Нинова: БСП предлага четири стъпки за излизане от коронакризата

 Нинова: БСП предлага четири стъпки за излизане от коронакризата
Ковид кризата доказа недостатъците на цели системи, на първо място здравната, написа във Фейсбук Корнелия Нинова и напомни, че от БСП предупреждават за това от години.

 

„Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и дори непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни действия. Животът и здравето на хората са преди всичко. Очевидно е, че здравната система не може да продължи да функционира както досега“, подчерта лидерът на БСП.

 

Нинова посочи: „Създаде се порочен модел, който управляващите изградиха през годините, който е централен социален проблем днес. Особено важно е мнението на лекарите и професионалистите за справяне с коронакризата. Те дават всичко от себе си и заслужават пълна подкрепа. Но не тяхна е отговорността за функционирането на здравната система като правила и рамка. Тя е на политиците. Мнозина от тях само критикуват и имат основание за това. Но коя е алтернативата? Не чувам някой да дава конкретни решения. А такива има и те могат да се реализират с четири ясни стъпки“.

 

Ето и конкретните стъпки, посочени от Корнелия Нинова:

 

Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването. Как да стане това? Нека разделим нещата на четири групи мерки: 1. За хората като пациенти; 2. За лекарите и медицинските сестри; 3. За болниците;  4. За ДДС на лекарствата

 

1. За хората като пациенти: за здравноосигурените лица - гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване. За здравнонеосигурените - държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му.

 

2. За лекарите и медицинския персонал: да се приеме наредба за формиране на работните заплати, гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това.

 

3.  За болниците: премахване на търговския им статут и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. Необходимо е, за да има достъпно здравеопазване във всяка точка на страната да се изгради национална здравна система на регионален принцип. Това означава във всеки регион да се обединят в единна структура от холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги.

 

4. За ДДС на лекарствата: трябва да се намали ДДС на лекарствата на 9 %. Те са регулирана стока и ако за другите има съмнение дали търговците ще намалят цената, то за тях това неизменно ще стане.

 

Искам да благодаря на всички специалисти, лекари, директори на болници, финансисти, които ни помогнаха да разработим този нов модел на здравеопазване и да се обърна към всички лидери на партии: сигурно ви е важно кой какъв рейтинг има, кой колко депутати ще вкара в следващото Народно събрание и какви коалиции са възможни. Но много по-важно е кой какво ще свърши в следващия парламент. Кризата е толкова дълбока, че извеждането на страната от нея няма да стане с популизъм и голи обещания. Сега повече от всякога са необходими подготвени, кадърни и честни хора, които знаят, могат и няма да злоупотребяват. Сложете на масата вашия проект за нов здравен модел и нека хората преценяват кой ще е работещ и ще доведе до качествено и достъпно здравеопазване за целия народ.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ха ха ха

  08 Ное 2020 17:26ч.

  Тя кризата свърши ма госпожо... вече ще победиш на Марко гелничките :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gogo

  08 Ное 2020 20:14ч.

  Комунизмът май продължава да вирее в главите на някои хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига с вашите глупости.....

  08 Ное 2020 20:50ч.

  Като вземете властта си си правете плидложиния ама колкото искате.Да ви е ба майката тъпаци.И го казвам ,аз бивш член на БКП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая дуда е толкова антипатична

  08 Ное 2020 20:54ч.

  Колкото и чумите от ГРОБ.Все предложения, все инициативи.Дреме ми.Кажи какво ще правите с изчистване на държавата от ДС, с отговорност към кражбите?С беззаконието на ДПС? Да ти е ба майката .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дреме ми.

  08 Ное 2020 20:56ч.

  Никаква визия за 21 век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Gogo

  08 Ное 2020 21:44ч.

  Антикомунизмът и "демокрацията", "пазарът" и "пазарната" икономика, /и четирите обединени - дават думата - фашизъм/ май продължават да виреят в главите на някои хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи фашизмът бил пазарна икономика и демокрация в едно? Интересно.

  08 Ное 2020 21:58ч.

  Е, и антикомунизъм, но него го има само ако има и комунизъм. Иначе няма на какво да е анти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А кога

  08 Ное 2020 22:04ч.

  и къде е имало комунизъм бе, разбирачо? Можеш ли да ми посочиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде е Бацко?

  08 Ное 2020 22:48ч.

  Къде се скри Боксън? Вече близо 200 дни не е стъпвал на работа. Излиза, че държавата управляват паралелно двама души, които не ходят на работа. Пеевски не е стъпвал в Парламента, а Борисов в Министерски съвет. Никой не знае къде се намира Пеевски, а Борисов се прави на болен и по цял ден левтуни в къщи. Съдейки по изявите му по Скайпа, станал е вече колкото Пеевски на килограми и визия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДОЛУ МАСКИТЕ

  08 Ное 2020 22:58ч.

  "Въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му". Т.е. тотален контрол върху мен знание дори за майчиното ми мляко ????/ WTF????????? КОЙ ВИ ГО СПУСНА ТОВА БРЕ МАМА ВИ ДОЛНА??? МИСЛЕХ, ЧЕ ПОНЕ ВИЕ СТЕ РАЗЛИЧНИ ОТ СВЕТОВНИЯ МАСОНСКИ ЕЛИТ, А КАКВО СЕ ОКАЗА И ВИЕ В ТОН КЪМ ТОТАЛЕН КОНТРОЛ И МЕДИЦИНСКИ ФАШИЗЪМ? ТРЪМП ГО ИЗМАМИА НА ИЗБОРИТЕ И МАСОВО ТРЪГНАХТЕ ДА СЕ СЛАГАТЕ НА СВЕТОВНИЯ ГЛОБАЛИСТИЧЕН ЕЛИТ С ТАКИВА ПРЕДЛОЖЕНИЯ И МЕРКИ! ЕЕ .. ЯВНО НЕЩАТА ОТИВАТ НА ВОЙНА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Johnny

  08 Ное 2020 23:06ч.

  Нищо не е спечелил: https://www.infowars.com/posts/watch-voter-fraud-election-meddling-evidence-floods-social-media/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДОЛУ МАСКИТЕ

  08 Ное 2020 23:31ч.

  до Johnny - линка е убиец. Искрено се надявам всичко това да може да послужи за детронирането на дементиралия изрод Байдън и Тръмп да продължи да бъде президент - както го избраха хората и да разчекне цялата демократична гнилоч, а тия 'политици' дето бързаха да се поклонят на педофила Байдън да им го наврат до уши, вкл. и боклука борисов и цветанов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • daas

  09 Ное 2020 7:06ч.

  Последният ми месец за заплата стана за 11000 долара ... Всичко, което направих, стана онлайн работа от уют вкъщи за 3-4 часа / ден, която бях дадена от тази организация, която открих по интернет и че ми платиха за нея 95 долара на всеки час ... опитайте сами===>>>www.Selfmax5.com

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  09 Ное 2020 8:08ч.

  Джони, това е най-елементарното купуване на гласове и измама с гласуване по пощата или от разстояние по електронен път!!! Затова нашите миниатюри ревата за този метод!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За какво иде реч

  09 Ное 2020 8:19ч.

  InfoWars is an American far-right conspiracy theory and fake news website owned by Alex Jones. Да ви го превеждам ли? Или на такива, дето смятат, че фашизмът е съчетание от демокрация и пазарна икономика, е безполезна загуба на усилия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  09 Ное 2020 10:18ч.

  на Нинова! Сегашната организация на здравеопазването цели единствено обогатяване на лекарите. Пациентите кучета ги яли. Никой лекар при прегледа на болния не се интересува какви предишни заболявания имаш, какви лекарства си пил. Има хора, които повече от 15 години се влачат със сетни сили по лекарски кабинети без да имат диагноза. За лекарите и лечебното заведение е важно само това - с направление ли отиваш или ще си платиш. Нищо друго.В очите на лекарите пациентите са портмонета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  09 Ное 2020 11:26ч.

  Корнела използва четиридневния си престой в санаториума, пардон, в Ковид-отделението за ВИП-ове, за да съчини четири мерки за излизане от кризата, в която са изпаднали простосмъртните, включително и най-вече червените бабички. Хвала на таквиз партийни водачи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи