Нинова: ГЕРБ и ПП се хванаха за гушите за 1.2 млрд. лв.

Нинова: ГЕРБ и ПП се хванаха за гушите за 1.2 млрд. лв.

Снимка: БТА

Корнелия Нинова обясни, че в управляващата коалиция са се хванали за гушите заради 1,2 млрд. лв. в енергетиката - как да ги разпределят, кой да ги управлява, как да се използват.

Позволете да направя една прогноза, че този бюджет ще бъде сериозно коригиран между първо и второ четене. От парламента ще излезе нещо много по-различно от това, което Асен Василев внася”, каза Корнелия Нинова пред журналисти в Русе.

“Управляващото мнозинство е разделено по темата за бюджета, което е много опасно. Поставя под риск приемането му. Обръщам внимание към нещо, което не се коментира публично: бюджетът беше отхвърлен в ключови комисии с гласовете на ГЕРБ. В икономическа, транспортна, вътрешна и комисия по отбраната. Това не си спомням скоро да се е случвало, управляващите да не могат да си прекарат бюджета”, разкри лидерът на БСП.

Корнелия Нинова обясни, че в управляващата коалиция са се хванали за гушите заради 1,2 млрд. лв. в енергетиката - как да ги разпределят, кой да ги управлява, как да се използват. Корнелия Нинова допълни още: “Както знаете, Асен Василев предлага тези пари от БЕХ да се вземат в държавния бюджет като дивидент, ГЕРБ са против, може би защото Василев иска държавата да ги управлява, а ГЕРБ си пазят лобито в енергетиката“, каза лидерът на социалистите и изрази своето притеснение от опасностите, които крият разправиите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според нея те може да доведат до плаващи мнозинства, които не дават никаква стабилност.

“Държа да кажа, как ще гласува БСП. Ние няма да подкрепим бюджета, защото смятаме, че е антисоциален и не отговаря на очакванията на икономиката и за компенсация на доходите. Между първо и второ четене, ще внесем предложение минималната работна заплата за 500 хил. работещи да стане 50% от средната за страната. Още от първи юли, а не от другата година”, заяви Нинова.

“Ще апелирам към ПП да изпълнят част от тези ангажименти, които бяхме разписали в общата си програма, когато управлявахме заедно, с които те се съгласяваха. Неща като безплатни лекарства за деца до 14 години, увеличаване на детските, майчинството, както и преразглеждане на размера на вдовишките добавки за пенсии, еднакъв коефициент за всички пенсионери за една година прослужено време”, добави Нинова.

“Изключително притеснително е състоянието на общините и развитието на проектите заложени в този бюджет. Няма община, която да не е разкопана. Започнали проекти по ВИК, инфраструктура, улици, пътища. Стои всичко разкопано, хората не могат да минат, защото само половината от парите на тези проекти са изплатени от правителството към общините. Другата половина си я чакат. Трябва в този бюджет непременно да се заложат тези средства, за да се довършат поне тези започнати проекти”, каза лидерът на социалистите.

Според Нинова тревожното, което Асен Василев каза, е че ще се плаща само при пълно завършване на проектите. Общините трябва да си намерят пари, да ги изпълнят с някакви средства и едва след това да претендират за заплащане. Тя добави още: “Общините няма откъде да ги вземат тези средства. И без това са без бюджет тази година, отдавна са отхвърлили тази 1/12 на месец. Положението е без изход спрямо това, което предлага правителството. Ние искаме в бюджета да се предвидят тези средства и да се изпълнят проектите”.

От думите на Нинова се разбира, че социалистите ще поставят въпроси между първо и второ четене. Това също включва внасянето на алтернативен бюджет, който е възможен, гарантира финансова стабилност, развитие на икономиката и повишаване на доходите.

Днес ръководството на партията се среща с Областните съвети на БСП във Велико Търново, Разград и Русе, за да обсъди актуалната обстановка и подготовката за предстоящите местни избори.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • май ще има ресто на кебапчетата

    10 Юли 2023 18:08ч.

    Кокорчо не става за нищо, камо ли да прави държавен бюджет. Неговата сила е в крадене и лапане до задавяне, без значение дали е съдружникът му или уж суверенна ЕС държава барабар с народа и

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Счетоводство, финанси и пиратство

    10 Юли 2023 18:55ч.

    Дори и само заради съвпадение (потенциално съвпадение) на величината на сумите, следваше да се изясни, за КОИ ТОЧНО 1,2 млрд. лв. става дума? Да се хванат за гушите за някаква сума, за която дори и преговори за продажба на Украйна не са започнали - това глупост! Да се хващат за гушите, при условие че дори и при наличие на бъдещ договор, плащане няма да дойде!!!, това е глупост на квадрат! Можи и да има неизвестни детайли, но Украйна категорично няма да плати от месечната помощ! По вероятно е да се съгласи на апорт, т.е. да сдтанем съдружници, ама и там е мътна и кървава! Още - реакторите са по баланс в НЕК. НЕК е на червено от много години. Дори парите да влязат в НЕК (а никакви пари няма да влязат), там има сериозни печалби за последните 2 години, но също и огроми непокрити загуби от по-ранен период! Към края на 2021 помня за 4 млрд. Приемаме, провизорно, че НЕК все пак получи 1,2 млрд. лв. за реакторите. Парите трябва да отидат в БЕХ за покриване на целевия заем, взет за да се плати по Арбитража. Влизайки в БЕХ, те заминават в кюпа от графа финансови приходи. , обаче има малка подробност - това няма да се случи през 23-та, а най-рано 24-та и ще се отчете в баланса и опр, които ще се правят в началото на 2025 г. За тогава още АБСОЛЮТНО НИЩО НЕ Е ЯСНО, може да няма никаква печалба! А нима тези още от този момент са се хванали за гушите, кой да ги вземе?! Някой беше казал, че това са хора, които действат като raiders! Има основание за такова твърдение, но ако стъпим на ОНЗИ ЗАПИС - АЛАІБАЛА-Президент-Дай парите пък ще видим-Нашите хора на възлови места-Ние заминаваме по островите! Представям си - каква ли ужасяваща картинка е Асен Василев по бански. Картината може да се гарнира и с фантазмени сцени от неговата интимна активност. Ужасът е пълен! Напълно е реалистично, че тези пари въобще няма да могат да се извадят от БЕП по "нормален" начин, като дивидент! А как ще ги извадят! За райдерството разбрахме, но в съчетание с приказките от ЗАПИСА, тези повече приличат на kapers, pirates! Просто обикновени разбойници от ... Карибите или от водите на Сомалия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доколкото разбирам, Кокорчо и про100то правят ново "ала-бала" с ЕС

    11 Юли 2023 6:16ч.

    да шитнем ПОДАРЕНИТЕ ни от раша реактори. Казвам "подарени", да, макар ние сме платили преди време някакви пари за тях, но това са по някакви цени, стимулиращи проекта и в очакване да се довърши. Нали се изнесоха факти, че за обурудване с двойно-по-малък капацитет от Westinghouse бихме платили 30 милиарда лева? (https://obektivno.bg/czoncho-ganev-prodavame-reaktorite-na-belene-za-12-mlrd-lv-za-da-kupim-amerikanski-za-30-mlrd-lv/) Сега ЕС, за да загроби ПОТЕНЦИАЛА на този полу-изпълнен проект на АЕЦ "Белене" ще помогне на ПП-тата да прескочат формалните изисквания на ЕС за приемането ни в ЕЗ и с един камък поне 3 заека: 1. Унищожаване на потенциала на този вече започнат проект и премахване на опасността от "еретични идеи и намерения" , каквато партия 'Възраждане' изказаха преди няколко месеца (да довършим проекта АЕЦ Белене с всички последици от това, вкл. относителна енергийна независимост за България от Туркюйето; ЕС съдействаха на взривяването на ДОВЪРШЕНИЯТ вече Северен Поток 2, та нашите ли реактори няма да храносмелят... ); 2. НОВО "Ала-Бала" с Урсула ф.д.Л. и ЕК за "уреждането" ни в Зоната без реално да се спазят задължителните уж условия за кандидатстване, което ще е драматично-трагично за прехода ни към използването на ойрото и всичките сметки ще си ни изляще си го платим ние, но уж ЕС ще ни го поеме, като обещават да платят някаква компенсация (ВМЕСТО U-crane) за това обурудване, което държавата ни вече е придобила. При условиe, че ЕС изплаща по 1.5 млрд. ойро МЕСЕЧНО на U-crane за техните пенсии и социални плащания за да се продължава сечта над украинците, това изглежда като фаза от проекта за Геноцид над Рускоговорящите в U-crane, еднократна "вноска" за България равна на 3 седмичните пари за U-crane, за да ни отърват от мечтите за енергийна независимост чрез довършване на АЕЦ Белене си е доста изгодна сделка.... 3.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • .... с един камък поне 3 заека

    11 Юли 2023 6:49ч.

    3. Работата с Референдума за отлагане приемането на еврото малко се усложни с преминаването за решение в Конституционния Съд, въпреки напъните на парламентарната коалиция срещу него - ДПС + ГЕРБ/СДС + ПП/ДБ, и хитринките на Румбата, и колкото повече време минава и колкото повече се дискредитира идеята за ЕС - WEF-джийските напъни за "зелената сделка" и т.н. "THE GREAT RESET" чрез ДЕиндустриализация на европейските държави - ей го правителството на Марк Рюте се срути именно заради опитите да унищожат вековни ферми в Нидерландия и да ги конфискуват за държавата; войната в U-crane се затяга все повече, "най-голямата" контраофанзива се превърна в поредното фиаско, забуксува и ще спре въпреки героичните опити на украинците да реализират успехи... НАТО не желае да си изпраща на заколение децата на Колективния Запад, а се надява Източна Европа пак да изтегли каруцата от блатото - толкова повече разочарования се трупат и в участниците в подписката за Референдума у нас, и в нормалните европейски граждани. Реалностите на живота (икономическата криза на ВСИЧКИ западни държави) отрезвяват и обикновените граждани в ЕС, и украинците, които ще се почустват наистина точно seduced & deserted (Прилъстени и Изоставени) още до края на тази седмица, когато НАТО във Вилнюс ще им каже да си гледат работата (т.е. да продължават сечта на фронта), Zеленски едва ли има нещо против да си продължи геноцида, но на обикновените украинци вече взе да им писва, и наистина не се знае какви ПРЕОЦЕНКИ ще си направят в U-crane (https://glasove.com/novini/ukrayna-shte-prerazgleda-strategiyata-ako-ne-bade-pokanena-na-sreshtata-na-varha-na-nato)... Сериозно се говори, че Zеленски планира да се появи непоканен във Вилнюс и да произнесе отново онази реч, която е произнесъл във всички европейски Парламенти - "Ние се боримЕ заради вас за свобода и демокрация"... Та ще гледаме да видимЕ тези дни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ееех аман аман

    10 Юли 2023 20:23ч.

    и сега - лъжливата уса угодническа хукъ дето яко захлеби от оръжията изпратени от нея за ъкросвинария намира махна на киростопросто

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иван

    10 Юли 2023 23:40ч.

    Корнелия Нинова закопа БСП, така, че на следващите общински избори, без ДПС в резерва-тази псевдо-партия ще отиде в миманса-не повече от 4-5 %. Крайно време беше комунетата да отидат на бунището на историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи