Николай Велчев пита Фандъкова за едни неясно къде похарчени 900 000 лв., предназначени за физкултурния салон на 21-во СУ в "Лозенец"

Николай Велчев пита Фандъкова за едни неясно къде похарчени 900 000 лв., предназначени за физкултурния салон на 21-во СУ в "Лозенец"

Общинският съветник от БСП Николай Велчев ще отправи питане към Йорданка Фандъкова за едни неясно къде похарчени 900 000 лева, които са били предназначени за изграждане на физкултурния салон на 21-во СУ "Христо Ботев" в "Лозенец". Неговото питане е по повод приетия на сесията на СОС в четвъртък доклад на кмета за одобряване на избрания кандидат във връзка с проведен конкурс за учредяване на срочно и безвъзмездно право на строеж върху недвижим имот - частна общинска собственост с площ от 1758 кв. м за срок от 30 години. На този терен предстои да бъде построена сграда за спортни дейности от олимпийския вицешампион в спортната гимнастика Йордан Йовчев.
 
"Въпросният терен, който е по-познат сред лозенчани като физкултурния салон на 21-во училище е болна тема за живеещите в квартала от много години, коментира Николай Велчев, който е заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС. - Този казус е с дълга история. Съществува едно решение на СОС с №384 от 11-ти юни 2009 година, с което е открита процедура за приватизация чрез публичен търг на два обекта. Единият е за част от сграда, общински нежилищен имот на ул. "Люботрън" №12. Със същото решение СОС възлага на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд при изпълнение на инвестиционната програма на фонда за 2009-2010 година, да предвиди постъпленията от приватизацията на въпросния имот да бъдат използвани целево за изграждането на покрит плувен басейн и физкултурен салон към 21 СУ "Христо Ботев" в съседния УПИ, който е с предназначение "за административна сграда и спорт". Въпросните постъпления от приватизацията са 900 000 лева".
 
Николай Велчев добави, че разрешение за строеж на плувен басейн и физкултурен салон на 21-во СУ има още от 1988 г., а съществуващата сграда в момента е изградена до етап Акт 14. "Има и експертно становище, че конструкцията е напълно здрава, сеизмично устойчива и може да понесе натоварвания, тоест годна е за довършване, коментира той. - Въпросът е какво се е случило с тези 900 000 лева от приватизацията на съседния имот, на който вече има изграден хотел. И защо не са използвани целево, каквото е решението на СОС от 11-ти юни 2009 г. Очевидно е, че няма изграден покрит плувен басейн и физкултурен салон. Вместо сега СОС да отдава безвъзмездно право на строеж за 30 години на частна фирма върху обекта, можеше на това място да има две съоръжения, от които да се възползват значително повече деца от квартала. Така нямаше да бъде загубен социалният елемент. Затова държа да получа отговор на въпроса какво се е случило с постъпилите 900 000 лева в СО от приватизацията на съседния имот и за какво са били изхарчени. Защото тези средства са били заложени в капиталовата програма за 2009-2010 година. Този казус е пример за политиката на управляващите в София от ГЕРБ през последните 15 години и очевидно доказателство, че те не изпълняват собствените си решения".

 

Източник: bspsf.bg

 

 


 
--

Коментари

Напиши коментар

Откажи