Нинова: България не е изнасяла оръжие в Украйна

Нинова: България не е изнасяла оръжие в Украйна

България не е издала нито едно разрешително за износ на оръжие в Украйна. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, съобщава БНТ.

Тя направи извънредно изявление във връзка с медийни публикации, според които украинската армия е извършвала обстрел в Донецк с произведени в България боеприпаси. 

„Поисках да се направи пълна проверка на документите на Междуведомствената комисия за експертен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към Министерството на икономиката и индустрията. Това, както знаете, е националният орган, който издава разрешенията за търговия с оръжия и стоки с двойна употреба. От направената проверка в комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна“, категорична бе министър Нинова.

Това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения през 2014-2015 г. и не се намериха и назад във времето документи за износ на български стоки за Украйна, добави тя.

В неделя информационна агенция ТАСС публикува статия, в която се казва, че въоръжените сили на Украйна са използвали гранатомет българско производство при обстрели на Донецката народна република. Според ТАСС при обстрела на село Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди от автоматичен гранатомет, произведен в завод "Арсенал".

През последната седмица от самопровъзгласилите се републики Донецк и Луганск продължава да пристига информация за засегнати от артилерийски огън населени места. Русия и Украйна си отправят взаимни обвинения за отговорността за обстрелите.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Оръжие не е изнасяно

    21 Фев 2022 14:02ч.

    само боеприпаси...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за Сирия със сигурност

    21 Фев 2022 14:40ч.

    Най-добро да прати Диляна Гайтанджиева в Донбас да провери какви са боеприпасите. Ами оня оръжеен търговец дето го тровиха с Новичок - не беше ли изнасял тъкмо за Украйна ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    21 Фев 2022 14:43ч.

    Вярваме ви!Както не изнасяхме оръжие и за терористите в Сирия по специално изработени от новите ни френдове схеми.Само едно ме учудва и ядосва - защо си ритаме канчето и си съсипваме бъдещето като държава с тоя наш слугинаж?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pavlova

    21 Фев 2022 17:15ч.

    Абсолютно сте прав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кое е фейк?

    21 Фев 2022 14:46ч.

    https://www.svobodnaevropa.bg/a/31209791.html Чешки медии: ГРУ е взривило военен склад, за да провали сделка на Гебрев с Украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    21 Фев 2022 14:57ч.

    Естествено че не е директно за украйна - това би било нарушение. Но е изнасяла за други страни от които отива в украйна. Примерно се продава на СА а те ги шиткат на украйна. Всички невинни и доволни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    21 Фев 2022 15:12ч.

    A за Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    21 Фев 2022 15:14ч.

    „Нека носим йоще срама по челото, синила от бича, следи от теглото; нека спомен люти от дни на позор да висне кат облак в наший кръгозор; нека ни отрича исторйята, века, нека е трагично името ни; нека.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • югоембаргиран

    21 Фев 2022 15:37ч.

    През офшорни фирми в свободни търговски зони. Ходи търси кой какво за къде е изнасял! Точно пък в комисията разбира се, че няма да има документи! Нинова не е мирисала лука! Пък някои станаха милиардери само от това, без да броим другите им доходи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    21 Фев 2022 16:23ч.

    А защо не? Братска славянска православна държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи