Николай Милков: България очаква от САЩ заместващи способности за въоръжените сили

Николай Милков: България очаква от САЩ заместващи способности за въоръжените сили

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е разговарял с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за осигуряването на заместващи способности за българските въоръжени сили. Милков и Блинкън участват в двудневната среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

Говорихме за евентуално осигуряване на заместващи способности за нашите въоръжени сили предвид изтичащ ресурс на много от въоръженията, които имаме, поясни Милков пред български журналисти. Той добави, че са били засегнати и теми, свързани с българското участие във формата "Г-7 плюс", иницииран от САЩ. По неговите думи САЩ канят нашата страна като една от държавите от Източна Европа, които могат да допринесат за възстановяването и стабилизирането на Украйна. 

Милков съобщи, че се подготвя съвместна декларация на страните от НАТО и Украйна на срещата на върха през юли във Вилнюс, в която да се посочат бъдещите стратегически измерения на отношенията между алианса и Киев. Очаква се тази среща да бъде силен сигнал за подкрепата за Украйна, а и за Русия, която би трябвало да се съобрази с факта на тези стратегически отношения, посочи той. Всички министри виждат Украйна като бъдещ член на НАТО, добави той. По неговите думи се обсъждат възможностите за приемане на план за действия за членството на Украйна в пакта.

Потвърждава се категорично решението от срещата в Букурещ от 2008 г. за бъдещо членство на Украйна, посочи министърът. По неговите думи е постижимо Швеция да бъде приета в НАТО до срещата през юли. Той отбеляза, че Унгария е изразила готовност да не бъде последната страна, ратифицирала шведското членство.

По повод заличаването с боя надписа с името на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля Милков коментира, че очевидно атмосферата там позволява това да се случва и съществуват елементи на безнаказаност, които благоприятстват подобни действия. Доколкото ни е известно, дискутират се варианти на бъдещите текстове, които биха били промяна в конституцията. Бихме искали да бъдем част от този процес, за да може той да върви гладко. Бихме искали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях вчера кратко с министър Буяр Осман, надявам се те да откликнат, заяви министърът по повод предстоящите промени в основния закон на Северна Македония.

Милков изрази очакване до края на април да поеме поста на постоянен представител на България в НАТО. Това е нещо, което бих искал да стане възможно най-бързо, тъй като повече от година нямаме постоянен представител тук, отбеляза той. Министърът добави, че миналата година редовното правителство в продължение на четири месеца не е изпратило редовен представител след освобождаването на поста. По неговите думи служебните правителства са изчакали съставянето на редовен кабинет за определянето на представител. Не съм предлагал своята кандидатура - занесохме в Министерския съвет и при президента осем други варианта за обсъждане, сред които нямаше моето име. Това решение е взето на други нива, поясни той. Милков определи поста като един от най-важните за България в момента от дипломатическа гледна точка.


Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • гласове

    05 Апр 2023 14:47ч.

    от къде ги вадят тези врагове на България ,какъв беше този ръкав тридесет години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един българин

    05 Апр 2023 14:54ч.

    ДЕБИЛ И ПРОДАЖНИК !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензиновоза

    05 Апр 2023 14:54ч.

    Надежди говежди. Нищо няма да ви оставят, нищо няма да имате. На глупака, продал си задника на сатанисти, се полагат само нямане и вечни подигравки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заместващи способности или откраднати способности ??

    05 Апр 2023 16:15ч.

    Къде са българските СУ 25 ??? Къде изчезнаха "тайнствено" щурмоваците ни, КЪДЕ ПРОПАДНА БЪЛГАРСКАТА ЩУРМОВА АВИАЦИЯ ??? Властващите , колониалната ни администрация, дали са наясно че с незаконното , среднощно , на тъмно - даване на щурмовиците ни на 404 (където отдавна руснаците са ги направили металолом), са извършили ТЕЖКО ПРОТИВОДЪРЖАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ??? Наясно ли сте че сте нарушили поне 2 или 3 члена от НК и ще лежите в ЦСЗ , ако не днес, то доста скоро ? Как си представяте че ще откраднете военната ни техника , по тъмна доба, и без санкция на НС ? Че без да информирате българския народ ще лишите армията ни от цял род въоръжение ? И това ще ви се размине ??? ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • времето, когато България очакваше нещо от фащ

    05 Апр 2023 16:56ч.

    е отминало окончателно и безвъзвратно. Това време е черна страница от българската история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    05 Апр 2023 19:42ч.

    Получи един кораб със заразена царевица и плати за едни изтребители... Търпение му е майката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заместващи способности

    05 Апр 2023 17:14ч.

    Страхотни " заместващи способности за българските въоръжени сили" - дефининирани от нашия министър , срешу още по- страхотни "заместващи способности" от САЩ. Ала бала.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    05 Апр 2023 17:14ч.

    Този министър не защитава националните ни интереси: "Всички министри виждат Украйна като бъдещ член на НАТО, добави той." Да припомня новина от 16 декември 2021 г: Путин подкани западните лидери да предоставят правно обвързващи гаранции, изключващи разширяването на НАТО с Украйна и разполагането на оръжия на алианса там, наричайки подобни действия "червена линия" за Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заместване на откраднатото ? Да, да , ама друг път...

    05 Апр 2023 18:02ч.

    Откраднаха българската щурмова авиация ! Вече нямаме СУ 25 ! Според тия дрънканици горе, САЩ трябва да ни ги заместят ! Например с американски щурмоваци А 10 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/A-10_Thunderbolt_II_In-flight-2.jpg/1280px-A-10_Thunderbolt_II_In-flight-2.jpg ... А дано, ама надали ! Да сте чули и видели крадец да ви обере например например домашната електроника, и след ден да мине да ви остави друга такава, за компенсация ? Не сте и няма да чуете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    05 Апр 2023 18:49ч.

    Ще има да чака! Както и да взима!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    05 Апр 2023 19:38ч.

    Този му намериха място в нато и започна да ни въоръжава. Как пък в това президентско правителство няма един, който да заема някаква неутрална позиция. Всичките натегачи пред господарите, пък белким ги забележаг и ОДОБРЯТ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи