Нинова: Кабинетът на Радев и Стефан Янев са наредили доставка на оръжия за Украйна

Нинова: Кабинетът на Радев и Стефан Янев са наредили доставка на оръжия за Украйна

"Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо. Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници вървят тонове оръжие за милиарди левове. Един патрон не е изнесен за Украйна". Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

„Ние, като правителство и като министерство, спряхме сделката по прехвърляне на български оръжия от Афганистан към Украйна. Благодарение на нас тя не видя бял свят. Освен това, уволнихме шефа и Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот, които опитаха да прокарат тази сделка”, заяви Нинова.

Така тя отговори на обвинения, отправени преди дни от Главния секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов. В събота той публикува във Facebook профила си част от документ, в който пише, че оръжейна пратка променя крайната си дестинация от Афганистан към Украйна.

Нинова предостави на медиите пълния документ и заяви, че извадката, показана от Стоянов, „манипулира общественото мнение”.

„Сега питам г-н президента: как ще изчисти това петно, което беше лепнато върху президентската институция от главния му секретар Димитър Стоянов? И това беше умишлено направено. Стоянов със сигурност има пълния документ. И въпреки това, злепоставя и уличава държавния глава и служебния му кабинет в търговия с оръжие с Украйна”, коментира Нинова.

Тя представи и подробности за въпросната сделка. 

„Тези четири реда, разпространени от Стоянов, са част от документ, с който ние се снабдихме. От него става ясно, че става дума за докладна записка от вече бившия директор на ВМЗ-Сопот до Съвета на директорите за доставка от 2021 г. по сделка, сключена от служебния кабинет на Стефан Янев. Желанието на шефа на ВМЗ е пратката да се прехвърли за 2022 г. и от Афганистан за Украйна”, каза министърът в оставка. И допълни, че впоследствие Бордът на директорите на ВМЗ-Сопот одобрява въпросната докладна и подава документи в Междуведомствената комисия за оръжията.

„Междувременно аз заемам министерския пост. Тогава комисията отказва да разглежда тази сделка и сменяме директора на ВМЗ. Бившият е назначен от ГЕРБ през 2015 г. Янев пък назначава шефа на Съвета на директорите в края на служебния кабинет”, поясни Нинова.

Тя подчерта, че не води война с „Дондуков” 2, а „битка за истината и спирането на фалшивите новини”. „Преди време президентът ме призова да обясня на левите хора в България как така снабдяваме Украйна с оръжия. И аз дълго мълчах, за да не се създават нови скандали. Но може да се премълчава и да се понася удар, когато лъжата идва от хора, които не знаят за какво говорят. Не може да се мълчи, когато една лъжа се институционализира”, категорична бе министърът в оставка.

 

 

 

Коментари

  • Въх, милата

    28 Юни 2022 14:44ч.

    Износът за Полша не е износ за Украйна, нале.. Тия верно си мислят, че всички ядат доматите с колците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изчегъртайте Радев!

    28 Юни 2022 14:45ч.

    Заради гнусната лъжа на Митко Семеса Льотчикът е длъжен да го изгони на секундата, но крепи него, копринковци, Узунов и вся... И аз като огромна част от народа не понасям Курнела, но подлостта на Чорапа, който стана президент само благодарение на БСП, а после ги закла, е сто пъти по-голяма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българия ке падне

    28 Юни 2022 14:47ч.

    Да е казал Радев - че не е изнасял??? Нинова е казала и обещала! ..... ..... при служебното правителство нямаше война в Украйна, да, да, може да са стреляли с български оръжия срещу Донбас и сепаратистите..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • lenin

    28 Юни 2022 14:58ч.

    СТИГА ЛЪЖИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краен получател

    28 Юни 2022 15:03ч.

    Ако това което говори си го вярва, значи е за коалиция с бойко щото и той е прост. На други няма какво да се обяснява щото на ВЕРВАЙТЕ МИ няма кой да повярва! Герб първи я кръстиха г-жа Лъжа, но като се събраха с Киро Лъжеца са ненадминати. Има обаче и по лошо ако си вярват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    28 Юни 2022 15:10ч.

    "Интелигентните" читатели на сайта за препечатани новини от други сайтове не спират да доказват нуждата от кавички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май бъркаш понятията

    28 Юни 2022 15:16ч.

    нуждата от кавичките касае коментиращите, а не читателите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кажи нещо и за Дневник

    28 Юни 2022 15:17ч.

    там новините сами ли си ги пишат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    28 Юни 2022 15:23ч.

    И изобщо не разбирате, че Дачков или който поддържа сайта ви провокира със заглавия и теми и започват едни излияния, едни мъдрости, едни заклинания... Евала на Дачков, щото и от глупостта трябва да се печели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Дачков разбрахме

    28 Юни 2022 15:35ч.

    кажи сега и за Прокопиев, че нещо много ти едностранчив мирогледа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лея Златкофф

    28 Юни 2022 15:22ч.

    Всичките "управляващи" вкупом да се прегърнат и да се приберат на тихо и изолирано място и да се молят кротко и да не правят глупости. Да се молят България да я има, защото свят без България е за огъня? Великите сили имат България за територия , населена със туземци без право на мнение но както винаги си правят сметки без кръчмаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    28 Юни 2022 15:49ч.

    Ало, Нинова, когато имаше служебни кабинети, нямаше война в Украйна бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все по-малък и стана диапазона на тази лъжкиня

    28 Юни 2022 15:57ч.

    Няма къде да иде, ще да си признае, и пред съда също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    28 Юни 2022 15:59ч.

    Aко се съсредоточите върху конкретния факт с документа, вместо да отклонявате темата с какво ли не, ще трябва да признаете, че президентският съветник излъга. А това не е станало напук на Радев. С прискърбие ще заявя, че този път Корнелия е правата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    28 Юни 2022 16:09ч.

    Лъжкиня жалка - износ е имало за Украйна през Полша и Румъния - вижте снимките на военните сандъци, които се товарят на летища София и Варна на Украински саболени - виж Афера

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    28 Юни 2022 16:14ч.

    Доказателства има ли? Или само на думи. Питам за един приятел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова да каже

    28 Юни 2022 16:26ч.

    поради каква причина един от комплексите С-300 е забелязан да се движи днес на автомагистрала Тракия в посока Бургас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    28 Юни 2022 17:04ч.

    Нинова, не ми харесва, че читираш само години, но срамежливо забравяш месеци и дни. Не се прави така! По отношение на теб се вършат внушения, но и ти вършиш лошо милишещи внушения. Да сложим ред! Преди 24.02.22 има период от време, който не е необходимо да разискваме и това се отнася както за Стоянов, така и за теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    28 Юни 2022 17:09ч.

    Следва един период от 24.02.2022 г. до 04.05.2022 г. (последното е датата, от която НС официално забрани износа на бг. оръжие за У), в рамките на който период предполагаемият износ на бг оръжие с крайно потребление в У, принадлежеше по-скоро на областта на моралните съображения и напълно разбираемия бг. отказ да взема военно страна в този конфликт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    28 Юни 2022 17:12ч.

    След 04.05.2022 г. Ръководената от Вас комисия беше длъжна да се позовава на това решение на парлам.и при издаването на разрешения за износ, изрично да указва, че в договорите следва да се предвиди ограничение за реекспорт в посока Укр. При заварени договори и вече издадени разрешения, бяхте длъжни да изискате вписване на огранич. в експорт. фактура. Законът и Правил разрешават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    28 Юни 2022 17:14ч.

    Вдясно от Корнела виждаме някакво чиновниче, притеснено хапещо устни. Не знам името му. Навярно се казма Харалампи. Закусва обикновено с юфка и често пърди на работното си място. Вляво от Корнела е чиновничка от мин. на икономиката. Скоро ще бъде пенсионирана. Дъщеря й е студентка в Делф , Нидерландия. След две години ще омъжи за индиец на име Прамод.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    28 Юни 2022 17:17ч.

    Големият въпрос е, Вие г-жо Нинова положихте ли поне формални усилия, поставихте ли предвидените в закона препятствия, които пречат на нарушаването на забраната на НС. Нямам никакви съмнения какви са били Вашите действителни намерения, съзнавам, че не е лесно да се сложи прът в колелата на "партньорите". Въпросът е, какво точно сте направили заради правилата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Юни 2022 17:17ч.

    Ама тогава нали Кики на две мотики е бил икономически министър ! А ти кажи за днес, накъде пътуват нашите С-300 или пак не знаеш ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова, дали помни

    28 Юни 2022 17:19ч.

    Кой беше министър на икономиката по това време? Щото неговия подпис стои задължително под сделката , която уж била отменила

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "докато ние твърдяхме..."

    28 Юни 2022 17:57ч.

    "те твърдяха..." Вашата дума срещу тяхната. Е, на кого мислиш ще вярваме след всичките ви усуквания и лъжи? Дори сам Кирчо се изтърва какво ще стане с износа на краставици с осколочно действие и фугасни домати калибър 120 мм ако се назначи служебно правителство от президента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Информацията за движението на С 300 по магистралата

    28 Юни 2022 19:03ч.

    Що я триете? Да не би да е фейк?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    28 Юни 2022 22:51ч.

    Другарке Нинова, и електоратът ти вече не ти вЕрва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи