Николов: Всички алтернативни решения на руския газ ще са с по-висока цена

Николов: Всички алтернативни решения на руския газ ще са с по-висока цена

На въпрос дали има възможност да откажем да плащаме в рубли и да не получаваме газ, защото не ни е изгодно по зададените условия, министърът на енергетиката отговори: „Има възможност. Това обаче, което трябва да се каже в прав текст, е че всички алтернативни решения ще са с по-висока цена”.

„Засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение на цената на тока, особено за бита”. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в предаването „Събуди се” на Нова телевизия. „Цените за него се определят от КЕВР. Към момента не би било правилно и логично да се вменява каквото и да е решение към тях като независим регулатор”, добави още той.

„Всяка една сметка се формира от цена и количество на консумирана стока. Причината да се опитаме да запазим цените на природния газ стабилни до края на март беше, че реално дотогава сметките са по-големи. В зависимост от температурите през април, ще имаме и съответните сметки в края на месеца. Реално увеличение ще се види към началото на месец май”, посочи Николов.

По думите му, се работи активно с всички топлофикационни дружества, за да може в първия подходящ момент, когато температурите позволяват, топлоподаването да бъде ограничено.

Запитан за входираното искане на „Газпром” България да плаща газа в рубли и това дали знаем как точно ще се случи това, министърът на енергетиката коментира: „Да, има описан механизъм. Дали това ще се случва или не подлежи на няколко решения – първо на ЕК, като следва конкретният механизъм да се обсъди и на Министерски съвет. Трябва да се види и какъв ще е ефектът за България, ако се приеме или отхвърли даден механизъм”, каза той.

„В Европа има корпоративни структури, които търгуват природен газ, както и съседни на нас държави, които също имат подобно искане. България може да бъде поставена в тежка неконкурента среда, ако други юридически или корпоративни лица, или държави, които имат директен договор с „Газпром” решат да изпълнят този механизъм и съответно продължат да получават природен газ на по-добра цена. Всички тези променливи трябва да се имат предвид”, коментира Николов.

Според него това, което е най-важно през следващите месеци, е да се планира предстоящият отоплителен сезон.„Обсъждаме всички възможни варианти с енергийните министри около България и ще излезем с общо решение за това дали и как да се случва подобен механизъм. Тяхното мнение е като нашето – да се запазят количествата, които са необходими за обществото и следващият сезон да не се поставя под риск. Трябва да се предвиди и това до колко структурата на цените ще е приемлива или как това би следвало да се компенсира, ако има промяна”, посочи още енергийният министър.

На въпрос дали има възможност да откажем да плащаме в рубли и да не получаваме газ, защото не ни е изгодно по зададените условия, той отговори: „Има възможност. Това обаче, което трябва да се каже в прав текст, е че всички алтернативни решения ще са с по-висока цена”.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

 

 

Коментари

 • Мутра

  10 Апр 2022 10:26ч.

  Ще са с по-висока цена в момента, щото е война. Като свърши войната на 9 май Русийката ще доставя суровини безплатно за да си покрие репарациите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мутроеб

  10 Апр 2022 10:35ч.

  От сутринта си задрищил глупости. Абе в тоя форум няма ли модератор да отстрани лудия тролски клоун на заплата, който елементарно не уважава интелигентността на форума?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Артум

  10 Апр 2022 11:01ч.

  Ще си плаща репарациите, като продава ядрените си ракети, доставяни чрез самостоятелен полет по предварително заложени локации и в необходимото време. Та така, за улеснение, пазарно и репарационно поведение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  10 Апр 2022 13:23ч.

  Ще яде същите тези ракети, щото няма да има какво друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jlqkyh

  24 Юни 2022 15:03ч.

  cost isotretinoin 40mg - <a href="https://risotretinoin.com/">order isotretinoin 40mg online cheap</a> tetracycline buy online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lztkxg

  30 Юли 2022 11:49ч.

  sildenafil over counter <a href="https://sildalispl.com/">sildenafil 50mg for sale</a> purchase cozaar

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yspjak

  07 Авг 2022 17:40ч.

  oral cialis 40mg <a href="https://sildenedpill.com/">sildenafil pills 150mg</a> order sildenafil generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yivgvj

  11 Авг 2022 13:44ч.

  order generic cleocin 150mg <a href="https://budesonidec.com/">rhinocort cheap</a> cheap budesonide

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вадете рублите

  10 Апр 2022 10:35ч.

  Защо аз да плащам космически цени, заради правото на някакъв украинец да вземе работното място на някой нашенски мияч на чинии?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дружбата с братска Русия няма алтернатива

  10 Апр 2022 10:49ч.

  Ще търпите високи цени на горивата заради манията на САЩ и нейните назначенци да наказват Русия. Търпете, като сте глупави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гигават

  10 Апр 2022 11:03ч.

  Какво общо има между цената на тока и цената на газта ? Цената на газта не ни интересува , само цената на тока не бутайте , че иначе не е добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  10 Апр 2022 11:03ч.

  А сега де. Нали доскоро ни убеждаваха че руския газ е скъп и затова трябва да намерим други източници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  10 Апр 2022 12:57ч.

  Господин Министъра, не знае какво говори. Ами намалете си данъците, акцизите и митата бе хора, тогава ще е на нормална цена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи решението е безапелативно

  10 Апр 2022 14:23ч.

  Оставаме си на руски газ, а ЕС и нато да се... оправят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой се прави на луд? _ монистър Николов или пеодажната журналистика?

  10 Апр 2022 16:05ч.

  Плащането през ГазпромБанк е такова каквото беше досега. В евро. Министър измекяр и продажна журналистка не го казват и се правят на луди! ГазпромБанк обръща еврото в рубли по курса на борсата в Москва и плаща на Газпром. Проблемът за ЕС и за България е, че вече не може да краде от парите на Газпром, като ги вкарва в замразени сметки в еврогейски банки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой се прави на луд? Министър Николов или продажната журналистика?

  10 Апр 2022 16:17ч.

  Продажната журналистика не пита за новата цена на свещите. А наведеният министър мълчи! Как ще внесем свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" след като нашите мекерета на САЩ и на ЕС (проксито на САЩ) наложиха забрана за посещение на руски кораби в български пристанища!? Ядреното гориво е опасна стока и се превозва от специализиран руски кораб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи