Нинова: Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за правителство – нито за участие, нито за подкрепа

Нинова: Прекратяваме разговорите с ГЕРБ за правителство – нито за участие, нито за подкрепа

Снимка: БНТ

Взехме решение - прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат за съставяне на правителство – нито за участие, нито за подкрепа. Това обяви пред журналисти лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Направихме достатъчно, хаосът и лицемерието, което демонстрират, не може да продължава, поне за нас, коментира тя. Борисов действа на принципа "който каквото иска, му го дава", добави Нинова.

"Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, с какви пет задачи. Срокът беше само ясен - една година. Вече е връчен мандатът и съм сигурна, че кой няма яснота за какво става дума. Ето защо взехме решение в нашето изпълнително бюро и ръководството на групата - прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат - нито за участие, нито за подкрепа".

Според Нинова ГЕРБ-СДС демонстрират хаос и лицемерие и коментира, че трябва да направят стъпка към ПП-ДБ, с които са "едно и също":

"Те са коалицията на войната, те са джендърската коалиция, така че те са на ход. И без това отговорността е на първия, и без това месец и половина преговарят с втория, нека финализират този разговор и си направят правителство".

Левицата ще настоява за среща между всички партии, извеждане на пет национални и надпартийни задачи, определяне на срок на действие на правителство и чак след това търсене на състав. 

"Смятаме, че ГЕРБ сбъркаха концепцията за съставяне на правителство в този труден момент. Винаги сме смятали, че трява да дадем всичко от себе си, за да има България редовно правителство и работещ парламент, но г-н Борисов излезе с партиен кандидат, той излезе със собствени задачи и приоритети".

Нинова посочи, че при днешните разговори ГЕРБ обещали на БСП в бюджета да бъдат заложени социални разходи, но на следващата им среща с ИТН казали обратното: "Тоест, Борисов действа на принципа "който каквото иска, му го дава". БСП иска 4.5% дефицит, за да има за хората - добре. ИТН иска под 3%, защото не трябва да се дават пари - добре. ДБ и ПП искат оставката на Гешев - ето ви оставката на Гешев. Това е крайно несериозно, така не може да се прави правителство, така не може да се управлява държавата".

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • F-тринаесе

    15 Май 2023 17:15ч.

    Почват да хвърчат отсколки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно навреме

    15 Май 2023 17:18ч.

    ГЕРБ днес получиха мандат да съставят правителство, което без БСП е невъзможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас

    15 Май 2023 17:20ч.

    Браво! Няма защо да се въвлича България във войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • alienvv

    15 Май 2023 17:22ч.

    браво на Нинова този път

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Май 2023 17:25ч.

    Властелинът на козяк стана ли разноглед? ? още нищо не е видял ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво!

    15 Май 2023 17:26ч.

    Хайде и без евро?! Ако изрази ясен ангажимент срещу унищожаването на "Лъвчето", печели вотът ми. Споделям мнението на ИТН, че не трябва има повече излишни харчове, но категорично срещу прием на евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    15 Май 2023 17:39ч.

    евро-атлантическа ценност: «Either you're a fascist, or you're nobody.»

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не Ви разбираме

    15 Май 2023 19:31ч.

    Пишете на русски, ако обичате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един българин

    15 Май 2023 17:41ч.

    Браво на Корнелия Нинова този път ! На България и трябва правителство от хора защитаващи българския интерест и компетентни. Габриел не е нито едно от двете ! Вън брюкселската зелка от България !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CxXC

    15 Май 2023 17:43ч.

    Борисов е решил с оставката на Гешев да прави праителство с ПП.Габриелката връхлетя с идеята че Гешев вече го няма,обречене.Да ама не.Провала на Габриел виден още от 1 я ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами сега?

    15 Май 2023 17:49ч.

    Язък за френската снахичка. Боко наистина жертва хората около себе си. Това може да му струва свободата този път. Киро все още е навит да го арестува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    15 Май 2023 17:54ч.

    "ПП-ДБ, с които са "едно и също" -- хубаво е, че проглеждате, гус'жа. добре е и да помните, обаче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    15 Май 2023 17:59ч.

    И от мен Браво на Нинова! Право куме, та в очи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разплитане

    15 Май 2023 18:03ч.

    Г-жа Нинова, добре сте ги подредили! Ама защо ви трябваше да ни изправяте на нокти с тази преговорна хипотеза. Колективните ви органи бяха взели много ясни и категорични решения, които са валидни и днес. Защо беше тази странна неопределеност и сучене!? При това - буквално до днес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами такава е играта

    15 Май 2023 18:45ч.

    Козяците искат правителство, джендър-фашизъм, въвличане в гражданската война в изкуствената държава "Украйна", отмяна на българския лев и замяната му с евро, защото електронното евро вече е подготвено, а българският лев е не-електронен и може да се пипне... Народът и той УЖ искал правителство :))! Е, как Корлелия да не иска правителство? - Иска го, но без горните добавки. А Борисов го иска всякак. Това е разликата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От ек на ек

    15 Май 2023 18:06ч.

    Издавахте разнопосочни сигнали! Сякаш се чудите! Няма за какво да се чудите! Герб е отрова, която трябва да се разкара! Не ги слушай тези, които са ВЗЕЛИ! То ако беше до Харалан и Калина - всичко е цветя и рози, а Бойко е Великан. Мани ги всички тези, те са посрамени хора - ВОВЕКИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БСП-София:

    15 Май 2023 18:33ч.

    ГЕРБ-СДС внасят законопроект с нескрити намерения за фашизиране на държавата?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спецоператор

    15 Май 2023 19:36ч.

    Абе, вие фашизъма за нищо го нямате! Накъдето и да погледнете - я, той е там! Е, на изток го няма де...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    15 Май 2023 22:53ч.

    "Абе, вие фашизъма за нищо го нямате!" -- не бе, ти какво си мислиш, че тия които го практикуват, са си лепнали пречупени кръстове, на реверите ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    15 Май 2023 18:45ч.

    Сега е момента БСП и "противниците"на Нинова да обединят усилията си и да успеят да постигнат поне засега надявам се общата им цел - вън страната ни от войната в Украйна! Не на участието на България в нея! Това си заслужава и трябва да се направи! Стига с разделянето на силите на мира! Призовавам към разум!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    15 Май 2023 18:51ч.

    Много силен и навременен ход на Нинова. Правителство "Габриел(Боко)" няма да има. И не е сигурно, че изобщо ще има. Почти стопроцентово следват нови избори, но играчите в него изобщо няма да бъдат като понастоящем, защото много неща има да се случат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещата не са ясни

    15 Май 2023 19:38ч.

    Нинова не каза твърдо НЕ. Увърта го. Постави условия при които ще подкрепи правителство и щяла да се оттегли ако не бъдат спазени. Лесно ще я подведат. Гласуване недоверие на правителство ще отнеме много време. До това време френската снаха ще натвори много бели, а и тя сама каза, че правителството й ще управлява ЕДНА година. На Кирчо и Кокорчо им бе нужно 7 месеца и 20 дни за да затрият достатъчно България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александрова

    15 Май 2023 18:57ч.

    Това е полезния ход за левите хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-точно

    16 Май 2023 7:41ч.

    За добрите хора. Има лоши и добри хора. Леви и десни се наричат от времето на Френската анти-християнска контрареволюция (1879 г.), нейният Национален конвент и нейните сатанисти, жирондисти, блато, монтаняри, якобинци. От дясно на трибуната са десните, отляво - левите, посредата - блатото, но гледано от дъното на залата лявото и дясното са обратното на погледа от трибуната. Така добри и лоши (християни и слуги на дявола) са подменени с понятията леви и десни, и обратното - десни и леви. Десни и леви са понятия от Френската буржоазна контрареволюция (революцията срещу Исус Христос, единосъщ със Бог създател на всичко видимо и невидимо). Църквите са били превърнати в обори от френските "революционери", а седмицата - заменена с дессетдневки (декади).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги до Янус

    15 Май 2023 19:03ч.

    Дано сте прав, много искам да е така! Много съм живяла и много пъти съм се разочаровала от грешните решения в страната ни, от едни и други управници и все във вреда на българите... Дано вече му иде края!! Дано България да си спести този път войната!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мани ги тия

    15 Май 2023 19:33ч.

    Ония ще дадат некое министерство гювеч!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точна

    15 Май 2023 21:35ч.

    Браво на Нинова! Явно чете редовно "Гласове" и беше точна, зададе от упор двата въпроса директно, които пишещите във форума искаха: за оръжието за Украйна и за Истанбулската конвенция. Не харесвах Нинова заради лицемерието й за оръжието в Кирчовото правителство и заради съденето от нея на водещи журналисти, но след като всички говорят, че е най-подходящо жена да бъде премиер - ето това е Нинова, след днешното и участие в разговорите тя е най-подходяща. Още повече, че е няколко класи над брюкселската чиновничка от подлежащата на разпадане партия ГЕРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя не е просто брюкселска чиновничка

    16 Май 2023 0:23ч.

    Тя е изключително проста и ограничена такава! Еничерка, стил и поведение Кунева

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    16 Май 2023 0:18ч.

    Ко стана с Коцето, че нещо не го чувам?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гарбриелка е чиста лисичка

    16 Май 2023 0:22ч.

    Зъбки, усмивки, умилкване, девизчета и накрая гроздето дано се окаже кисело!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не й вярвам!

    16 Май 2023 6:22ч.

    Иска безобразни харчове, без анализи. Не споменава за прогресивен данък, който е в основата на справедливо преразпределение на "богатството". Милионер и човек със среден доход 4000 лева, плащат едни и същи осигуровки, таван 3400 лева. Не е "лява" политика. Енергийната бедност, според ЕС е когато от чист доход плащаш над 10% за енергия. Средната сметка от доход, официален чист 2500 лв. София означава: парно 200 лв., ток 100 лева, вода 20-30 лв. Оказва се, че всеки втори българин е енергийно беден, особено ако има един безработен в семейството. Фактът, че подкрепя еврото и дълговите спирали по "План Разрушаване" - залегналият Джендъризъм в Приложенията , говорят обратно на твърденията й. Подкрепата за неекологични и скъпи зелени енергии - фото и перки, също. Най-малкото, ако беше лява, щеше да настоява за одит на "сградна инсталация", и плащане според ползването. Пресконференцията за боеприпасите през Полша, беше опит да оправдае собственото си политическо битие, както и подкрепата й за "десни цели с леви средства, и леви цели с десни средства". Моля?! Къде е лявото, не разбрах?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Използвачеството, лицемерието и еничарството

    16 Май 2023 8:06ч.

    са на мода и на власт в българското антинародно "Народно" събрание. Това с пенсиите от по 3400 лв, при положение, че таванът на осигуровките за пенсии беше дори под 3400 лв, не се побира в никаква икономическа логика. Това си беше просто използвачество и крещяща несправедливост в полза на висшите държавни вредители/служители, еничарите дупедати в НС, министри и буржои, плащали осугуровки върху 1200, 2000, 2400 лв, но заработили пенсии от по 3400 лв. А също и за паркетните ни генерали, адмирали, полковници и тем подобни тунеядци, на които държавата плаща изцяло пенсионните осигуровки (На военните еничари осигуровките за пенсия, плащани от пчеличките на труда, са 59% върху брутните им заплати, но не повече от горния праг за пенсионно осигуряване.) Няма средна заплата нито от 4000 лв, нито от 2500 лв. Това са твърде високи заплати, а средната работна заплата е малко под 2000 лв. Което отново показва колко несправедливо е тунеядците в България да получават незаработени пенсии от по 3400 лв чисто, докато средната брутна работна заплата е под 2000 лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    16 Май 2023 12:23ч.

    Има още мегдан за пазарлък, като игра на покер, със заложени министерства, ще видим по-натам какво ще стане, като свалят картите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи