Никола Стоянов: След 10 юни държавата няма да може да се разплаща

Никола Стоянов: След 10 юни държавата няма да може да се разплаща

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12 юни), държавата няма да може да се разплаща, обясни в „Денят започва“ по БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов. Най-големият проблем са разходите, които скочиха с 30 % спрямо м.г. , смята министърът на икономиката

В такива случаи, уточни той, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването на бюджета, страната трябва да се върне към нулево салдо - може да харчи само, ако бюджетът е на плюс. Когато е на минус няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс. Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати, посочи Стоянов. И добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и, или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния, изтъкна служебният икономически министър.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван.

С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от миналата година, но ситуацията е коренно различна, подчерта министър Стоянов. Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г., обясни той.

По думите му не събираемостта, а разходите, които спрямо миналата година са увеличени близо 30 на сто, са проблем, пише БТА.

Българският бизнес в тези сложни времена показа, че е доста стабилен, гъвкав, отчете министърът на икономиката. Според него в България не може да става дума за рецесия. Българската икономика е стабилна, расте, расте и износът. Но държавата не можела да навакса тези огромни разходи със съответните приходи, подчерта министърът.

По думите му инфлацията е рекордно ниска у нас. Цените генерално падат, затова инфлацията пада, но цените на хранителните стоки не падат със същия темп. В отделни категории има спад – олио, масло.

България не изнася оръжие за Украйна, нито едно разрешение не е дадено, категоричен беше Никола Стоянов. Изнасяме към държави-партньори, каза още министърът.


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Всичко е точно

    21 Май 2023 11:30ч.

    Деморализираният и тъп народ излъчва мръсната пяна, която го задушава - ГЕРБ, БСП, ПП, СДС, ДБ, ДПС.... Честито! Децата на онези няма да ходят на фронта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    21 Май 2023 14:58ч.

    ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРАТ ВСИЧКИ ИМОТИ И БАНКОВИ СМЕТКИ НА ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 33 ГОДИНИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живял като човек в България

    21 Май 2023 11:34ч.

    Доколкото си спомням, не кабинета, а ТУМУРЪТ наречен Народно събрание приема бюджета и то със закон. Кабинета изготвя бюджета /министъра на финансите/ и го дава за гласуване в НС. Какво ни липсва, министър или НС? Закона за Държавния бюджет не изисква редовно правителство!!! Така като гледам, от редовен кабинет има нужда само Пентагона!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неграмотнико, в българския език дума "ТУМУР" няма

    21 Май 2023 12:33ч.

    А парламентът приема бюджет, който обаче се внася само и единствено от правителството. Който помни повече от 2-3 дни може и да се сети, че предишното служебно правителство отказа да внесе закон за бюджета. Затова и сега караме на удължаванки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    21 Май 2023 13:14ч.

    Чш метастаза, служебно правителство също може да внася бюджета, що, има дори и псевдо парламент, който да го одобри !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    21 Май 2023 20:57ч.

    Едно правилно съждение. Не ни трябва никакъв англосаксонски кабинет, от него има полза Чичо Сам и брюкселските зелки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    21 Май 2023 11:38ч.

    Коя държава няма да може да се разплаща, бе Стоянов!? Тази, която я няма ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИД

    21 Май 2023 11:43ч.

    Камъните може да падат, но инфлацията - определено НЕ! Шебек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    21 Май 2023 12:14ч.

    ако администрацията , която е не.знаеща, не.можеща и не.искаща и до кости компрометирана, бъде намалена с 50% и подменена с млади, искащи и можещи хора, държавата ще може ли да плаща? къде са парите от изсечените гори , къде са парите в ЖП, къде са парите, вложени в инфраструктурата, къде са парите за болници, лекарства…ОТКРАДНАТИ! явно на БГ дигиталните пари и са много необходими, защото тези крадливи чер..и не са разбрали, че и те ще имат толкова, колкото е отредено от господарите им за народа…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • явно на БГ дигиталните пари и са много необходими

    21 Май 2023 12:34ч.

    Явно миришеш на сяра, сатанистка подлого ! Без пари ! Без собственост ! “Няма да притежавате нищо, но ще сте щастливи” ! … Знаем кои са авторите ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истина

    21 Май 2023 14:07ч.

    ауууу, що така , ако на кра.дящите управници ИМ вземат откраднатото виновен ще е сатаната, a за народа само бог???, е в този случай сатаната ще е ангел…давидим каде ще се скрият вле.чугите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мароканец

    21 Май 2023 14:08ч.

    Ами в Дания например този модел е въведен на 100% - нямат нищо, остават им към 200 евро в джоба след данъци и такси, щастливи са и умнокрасивите ги сочите за пример на общество. Е, не могат да си позволят автомобил и карат колелета. Не могат да пътуват, защото нямат кеш. Но пък са щастливи. И от много щастие са номер 1 по самоубийства и втори по масови убийсвта в света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денис

    21 Май 2023 14:12ч.

    Една много сериозна поправка - съкращаването на 750 хиляди държавни служители не става като уволниш половината и назначиш нови. Съкращаваш 50% (или в нашия случай е по-добре поне 80%) и оставяш останалите да си вършат работата. Ако се изчисли колко пари ще се спестят от храненето на 700 хиляди толупа лошо ще ви стане. В БГ са необходими не повече от 20000 човека държавни служители общо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    21 Май 2023 14:44ч.

    ОК, идеята беше 50% в канала, а останалите подменени, 95% в канала или в затвора е още по-добре

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    21 Май 2023 21:00ч.

    Няколко пъти идваха млади и учени и все по лошо става. Не до младите, а до честните и моралните. Погледнете прокуратурата, на кого да вярваш - разни видове каскети....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    21 Май 2023 12:20ч.

    Какви цени падат?!? Момчето кога последно е пазарувало?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    21 Май 2023 12:35ч.

    Лъже шарлатанина, лъже. Точно за 30 минути в НС ще се внесе предложение за удължаване с 3-6 месеца на сегашния бюджет и ще се гласува решението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    21 Май 2023 12:51ч.

    Очаквахме тази свинщина, след като 30 години ни управляват некадърници, да не ви светна истинската дума.... Що уволни мениджърите на ЕЛ БИ, младите хора, които си гледаха работата и единственото държавно предприятие се развиваше. От години купувам продуктите им, дори когато бяха на по-високите цени... Сега магазините са заключени. Баси и специалистите сте... Що не оставите свестните хора да работим, пък колкото спечелим толкова... Баси от чиновници, които не могат да се подпишат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    21 Май 2023 12:53ч.

    Допълнение: а хостесите депутатки дали ще си получат заплатите, а Стоянов, или там както беше...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    21 Май 2023 13:54ч.

    Сега какво? Tрябва да кандисаме и да кажем - Бойко ела и ни спаси?! Едно съм научил от такиз хора, когато ти сервират лесно смилаема теза, значи те лъжат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    21 Май 2023 14:04ч.

    Случайно ще съвпадне с Американския фалит.Положението било стабилно, без да одбележи, че държавата плаща 80% от тока на бизнеса и хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ България не изнася оръжие за Украйна, нито едно разрешение не е дадено, категоричен беше Никола Стоянов. Изнасяме към държави-партньори, каза още министърът”

    21 Май 2023 14:13ч.

    На всеки в ясно какво означава това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Замразете плащанията по военно-енергийните договори, съюзника ще ни влезе в тежкото положение

    21 Май 2023 16:06ч.

    Нали и ние българите души носим, биг брадърда ще се съгласи да не плащаме по договорите, които сключихте военно-енергийни, за да се съхранят държава и народ на България. Иначе МВФ-то ше ни резне главата до коленете. Позор, позор, позор за всички участващи във властта последните 3 години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    21 Май 2023 16:25ч.

    В Народното събрание ще гласуват удължение на удължението на бюджета. Както и сега няма приет бюджет, но има негово удължение и така ще бъде и занапред, докато се гласува и приеме бюджета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекси Слав

    21 Май 2023 16:50ч.

    "Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати . . ." - да се спре изплащането на заплати на народните представители и патрийни лидери веднага !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИД

    21 Май 2023 17:15ч.

    Абе, тоя кви ги плещи? Начи 750000 тунеядци нема да си получат огромните заплати! Ми, да го духат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    21 Май 2023 18:30ч.

    борисов каза, ако не му изберат кандидат премиерката няма да има бюджет, търси си белята, протестите могат да стигнат и до банкя, като така категорично обявява че той ще е причината да не се изплащат пенсии и заплати на учители

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • резачката

    21 Май 2023 19:32ч.

    Нямало бюджет и според тоя хубавец нямало пари за заплати и пенсии. Ами, добре като сте алчни и некадърни до там я докарахте. Като начало съкращаване 50% раздутата администрация. Намаляване заплатите на депутати и министри. Плащали сте тока на мобилните оператори??? Вярно ли? И частично на бизнеса??? Който не си мръдна задните части да намали цените. Да продължавам ли? Стоянов, я ми освободи стола си, аз ще намеря пари за хората. Дотук съветите ми са безплатни. Некадърници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    21 Май 2023 20:42ч.

    Верно ли приходите нямат значение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Belgium

    22 Май 2023 0:27ч.

    Цитат : "Белгия ...591 дни без редовно правителство..." - край на цитата. България ще може да се разплаща със или без редовно правителство. Пример - Белгия. Тези напъни , че без редовно правителство България щяла била да загине и нямала била да може да се разплаща ги приказвайте на бай Хасан от Бангладеш или на братовчед му Яшар от Бурунди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи