Нинова призова за общ фронт на леви, десни и центристи срещу режима "Борисов"

Нинова призова за общ фронт на леви, десни и центристи срещу режима "Борисов"
Ако бъдат приети промените в Изборния кодекс, ще сезираме Венецианската комисия и Конституцонния съд. Ще настояваме и за вето. Трябва да се знае, че се готвят фалшифицирани избори. Това заяви от трибуната на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за промените в Изборния кодекс


 

„Ще разговаряме и с европейските посланици в България, за да се знае как ще се проведат европейски избори. Те трябва да знаят какви избори се готвят – фалшифицирани. Обръщаме се и към омбудсмана, която изрази позиция.

 

Леви, десни, центристи имаме кауза за обединение и тя е да спрем диктатурата на режима "Борисов" днес и всяка диктатура на която и да е партия утре, заяви Нинова.

 

Ето и цялата й реч пред народните представители:

 

Уважаеми български граждани,

 

Обръщам се към вас традиционно, защото с управляващото мнозинство няма никакъв диалог и разбирателство. Няма и смисъл да се говори с хора, които днес ви дадоха няколко драстични примера за това, какво не е български парламент и как не трябва да се погазва българското законодателство.

 

Текстовете, които сега ще обсъждаме са свързани с машинното гласуване. Машинното гласуване бе въведено в Изборния кодекс през 2014 г., с пътна карта през 2019 г. да имаме такова във всяка изборна секция в България. Вместо това да се случи, днес сме свидетели на опит това модерно и съвременно постижение на българското изборно законодателство да бъде редуцирано или отменено. Питаме се защо? След като по уверение от председателя на бюджетната комисия имам пари за закупуването на машини, след като имаме технически възможности, защо 5 години ги няма? Защото управляващите от ГЕРБ искат да ви подменят гласа. Защото машинното гласуване е гаранция за честен вот, а те не искат такъв. Защото ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 г. Какъв е начинът да се постигне това? Един единствен - като се наруши законът приет през 2014 г. или поне като не се изпълни и се редуцира. 

 

За съжаление днес, не само тук и сега, но няколко пъти, управляващите драстично нарушиха законите и конституцията на Република България. Вече не можете да обжалвате решение на ЦИК с касационна жалба пред ВАС – основно право и човешко и конституционно. Отказаха да изчистят „мъртвите души“ в списъците, като отхвърлиха нашето предложение. Намалиха кворума в комисиите, за да може управляващата партия да си взема сама решенията. 

 

Няма да има машинно гласуване, за да купят и променят вота. Няма да има и преференции, една макар и малка стъпка, да избирате мажоритарни личности, а не така омръзналите ви партии. И това право ще ви отнемат. Естествено за да ви манипулират решиха и да се оповестяват резултатите в изборния ден.

 

Уважаеми български граждани,

 

Теоретично законите се приемат, за да бъдат трайни, не за едно мнозинство и един парламент. Законът важи за всички и теоретично трябва да е дълготраен, а не да го сменя всяка партия, когато дойде на власт.

 

Днес управляващите от ГЕРБ променят законодателството, но докога ще управляват те? Утре ще дойде БСП на власт, затова един закон трябва да има трайност в българския правен мир и обществените отношения. Този закон обслужва управляващата партия, за да се задържи на власт като фалшифицира изборите. Това е днешният изборен кодекс.

 

Нашата битка тук днес не е за БСП и не е конюнктурна. Ако следваме само партийния си интерес, ние бихме подкрепили такова нещо, защото днес управляват те, после ние и ще се възползваме от това. Не ни е това целта и не е битката на БСП.

 

Днес битката ни е за базисни ценности в България и българското общество – свободен избор, прозрачност, публичност, върховенство на закона, свободна воля. Няма да спрем тази битка до тук в залата.

 

Ако бъдат приети тези поправки, които ГЕРБ внася, ние ще внесем всичко това във Венецианската комисия, ще ги представим пред европейските посланици в България, за да се знае, как ще се проведат  европейски избори, за европейски депутати, в Европейския съюз. Нека посланиците да знаят отсега какви избори се готвят – фалшифицирани. Освен това се обръщаме към омбудсмана, която вече изрази позиция, към президента, който също е изразил позиция. Господин президент наложете вето, а ние от ПГ на „БСП за България“ ще внесем това в Конституционния съд.

 

Обръщаме се към всеки българин, който иска да бъде свободен. Към всички свободомислещи  - леви, десни, центристи. Ние сме различни идеологически, можем да спорим, колкото искаме, по данъчна реформа, по здравна реформа, но нека днес се обединим, защото имаме кауза за обединение. Тя е - да спрем диктатурата на режима Борисов днес и всяка диктатура на която и да е партия утре.  

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • висок

  14 Фев 2019 17:32ч.

  Нинова- премиер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • г-жа висок е права

  14 Фев 2019 17:58ч.

  Факт. Но, аз бих гласувал за Н.В. Симеон Втори Сакскобургготски. И за г-жа Фандъкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова ПРЕМИЕР!

  14 Фев 2019 18:36ч.

  Нинова ПРЕМИЕР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво значи леви, десни и центристи?

  14 Фев 2019 18:48ч.

  А, Нинова? Различаваш ли ляво от дясно? Не, няма начин. Била си всякаква. И все си си ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  14 Фев 2019 20:35ч.

  Напускайте т.н. парламент. Иначе и Вие сте с тях .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тест

  14 Фев 2019 23:06ч.

  Давам последен шанс на БСП. Ако Станишев обаче е в листите и се съюзят с АБВ, за да направят Калфин евродепутат, повече никога няма да гласувам за когото и да било.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-жа Корнелия Нинова - премиер на България !

  15 Фев 2019 0:11ч.

  Машинно гласуване веднага , още за евроизборите, иначе пълен бойкот на всички избори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По принцип Нинова е права.

  15 Фев 2019 0:14ч.

  Всеки здравомислещ човек в тая държава трябва да е срещу еничарите от ГЕРБ. Но не може да се иска десните, ОП, ДПС да тръгнат срещу ГЕРБ. Те отдавна са купени от Борисов. И затова ще продължат да го поддържат с всички сили, Защото само редом с Борисов ще могат да си крадат както до сега. Изобщо перспективата е песимистична - само крадци и продажници на България се очертава да участват в изборите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-жа Корнелия Нинова - премиер на България ! на 15.02.2019 в 00:11

  15 Фев 2019 6:30ч.

  Герберуга ? Това е явно написано на листчетата ви, да откажете хората да гласуват .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВСИЧКИ СРЕЩУ БАЙХУЙЯ

  15 Фев 2019 6:36ч.

  Е вече е крайно време за обединение: ВСИЧКИ СРЕЩУ ГЕРП(както срещу хитлер)....иначе байхУЙя и байхУЙовците ще са вечни!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еднотипни мнения-лозунги, толкова на брой!

  15 Фев 2019 7:27ч.

  Другарката Нинова си е наела трол-ударник, да и пише тук и там и да я хвали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А какво друго ни остава?

  15 Фев 2019 8:07ч.

  Ще имаме избори с незаконна ЦИК, без преференции и с машинно гласуване в минимален брой секции - т.е. създават се всички условия за фалшифициране на вота - безочливо, нагло и цинично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  15 Фев 2019 9:05ч.

  Напълно съм съгласна иначе държавата загива. До 2009 винаги съм гласувала за десни партии, но сега положението е критично. Освен това дясна партия няма, колко десен е Атанасов, като винаги е работил на държавна служба, що не му зададете този въпрос!? А пък този, дето иска да гласува за Симеон и Фандъкова, не е с всичкия си - от Мадридския тръгнаха големите проблеми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Фев 2019 9:57ч.

  кога псевдодесните ще гласуват с левите правят всичко на пук те не гледат генералната задача а си гледат в носа и в клишетата от 30 години десните се надяват да влязат в нс и да направят коалиция с герб а нинова ги призовава за общ фронт смях в залата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бабо Маро,

  15 Фев 2019 14:51ч.

  Затова Нинова не се обръща към ръководствата на разни десни партийки, а "към всеки българин, който иска да бъде свободен. Към всички свободомислещи - леви, десни, центристи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марко Георгиев

  16 Фев 2019 11:01ч.

  ББ напоследък много тъжно гледа и за 3 мандата остаря с 30г. нинова е напращяла и подмладила- така е когато си в опозиция и почти нищо не зависи от нея.Както и да е- британският опит е практика е неприложим в такива нови д-ви и "демокрации" като Б-я. Всеки депутат- вече нар.представител е мръсна дума у нас- се избира в района си чисто мажоритарно макар че обикновенно е представител на партия, но с вътрешен избор това се изглажда. Значи този избран парламентарист е винаги максимално зависим от електората, да речем цялата община или един многолюден град с райони и той почти всеки уикенд има приемна в р айона си. Иначи дори и по време на мандата му избирателите могат да сменят доверието сиако не са доволни и да предизвикат избори в района си. Предлагам сега поне да работи д-вата без парламент,този в Брю стига! а у нас- президент и прав. с министър председател положил клетва пред През- крал-кралица си нямаме, уф, ами ако беше Плевнялиев!? Я по-добре да се субсидира !? конституцията, нещо като 1934г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безнадежност

  16 Фев 2019 11:13ч.

  И сичките вкупом ненужни станАха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марко,

  16 Фев 2019 19:52ч.

  С какви средства искате да се субсидира конституцията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АННА

  18 Фев 2019 14:00ч.

  Г-ЖО НИНОВА ,МНОГО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА АЛАРМИРАТЕ ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕС , ЗА ПОВЕДЕНИЕТО НА ГЕРБ И КОНКРЕТНИТЕ ПОСТЪПКИТЕ. Т.Е НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ ДАЖЕ, СПОРЕД МЕН , ТЕ ЗНАЯТ КАКВО СТАВА ....И НЕ ИМ СЕ ЗАНИМАВА С ПРОСТАЦИ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи