Нинова съди Дачков със същата адвокатска кантора, получила договори за 400 000 лв. от министерството ѝ

Нинова съди Дачков със същата адвокатска кантора, получила договори за 400 000 лв. от министерството ѝ

Вчера от Министерство на икономиката и индустрията изнесоха информация за сключвани договори по времето на Корнелия Нинова без търг и конкурс на стойност 400 000 лева с определена адвокатска кантора. Според наши източници става въпрос за адвокатско дружество „Станков, Тодоров, Хинков и Спасов“.

Интересно е не само това, че договорите са сключвани масово с дружества към министерството, което бе управлявано от Корнелия Нинова, но и това, че съдружник в кантората е синът на началника на кабинета ѝ в МС Ели Спасова, според медийни публикации.

Спасова беше началник на кабинета на Нинова в качеството ѝ на вицепремиер, а преди това и шеф на отдел кадри в централата на БСП.

Съмненията, че кантората не е подбрана случайно се засилват от факта, че тя води личните дела на Нинова с бившия шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов и срещу журналиста Явор Дачков. Това става ясно от адреса за кореспондеция в частните жалби на Корнелия Нинова, който е идентичен при всички дела. 

Тепърва разследващите органи трябва да изяснят дали Нинова плаща отделно за собствените си дела на същата тази кантора или услугите й влизат към договорите, които вече са сключени с държавните дружества.

По този повод бившия шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов написа следното във Фейсбук:

Пост – призив: Моля всички хора, водили съдебни битки с Корнелия Нинова, да видят кантората, която я е представлявала и адреса, посочен от нея и да ми пишат на лично съобщение!

Разкрита е сериозна схема с договори за адвокатски услуги, които най-накрая могат да покажат истинското ѝ лице на обществото!

Схемата с адвокатите на Корнелия Нинова, за която първо аз съобщих, вече е в разследващите органи.

Медиите обаче изпускат най-скандалното: не просто са дадени близо половин милион лева на роднинска фирма. С тези пари (най-вероятно) се плащат личните съдебни битки на Нинова. Вижте фактите:

Вчера Министерството на икономиката и индустрията потвърдиха това, което още на 26 и 27 август аз съобщих.

Масово една и съща адвокатска кантора е била закачена на хранилка към държавните дружества под ръководството на Нинова. От икономическото министерство са изчислили, че договорите с нея са за около 400 000 лв. (сключени и платени само за 2-3 месеца).

Пропуснаха обаче да кажат най-скандалните неща.

Заподозряната като свързващо звено между адвокатската кантора и държавните дружества е Ели Спасова – дългогодишен кадровик на БСП и много приближена на Корнелия Нинова (вижте снимката). Тя е и началник на кабинета в МС на вицепремиера по икономическата политика до миналия месец. Вчера същата бе изключила телефона си и малкото медии, които я търсеха, не успяха да получат коментар.

Още по-скандалното? Същите тези адвокати защитават Нинова по заведените от мен 2 дела лично срещу нея за лъжите ѝ по мой адрес.

С мен се свърза журналист (Явор Дачков, бел.ред.), също попаднал под ударите на Нинова, заради негова публикация. Срещу него е заведено дело от нея, по което тя се представлява… пак от същото адвокатско дружество.

Затова е важно всеки, който е в съдебни битки с Нинова (в момента или в минал период) да провери адреса, посочен от нея за кореспонденция и призоваване: ако е ул. „Шишман“ – пишете ми, това е пак същата тази кантора.

Да не забравяме, че Ал Капоне е влязъл в затвора за данъчни престъпения. Може пък адвокатските договори да са това, което…. ще покаже истинското лице на един определен политик.

Вместо финал:

Спомням си казус от 2008 г.: „Батко и Братко“ – срамно, но този евфемизъм дори го има в българската Уикипедия. Тогава, по времето на Тройната коалиция (отново с БСП във властта), братът на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ бе подписал „случайно“ договори за десетки милиони с ведомството управлявано от брат му. Сега, почти 15 годни по-късно пак същата роднинска схема, но майка-син.

Еволюция - нулева, прогрес – никакъв.

 

 

 

Коментари

  • на тази и е спукана работата

    06 Sep 2022 10:38ч.

    Щом отвсякъде я ръфат ще я довършат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сигурно ли е, че

    06 Sep 2022 10:47ч.

    Петър Спасов е син на Ели Спакова? Питам, защото името и е Ели Спасова-Пенева, значи синът и би трябвало да носи фамилията Пенев, а не Спасов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Втори брак?

    06 Sep 2022 11:37ч.

    Има и други възможни обяснения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • възможно е

    06 Sep 2022 11:40ч.

    Но това би означавало, че е запазила фамилията на първия си съпруг и към нея е прибавала фамилията на втория. Добре е все пак да се провери, може връзката с тази кантора да не е майка-син, а нещо друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    06 Sep 2022 10:52ч.

    Дачкооов, приготви се да загубиш и събери 10х.лева и си трай, ако си умен.???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдаа

    06 Sep 2022 11:38ч.

    Ако обаче Корнелия загуби това дело, което е повече от сигурно, да се приготви за наказателно дело от общ характер - чл. 286, ал. 2 НК, адвокатът на Дачков знае за какво говоря. Тези ЧХ-та са нож с две остриета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лицемерие

    06 Sep 2022 11:27ч.

    През краткото си управление като министър на икономиката и вицепремиер, Нинова е олицетворение в най-висша степен на лицемерието на българските политици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    06 Sep 2022 11:42ч.

    Самата истина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мда

    06 Sep 2022 11:32ч.

    Не може да си журналист, който търси истината. Трябва да си журналист, който разпространява лъжите на господарите и техните слуги. За пример съдбата на Асандж, Сноудън и мнооого други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    06 Sep 2022 11:49ч.

    Г-Н Дачков е Будител, Нинова е лъжкиня!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей такива недомислици

    06 Sep 2022 13:48ч.

    ще докарат на Дачков още някоя хилядарка отгоре. Щото носи отговорност за публикуваното в сайта му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съвет

    06 Sep 2022 12:12ч.

    Попитайте Десислава Атанасова кое адв.дружество представлява Нинова по делото срещу нея и ГЕРБ. Апропо, Нинова изгуби това дело на две инстанции и към момента делото е във ВКС -гр.д.№1260/2022 г., 2 г.о. Нинова искаше от Атанасова и ГЕРБ 30000 лв. обезщетение, че я наричали г-жа Лъжа и я обвинявали в злоупотреби с "Техноимпекс".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    06 Sep 2022 13:28ч.

    дано тоя скандал помогне бсп да изгуби поне 2% и с 10-12 депутати да е само пълнеж в новия парламент и никога вече не подуши власт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съди?

    06 Sep 2022 13:41ч.

    Тези неща отдавна нямат смисъл да коригират морална несправедливост, а напротив да затвърдят такава като законодателна норма. Като няма морал, има закон да твърди обратното. Нинова знае че оръжие е изнасяно за Украйна, и то не малко. Изнасяли от нашето изнесено оръжие, и отговорността пада, и това е морално и то от лидер на лява партия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    06 Sep 2022 13:42ч.

    До тук добре. Заради глупостта си, Нинова сама ще отреже клона на който седи. Какво ще правим със всички останали лъжци и предатели ? Боко, Радев, Киро, Кокорчо, Гешев, ДПС и целият им антураж ? Те остават и се надяват да им се размине. От "Козяк".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    06 Sep 2022 21:51ч.

    Не знам, дали Нинова ще спечели това дело, но тя вече е загубила онова неформалното дело пред българският народ, защото си позволи да лъже най-нагло за даването на оръжия и боеприпаси на фашисткия режим в Покрайна. Всички разбраха, че нейните ръце също са опръскани с кръвта на руските войници и деца, като съучастник! И тя е кандидат за подсъдим в бъдещия Народен съд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво противозаконно е извършил г-н Дачков?

    06 Sep 2022 13:48ч.

    Цитирал бил материали от други източници. По тази логика г-жа Нинова трябва да съди целокупната журналистическа гилдия. Повечето журналисти си крадат идеите и материалите. Г-жа Лъжа ще изгърми накрая. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марин

    06 Sep 2022 14:39ч.

    Всички честни българи подкрепят в случая Явор Дачков. В светлия празник на Съединението ние трябва да се обедшншм, за да подкрепим един от малкото честни журналисти срещу най-наглия, най-корумпирания, най-безпардонния съвременен български политик - Корнелия Нинова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марин

    06 Sep 2022 14:42ч.

    Искам да припомня, че лицето Нинова се опита преди време да съди за обида и друг значим български журналист - Калина Андролова. Успехът на Нинова срещу Дачков ще бъде същият, както на Нинова срещу Андролова. Тоест никакъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марин

    06 Sep 2022 14:43ч.

    И все пак отново предлагам да се обяви банкова сметка, където ние, привържениците на честната журналистика и смелите журналисти да можем да внасяме скромната си лепта за разходите по тяхната съдебна защита!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МНОГО Е ВАЖНО КАК Е ФОРМУЛИРАНА ТЪЖБАТА

    06 Sep 2022 16:09ч.

    Де юре договорите с подписа на Г-жа Нинова НЕ продават бълг. оръжие директно на Украйна. Но, Де факто, ако в товарителницата на укр.самолети собствеността в/у оръжията се доказва с тези договори, и самолетите официално излитат за Украйна от БГ, то Г-жа Нинова е съдействала, щом не е активизирала клауза за забрана на пре-продажба след първия договор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядосан

    06 Sep 2022 16:32ч.

    За съда има само "де юре", а в случая, щом няма попис на Нинова за продажба оръжие на Украйна и уважаемия от мен г-н Дачков не е в състояние да представи такъв, това "де юре" е клевета, набеждаване и какъвто и друг законов текст, поискат адв. на Нинова! Съмнявам се, че адв. на Дачков не са наясно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    06 Sep 2022 16:37ч.

    Много ясно, че читателите на Дачков ще го подкрепим и няма да оставим да му се катерят по главата разни корумпирани кокошки. И други медии писаха, че изнасяме оръжия за където не трябва, но госпожата се е захванала с Дачков, което означава, че изпълнява поръчка. И означава също, че Дачков е фактор, а пък тя вече е едно съвсем микроскопично факторченце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядосан

    06 Sep 2022 16:46ч.

    МНОГО Е ВАЖНО КАК Е ФОРМУЛИРАНА ТЪЖБАТА 06 Sep 2022 16:09ч.,???? Можеш ли да ни светнеш "де факто", как се прави товарителница AWB, за стоки със специален режим , оръжие, без Договор, без фактура, и най вече без най-важното разрешение от междуведимствената комисия. Във всичките тези документи има Продавач, има Купувач има и краен получател!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    06 Sep 2022 16:54ч.

    Мисля, че не трябва да подценяваме съдиите. Може и на много от тях, както и на нас, да им е станало гадно, че Нинова дълго време лъга уж че е против Истанбулската конвенция и уж че е русофилка. Явно още е под въздействие на упойката от властта и смята, че светът барабар със съдилищата и юридическите кантори се чуди как да й угоди. Ще си намери майстора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДЕ ЮРЕ И ДЕ ФАКТО СА ПРАВНИ КАТЕГОРИИ

    06 Sep 2022 17:15ч.

    При правна ситуация, де юре означава написаното в закона, а де факто означава какво се случва на практика. В този случай де юре няма продажба директно на Украйна, но на практика България изнася оръжие за Украйна. Това е подтвърдено от уважаван и източници, които Г-н Дачков цитира. Няма основание да се квалифицира като "клевета".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СВОБОДАТА НА СЛОВОТО НЕ ТРЯБВА ДА СТАВА ЖЕРТВА НА ПРЕДИЗБОРНИ БОРБИ

    06 Sep 2022 17:42ч.

    Рзбирам Г-н Ядосан! Но Свободата на Словото и Свободната Журналистика са по-важни от БСП. Машинациите на Г-жа Нинова провалиха репутацията на тази партия. Ще трябва да живеете с този факт и да не допускате подобни морални извращения за в бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако Г-жа Нинова имаше намерение да не допуска българско оръжие да отива за Украйна трябваше

    06 Sep 2022 17:46ч.

    ...да активира клауза, забраняваща пре-продажба. Това е ситуацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ана

    06 Sep 2022 18:16ч.

    Съгласно чл. 4 ППЗЕКП... разрешението за износ на оръжие се издава от Междуведомствена комисия към министъра на икономиката. Съгласно чл. 66 от ЗЕКП... при изискване на тази комисия износителите са длъжни да включат в договора клауза за реекспорт на оръжието. Очевидно комисията към Нинова не е въвела изискване към пратките за Украйна през трети страни да има такава клауза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ана

    06 Sep 2022 18:19ч.

    Това беше причината Нинова през цялото време да се оправдава с Междуведомствената комисия. Ясно е, че решението за износ на оръжия за Украйна не е лично решение на Нинова, но е безспорно, че тя отлично е знаела, че оръжието ще бъде реекспортирано именно в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ана

    06 Sep 2022 18:23ч.

    Г- Дачков, подгответе се за това дело много старателно. Наемете колега, който знае какво върши и който ще изчете цялата относима нормативна уредба. Делото е от висок обществен интерес, защото за да се защитите трябва да докажете, че Нинова е нямало как да не знае, че оръжието е предназначено за Украйна, макар и формално получателят да е друга държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • College girl

    06 Sep 2022 18:44ч.

    гГ-н Дачков. не сте ми никакъв, може би споделяме частично някои възгледи. Всички вие сте хора с ресурс и положение. Трябва да се обедините и да вкарате лелката от село в затвора. Няма невъзможни неща! Направете го кампанията на живота си! Не си ли струва усилието?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядосан

    06 Sep 2022 19:20ч.

    Как ли ще отсъди съда, след като доказателствата са такива, но съда знае, че Нинова е знаела. Дали ще отсъди по даказателства или по убеждение???? Как според вас трябва да отсъди????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-Н ЯДОСАН, МОИТЕ УВАЖЕНИЯ, НИЩО ЛИЧНО В ТАЗИ РАЗМЯНА НА МНЕНИЯ, НО...

    06 Sep 2022 19:50ч.

    Вие вероятно разбирате, че този случай, от страна на мислещите граждани на България, е много повече от обвинение в клевета на един свободен журналист. Тук става дума за опит за политическа измама и жонглиране със закона с цел постигане на власт и упражняване на същата изцяло в личен интерес с цената на риск държавата да бъде въвлечена във война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страполена Кирува

    06 Sep 2022 20:07ч.

    Г-жа Смърт акумулира десетки милиони от пушкалата за укропитеците-ще купи цялата съдебна система анблок....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако нашият Господин Дачков се озове в дрънголника

    06 Sep 2022 21:26ч.

    дали Нашите Гласове ще сменят директивата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какъв дрънголник те гони тебе

    06 Sep 2022 21:54ч.

    Предвиденото от НК наказание за клевета е глоба от 5000 до 15000 лв. и обществено порицание. И не, няма да смени "директивата", същата ще си остане. Това да не е Нинова да сменя "директивата" за няколко милки отгоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Епа за какво ни е тоя СЪД

    06 Sep 2022 22:47ч.

    Дето не може да отсъжда истината? За един ден намериха кой е убил Дугина, за една седмица получи присъда. Вие искате да ни мамите ли, да не сме у детската градина сред педофили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евров

    06 Sep 2022 23:04ч.

    Крушовската псевдо- социалистка и баджанака Свиленски сложиха кръста на олигархичната партийка. Време е за нова работническо-селска партия.Гергов да връща панаира и ЦУМ и да си ходи на село при прасетата от където дойде.Абе време е за едно ........ положение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но все пак, ако Дачков попадне в дрънголника

    07 Sep 2022 7:29ч.

    Може там да попадне на хора и да стане човек, както е казал Поета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    07 Sep 2022 11:02ч.

    шаврантия (акьъх)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ххх

    07 Sep 2022 11:45ч.

    Корнелия е бита карта политически, а Дачков ми падна в очите с огромното количество изтрити коментари последно време, сякаш е станал на процент факчекър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи