Николай Василев: Управляваха ни популисти, катастрофата бе неизбежна

Николай Василев: Управляваха ни популисти, катастрофата бе неизбежна

Оценката на Министерството на финансите за цялостното състояние на държавата е правилна. Тези политици, които отричат данните на финансовото ведомство, не искат да признаят в условията на предизборна обстановка, че са отговорни за финансовото състояние на държавата със своите действия през последните две години.

Това заяви в интервю за БГНЕС финансовият експерт Николай Василев, бивш вицепремиер и три пъти министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев в периода от 2001 до 2009 г.

„Оценката на Министерството на финансите за цялостното състояние на държавата е правилна. Тя има събуждащо-предупредителен характер, защото за пореден път имаме предсрочни избори, за пореден път се упражняваме политически, за пореден път ни обещават и не предвиждат никакви реформи в държавата“, заяви Василев.

Той посочи, че нито една партия не е предложила нито една забележима реформа.

„В същото време се предлагат само нови разходи. Най-лошият сценарий за държавата е този, който е най-вероятният. През април правителство може пак да няма, но парламент, който ще приеме някакъв популистки бюджет за ново харчене ще има. И така ще се случи“, каза финансистът.

Той е категоричен, че в такава ситуация ще трябва да забравим за влизането в еврозоната. „Защо някой 25 години по-късно споменава думата Международен валутен фонд, който младите хора вече не знаят какво е означава. Щом се поставя под въпрос лева, това е достатъчно обезпокоително“, заяви Николай Василев, който многократно от 2021 г. насам в редица свои медийни изяви, включително и в БГНЕС, алармираше за проблемите на държавата, които днес Министерството на финансите потвърди.

„През последните две години казвам същото, че държавата се управлява от популисти, че тази бюджетна политика е погрешна и че е въпрос на време да катастрофираме като други държави. През цялото време казвам това и за мен днешния ден, не е с нищо по-различен от вчерашния“, със съжаление отбеляза финансистът.

Според него тези политици, които отричат доклада на МФ, не искат да бъдат уличени в условията на предстоящи избори, че те са виновниците за финансовото състояние на държавата. „Ако те признаят, ще трябва да се гръмнат, да се откажат да ходят на избори и да се пенсионират. Те естествено не искат да признаят истината и затова твърдят обратното. Ако те споделяха моите виждания, нямаше да водят такава политика. Защо Милен Велчев не правеше по 10 милиарда дефицит на година?“, посочи Николай Василев.

„В книгата си NEXT.BG, коментирайки бюджетната политика на близкото минало, наричам последните две години период на: ‘свободно падане, луди пътници, луди пилоти в самолета’. И десет пъти повтарям след всеки следващ параграф следното изречение: ‘колкото и зле да ви изглеждат нещата в следващия подраздел, спокойно след малко ще стане още по-зле’“, припомни финансистът.

Николай Василев изброи вредните политики:

Дефицит;

Дълг;

Изпреварващо необезпечено увеличение на всякакви бюджетни разходи;

Пълният хаос в енергетика;

Изхарчването през 2022 г. на 10 милиарда лева за ток.

„България се нуждае от прозападно реформаторско правителство, което да обърне посоката на свободното падане на самолета“, призова пред БГНЕС финансовият експерт и бивш министър в две правителства Николай Василев. 

 

 

Коментари

  • Виктор

    16 Март 2023 8:49ч.

    Абе Ники Маус, от коя позиция говориш тези глупости, 800 дни обещавахте чудеса на народа? А произведохте единствено Боко и Пеевски и най гнусният обръч от корумпирани фирми и лица(който и до днес краде). Милен Велчев направи замяната на дълга с цел лична облага и ощетяване на държавата, и още куп престъпление, най голямото от което е че всичката тиня изплува като каймак и елит на обществото! Мишке малка хората помнят, и знаят много добре, че бях ограбени от безскрупулни бандити, знаят че и сега им правят караминьол, с дебелата лелка от министерството на финансите... който няма пари може да иде на война или да се инжектира с мРНК отровите, това са вашите решения и идеи, каквото ви спуснат. Ако те питат как да излезем от кризата, ще кажеш стягайте коланите, този път обаче кризата е повсеместна и всичките ще изгорите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100+

    16 Март 2023 10:53ч.

    Абсолютно вярно! Закопаха държавата тези малки муковци веднъж, а новите малък муковци закопаха държавата ни за втори път! ... Разпродадоха на ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ стратегическата икономическа инфраструктура на държавата! И има нахалството същия Николайчо Василев при номинацията му за премиер от Слави да каже, че ОТНОВО БИ ПРОДАЛ БТК - Националната Телекомуникационна компания, построена, създадена от целия български народ! Защо? За да страдаме днес от частници чужди тарикати, които ВДИГАТ ЦЕНИТЕ монополно и целия народ и бизнес страда! Ай сиктир и на прозападното, което очевидно означава за държава и народ - НА ПРАКТИКА АНТИБЪЛГАРСКО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • fiba

    16 Март 2023 8:59ч.

    "България се нуждае от прозападно реформаторско правителство"- Накъде по-прозападно правителство от това на Кирчо. Да си спреш кранчето и да ходиш за вода на извора-каква по-дейна реформа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диван Лостов

    16 Март 2023 10:08ч.

    Много точно казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    16 Март 2023 9:03ч.

    Мога, като относително компетентен човек да кажа , че Николай Василев е напълно компетентен и напълно прав. Всякакви други разсъждения относно неговата личност в случая , са безсмислени. Катастрофата вече се е случила , докато харчехме парите , без разбира се да обвинявам хората. За да бъда разбран давам следния пример - съветът на директорите на едно предприятие тегли заем, раздава парите на работниците и те са доволни напълно и искат още един мандат за СД . След това предприятието фалира и всички са безработни. Кирил Петков и Асен Василев са бедствие за обществото ни и тяхното място не е в политиката !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    16 Март 2023 9:28ч.

    Управленските идеи на Ники Маус бяха, да смени генът(ДНКто) на народа(с нова модерена такава), а да и задължителна инжекция с новите експериментални препарати и за всеки по един зелен сертификат! Ники ти си невероятен гений, западнало производство, юпи от самият Лондон, не сме достойни за теб и не те заслужаваме, гиганте на economics!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    16 Март 2023 9:35ч.

    Педя човек, лакът уста! България се нуждаела от прозападно реформаторско правителство ... Вероятно рекламира НДСВ. Айде няма нужда! Видяхме ви и вас колко струвате и всичките прозпадни правителства. За 33 годиин унижожиха България, доведоха населението до просешка тояга и предизвикаха невиждана в историята ни здемографска катастрофа. Ако имате грам срам, не трябва да си отваряте устата, нито да се показвате по медиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100+

    16 Март 2023 10:47ч.

    Абсолютно вярно - ни срам, ни очи. Пълно дебелоочие е днес да сочат други за виновни за грабежа, който неговото правителство в продължение на 8 години направи - ЗАКОПАХА държавата, и днес ни срам, ни очи - сякаш днес пада от Луната, че и книга от 400 страници написал ОТНОВО КАК ДА НИ ОПРАВЯТ. Ай сиктир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я да видим дали българите помнят повече от три дена?

    16 Март 2023 9:48ч.

    Този и другите като него на това разчитат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Financial

    16 Март 2023 9:56ч.

    Този е псевдо-икономист. Управлява държавна икономика с лозунги и клишета. Никакъв стойностен и задълбочен аргументиран анализ. Такива хора са напълно некомпетентни дори за самите себе си. Не случайно частните му фирмички едвам кретат. А, когато някой патетично твърди, че ни трябвало про-западно правителство (разбирай про-американско) това означава, че този човек е и опасен за националната сигурност. Мики Маус, на България й трябва про-българско правителсвто!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 100+

    16 Март 2023 11:00ч.

    Реално на практика за българския народ (най-бързо изчезващата нация на Планетата по данни на ООН!) прозападното е очиведно УПАДЪК на човешкия ресурс за цялостната духовна и материална култура на нацията. Стотици факти от образование, здравеопазване и култура, за икономиката думи нямаме. Ноооооо, прозападното за всички натрупали иманета от допира с политиката, разбира се е възход. Но фалшив възход, понеже единиците не правят - нито нацията, нито държавата, жалките индивиди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ex Oriente Lux

    16 Март 2023 11:12ч.

    Ориентацията на запад, логично води до затъмнение..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • министър на държавната администрация и административната реформа (2005 – 2009)

    16 Март 2023 11:39ч.

    В тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС), в което е министър на държавната администрация и административната реформа (2005 – 2009) - и имаше няколко стотин милиона за да въведе ЕЛЕКТРОННОТО управление / правителство на България. Що пари се разходваха за какви ли не проекти, семинари и прочие, и НИЩО! И първом да каже Н.Василев - къде е електронното управление когато беше МИНИСТЪР на АДМИНИСТРАЦИЯТА?!?!? Ашколсун какво министерство на хранениците, само имаше.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jjelev

    16 Март 2023 12:14ч.

    Никиту и събратята му политическите шарлатани са на принципа "я камилата я камиларя"И инкасират каквото докопат.Но отдавна плячкосаха,че и разсипаха соц.имането.Остана им само възможноста да плячкосват държавни заеми.Обикновено а държави като България при 20% от БВП заеми кредиторите хлопват втати.Ние сме към 40% благодарение на стечение на обстоятелства.С други думи кредиторите хлопват врати.Не 7%дефицит а 2%няма кой да го финансира!Ами дългове и главници на 40млрд?И тук е главната опасност за която никой не пише.Подобно бе положението на Украйна.И как го решиха?Война с Русия.И наместо в небитието елита им богатей.Виж украинския народ заминава в небитието.Как мислите,бг "елита"способен ли е на същата мерзост за да си спаси кожичката.Аз мисля че е способен и на по-голяма мерзост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    16 Март 2023 13:39ч.

    Интересно как същите популисти управлявах в цяла Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи