Нинова надделя над опозицията - конгресът на БСП ще е през февруари

Нинова надделя над опозицията - конгресът на БСП ще е през февруари

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Позволете да не коментирам разговори в Националния съвет - така Нинова отговори на въпрос дали пред пленума е разказала, че е виждала проекта на Румен Радев за промени в конституцията и в него е записана президентска република.

Конгресът на БСП да се проведе на 11 и 12 февруари. Това е решението на Националния съвет на партията, което бе обявено от лидерката Корнелия Нинова.

Този конгрес трябва да приеме нова програма на БСП и нова лява политика. Сериозна организационна реформа, имаме проблеми по места, което означава промени в устава, обясни Нинова. Тя разкри, че пред пленума е предложила изцяло нов устав, но дискусията е решила друго. Обясни, че има пропуски в устава и противоречия, които пречат на бързата оперативна работа. Но дискусията била отворена и всеки член може да прави предложения.

По отношение на смяната на лидера - имаше предложение пред пленума за конгрес с тази точка, но то бе отхвърлено, обясни Нинова.

Провеждането на заседанието на висшия партиен форум догодина е по предложение на Изпълнителното бюро. Именно то е било включено като точка в дневния ред, а не искането на опозицията за конгрес до края на октомври. Това е показало и преброяването на силите вътре в пленума между лидерката Корнелия Нинова и опозицията й.

В началото на заседанието от пленума бяха изхвърлени с решение на партийния съд Кирил Добрев, Калоян Паргов, Георги Търновалийски и още двама социалисти от Пловдив. Те обаче фигурират в списъците на НС, правят кворум, но не могат да участват в гласуванията.

След края Нинова обясни, че решението за това е на контролната комисия на партията. 

Не сме си заровили главата, ние сме реалисти - имаме проблем с този спад в подкрепата. Трябват ни сериозни промени, коментира Нинова по повод резултатите от изборите, които оставиха БСП пета политическа сила. 

БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане ", няма да участва и в разговорите на контактната група, излъчена от ГЕРБ. Това е решението на Националния съвет на партията, което бе обявено от Нинова след заседанието.

Червените излъчиха работна група за преговори с други партии, които вземат мандат за правителство. Начело е лидерката Нинова. БСП ще настоява за определени политики, сред които таван на цените, необлагаем минимум - прага на бедност, безплатни лекарства и учебници, преизчисляване на пенсиите, определение за енергийно бедни и подпомагане и др.

БСП поставя теми, по които иска разговори с другите формации и надпартийно съгласие - демографска политика, образование и здравеопазване.

Социалистите казват не на войната, не на износа на оръжие и не на новите самолети. И това ще са политики, които ще отстояват в парламента.

В самия край на пленума е била внесена позиция против войната в Украйна, която обаче не е гласувана. В нея е записано, че БСП подкрепя позицията на президента Румен Радев за войната. Имаме съвпадение, че сме против войната, но такъв документ не е гласуван, обясни Нинова. 

Позволете да не коментирам разговори в Националния съвет, това е закрито заседание. Така Нинова отказа да отговори на въпрос дали пред пленума е разказала, че е виждала проекта на Румен Радев за промени в конституцията и в него е записана президентска република. 

 

Изтгочник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Тарильома

    08 Окт 2022 19:32ч.

    То нинова надделя и над гласуващите и ги отказа да гласуват за нейната партия, та над една опозиция ли няма да надделее?! Пък и до февруари може да има още едни избори и след като бсп остане извън парламента ще е необходим направо ликвидационен конгрес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    08 Окт 2022 19:45ч.

    а нинова е председател на ликвидационен съвет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    08 Окт 2022 20:37ч.

    Оръжейната кралица била против износа на оръжие... Това и нейните гласоподаватели не го вярват. Най - лошото е, че 2/3 от тези 230 хил. гласували за нея са тежко зависими на местно ниво хора, които биват държани на ръба на мизерията и това им се представя като протегната ръка от елита на БСП, докато последните трупат милиони. Но скоро идват местните избори и тогава и тази хранилка ще отпадне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борил

    08 Окт 2022 20:57ч.

    Е тая фльорца отново ли ще върти бсп на пръста си. Каква е тая опозиция? На следващите избори ще са под чертата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    08 Окт 2022 21:18ч.

    Тъпа лелка , следващите избори под 4%

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За това ѝ е платено

    08 Окт 2022 22:09ч.

    На който не му е станало ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кардан

    08 Окт 2022 22:18ч.

    Както във вица за тъщата,дето висяла от външната страна на балкона, държейки се за перваза, а зетят я млател със чук по пръстите, отдолу минувачи взели да крещят - ей остави жената убиец! -Ква жена бе, това е тъща ми! Отдолу глас: - Ей па се държи бе, де*бем и дзверо де*бем! Та и Корнела така!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи