване на борда на „Ел Би Булгарикум“.

„Това, което се случва в системата на министерство на икономиката и индустрията е скандално. Корнелия Нинова говори пред медиите, че държавните предприятия могат да се упрявлават по-добре от частните, но назначава ръководителите им по крайно съмнителен начин“, коментира Михайлов. Той допълва, че е скандално да се правят назначения за следващите 5 години от правителство в оставка.

Проверка на сайта на икономическото министерство показва, че в рубрика обяви и търгове още няма секция за месец юли, 2022 г. и информация за конкурсите към момента няма.

Ето какво още написа Александър Михайлов във Фейсбук:

Министерско безобразие - част 2 или как да назначиш свои хора в последните дни живот на това правителство

Отново 3 дни срок за кандидатстване в стратегически предприятия за българската икономика. В края на работната седмица конкурси за избор на ново ръководство са пуснати за дружествата #Кинтекс, Вазовски машиностроителни заводи - #ВМЗ и #ЕлБиБулгариком. За да не стават грешки и да се намали до максимум всяка възможност за явяване на някой външен (не наш) човек, процедурите са обявени в петък следобед и изтичат в… понеделник.

Това вече е практика на Корнелия Нинова. В началото на седмицата по същия скандален начин и в пълно медийно затъмнение бяха открити конкурси за шефове на Държавна консолидационна компания, Национална компания „Индустриални зони“ и Българска агенция за експортно застрахова (публични дружества със стотици милиони активи и проекти). Срокът за кандидатстване отново бе 3 дни.

Някой би се възмутил, че 3 дни са крайно недостатъчни, за да се намери подготвен човек, на когото да се повери управлението на милиони държавни пари. Особено, когато два от тези 3 дни са почивни. Времето обаче е достатъчно за изначално определените от председателя на БСП партийни другари, които предварително (най-вероятно) са уведомени и вече са подготвили списъка с документи.

Така е в България – коалицията се бори за оцеляването си и преговаря за нов кабинет, опозицията се стяга за предсрочни избори, а Корнелия Нинова, със съмнителни конкурси, назначава за 5 години напред шефове в най-големите държавни фирми.

За незапознатите:

„Вазовски машиностроителни заводи“ е държавно предприятие с 4000 работници и е вторият по големина оръжеен производител у нас. След началото на военния конфликт новите договори на дружеството надвишават половин милиард лева (официални данни).

„Кинтекс“ е единственият държавен търговец в областта на търговията със стоки за отбранителната индустрия, дружество с 55 годишна история. В добрите си години предприятието изнася и реализира продукция за няколко стотин милиона лева годишно.

„Ел Би Булгарикум“ – освен познатите от търговската мрежа млечни продукти, които предприятието произвежда, на същото всяка година се превеждат и сериозни суми за патента за използване на българската бактерия за кисело мляко.

 

Източници: Фейсбук, "Сега"

 

Коментари

  • Haho

    03 Юли 2022 9:09ч.

    Бърза, като за последно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Месията

    03 Юли 2022 12:32ч.

    Нинова се нареди редом до масона Луканов като най-омразните представители на тази пАртия - ПЪЛНА ГНУС СИ импексова ! Дано те застигне същата Луканова участ, заедно с отрочетата ти, пребиваващи в Сатанинските Античовешки Щати, Проклета да си !!! Вие сте най - долната утайка в историята от 1341 години насам !!!АНАТЕМА, АНАТЕМА, АНАТЕМА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Ставри

    03 Юли 2022 9:18ч.

    Тая се оказя по гнусна и от Тиквата и от Ицо плувеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    03 Юли 2022 13:00ч.

    Абсолютно. Мамбър уан по гнусота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    03 Юли 2022 9:19ч.

    Даже се е забавила, в бордовете на държавните предприятия е пълно с герберски и депесарски калинки. Тези нещастници никога не са управлявали в интерес на държавата, а в изгода на дебелогъзите си вождове. В цялата държава е гнилоч от поне 13 години и трябва да се рине денонощно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...нито из Ал Цанковите казарми...

    03 Юли 2022 11:09ч.

    ...нито в Дирекция на полицията - колеги на Ферещанов... Виж, за Лев Главинчев и Газдов - не споря, нали днешните са им деца и внуци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-н Дачков,току-що Вашият

    03 Юли 2022 9:23ч.

    рецензент ми изтри скромното мнение че Нинова по нищо не се различава от Борисоф,Методиев както и че копира неговите кадрови решения в стил:стани та да седнат моите хора че и те са гладни от 12г.!И че по нищо Нинова,Свиленски онова момченце Божанков не се различават от ГЕРБ и ДПС!И Вашият човек г-н Дачков веднага изтри скромното ми мнение!Защо…..?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • трябва да се вместиш в точно определен брой на знаците...

    03 Юли 2022 11:18ч.

    опитай пак, ще го прочетем с удоволствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъмносиньото си е тъмносиньо

    03 Юли 2022 10:59ч.

    гротеска, че е избрано с гласовете на червен добитък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синята слива

    03 Юли 2022 16:13ч.

    е червена, когато е зелена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано СЕГА да не греши, защото още като гласува доверие на

    03 Юли 2022 11:33ч.

    младото л*** Божанков, което се изказа много стилно и радостно от трибуната на НС за "протеста в подкрепа" на правителството на Петков, когато хората замервали Костадинов със стотинки (НЕ копейки, а стотинки!!!"); като се мине през селекцията на евродепутатите - неизвестната Цветелина П, или спасяването на Калоян Методиев, се разбра, че изборът и на човешки ресурси е нефелен. А дано, ама...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А дано, ама...

    03 Юли 2022 11:37ч.

    Имам обосновано предположение, че няколко депутата от БСП ще бламират Нинова, гласувайки против, в опит да спасят нещо от партията си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз така си мисля

    03 Юли 2022 11:54ч.

    таз qui multum adipem crevit porca се е наплюскала и осигурила и деветото поколение прасенца, но сигурно има депутати, които не са се докопали до копанята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    03 Юли 2022 11:35ч.

    Преди 6 м. си ги назначи, сега ги прочистя пак лично, кръговратът на промяната продължава, само вятърът го няма, отиде залудо у платната на зелената сделка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жадна за власт

    03 Юли 2022 12:12ч.

    Замислих се, колко време пребивава в сградата на НС, сега в управлението. Тя била ли е извън властта? Е дано да я изхвърлят скоро, както останалите БСП милионери и предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    03 Юли 2022 12:37ч.

    Дори не си струва да се коментира министър в оставка! Много, много жалко, че ще си бием главите за кого да гласуваме....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    03 Юли 2022 12:57ч.

    Казах, ще пиша единствено:емигрирайте! Решението е трудно,знам.Колония не ви е нужна.Намерете си Държава.Слава на Русия.Да живее старата България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    03 Юли 2022 13:03ч.

    Да живее старата България до 1944,преди да ни убие червената чума. Долу Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    03 Юли 2022 13:08ч.

    Имам усещането, че нинова ще яде кроасани за закуска в близките години някъде в провинцията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас

    03 Юли 2022 13:12ч.

    Нинова е като двуликия Янус. Работи за себе си, хич не и пука за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    03 Юли 2022 13:25ч.

    Действително Нинова си свали маската и дори вече не се прикрива. Знае, че е свършена за политиката. Закопа и партията си. Знае, че е голяма вероятността в нов парламент БСП да не прескочи бариерата за което тя ще има основна заслуга. Освен това категорично е знаела и нещо повече дори има участие в изгонването

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    03 Юли 2022 13:29ч.

    на руските дипломати. Със сигурност. След това изигра пошъл театрална сценка с подкрепата на нов кабинет на ПП, но без Кирчо, видиш ли ти. Сякаш с Асена начело нещата са по различни. То дори е по-голям ястреб от Кирцата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краставите магарета се надушват

    03 Юли 2022 13:37ч.

    Кабинетът на ПП и сие измамници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След кратък анализ на новините

    03 Юли 2022 13:54ч.

    Имам предположение, че г-жа Ни ньова и правителството се канят да ни подарят държавата на Израел. Затова и Лорер и Лена са на почетни места в кабинета. Както Левски е загинал напразно, така и спасяването на евреите..... Още малко време и ще сварят жабите....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Позора на Нинова

    03 Юли 2022 13:56ч.

    Изнасяме оръжие за тоя и оня, но не и за Украйна, а пък то там. Не се коалираме с ПП на Петков, само с ПП на Василев. Смях в залата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, продължават промяната

    03 Юли 2022 17:08ч.

    досега беше ПП с Петков и Василев, а отсега ПП с Василев и Петков. Нинова е съгласна, а в БСП си мълчат като комунисти на разпит, те са били такива винаги: овце след овчаря който ги води към пропастта. Нищо не научиха за толкова години и провали, явно старческата деменция ги е налазила яко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    03 Юли 2022 17:06ч.

    Корнелия даде лицето на БСП на заем на ПП, за да се закрепивъв властта. Големият срив ще настъпи, когато ѝ го върнат и никой не го разпознае.До сега Корнелия се оправдаваше, че ако не е тя, нито пенсии ще има, нито компенсации, а сега как ще обясни незаменимото си присъствие, освен с личните си амбиции? Не, че някой ще изслуша версията ѝ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР 2.0

    03 Юли 2022 17:07ч.

    След 22 юли България няма да е същата. Всички ще влязат в затворът. А нашата армия ще арестува всички елементи от НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи