Нинова: Подкрепяме идеята за свикване на КСНС

Нинова: Подкрепяме идеята за свикване на КСНС

„За” свикване на КСНС сме. Винаги е полезно този орган да заседава, защото там са представени всички партии и служби. Ако трябва съветът отново ще потвърди досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото над Северна Македония, докато не се изпълни договорът”. Това каза в предаването "Офанзива“ по NOVA NEWS Корнелия Нинова вицепремиер и министър на икономиката.

По думите ѝ, много от нещата, за които БСП се е борила през последните 10 години като опозиция, сега са започнали да се реализират. Тя коментира и какво ще се случи с пенсиите в бъдеще. 

„От 1 октомври ще направим преизчисляване на всички пенсии по нов начин, който е по-справедлив и отразява реалния принос на всеки като осигурителен доход и стаж. От 1 юли пенсията ще се увеличи с 10% и към нея се добавят тези 60 лв., които оставят завинаги част от пенсията. Тези пари няма да зависят от ситуационни решения или волята на един, или друг управляващ", обясни Нинова. 

Според нея обаче темата за увеличение на минималната работна заплата е приключена и тя няма да се повишава към момента. Относно предполагаемата спекула на цените, вицепремиерът заяви следното: „Ще положим всички усилия да няма злоупотреба и спекула с цената на бензина и това, което правим в подкрепа на държавата и икономиката да не бъде злепоставено чрез стремеж за бързи печалби от частни интереси. Държавата ще си влезе в ролята. Не всичко зависи от търговците, зависи и от производителите, и  от контролните органи в държавата. Когато намалихме ДДС-то на виното и бирата в ресторантите, то беше като компенсаторен механизъм за самите ресторантьори, защото тогава държавата им наложи ограничения. Тази компенсация беше за стабилизиране на бранша, а не за да спаднат цените. Ако цените на пшеницата, тока и консумативите които ползват, не скочат драстично, то цената трябва да намалее. Ако обаче те скочат, то тези 20% ще им служат за буфер, за да не вдигат повече отсега".

Според нея е възможно да се очаква намаление на цената на газа и метана по бензиностанциите. По думите й обаче България не може да се справя без руски газ и петрол за в бъдеще. И страната ни трябва да поднови прегоорите за доставки от „Газпром”.

Накрая Нинова заяви, че не смята, че ще има предсрочни парламентарни избори.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

 

Коментари

 • Нинова ще ври в катрана

  21 Май 2022 19:21ч.

  В казана на предателите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, мечти!..

  21 Май 2022 19:44ч.

  "Ако цените на пшеницата, тока и консумативите които ползват, не скочат драстично, то цената трябва да намалее. Ако обаче те скочат, то тези 20% ще им служат за буфер, за да не вдигат повече отсега."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  21 Май 2022 19:50ч.

  За предатели като Корнела пушката само едно - ОСТАВКА !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  21 Май 2022 19:55ч.

  Това е упражнение, което е лишено от всякакъв смисъл. С болшинството от колегите стигнахме до ясно и категорично мнение, че Петков иска да ползва Съвета като извинение и оправдание пред менторите си. Народът вика на това- поставяне на ламарина пред важно отверстие. А Нинова за какво се бори?! Оставам с впечатление, че защитава Петков, но истинската причина е постът и!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zначи

  21 Май 2022 20:21ч.

  цената на американския газ, която е над цената на руския газ няма да се поема от работодателите, за да не се напомпва инфлацията, а ще се поема от държавата! Въпросът как ще се поема от държавата (?) остана удобно незададен. А единственият начин е чрез печатане на още пари. Тоест, пак чрез напомпване на инфлацията! Умнооо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  21 Май 2022 21:16ч.

  Ние сме във валутен борд и не можем да си печатаме пари, както си поискаме. Толкова за икономическата ти логика...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бе, умнико с валутния борд,

  22 Май 2022 10:08ч.

  ние не ги печатаме тези нови банкноти по 50 и по 100 лв. Печатат ни ги в ЕС по наша поръчка. А какво беше това "валутен борд"? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова не представлява

  22 Май 2022 8:49ч.

  повече отрудена България,нито т.н. социалисти така че по добре да замълчи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи