Нинова: Има данни за спекула с олиото. Надявам се цената на бензина да не мине 3 лв.

Нинова: Има данни за спекула с олиото. Надявам се цената на бензина да не мине 3 лв.

Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата. Това заяви по повод истерията около цената на олиото Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката, в предаването "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ. "Надявам се цената на бензина да не мине 3 лв. Предстои ни обсъждане. Както знаете, предстои актуализация на бюджета и ни предстои такъв разговор", обясни още Нинова.

Абсолютно изкуствено създадено напрежение, подчерта вицепремиерът Нинова. "В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година - тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани - тръгвайки към това, сами си вредим", обясни Корнелия Нинова.

От три дни КЗП, КЗК, комисията за стокови борси и тържища проверяваме магазините в цялата страна. Има абсолютно изрядни тръговци, но има и много драстични случаи, посочи Нинова.

"Например, в един магазин олиото е доставено с включено ДДС на цена 2,99 лева, а се продава на витрината за 5,99, това са 3 лева отгоре, които си е сложил търговецът. Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам. Да се опитваш да трупаш печалби за ден два на гърба на хората е просто недопустим"о, категорична е Нинова.

Тя посочи примери от държавите в ЕС, като заяви, че има меки мерки - проверки, наказания, с които сме започнали, "но виждам, че Европа и светът тръгват и към доста по-драконовски мерки", допълни министърът на икономиката.

Корнелия Нинова напомни, че България има право да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава-членка може да спре износа на основни продоволствени продукти.

Нинова припомни още, че преди две години, в началото на пандемията, когато е имало скок в цените на определени лекарства заради повишено търсене, от БСП са внесли законопроект за таван на цените, но тогава президентът Радев е наложил вето. Ако този закон беше приет, сега нямаше да се стигне до тази ситуация, смята вицепремиерът.

КЕВР е независима инситуция, нека да изчакаме решението им, заяви Нинова на въпрос за цената на тока.

"Надявам се цената на бензина да не мине 3 лв. Предстои ни обсъждане. Както знаете, предстои актуализация на бюджета и ни предстои такъв разговор", обясни Нинова.

 

 

Коментари

 • рукола

  13 Март 2022 9:52ч.

  Има данни за много работи... ти разкажи за споразумението със СЗО, не ми върти мозъка с олио, че ползвам само зехтин 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ротшилд

  13 Март 2022 9:58ч.

  А аз се надявам да гледаш следващия парламент отвън, гиди лъжлива….

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  13 Март 2022 11:23ч.

  Мат‘ряла, вижте какво пише и на бутилките с дребен шрифт. Може да съдържа рапица, а може и куркума, а на големия етикет отгоре се блещи слънчоглед !!! НЕЩАСТНИЦИ, НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ЖИВЕЕТЕ В РЕЗЕРВАТ ЗА ДИВИ БЪЛГАРИ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 10:13ч.

  Нинова да остави олиото, а да обясни на тия избиратели на БСП, които се топят катастрофично и чакат Янев тия дни да обяви своята ЕБ, та да идат там, какво прави в това правителство БСП? Дано на изборите комунягите наистина да паднат под чертата, защото го заслужават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  13 Март 2022 10:38ч.

  Какви избори? Руснаците вече назначават кметове и мласт в превзетите места в Украйна. Нинова и РРаден като ни обявят за руска република и тук ще ги назначава Путин, какви избори?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 10:45ч.

  Ха, ми че точно това иска путиноидният планктон тук. Русия да ни окупира и да назначат Митрофанова за генерал губернатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зеленски

  13 Март 2022 11:24ч.

  ОЛИОТО ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ПОЛУЧАВА САМО СРЕЩУ ДОКУМЕНТ ЗА ПРИЕТИ УКРОНАЦИСТИ ОТ ПРИНОСИТЕЛЯТ МУ !!! ЧЕ ТО ОЛИО НЯМА, А УКРАИНЦИ БОЛ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пролет

  13 Март 2022 12:52ч.

  Тя така с думи, с много фалшива показност, се бори и срещу избиването на прасетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи