Николай Денков: Имам доверие на Мария Габриел, ако е готова – да се върне на преговорите

Николай Денков: Имам доверие на Мария Габриел, ако е готова – да се върне на преговорите

"Можем да седнем на масата на преговорите и да ги довършим по разумен начин", заяви тази сутрин премиерът в оставка Николай Денков.

„Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Имам доверие на Мария Габриел. Ако е готова – да се върне на преговорите и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води", каза той по БТВ с уточнението, че тази негова позиция не е обсъдена с останалите лидери на ПП-ДБ.

„Това е единствената възможност, която може да ни изкара позитивно от настоящата ситуация. Това е мое лично мнение, не съм сигурен, че другите политици от ПП са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход няма. Единственият начин е да се върнем отново на правилния път, по който се търси съгласие. Ако някой трябва да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна.Не се моля на никой, нашият акт вчера беше много ясен – или ще работим по нашата програма, или България отива към неясно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС", допълни Денков.

Според Денков в преговорите трябва да участват лидерите на формациите.  

Денков обяви, че е изпратил декларация с несъгласие да бъде част от кабинета на Мария Габриел. Едно копие е изпатено в Народното събрание, а другото е при президента, каза той пред Мария Цънцарова от БТВ.

„Вчера до 13 ч. бяхме на преговори. В 13 ч. влезе пиарът на ГЕРБ-СДС, каза на преговорния екип „Време е“ и те станаха и си тръгнаха. Научих, че има списък с имена на министри от медиите, когато беше представен в президентството. Преди това и в личен разговор с г-жа Габриел и по време на преговорите изрично я попитахме нали няма да внесат имена, които не сме съгласували, тя каза: „Това няма да стане, това няма да съм аз“, разкри Денков.

По думите му преговорите са били прекъснати на финалната права.

 

 

Николай Денков посочи, че той самият не се е съгласявал да заема поста на министър по европейските въпроси.

„Бяхме стигнали почти до края. Обсъждахме един-единствен министър и няколко възможности за второто лице и 3-4 параграфа, които трябваше да се уточнят по споразумението.

През цялото време казвахме „нека да довършим този процес“, но някой друг дръпна шалтера и изпрати Габриел при президента с този списък“, заяви премиерът в оставка.

„Все още се надявам, че разумът ще надделее, имаме още пет дни и да довършим преговорите по разумен начин. Не я каня, казвам, че в този момент има един начин да излезем позитивно – да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни с участието на лидерите, така че да има общо решение.

През последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на никой от наша страна, не участваше в тези преговори и сега най-вероятно ще се опита да прехвърли цялата вина за тази нелепа ситуация на преговорния си екип“, каза Николай Денков.

„Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Имам доверие на Мария Габриел. Ако е готова – да се върне на преговорите и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води", допълни Денков пред Би Ти Ви.  По думите му тази негова позиция не е обсъдена с останалите лидери на ПП-ДБ.

„Това е единствената възможност, която може да ни изкара позитивно от настоящата ситуация. Това е мое лично мнение, не съм сигурен, че другите политици от ПП са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход няма. Единственият начин е да се върнем отново на правилния път, по който се търси съгласие. Ако някой трябва да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна. Не се моля на никой, нашият акт вчера беше много ясен – или ще работим по нашата програма, или България отива към неясно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС", допълни Денков.

Той обясни, че решението да се занесе списъка с министри в президентството без да бъде съгласуван с тях съответства на интересите на мафията. По думите му преговорите са били прекъснати на финалната права. 

„Все още се надявам, че разумът ще надделее, имаме още пет дни да довършим преговорите по разумен начин. Не я каня, казвам, че в този момент има един начин да излезем позитивно от ситуацията – да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни с участието на лидерите, така че да има общо решение“, каза Николай Денков.

 

Коментари

  • Пътувай, Ники!

    20 Март 2024 10:33ч.

    И да носиш много здраве на Майната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛЕЛЕ КАКВИ ПОМИАРИ СЕ ОКАЗАХА ПП !!!!

    20 Март 2024 10:51ч.

    НАправо невероятно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    20 Март 2024 10:38ч.

    Имам доверие на красивото лице на мафията и аз винаги съм искал да съм мафиот, ама все ме биеха, щото съм смотан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    20 Март 2024 10:46ч.

    Много точно! Тези ПП-ДБта са за специализирано психиатрично заведение.🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    20 Март 2024 10:55ч.

    Мишколай е толкова невнятен и некадърен, че ако го направят "министър-председател" на мафията, ще я докара до фалит. Затова този куклен лакей го ползват само за параван, докато други управляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свилен

    20 Март 2024 12:06ч.

    Я , бягай се сапунисвай ! Едва се отървахме от теб !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очевадно БГ плебса

    20 Март 2024 10:39ч.

    заслужава вскико това + ОЩЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе какво непрекъснато искате от хората? Някак си да повторят (ама спонтанно, без злато от Лондон) Френската революция и да поставят на власт точно вас, та вие да ги скубете, а не сегашните?

    20 Март 2024 10:44ч.

    Няма да стане. Българина знае две и двеста. Българина влезе в режим на оцеляване под робство и не го търсете за глупости. Българина няма да се покаже от черупката си, докато не дойде Дядо Иван. Запишете си го някъде и следете събиитята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обслужващия персонал на крадците на Ф-ки

    20 Март 2024 10:43ч.

    и реактори , взривяващи потоци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    20 Март 2024 10:51ч.

    Познайте защо, уродливата сглобка и особено ПП-ДБ-цйте толкова се страхуват от избори, точно като Дявол от тамян. Отговорът е простичък и логичен. И на тях, горките им е ясно, че поръчковите стъкмистики на платените сороски социологически агенции, с които ни заливат, в опита да ни промият мозъците и да ни внушат, че нямало смисъл от нови избори, защото ситуацията щяла да е същата е пълна ЛЪЖА и МАНИПУЛАЦИЯ! Защото на всички им е ясно, че ако се отиде на избори, ПП-ДБ няма да стигнат до Народното Събрание или в най-добрия за тях случай, ще са последна политическа "сила", пардон, ИЗМЕТ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Март 2024 10:56ч.

    "и да ни внушат, че нямало смисъл от нови избори, защото ситуацията щяла да е същата ". Мдам. Ние искаме нови избори, за да отидем за гъби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    20 Март 2024 11:06ч.

    Теб пък кой те пита бе, плазмодий ?!? Толкова жалък човек не съм виждал никога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Март 2024 11:26ч.

    Защо ще преговаряте ако й имаш доверие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Деконструкция

    20 Март 2024 11:29ч.

    Пълни идиоти! Николайчо и френската снаха да бъдат вързани на къса верига и да се изхвърли ключът на тайно място. Охрана и контрол 24/7. Старателно да бъдат премахнати огледалата от всички места и помещения, къдете те ще посещават! Да се облепят витирините по улиците, където те минават! Хора, проявете разбиране и проявете милосърдие! Ако тези двамата дори за миг си зърнат собствените образи, ще настъпи мъчителна и грозна, анихилираща деструкция! А ние сме хора все пак, нали!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акула

    20 Март 2024 11:35ч.

    Бойко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    20 Март 2024 12:13ч.

    Да седнат на масата, та да седнат на масата!Знаете ли, че заради вас ,господа и дами политици, на маса българи вече не им е до маса?Плащат ви не да седите на маса, а да работите, да решавате проблемите на българските граждани, а не само да се кълнете във вярност на " евроатлантизма" и да чакате да ви спуснат директиви от ЕС, които сляпо да следвате! Избрали сме ви да действате по спешност , а не да ви търпим с години да търсите допирни точки и да се надцаквате, когато ви дават по медиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър

    20 Март 2024 13:07ч.

    Снощи Рататуи ( обичащия да пътува Денков ) нямаше доверие на "красивото лице на мафията в България). Преспа и днес вече има доверие на Мара !!??? Посолството е имало работа тази нощ , а? Гледаме филма "Голямото дебейско навеждане без вазелин". А Ицо Болшевика веднага млъква и се скрива героично- демократически като чуе Пеевски . С какво ли го държат ? Нещо много лично и неприятно трябва да е, а ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Микола Денко

    20 Март 2024 13:25ч.

    Имам доверие на най-новото и красиво лице на мафията! Вярвам в мафията. Но, все пак, не забравяйте приоритетите ми - Украйна и миграцията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мандалото лопна

    20 Март 2024 13:49ч.

    Ма Габриелката Боко я Фърли под автобуса веее молец ! Мандалото лопна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи