Никола Стоянов: Само във ВМЗ-Сопот загубите са над 100 млн. лв покрай действията на Нинова

Никола Стоянов: Само във ВМЗ-Сопот загубите са над 100 млн. лв покрай действията на Нинова

За последните два месеца, само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв. покрай действията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ служебният ресорен министър Никола Стоянов. Стоянов беше категоричен, че България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна. 

"През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред ВМЗ-Сопот, те не се използват, особено държавните предприятия са поставени на колене в момента. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии - той беше изпуснат. Последните два месеца, само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв покрай действията на бившия министър", каза Стоянов. 

Той заяви, че в максимално кратки срокове ще свика заседание на междуведомствената комисия. Това, че е нямало заседание, се отразява на фирмите, които не могат да внасят и да изнасят. Стоянов уточни, че загубите на ВМЗ-Сопот са предимно от влошени показатели на производството, но и заради неработата на комисията и междуведомствения съвет - не са издавани лицензи и инвеститори обмислят оттегляне. Тръгването на инвеститори е много притеснително, каза служебният министър.

Стоянов беше категоричен, че България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна. Спазено е решението на парламента. Според него е възможно през посредници оръжие да е минало към Украйна, но подчерта, че не знае такова нещо и не може да коментира. 

Министърът не изключи заради уволнението си от Корнелия Нинова БСП да говорят за реваншизъм, но подчерта: "Аз и екипът ми сме дошли да работим, да градим мостове и да надграждаме. Имам опит в администрацията и знам колко е лошо всеки път да се започва от нулата и не смятам да го правя. Дадох знак с оставането на зам.-министър Данчев, тепърва ще има възстановяване на хора. Където има човек, назначен от Нинова, който има експертизата, той ще бъде подкрепен от мен".

По думите му, основанията за уволнението му са били "проформа" и имало други причини. Заяви, че информацията за прехвърляне на оръжия от Афганистан към Украйна няма нищо общо с действителността. "За мен и колегите ми проблемът беше, че (уволнението - б.ред.) беше направено по начин, който изцяло омаскариха нашите личности", каза служебният министър. 

За ситуацията с доставките на газ Стоянов каза, че до края на утрешния ден ще са получат отговорите от запитванията към предприятия за това колко от тях използват газ, колко от тях могат да минат на алтернативно гориво и колко могат да намалят използването на газ. До края на седмицата данните ще се обобщят, за да се предоставят на кризиния щаб. 

Източник: БНТ

 

 

 

 

 

Коментари

  • За мен факта че новият министър е

    09 Авг 2022 9:10ч.

    готов да продава оръжие на украината чрез посредник Полша,говори че няма разлика между него и Нинова!Еднакво русофобска нагласа имат ведно с оня Гербев който за съжаление не го ликвидираха успешно барабар с отрочето му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждане

    09 Авг 2022 10:44ч.

    Не мисля че са русофоби, русофоби са умнокресливите соросоиди напомпани с глупаво преклонение пред "нормалните държави". Тия тук са просто глупави безпринципни хора които не вярват сериозно че нещо в света се променя , това за тях е поредната война и всичко ще си е както преди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-koга лъже

    09 Авг 2022 9:28ч.

    ''не са издавани лицензи и инвеститори обмислят оттегляне.'' ''особено държавните предприятия са поставени на колене в момента''''ВМЗ загубите са над 100 млн. лв.''-Значи имаме повишено ако не двойно производство но имаме загуби за 100млн.Часни инвеститори мислели да се оттегляд от ДЪРЖАВНИ по закон предприятия?Гешев спиш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-ВЪПРОСЪТ ЗА ИЗНОС

    09 Авг 2022 9:37ч.

    На оръжие ВИНАГИ е бил ПОЛИТИЧЕСКИ.Във всяка държава!Най-вишия орган в България/НС/ взе решение да не се изнася оръжие за Украйна.Тоя мишок ще погази разрешение на НС/с благословията на Радев/?.Ще инкасират огромни ЧАСНИ ПЕЧАЛБИ.И ще поставят държавата в РИСК ОТ ВОЙНА.Те /и Радев/са за затвор минимум.Гешев спиш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американският филм за доброто и лошото ченге

    09 Авг 2022 11:30ч.

    Този филм го прожектират от 1990 г., когато доброто ченге беше СДС, а лошото БКП, което си направи харакири по заповед на САЩ и с помощта на СДС, най-напред чрез Конституционния преврат на "кръглата маса", а след това и с подмяната на БКП с анти-комунистическата БСП. Сега гледаме последните серии - Радев-Нинова-триморие-Украйна-чисти сме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сопотчанин

    09 Авг 2022 9:56ч.

    Главната цел на това министърче с нагласената биография е да върне мафиота Гецов като шеф на ВМЗ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    09 Авг 2022 10:19ч.

    И този е за арест.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възраждане

    09 Авг 2022 10:41ч.

    Малко още ви остана, идваме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • плодовете

    09 Авг 2022 12:48ч.

    Този министър се кахъри, че сме изпуснали да берем плодовете на високото търсене на боеприпаси през последните 5 - 6 месеца. И се прави на идиот, че не доставяме директно на Украйна боеприпаси. Ало, господин Радев, одобрявате ли това поведение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи