Николай Павлов към Кирил Петков: Отстранихте ме от "Булгаргаз", за да влязат посредниците и договорихте 4 пъти по-скъп газ

Николай Павлов към Кирил Петков: Отстранихте ме от "Булгаргаз", за да влязат посредниците и договорихте 4 пъти по-скъп газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Кандидатът заминистър на енергетиката Николай Павлов безпрецедентно взе думата от трибуната още преди да бъде гласувана номинацията му, за да каже, че "Продължаваме промяната" са разбили пазара на природен газ у нас и заради тях "Булгаргаз" в момента са с натрупани 1,2 милиарда дългове и загуби.

„Сега те и техните политически покровители треперят, защото ще бъдат разобличени, защото ще им бъде потърсена сметка и ги е страх, защото истината ще излезе наяве“, заяви Николай Павлов. 

Павлов беше провокиран от самия Кирил Петков, който заяви, че е против неговата кандидатура. Бившият премиер заяви от трибуната, че Николай Павлов е ощетявал държавата като шеф на "Булгаргаз" с по 1 милион на месец. 

Договорихте 4 пъти по-висока цена на газа. С тези думи се обърна от парламентарната трибуна към съпредседателя на ПП Кирил Петков номинираният за енергиен министър Николай Павлов, бивш шеф на "Булгаргаз".

“Преди 1 година Кирил Петков и кръг, които се самопровъзгласиха за експерти, създадоха една гигантска лъжа. Това беше направено и беше тиражирано в обществото, за да мога да бъда отстранен от длъжността, която заемах и, за да могат да влязат посредниците. Освободен беше и доц. Иван Иванов от КЕВР. Вкарването на посредниците беше невъзможно, без да бъдем отстранени ръководството на КЕВР и "Булгаргаз“. Посредниците заграбиха стотици милиони левове на гърба на българския потребител. Сега и те, и техните политически покровители треперят и ги е страх. Към настоящия момент загубите на "Булгаргаз“ са за милиард и нещо, пазарът на природен газ беше разбит. Това подрони авторитета на българската държава пред нашите партньори и съюзници. "Булгаргаз“ беше гръбнакът на българската икономика, осигуряваше минимум 1 милиард, който влизаше в икономиката на държавата“, обяви Николай Павлов.

 

Относно азерския газ, ние предотвратихме плащането на неустойки и запазване на договорите, категоричен е Павлов.

Народът трябва да знае – двете трети, които ги получиха от Азербайджан, ги получиха на четири пъти по-висока цена, надплатени бяха 178 милиона долара, заяви Павлов. "1 милион 930 хиляди долара – това се нарича надплащане. И нещо повече, освен това договорът е свързан с банкова гаранция. Покачвайки цената, вие покачихте и банковата гаранция, което значи нови 100 милиона долара, плюс допълнителни разходи за "Булгаргаз“.

"Истината за азерския газ е следната - ние спасихме договора, предотвратихме плащането на неустойки с помощта на кралския адвокат на Великобритания на БЕХ, защото газовата връзка беше още непостроена", осветли генезиса на конфликта си с Кирил Петков номинираният за министър. Той разкри още, че Кирил Петков го е карал да заведе дело срещу азерския доставчик на газ.

"Вие, на 4 май дадохте дума, че газопроводът ще бъде построен и България ще получава азерски газ. Нито беше построен газопроводът на 1 юли, нито България получаваше договорените количества. Българският народ трябва да знае. Двете трети, които ги получиха от азерите, ги получиха на 4 пъти по-висока цена. 178 млн. долара бяха надплатени. 1,93 млн. долара е било надплащането. Покачвайки цената, вие увеличихте и банковата гаранция. Ние спасихме договора, но Кирил Петков какво говореше - вие трябва да заведете дело", продължи с фактологията Николай Павлов.

"Моята визитка се вижда на страницата на "Булгаргаз" - 95% от пазара го държеше "Булгаргаз", заключи още бившият шеф на дружеството, който беше отстранен от поста си от кабинета "Петков".

Изказването му беше дълго и бурно аплодирано от пленарната зала.

Преди това Делян Добрев от ГЕРБ пък посочи, че Петков е направил самопризнания и обяви, че по неговия сигнал в МВР е извършена проверка от ГДБОП и преписката е предадена в прокуратурата, където е и тази на ДАНС за случилото се в "Булгаргаз" и газовите доставки.

"Препоръчвам ви да не атакувате Николай Павлов, защото той е свидетел по това дело срещу вас и това е причината да сте против него. Ако Николай Павлов стане, вие ще лежите", обърна се към Кирил Петков депутатът от ГЕРБ.

"Показахте пълната си некомпетентност", реагира Петков, като посочи, че два месеца ГЕРБ не успели да направят правителство.

 

Източници: epicenter.bg, Агенция "Фокус", dnes.dir.bg, vesti.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    14 Дек 2022 11:42ч.

    Кики не е виновен. Румен го накара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    14 Дек 2022 12:08ч.

    Взаимният канибализъм да започне! Извинете, забравихте, че първо оркестърът трябва да свири "туш"! БХ и Синергетика сложиха шапка на киро. Киро е идиот - да му слагат шапки, бедата няма да е голяма! Проблемът иде от друго място. Тези двамата - споменатите, нещо много взеха да се "разбират" напоследък?! Как се случва тази работа? Странно е, да не говорим пък, че е грозно! Още преди гласуване, по своя лична инициатива, Павлов взема думата, отнася агресивно диалога в посока, която няма нищо общо с разглежданата тема и с ДР. Това ми прилича на поръчка и реализация! Тези буквално са пощурели! Какво правителство, кви 5 лева?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полтъргайст

    14 Дек 2022 12:08ч.

    Както преживяхме изчезнали за 30 години милиарди, така ще преживеем още някакви си милиони. Няма драма. България е богата страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мислещ

    14 Дек 2022 14:56ч.

    Браво на Николай Павлов ! Истината за газа я изпитахме всички на гърба си , но друго е да я чуеш от човека който знае всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един мислещ

    14 Дек 2022 15:07ч.

    Браво, наистина! Не само за това, че беше достоен да излезе и да изложи фактите, но и за цялостното ръководене на стълба в енергийния сектор в България. Цената на газа беше в пъти по-ниска...... Всички знаем, че това са едни много сложни времена....Рядко достоен човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи