Николай Велчев: Кметът Фандъкова е длъжна да разплете публично казуса с 21-во СОУ в "Лозенец"

Николай Велчев: Кметът Фандъкова е длъжна да разплете публично казуса с 21-во СОУ в "Лозенец"

Общинският съветник от БСП отправи официално питане до столичния градоначалник, в което постави 4 конкретни въпроса по случая

Кметът Йорданка Фандъкова е длъжна да разплете публично казуса с недоизградения плувен басейн и физкултурен салон към 21-во СОУ "Христо Ботев" в "Лозенец". Това заяви общинският съветник от БСП Николай Велчев, който е заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС. Той отправи официално питане към столичния градоначалник, в което поставя 4 конкретни въпроса по случая.

"Първият е свързан с причините да не бъде изпълнено Решение №384 на СОС от 11-ти юни 2009 г. В точка IV от него Общинският съвет изрично се разпорежда при изпълнение на инвестиционната програма на Специализирания общински приватизационен фонд (СОАП) за 2009-2010 г. целево да бъдат използвани средствата от приватизацията на съседен имот за изграждане на покрит плувен басейн и физкултурен салон към 21-во СОУ, обясни Николай Велчев. - Сумата от приватизацията на въпросния имот възлиза на 1,1 милиона лева с ДДС".

Общинският съветник от БСП настоява кметът Фандъкова също така да разкрие къде са похарчени тези средства от публичния търг. Николай Велчев пита и дали съществува документ в Столична община, с който е разрешено средствата да не бъдат вложени целево по предназначение, както и защо не е осъществен контрол по изпълнение на Решение №384 на СОС от 11-ти юни 2009 г. и кой носи отговорност за това.

"Още през 1988 г. е издадено разрешение за строеж на плувен басейн и физкултурен салон на 21-во СОУ. В момента съществува сграда, която е завършена до етап Акт 14, обясни Николай Велчев. - Според издадено неотдавна експертно становище, конструкцията е напълно здрава, сеизмично устойчива и може да понесе натоварвания. Това означава, че тя може да бъде довършена. И ако това беше направено с целевите средства от 1,1 милиона лева, предназначени с изрично решение на СОС точно за тази цел, сега нямаше Столична община да отдава безвъзмездно право на строеж за години напред на частна фирма. А басейнът и физкултурният салон щяха да бъдат предназначени за учениците в 21-во СОУ и щеше да бъде запазен социалният елемент. Истината е, че дясното управление на София през годините на прехода изключи като приоритет образованието на подрастващото поколение. И масово бяха отнемани и продавани недовършени или дори действащи сгради на училища и детски градини в София".

Източник: bspsf.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Хайдукът Софиянски

  29 Юли 2022 17:01ч.

  "Ние грабим, вие плащате! Ясно?" ГЕРБ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи