Нинова: Борисов ни покани на среща в понеделник, бихме подкрепили национален експертен кабинет

Нинова: Борисов ни покани на среща в понеделник, бихме подкрепили национален експертен кабинет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Борисов ми се обади тази сутрин, покани ни на среща в понеделник. Темата е да обсъждаме управление. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БТВ. Ще се явим на тези разговори, ще направим вътрешно допитваме, преди да взмеме решение, каза председателят на БСП.

Срещата няма да е на 4 очи, а с екипите. Не били уточнили дали ще е при закрити врата. Ние държим на публични разговори, добави тя.

Бихме подкрепили национален експертен кабинет, който да се обедини около няколко национални приоритети, като най-важното е приемането на бюджет с 4,5% дефицит.

Главата на Гешев е част от сделка за правителство, посочи тя. Според Нинова обаче начина за обявяване на премиер и номинациите, предприети от ГЕРБ, както и програмата, е грешен подход. 

Правилният е всички да се съберем, да извадим 5-6 неща важни за България, да определим разумни срокове и тогава да търсим хората, които да изпълнят тези задачи.

"Според мен не трябва да са лидери и ярки политици. Не се прави така политика - ето ви премиер и политици и попълвайте", каза Нинова. 

 В коментара си тя заяви: Мъжете изчезнаха - Гешев след опита за атентат, президентът в най-ключовия момент отиде в ЮАР да открива църква, Кирил и Асен в Прага на семинар... Много странно поведение на държавни мъже, коментира Нинова. Но виждам, че всички се прибират и е време за решения.

 Месец и половина има имитация на преговори, това е загуба на време, оцени тя разговорите дотук. Има една игра, тръгнала от Древна Гърция и с бум през Средновековието, която и у нас имаше бум - "Тука има, тука няма". Това прави в момента Борисов - вдигаш едната чаша, излиза Мария Габриел, вдигаш другата - Денков премиер, нагледна бе лидерката. Вдигаш третата - управленска програма на ГЕРБ, при четвъртата екселска таблица на ПП,  под петата пък се оказали личните 10 приоритета на Габриел. И след една минута всичко това пак се размества, твърди Нинова.

Публиката остава с чувството за някаква измама. Между другото, в древността това се е наричало игра на измама. Борисов си играе с държавата, не виждам това да доведе до реален резултат, заключи тя.

БСП не залага в тази игра. Имаше 2 концепции за правителство - грешна според нас и правилна, Борисов избра грешната - партията победител излъчва премиер и приоритети, слага ги на масата и казва "Натиснете копчетата". Така направиха и вторите. А по-преди - и Слави Трифонов.

Това не работи, в такава ига няма да участваме. Още има време да се коригира подходът и всички да се съберем, да извадим 5-6 неща важни за България, определяме разумни срокове за приемането им - година или две, и тогава търсим хора да ги изпълнят. Не трябва да са политици, смята Нинова.

Не се прави политика с попълване на квадратчета. 

Ще се явим на тези разговори, ще чуем имат ли намерение за корекция  и тогава ще решим с вътрешното допитване в БСП. Не се съмнявайте, то няма да е проформа, обърна се Нинова към недоверчивите.

Нямам никакви проблеми да говоря с Борисов директно и критично, имам чувството даже, че друг не си го позволява, вметна председателката на БСП.

Най-много ме безпокои, че ключовият за всеки българин въпрос - бюджетът, никой не го споменава. От 15 юни оставаме с нулево салдо, напомни тя. И критикува фиксацията в 3% дефицит.

Към този момент БСП не е готова по никакъв начин да участва в тази "споделена отговорност" за кабинет. Празен чек на общи думи не залагаме, заяви тя. 

Не чакаме техния план, а национален план и програма, която обединява всички партии в парламента, заяви соцлидерката. Това включва и бюджет с разумен дефицит, без да се предизвиква финансова криза, най-сетне да се напишат програмите по плана, Шенген, изреди тя. Но най-важното е бюджетът, повтори Нинова.

Такъв национален експертен кабинет бихме подкрепили, обясни тя. И ако вътрешното допитване каже "Да" на такава формула, ще участват с експерти в подобен кабинет, изясни тя.

Ела, кажи какво предлагаш и ще попитаме партията, обърна се лидерката индиректно към Борисов.

Като се прегръщаше с Лютви Местан, като въведе плоския данък сега като гласува Истанбулската конвенция пита ли партията, атакава Нинова Сергей Станишев, който отправи критики към "Позитано" и призова да не влизат в "капана на ГЕРБ".

Главата на Гешев е политическа оферта към ПП-ДБ, на която те да не могат да откажат, коментира соцлидерката.

Не е работа на Габриел да казва "моето правителство и моят правосъден министър" ще направят еди какво си. Първо, още не си избрана, второ, никой си няма правителство - то е на България и зад него стоят партии, така че по-скромно, призова я Нинова.

Тази заявка означава политическа намеса в съдебната власт, а при реакцията на 6-имата прокурори това лъсва като бял ден, категорична е Нинова. И най-предубеденият, който иска промяна сега ще се замисли, добави тя. Призна, че и досега е имало съмнения в независимостта на същата тази прокуратура, но не това бил начинът.

Светлана Бошнакова, която е от квотата на БСП във ВСС и е един от 6-имата прокурори с внезапен обрат в отношението си към Гешев, навремето е била предложена като парламентарна квота от Крум Зарков, разказа Нинова. Нито когато гласувала за Гешев, нито сега, когато се обърнала срещу него, тя не е имала комуникация с нас, обяви соцлидерката.

Не смятам, че е редно да търсим контакти  - това е независим орган, добави тя. Призова и останалите във ВСС да решават по съвест и по закон, а не според натиск и интересите на нечие лоби.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Ало, корнело! Чака те НАРОДЕН съд! На въоръжение във ВСУ се появиха българските гранатомети Bullspike-AT

    14 Май 2023 19:08ч.

    Доня Корлеона знае, че нейното не се губи, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    14 Май 2023 19:10ч.

    На многострадалната Корнелия така и се иска пак да е министър, а протестираше срещу прочелият една книга бб. Родителите и да и кажат да се засрами малко. И дължи 200 лева на семейството ни заради "евтините" и дърва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Национален"? "Експертен"? -

    14 Май 2023 19:18ч.

    начело с пластмасовата еврокукла МГ? Нинова, вече се гаврите съвсем открито с българите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая от кога търка седалките в НС?

    14 Май 2023 19:24ч.

    Няма значение кабинета. Важното е как ще гласува в НС. Оказва се, че й се иска отново да е подлога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KiRkOr

    14 Май 2023 19:44ч.

    БСП,ДПС и ГЕРБ профукаха 500млн лева на дтржавата като компрометирани иматации на политически партии.Истината е че хората не са гласували доверие на ГЕРБ и всички останали.25-30 процента гласували не са 50.По тази причина тези нелигитимни хора закъде са се рабързали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    14 Май 2023 20:08ч.

    Нямате си идея как драпа Крушовската да докопа министерско кресло. Прави се на много принципна, но гъза си дава само и само да и върже. Толкова си вярва, че изобщо не и минава през ума, че байхуй и нея ще я такова с 200.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А бе аман от тролове.

    14 Май 2023 20:19ч.

    Първо, наказанието за орътжията вече дойде. Второ, Нинова никъде не е декларирала одобрение за брюкселския лебед, за разлика от пепетата и дебетата примерно. Трето, Нинова навсякъде разправя, че ще има допитване до партийците и каквото те решат. Верно, че Дачков в момента е подсъдим, ама това не е извинение за изкривяване на новините. По-добре не пускай нищо за БСП, като не ги дишаш. Източници из нета има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Празен чек на общи думи не залагаме

    14 Май 2023 23:04ч.

    Заглавието на статията внушава, че Нинова е готова да подкрепи експертен кабинет. Така работи агенцията на ДПС - еpicenter.bg, а Дачков съвестно преписва. Обаче, ако някой от горните внимателно беше прочел статията, щеше да остане с убеждението, че Нинова няма да подкрепи никакъв кабинет, който да не издигне 5-6 приоритета за решаване и едва след това да се търсят експерти, а не Борисов да насажда лебеда от Брюксел в полога на ГЕРБ и около брюкселския лебед и неговите 10 опорки да се търсят експерти. Накратко Нинова казва, че няма да подкрепи кабинет на брюкселския лебед, още повече, че иска бюджетен дефицит от 4,5 %, за да реши социалните проблеми на маса хора, а не герберския дефицит от 3%, който решева задачата на ГЕРБ, зададена от Брюксел (Вашингтон) - набутване в еврозоната, за да плащаме преяждането с кредити от прасетата в еврозоната, държавите PIGS+ Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудно

    14 Май 2023 21:47ч.

    Нинова бъде очите на кой ли не. Що ли? Само да се появи името й и започва слюноотделяне. Дайте малко по-обективо, а не като кучето на Павлов, моля. Сериозни коментатори сте повечето от пишещите тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Май 2023 22:19ч.

    Ъ! Никви очи не боде. Иначе, кво разправя Нинова - че щели да подкрепят не нам кво си. Демек, кандиса да прави правителство с тиквите - тва пръво, и най-важно. Защото кво ни чака: 1. Истанбул 2. Еврозона 3. Оръжие за хохлите - все неща, за които тя се кълнеше, че няма да отстъпи. За кво се е запънала при тези предстоящи разговори - дефицита. Че на кого му пука, колко ще е? В Европа е много по-голям. А за кого е важен дефицитът - за еврозоната. Теглим хесапа - за кво ще преговаря Корнела с тиквите - за некви техни си, "елитни" проблеми. Мен не ме интерват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    14 Май 2023 22:16ч.

    Приемайте и дърпайте шалтера на вашта партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    15 Май 2023 8:09ч.

    Да я направят министър на търговията с дърва. Лятото ще е студено, заради зелената сделка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи