Николай Чирпанлиев: Истерията с бежанците няма основание

Николай Чирпанлиев: Истерията с бежанците няма основание

Снимка: БГНЕС, архив

Истерията в България на тема бежанците няма основание, заяви пред БНР Николай Чирпанлиев, бивш директор на Агенцията за бежанците. Той е категоричен, че държавата може да се справи с върнати няколкостотин бежанци. Според него няма място за притеснение, защото ЕС ще връща само някои от бежанците, за които прецени.

Дъблинският регламент е задължителен за България и той се прилага от 2007 г., напомни Чирпанлиев, а големият проблем на регламента е: "Той със самото си създаване се явява в пряко нарушение на Хартата за правата на човека поради факта, че при него всички бежанци, навлезли в територията на ЕС през съответните държави – това са основно България, Гърция, Кипър, Малта, Испания, донякъде Португалия – те се задължават да вземат пръстови отпечатъци на бежанците и да стартират процедура, чрез която да се прецени дали да бъдат приети за бежанци или да бъдат върнати обратно". Според Чирпанлиев няма как Австрия да ни върне много бежанци със задна дата. 

По думите му, от създаването на Агенцията за бежанците в България са влезли 145 138 бежанци. От 2013 г. досега те са 125 хил. Оттогава досега има 80 хил. прекратени производства, отчете Чирпанлиев и обясни, че това означава - 80 хил. души, които са регистрирани у нас по Дъблинския регламент, но са избягали в някоя от държавите на ЕС. 

Той обясни каква е процедурата, когато тези бежанци се установят в някоя от европейските държави: "След като им бъдат взети пръстовите отпечатъци и се види, че са минали през България, започва една дълга процедура. Те обжалват това решение през съответните съдилища. Обикновено съдилищата в тези държави приемат решение, че тъй като в България условията са лоши, неприемливи, не се осигурява достатъчна необходима минимална база за осигуряване на храна, подслон и т.н., те биват оставяни и се опитват да бъдат интегрирани на територията на въпросните държави". 

Според него влезлите у нас през 2013-2014 г. бежанци от Сирия са икономически емигранти, заради което преминават в съвсем различна категория. Повечето от бежанците заявяват, че не желаят да останат на територията на България, каза Чирпанлиев за времето, когато е ръководил агенцията. 

Той обясни, че когато бежанци бъдат върнати, започва процедура и в това време те се настаняват в центровете на Агенцията за бежанците: 

"Там обаче няма въоръжена охрана и са на свободен режим. Обикновено тогава те правят опити отново да се изнесат към Западна Европа" - така Чирпанлиев обясни защо Дъблинският регламент не работи и трябва да бъде променен. По думите му, регламентът категорично е несправедлив. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • според чирпанлиев

    05 Яну 2024 14:47ч.

    ще разчитаме на дългите съдебни поцедури тук и там. През това време страната ни ще взима външни заеми за да отглежда мигрантите и фамилиите им. А после българските граждани ще са "отговорни" да връщат тези заеми. Дали някой се заблуждава, че тези хора някога ще работят и ще бъдат "интегрирани"! Елементарни разсъждения от бивш държавен хрантутник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо бивш

    05 Яну 2024 16:59ч.

    едва ли се е захванал с някаква общественополезна работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я не обиждай!

    05 Яну 2024 17:02ч.

    "..55-годишният полковник от резерва определя себе си в профила си в социалната мрежа като търсещ и градивен. Приятелите му пък го определят като умен и амбициозен човек. Безспорно всички тези качества ще бъдат необходими на Чирпанлиев в новата му работа. За твърдия характер и желязната дисциплина е помогнала близо 30-годишната му служба в армията. Той е възпитаник на Висшето народно артилерийско училище (ВНВАУ) в Шумен и Военната академия в Москва. След завършване на военното училище Чирпанлиев сменя няколко гарнизона и след това отива в Министерството на отбраната. Любимият цитат на новия шеф на бежанците е: "Човек трябва да прави всичко онова, което иска, стига да може!"..." - Особено любимия цитат кърти мивки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ямболиев

    05 Яну 2024 18:18ч.

    Абе, мухльо, на България и един афганистанец й е много, я се разходи край Централна баня в София и виж как гъмжи от млади, мургави мазни типове, които чакат канал за Западна Европа. А видял ли си колко арабски бръснарници и магазини има по София? Заприличали сме на близкия Изток!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Потурлиев, ако се обръщаш към Чирпанлиев

    05 Яну 2024 18:43ч.

    си закъснял, той вече не е Главатар на бежанците или какъвто им е бил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще повърна

    05 Яну 2024 19:26ч.

    Оказва се, че този се е клел да защитава България, но е съгласен тя да стане помийната яма на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Членството ни в ЕС и НАТО няма основание

    05 Яну 2024 14:52ч.

    Поддържането на дипломатически отношения със САЩ, Великобритания, Германия и Франция няма основание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дълбокомислещ

    05 Яну 2024 14:55ч.

    Чирпанлиев,ти ни вземаш за балами.Изобщо не ти вярвам.Видя ли как скорострелно австрийците ни вкараха в капана на боклучавия Шенген.Бързат,защото имат полза от това.И нашите продажници се наведоха ниско,още по-ниско.Защото са безродници.А ти си един бивш държавен хрантутник,с надеждата да станеш настоящ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    05 Яну 2024 17:03ч.

    Никито да си ги вземе утях и да ги интегрира .........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оттогава досега има 80 хил. прекратени производства, отчете Чирпанлиев и обясни, че това означава - 80 хил. души, които са регистрирани у нас по Дъблинския регламент, но са избягали в някоя от държавите на ЕС.

    05 Яну 2024 15:09ч.

    Честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    05 Яну 2024 15:17ч.

    Да разбираме ли, че този човек ни успокои със следното: >>> 1/ България е толкова скапана държава, че не може да осигури дори физическо пребиваване на бежанци; 2/ Никой бежанец не желае да остава при нас и затова бягат; 3/ Колкото и да ни ги връщат, бежанците пак ще бягат!... Мноооого успокоително, няма що! >>>> Наистина ли вече официално живеем в глобалната Идиотокрация, където цялата власт е в ръцете на идиоти и дебили, а умните и способните хора нямат шанс, защото сегрегацията е жестока и безмилостна и защото „новото нормално“ НЕ предполага да можеш да си позволиш лукса да мислиш, камо ли да изразяваш мнение? Къде се върнахме изобщо, по дяволите?! За това ли се продадохме за няколко цента и шепа трохи?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    05 Яну 2024 15:33ч.

    Как Саудитска Арабия посреща МЮСЮЛМАНИ-БЕЖАНЦИ? С картечници на границата. А защо Катар не ги приема - с аргумента, че бежанците са бедни и ще се чувстват НЕКОМФОРТНО в такава богата държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чирпанлиев е поредният "Матросов",

    05 Яну 2024 15:36ч.

    на амбразурата (Шенген).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъ-хъ

    05 Яну 2024 16:13ч.

    само дето австрийците имат друг опит с тия 'бежанци' и на тази бази иска да се освобидят от тях. То затова реакцията не е истерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    05 Яну 2024 16:42ч.

    Поредният лакей и продажник ... Смърт за такива продажници!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига с тоя лъжлив термин БЕЖАНЦИ

    05 Яну 2024 16:57ч.

    Имаше БЕЖАНЦИ от бомбите на НАТО и разпалените от САЩ войни, но слава Богу, набиха на американците манерките, от какво "бягат" афганците, пакистанците и пр? Ами половината Африка през разрушена Либия - и тя, от слоновете ли бяга или от маймуните?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Казал го е ясно и точно

    05 Яну 2024 17:13ч.

    В България условията за живот са непоносими и затова всеки бяга на Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали този на снимката като твърди тези неща дали е с всичкия си?

    05 Яну 2024 17:35ч.

    За какво става въпрос и какво се премълчава? Според Дъблинското споразумение откритнатите бежанци от Австрия, Германия, Холандия и къдети и да е било в Европа, ако „не стават“ ще се отпращат към първата страна на ЕС, чиято граница с пресекли. Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Това заяви пред БНТ директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. Той посочи, че има увеличение спрямо миналата година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци за денонощие 1500 души са били спрени да влязат в страната. А КОЛКО СА ПРЕМИНАЛИ БЕЗ ДА БЪДАТ СПИРАНИ СПАЗВАЙКИ „ЩАТНОТО РАЗПИСАНИЕ“. А КОЛКО ОТ ТЯХ ЩЕ БЪДАТ РЕГИСТРИРАНИ КАТО ДОЙДАТ ХРАНТУТНИЦИТЕ ОТ ФРОНТСЕКС? И КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА С РЕГИСТРИРАНЕТО ИМ У НАС? ТО ЩЕ Е 100% - Т.Е. РЕГИСТРИРАТ СЕ. ОТИВАТ В Австрия, Германия, Холандия. ТЕЗИ КОЙТО СТАВАТ ЗА НЕЩО ОСТАВАТ ТАМ, А НЕ СТАВАЩИТЕ СЕ ВРЪЩАТ ЗА ДА ИМ БЕРЕМ ПРОБЛЕМИТЕ. ТЕ ТОВА Е ШАНГЕН – ГОЛЯМОТО ПОСТИЖЕНИЕ. НА НАРОДА НЕ МУ ТРЯБВА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие разпространявате путинска дезинформация

    05 Яну 2024 18:46ч.

    и заслужавате строго наказание, да целунете Хр Грозев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гейроатлантик

    05 Яну 2024 18:21ч.

    Българите мрат като мухи, защото не искат да се ваксинират срещу Ковид. Затова требе да бъдат заменени с по-читави човеци. Арапите са баш за тази работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи