Нинова: Правителството не е взимало решение за снабдяване на Украйна с оръжие

Нинова: Правителството не е взимало решение за снабдяване на Украйна с оръжие

БСП осъжда офанзивата на Русия в Украйна, но не подкрепя санкциите на ЕС

 

Българското правителство не е взимало решение за снабдяване на Украйна с оръжие. Това обяви лидерът на БСП и министър в кабинета Корнелия Нинова. Тя подчерта, че парламентът е приел единствено хуманитарна помощ за страната.

 

„Категорично заявявам, че българското правителство не е взимало решение за снабдяване с оръжие украинската страна. Парламентът взе решение за оказване единствено на хуманитарна помощ в Украйна”, посочи тя. С абсолютно единодушие БСП прие декларация във връзка с войната в Украйна, каза още Нинова. 

 

Имахме заседание на Националния съвет на БСП. С абсолютно единодушие - 104 гласа “за“, нито един “против“ и нито един “въздържал се“ приехме позиция на Националния съвет на партията във връзка с войната в Украйна. Бих акцентирала на 6 неща в тази позиция.


Първо - ние стъпваме на историята и на принципите на партията, като отбелязваме, че в цялата си история сме партия на мира и сътрудничеството. От съпротивата в Балканската и Междусъюзническата война и позициите за неучастие на България в Първата световна война в началото на 20-ти век, за неутралитет във Втората световна, до протестите срещу военната операция в Сърбия и неговия край и проведената без санкция на ООН война в Ирак през 2003 г. Ние сме партия на мира и винаги сме отстоявали търсенето на решения в дипломацията и в диалога.


Второ - БСП осъжда ескалацията на конфликта в Украйна и предприетата военна офанзива на руската армия. Тези действия са в нарушение на Устава на ООН и принципите, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки.  В същото време настояваме международната общност да сложи край на двойните стандарти в прилагането на международното право.


Трето - настояваме за незабавно прекратяване на военните действия от страна на Русия и връщане на двете страни в конфликта на масата на преговорите, за да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден шанс на политическите и дипломатическите усилия за намиране на решения на кризата.


Четвърто - БСП не подкрепя въвеждането на икономически санкции от страна на ЕС срещу Руската федерация по 2 причини. Въведените в миналото санкции, които целяха ограничаване на икономическата и финансова сила на Руската федерация не доведоха до очаквания ефект. И втората причина - с оглед на това, че санкции-контрасанкции биха се отразили негативно на българския национален интерес, на българската икономика и на българските граждани.


Пето - настояваме правителството да изготви план за противодействие на последиците от конфликта както в икономическата сфера, така и организация за хуманитарна помощ на жителите от засегнатите райони в Украйна. Българските социалисти започваме и се включваме в дарителска кампания и в хуманитарна помощ. Българските кметове, издигнати и подкрепени от Българската социалистическа партия, се организираме при възможност да подготвим общински обекти за настаняване на семейства и за пълната им подкрепа.


Шесто - отправяме призив съвременни събития да не се използват като повод за злоупотреба с историческата памет на народа ни. Това се отнася както за героизма на воините – руски, но също и украински, румънски, финландски – в Освободителната война, върнала България на световната политическа карта, така и за участниците в победата над нацистка Германия.
Това е от позицията на Националния съвет, аз бих искала да добавя още един коментар, тъй като от сутринта отново се появиха спекулативни твърдения, че българското правителство е решило да снабдява с оръжия украинската страна. Категорично заявявам , че българското правителство не е взимало такива решения. Българският парламент взе решение за оказване единствено на хуманитарна помощ в Украйна.


Потвърждавам, че Комисията по експортен контрол, в която участват Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, службите в България, Министерството на икономиката, тоест тя е национален орган, не е издавала разрешение за износ на оръжие и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна. Искам да припомня и някои принципи:
Първо - след подписването на минските споразумения 2014 г. и 2015 г. Междуведомствената комисия още тогава е приела практика да не разрешава износ за Украйна.


Второ - на 31 юли 2014 г. е приет Регламент на Съвета на Европейския съюз, въвеждащ ограничителни мерки от Европейския съюз с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.


Това означава, че с тези правни актове се налага ембарго върху търговията с оръжие. Забранява се износ на стоки с двойна употреба за военни цели и оръжия и се ограничава руския достъп до чувствителни технологии. Това е нормативната база, тя е и българска, и европейска. Правителството нито е взимала разрешение за износ, нито комисията е разрешавала такъв.


Ситуацията е достатъчно сериозна и динамична с часове, това изисква от нас да бъдем на изключително високо равнище на отговорностите ни. Тук сме представители на законодателната власт, на парламента, на изпълнителната власт, на партийните органи и ние сме единни в това. Да се опитаме да ограничим емоциите, които в този случай не са добър съветник, и да действаме разумно, спокойно и с аргументирани решения, които да дадат на народа ни сигурност и спокойствие. Да знаят, че властите са на мястото си, и че действаме адекватно на ситуацията и ще гарантираме на българския народ тази сигурност и спокойствие.

 

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • Eisblock

    27 Фев 2022 16:55ч.

    Украинският посланник говори за обещана помощ с муниции, докато г-жа Нинова отрича?! Дали БСП въобще участва в правителството и има определено мнение по въпросите или се прави единственно и само на "разсеяна" за да избегне взимане на важни решения - а с тях и излизане от властта? Явно предпочита да поддържа статуквото на козяшката дружина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Фев 2022 17:03ч.

    Абе жената може да не прави разлика между оръжие и боеприпаси. Или нас ни прави на улави. Този до нея, в 2014-та, като вънкашен министър, се дрънна в Киев да изразял подкрепата на Бг. Тогава, в оня форум, заедно със Симплито, Миряна, Хексето и др. им теглихме една майна и изключихме бесепето от разглежданията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    27 Фев 2022 17:08ч.

    Закривайте тази псевдолява партия, слугуваща на едрата буржоазия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Фев 2022 17:15ч.

    Фпрочем, за къф чеп са им на бандеровците боеприпаси? Вчера, барабар с пушките, са харизали 100 млн.! патрона, а пък и те не видяха ли вече сметката на чебурашките?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • uru

    27 Фев 2022 17:25ч.

    Дрогари, поздравяваме ви с окончателното разпадане на ссср и братоубийствената война между братските руски и украински народи, фамозно постижение на американската дипломация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осъждали били Русия, но не подкрепяли били санкциите

    27 Фев 2022 17:32ч.

    С това поведение на жени с крайно понижена социална отговорност тия се оттекоха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    27 Фев 2022 17:41ч.

    Какво се опитва да внуши Корнелия? Та тя най-откровено се определи да лиже задника на американската подлога, само за да влезе във властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тон

    27 Фев 2022 17:48ч.

    Нинова да предложи паметник на горбачов на мястото на грозния такъв на съвецката армия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    27 Фев 2022 17:52ч.

    днескъ се бръкнъх за кутийкъ гръцки ягодки за внучетата (ясен ли съм съ подтекстъ!)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нито дума за участващите черкези във войната

    27 Фев 2022 18:08ч.

    Това толкова познато на българския народ диво кавказко племе крадци и убийци, преселено у нас, познато ни и от руските класици, “злой чечен точит свой кинжал” - Лермонтов, също и Л. Н. Толстой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правителството, на което сте вицепремиер,

    27 Фев 2022 19:27ч.

    В МОМЕНТА УПРАЖНЯВА В ИНТЕРНЕТ НЕВИЖДАНА ОТ ФАШИСТКО НАСАМ ЦЕНЗУРА. Нямаме достъп до хиляди руски сайтове. Вие фашистка ли сте, Корнелийо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Протест срещу действията на НАТО срещу Русия се проведе в Италия

    27 Фев 2022 19:30ч.

    /Поглед.инфо/ В Рим десетки хора излязоха на улиците в подкрепа на Русия. Демонстрантите, много от които членове на Комунистическата партия, осъдиха опитите на Алианса да повлияе върху политиките на други държави и нежеланието на световните лидери да видят пълната картина на случващото се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За да има европейско развитие на България,

    27 Фев 2022 19:38ч.

    НЕМЕДЛЕНО по съдебен ред закриване и заличаване на пропутинските партии бсп И "вЪЗРАЖДАНЕ" .н.т. Те не русофили,както се кичат.Те са платени и зависими до живот на Кремъл,купени с много пари и трябва да си ги заслужават.Иначе и тях ги чака кремълска смърт.БСП и "Възраждане" извън закона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Patrick Lancaster

    27 Фев 2022 21:10ч.

    Американските и английските оръжейни системи убиват донбаските жени и деца: #Ukraine #DPR #Russia USA's and UK's "lethal aid" To Ukraine captured by DPR and Russian forces. SMAW-D & NLAW https://www.youtube.com/watch?v=Pk201KFPXJM Patrick Lancaster

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВИВАКОМ БЛОКИРАХА 42 000 РУСКИ УЕБСАЙТА ПО НАРЕЖДАНЕ НА МВР/ЦРУ !

    27 Фев 2022 21:12ч.

    СРАМ МЕ Е ЗА ТЕЗИ АМЕРИКАНО-ТУРСКИ ПОДЛОГИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Син

    27 Фев 2022 21:13ч.

    https://www.facebook.com/GoldBulgaria7/videos/1322448744917673/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи