Нинова: Не бихме подкрепили правителство на ГЕРБ с ПП-ДБ

Нинова: Не бихме подкрепили правителство на ГЕРБ с ПП-ДБ

Не бихме подкрепили правителство на ГЕРБ, с "Продължаваме промяната-Демократична България" - ако ни се предложи на нас да участваме в някакво правителство, ще си направим вътрешнопартийното допитване и каквото каже партията. Това коментира председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в изявление след консултациите при президента Румен Радев. Ако третият мандат дойде при нас, тогава ще умуваме ние, сега да отговаря Бойко Борисов, каза още Нинова, съобщава БТА.

За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване в парламента – първият е борба с инфлацията и бедността, намаляване на цените, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, съдебна реформа и усилията за приемане на България в Шенген. Това заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова на консултациите при президента Румен Радев. Тя отбеляза, че и четирите теми са възможни само през приемане на бюджет, защото имат финансово изражение. 

Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме, защото сега щяхме да имаме спокойствие, обърна се Нинова към президента и припомни, че тогава от БСП настояваха за това.

В отговор държавният глава Румен Радев коментира, че може да бъде спорен моментът защо служебният кабинет не е внесъл бюджет в края на миналата година. Ако бюджетът беше внесен и всички тези 10 млрд. претенции за допълнителни разходи бяха се случили, в момента дефицитът щеше да бъде много по-висок, поясни той.

Корнелия Нинова посочи, че ако не се формира мнозинство, което да излъчи правителство и то да предложи бюджет, очаква служебният кабинет да внесе бюджет.

Тя заяви, че за БСП дефицит под три процента, за да влезем сега и веднага в еврозоната, не е приемливо. Българската икономика, домакинствата и семействата не сме готови за влизане в еврозоната сега и веднага, коментира Нинова. По думите ѝ това изкуствено натискане на дефицита би довело до рязане на разходи - социални, за здравеопазване и образование.

Няма да подкрепим предложение за увеличение на данъци, замразяване на доходи, отнемане на социални придобивки и стимули за малкия и средния бизнес, заяви още лидерът на БСП. Тя поиска минималната работна заплата, която стана 50% от средната, да влезе в сила от първи юли.   

По въпроса за мнозинство в това Народно събрание, лидерът на БСП каза, че ако бъдат поканени и когато бъдат поканени, ще проведат вътрешнопартийно допитване.    

Относно законите по Плана за възстановяване и устойчивост, тя посочи, че от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" са се обединили около списък със закони, но, по думите ѝ, това представлява списък от заглавия. По някои от тях няма никакво съдържание, те тепърва трябва да се пишат, отбеляза Нинова.  

Има нещо в този списък, което категорично няма да подкрепим - Закона за борба с домашното насилие, където виждаме текстове за джендър идеология при децата, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че са изчистили тези текстове и вчера са внесли на свой ред законопроекта.

Нинова отбеляза, че предлагат самостоятелна програма от закони, която включва социален пакет и е изчислена общо на 3 млрд. лева. Тя добави, че няма да допуснат срив във финансовата стабилност на страната.

Относно времевия график, Нинова коментира, че преценката е на президента кога да връчи първия мандат, а задачата на депутатите е да оползотворят това време. 

Неотложните задачи пред парламента са много, каза президентът Румен Радев по време на консултациите с представителите на парламентарната група на „БСП за България“. Първата е изграждане на консенсус и приоритети, около които ще може да бъде търсено сформиране на управленско мнозинство и оттам излъчване на устойчиво правителство с ясни приоритети и дългосрочни цели и задачи, обясни държавният глава.

Според него друга важна задача е законодателната дейност. Има редица важни закони, неприети още от предишни парламенти, които до голяма степен определят бъдещето развитие на България и чакат своето приемане в този парламент, ако искаме да имаме стабилно европейско бъдеще, коментира Радев. По думите му голямата задача пред 49-ото Народно събрание е да приеме Закона за държавния бюджет. Президентът отбеляза, че в тази област от „БСП за България“ вече за заявили приоритетите си.

Държавният глава попита как от политическата формация виждат формулата за съставяне на редовно правителство в тази сложна политическа ситуация, както и докъде биха стигнали с компромисите. Ясно е, че всеки трябва да направи компромиси, защото иначе няма да се получи, добави той.

С бюджета проблемът е много сложен – трябва да се мисли за инфлацията и социалната защита и това е приоритет, но трябва да се мисли и за дългосрочната финансова стабилност на страната и да не бъде допускано задълбаване в дългова спирала, посочи президентът. Той добави, че при откриването на 49-ото Народно събрание е казал, че най-добре е бюджет да бъде внесен от редовно правителство, но ако това не стане служебното правителство е длъжно и ще внесе бюджет. „Крайното решение за бюджета ще бъде на политическите партии в българския парламент“, каза още Радев.

По думите му най-голямото изпитание ще бъде в областта на дефицита на бюджета. Най-лесното е да бъдат товарени разходите, но е трудно да бъдат посочени приходите, допълни държавният глава. Той попита представителите на „БСП за България“ как виждат необходимата времева рамка за приемането на бюджета и приоритетните закони. „Очаквам днес или най-късно в понеделник Министерският съвет да излезе със своя замисъл за Закона за държавния бюджет“, съобщи Румен Радев.

Държавният глава призова да бъде намерен баланс в приоритетите на работата в парламента и посочи, че в 48-ото Народно събрание не малка част от времето  беше заета с парламентарен контрол. Нека стоят по цял ден министрите в парламента, да има парламентарен контрол, но да бъдат свършени и другите задачи, каза още президентът.

Последната парламентарна група, с която президентът ще проведе консултации, е на "Има такъв народ".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Каракочев

    21 Апр 2023 14:30ч.

    Нахалството на Нинова няма граници. Държи се като че ли има 125, а не само 25 депутата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро ти ли си?

    21 Апр 2023 14:45ч.

    Добрев кво стана с "Левицата!" Не чувам някой да иска оставки, щото даже не влязаха в НС, а иначе с голямата кошница излязоха. А що пари потрошиха и кво - едно нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    21 Апр 2023 16:16ч.

    Нинова да призове Партията си и коалицията на 23.04.2023г. неделя от 14 часа да излезе и да се включи в Похода за мир и неутралитет в 36 града на България!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    21 Апр 2023 17:20ч.

    Пилат Радев пак бяга по тъча. Трябвало му бюджет. А месец декември не трябваше ли? Бюджета беше готов за внасяне, но се врътнахте. Щяло да има много популизъм в НС. Сега няма ли да има, като изключим чалгарите, които щели да режат всички социални разходи. Кой друг ще се изрепчи и ще каже режем всичко социално. Защото 3 процента дефицит именно това означава. Ако остане сегашния вариант на приходи и разходи се получава 6 /шест/ процента дефицит. И това го казват финансисти, а не аз. Та още ли обичаш "левите хора" Радев? Или те са ти потребни само когато ти трябват гласове. Всички реват "требе да гласуваме" закони за да получим пари от Брюксел. Но тези пари отиват само към фирми, за мигрантите от Украйна, за заплащане на някои помощи от оръжието за Украйна. За социални помощи Европа не дава пари. А бедни у нас бол. Кой ще помисли за тях? А за парите от Брюксел са се наредили много: от "пътя на копринката", от приятелите на Боко и Киро, от обръчите доганови. Щели да борят корупцията. Някой още ли им вярва? Радев сърбай си попарата /и ние заедно с теб/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи