Нинова призова Радев да уволни шефа на ДАНС, а Генчовска да спре изгонването на руските дипломати

Нинова призова Радев да уволни шефа на ДАНС, а Генчовска да спре изгонването на руските дипломати

Да дадем крачка назад! Да не гоним руските дипломати!

Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова пред парламента.

Тя предложи следното: 

1. Кирил Петков да излезе веднага и да заяви, че няма да се кандидатира за премиер.

2. Преди да го направи, незабавно да уволни зам. министъра, който е подписал нотата за изгонването на руските дипломати.

3. Президентът да уволни шефа на ДАНС, който е приел премиерът устно да му нарежда да изготвя списъци за изгонване на руски граждани.

4. Парламентът да вземе решение и на нареди на министъра на външните работи да отмени тази нота, с която са изгонени руските граждани. Да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота за тях, но останалите - да бъдат извадени от нотата за експулсиране.

Така ще възстановим върховенството на българското и международно права и ще въстановим справедливостта и ще преодолеем огромната пропаст, към която се движим, заяви лидерът на БСП и министър в оставка Корнелия Нинова.

Тя настоя това да стане в оставащите минути до изтичането на ултиматума на Москва, която заплаши със закриване на дипломатическото представителство в България и скъсване на отношенията между двете държави. 

Нинова направи обширен преглед на ситуацията през 2018 г. след случая "Скрипал", когато България отказа да гони руски дипломати в разрез с действията на страните от Европейския съюз. Тя подчерта, че въпреки силния натиск от страна на тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов, тогава е бил защитен националният интерес, като подчерта, че това е станало с нейното участие като лидер на най-голямата опозиционна партия. Допълни, че е много изненадана от днешната "ястребска" позиция на ГЕРБ в подкрепа на експулсирането. 

В 12.00 часа изтича срокът, който руският посланик в София Елеонора Митрофанова даде снощи на България за оттегли нотата за изгонване на 70 дипломати и служители. Тя заплаши със закриване на посолството и скъсване на дипломатическите отношения.

"В последните 48 часа вместо да търсим решение за изход от кризата всички си прехвърляме горещия картоф. Съветът по национална сигурност бил информиран, но няма решение. Министрите са информирани, но няма решение. Народното събрание изслушва различни лица, но няма решение. Ако се беше стигнало до вземане на институционално решение - това е друго. Но изведнъж се оказва, че всички са били информирани, но никой не е вземал решение. Няма невинни, всички сме виновни", заяви в парламента вицепремиерът Корнелия Нинова.

По думите ѝ днес България е изправена пред проблем, защото след 2 часа може да е пред хипотезата - скъсване на дипломатическите отношения с Русия.

"И, ако се спрат доставките, може да се изправим пред криза. Загубихме време в почивки, в процедури. Трябва да разискваме големия проблем", допълни Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отсече, че премиерът в оставка Кирил Петков вече не може и да си помисля да е министър-председател. Причината за това е решението за изгонването на 70 руски дипломати.

"Позицията на БСП по въпроса е ясна от два дни", припомни тя от парламентарната трибуна, след като депутатът от ДПС Йордан Цонев я призова да не подкрепя правителство като настоящето.

"Това правителство падна и е в оставка", припомни тя.

 

Източник: Епицентър"

 

 

 

 

Коментари

 • Изгонването е необратимо

  01 Юли 2022 11:53ч.

  Изгонването е необратимо. След изявлението на Б.Б. в парламента няма мнозинство за оттегляне на нотата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  01 Юли 2022 12:20ч.

  Не отвличайте вниманието на на българите от по-големият проблем, промяната на преговорната рамка с РСМ и отпадането на историята! Конфликта с Русия ще се разреши, но с РСМ не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  01 Юли 2022 12:01ч.

  Бойко Борисов показа истинското си лице! Той предаде страната ни, историята ще го потвърди. Позор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  01 Юли 2022 12:14ч.

  Айде не преигравай... гаси ламбите, че идва режим на тока за който може да си го плати и да знаеш, че почвам да точа инструментити ??‍☠️

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  01 Юли 2022 12:15ч.

  Корни, страхотно театро играеш за пред бабите ... но вече дори и те не ти вярват. Ти си пълен ПРОВАЛ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедоф

  01 Юли 2022 12:22ч.

  Късно е либе за китка ... тази коза трудно би взела изпит по актьорско майсторство дори и Ламбо / л.п./ да е в изпитната комисия .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Юли 2022 12:30ч.

  Много късно се сети. Нинова, не знаеш ли, че когато тръгнеш след прасе, ще те заведе до лайно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последващото поведение на Нинова

  01 Юли 2022 12:38ч.

  в хода на преговорите за ново правителство ще е показателно на чия страна е.. Дали на тази на разума или на онази с келепира

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  01 Юли 2022 13:06ч.

  Щом още не си разбрал, значи си ноо зле ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чак пък да не съм разбрал

  01 Юли 2022 13:09ч.

  Позицията и отпреди малко, обаче я легитимира и официално като зависима от амбасадата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  01 Юли 2022 13:21ч.

  Да беше ги задала тия въпроси по рано и директно в очите на Кирил и кокорчо.Но сте и вие хамелеони като ГЕРБ И АТАНАСОВЦИ,МИРЧЕВЦИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи